7 Ekim 2013  PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28788

YÖNETMELÝK

Toros Üniversitesinden:

TOROS ÜNÝVERSÝTESÝ LÝSANSÜSTÜ EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM

YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA

DAÝR YÖNETMELÝK

MADDE 1 24/8/2012 tarihli ve 28391 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Toros Üniversitesi Lisansüstü Eðitim-Öðretim Yönetmeliðinin 6 ncý maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir:

(3) Doktora ve sanatta yeterlik baþvurularý ile ilgili esaslar þunlardýr:

a) Doktora programýna baþvurabilmek için adaylarýn ALESten baþvurduðu programýn puan türünde 55, lisans diplomasýyla baþvuranlardan 80, standart puandan az olmamak koþuluyla Senatoca belirlenecek ALES standart puanýna sahip olmalarý gerekir. Lisans derecesiyle doktora programýna baþvuranlarýn lisans mezuniyet not ortalamalarýnýn 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmalarý gerekir. Yüksek lisans derecesiyle doktoraya baþvuracak olanlarýn doktora programlarýna kabulünde, ALES puaný yaný sýra lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasý ve mülakat sonucu da deðerlendirilir. Doktora programýna öðrenci kabulünde YDSden en az 55 puan veya Üniversitelerarasý Kurulca kabul edilen bir sýnavdan bu puan muadili bir puan, yabancý uyruklu öðrenciler için ana dilleri dýþýnda Ýngilizce, Fransýzca ve Almanca dillerinden birinden YDSden en az 55 puan veya Üniversitelerarasý Kurulca kabul edilen bir sýnavdan bu puan muadili bir puan alýnmasý zorunludur. ALES puanýnýn % 50den az olmamak koþuluyla ne kadar aðýrlýkla deðerlendirmeye alýnacaðý, Senato tarafýndan belirlenir. Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara öðrenci kabulünde ALES puaný aranmaz.

b) Sanatta yeterlik çalýþmasýna baþvurabilmek için adaylarýn bir lisans veya yüksek lisans diplomasýna sahip olmalarý ve Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlar haricinde, ALESin sözel kýsmýndan 55, lisans diplomasýyla baþvuranlardan 80, standart puandan az olmamak koþuluyla Senatoca belirlenecek ALES standart puanýna sahip olmalarý gerekir. Lisans derecesiyle sanatta yeterlik programýna baþvuranlarýn lisans mezuniyet not ortalamalarýnýn 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmalarý gerekir. Yüksek lisans derecesiyle sanatta yeterlik programýna baþvuracak olanlarýn sanatta yeterlik programlarýna kabulünde, ALES puaný yaný sýra, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasý ile mülakat/yetenek sýnavý/portfolyö incelemesi sonucu da deðerlendirilir. Sanatta yeterlik programýna öðrenci kabulünde YDSden en az 55 puan veya Üniversitelerarasý Kurulca kabul edilen bir sýnavdan bu puan muadili bir puan, yabancý uyruklu öðrenciler için ana dilleri dýþýnda Ýngilizce, Fransýzca ve Almanca dillerinden birinden YDSden en az 55 puan veya Üniversitelerarasý Kurulca kabul edilen bir sýnavdan bu puan muadili bir puan alýnmasý zorunludur. ALES puanýnýn %50den az olmamak koþuluyla ne kadar aðýrlýkla deðerlendirmeye alýnacaðý, Senato tarafýndan belirlenir.

c) Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara öðrenci kabulünde ALES puaný aranmaz.

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 25 inci maddesinin altýncý fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(6) Tezli yüksek lisans programýný tamamlama süresi en çok üç yýldýr. Daha kýsa sürede mezun olabilecek bir öðrenciyle ilgili düzenlemeler Senato tarafýndan belirlenir. Tezli yüksek lisans programýný azami üç yýl içinde baþarý ile tamamlayamayanlar, 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 26 ncý maddesinin altýncý ve yedinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(6) Tez sýnavýnýn tamamlanmasýndan sonra jüri tez hakkýnda salt çoðunlukla kabul, ret veya düzeltme kararý verir. Bu karar Enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnca tez sýnavýný izleyen üç gün içinde ilgili Enstitüye yazýlý tutanakla bildirilir. Tezi hakkýnda düzeltme kararý verilen öðrenci en geç üç ay içinde gereðini yaparak tezini ayný jüri önünde yeniden savunur. Tezi reddedilen veya düzeltme sonrasý savunmada reddedilen öðrenciye yeni bir tez konusu verilir veya öðrencinin talepte bulunmasý halinde, tezsiz yüksek lisans programýnýn ders kredi yükü, proje yazýmý ve benzeri gereklerini yerine getirmiþ olmak kaydýyla kendisine tezsiz yüksek lisans diplomasý verilerek programla iliþkisi sona erdirilir. Kendisine yeni bir tez konusu verilen öðrenci ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, tez ile ilgili þartlarý yerine getirmek ve sýnavlara katýlmak hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

(7) Tez sýnavýnda baþarýlý olmak ve diðer koþullarý da saðlamak kaydýyla, yüksek lisans tezinin ciltlenmiþ en az üç kopyasýný tez sýnavýna giriþ tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili Enstitüye teslim eden ve tezi þekil yönünden uygun bulunan yüksek lisans öðrencisine Tezli Yüksek Lisans Diplomasý verilir. Tezli Yüksek Lisans Diplomasý üzerinde öðrencinin izlemiþ olduðu Enstitü anabilim dalýndaki programýn onaylanmýþ adý bulunur.

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 27 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 27 (1) Tezsiz yüksek lisans programýnýn amacý, öðrenciye mesleki konuda bilgi kazandýrmak ve mevcut bilginin uygulamada nasýl kullanýlacaðýný göstermektir. Tezsiz yüksek lisans programý Ýkinci Lisansüstü Öðretimde de yürütülebilir. Bu program toplam otuz krediden az olmamak koþuluyla en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluþur. Dönem projesi dersi kredisiz olup baþarýlý veya baþarýsýz olarak deðerlendirilir. Öðrenci, dönem projesinin alýndýðý yarýyýlda dönem projesine kayýt yaptýrmak ve yarýyýl sonunda yazýlý bir rapor vermek zorundadýr. Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre tezsiz yüksek lisans programýnýn sonunda yeterlik sýnavý uygulanabilir. Ýkinci lisansüstü öðretim programlarýnda sadece tezsiz yüksek lisans eðitimi yürütülebilir. Bu programlarda doktora ve tezli yüksek lisans eðitimi yapýlamaz.

(2) Tezsiz yüksek lisans programýný tamamlama süresi en çok üç yýldýr. Daha kýsa sürede mezun olabilecek bir öðrenciyle ilgili düzenlemeler Senato tarafýndan belirlenir.

(3) Tezsiz yüksek lisans programýný azami üç akademik yýl içinde baþarý ile tamamlayamayanlar, 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

(4) Kredili derslerini ve dönem projesini baþarýyla tamamlayan yüksek lisans öðrencisine Tezsiz Yüksek Lisans Diplomasý verilir.

(5) Tezsiz Yüksek Lisans Diplomasý üzerinde öðrencinin izlemiþ olduðu Enstitü anabilim dalýndaki programýn onaylanmýþ adý bulunur.

(6) Tezsiz yüksek lisans programýna devam edenler, baþvurduklarý yükseköðretim kurumunca tezli yüksek lisans programý için belirlenmiþ olan asgari þartlarý yerine getirmek kaydýyla, tezli yüksek lisans programýna geçiþ yapabilirler. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programýnda alýnan dersler Enstitü Yönetim Kurulu kararýyla tezli yüksek lisans programýndaki derslerin yerine sayýlýr.

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 28 inci maddesinin ikinci, üçüncü, dördüncü ve beþinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve maddeye aþaðýdaki altýncý fýkra eklenmiþtir.

(2) Doktora programýný tamamlama süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için en çok altý yýl, lisans derecesi ile kabul edilenler için en çok dokuz yýldýr. Daha kýsa sürede mezun olabilecek bir öðrenciyle ilgili düzenlemeler Senato tarafýndan belirlenir.

(3) Doktora programý için gerekli kredili dersleri baþarýyla tamamlamanýn süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için en çok iki yýl, lisans derecesi ile kabul edilenler için en çok üç yýldýr.

(4) Kredili derslerini baþarýyla bitiren, yeterlik sýnavýnda baþarýlý bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalýþmasýný ikinci fýkrada belirtilen altý yýl sonuna,  lisans derecesi ile kabul edilmiþ olan öðrenci için dokuz yýl sonuna kadar tamamlayamadýðý için tez sýnavýna giremeyen bir öðrenciye, ilgili Enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve ilgili Enstitü Yönetim Kurulu onayý ile tezini jüri önünde savunmasý için her seferinde en az altý ay olmak üzere yeni süreler verilir.

(5) Bu süre içinde kredili derslerini baþarýyla tamamlamayanlar ile azami süresi içinde tez çalýþmasýný tamamlayamayanlar, 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder. Lisans derecesi ile doktora programýna baþvurmuþ olanlardan, gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diðer þartlarý yerine getirmiþ olmalarý kaydýyla doktora tezinde baþarýlý olamayan öðrencilerin talepleri halinde kendilerine tezsiz yüksek lisans diplomasý verilir.

(6) Sýnavýn tamamlanmasýndan sonra jüri, dinleyicilere kapalý olarak, tez veya sergi, proje, resital, konser, temsil hakkýnda salt çoðunlukla kabul, ret veya düzeltme kararý verir. Bu karar, Enstitü ana sanat dalý baþkanlýðýnca sýnavý izleyen üç gün içinde ilgili Enstitüye tutanakla bildirilir. Sanatta yeterlik çalýþmasý hakkýnda düzeltme kararý verilen öðrenci en geç üç ay içinde gereðini yaparak tezini veya sergisini veya projesini ayný jüri önünde yeniden savunur. Sanatta yeterlik çalýþmasý reddedilen veya düzeltme sonrasý savunmada reddedilen öðrenciye yeni bir çalýþma konusu verilir. Lisans derecesi ile sanatta yeterlik programýna kabul edilmiþ olanlardan tezde baþarýlý olamayanlar için talepleri halinde kendilerine tezsiz yüksek lisans diplomasý verilir.

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 31 inci maddesinin altýncý fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

(6)Tez sýnavýnýn tamamlanmasýndan sonra jüri tez hakkýnda salt çoðunlukla kabul, ret veya düzeltme kararý verir. Bu karar, Enstitü anabilim dalý baþkanlýðýnca tez sýnavýný izleyen üç gün içinde ilgili Enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi hakkýnda düzeltme kararý verilen öðrenci en geç altý ay içinde gereðini yaparak tezini ayný jüri önünde yeniden savunur. Tezi reddedilen veya düzeltme sonrasý savunmada tezi reddedilen öðrenciye yeni bir tez konusu verilir. Lisans derecesi ile doktoraya kabul edilmiþ olanlardan tezde baþarýlý olamayanlar için talepleri halinde kendilerine tezsiz yüksek lisans diplomasý verilir.

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 31 inci maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki madde eklenmiþtir.

Sanatta yeterlik

MADDE 31/A (1) Sanatta yeterlik programýný tamamlama süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için en çok altý yýl, lisans derecesi ile kabul edilenler için en çok dokuz yýldýr. Daha kýsa sürede mezun olabilecek bir öðrenci ile ilgili düzenlemeler Senato tarafýndan belirlenir.

(2) Sanatta yeterlik programý için gerekli kredili dersleri baþarýyla tamamlamanýn süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için en çok iki yýl, lisans derecesi ile kabul edilenler için en çok üç yýldýr.

(3) Kredili derslerini ve uygulamalarýný baþarý ile bitiren, ancak tez veya sergi veya proje çalýþmasýný birinci fýkrada belirtildiði üzere altý yýl sonuna, lisans derecesi ile kabul edilmiþ olan öðrenci için dokuz yýl sonuna kadar tamamlayamadýðý için sýnava giremeyen bir öðrenciye ilgili Enstitü ana sanat dalý baþkanlýðýnýn önerisi ve ilgili Enstitü Yönetim Kurulu onayý ile tezini, sergi veya proje çalýþmasýný jüri önünde savunmasý için her seferinde en az altý ay olmak üzere ek süreler verilir.

(4) Bu süre içinde kredili derslerini baþarýyla tamamlamayanlar ile tez, sergi veya proje çalýþmasýný tamamlayamayanlar, 2547 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinde belirtilen koþullara göre ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek koþulu ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda, ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder. Lisans derecesi ile sanatta yeterlik programýna baþvurmuþ olanlardan, gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diðer þartlarý yerine getirmiþ olmalarý kaydýyla sanatta yeterlik tezinde baþarýlý olamayan öðrencilerin talepleri halinde kendilerine tezsiz yüksek lisans diplomasý verilir.

(5) Sýnavýn tamamlanmasýndan sonra jüri, dinleyicilere kapalý olarak, tez veya sergi, proje, resital, konser, temsil hakkýnda salt çoðunlukla kabul, ret veya düzeltme kararý verir. Bu karar, Enstitü ana sanat dalý baþkanlýðýnca sýnavý izleyen üç gün içinde ilgili Enstitüye tutanakla bildirilir. Sanatta yeterlik çalýþmasý hakkýnda düzeltme kararý verilen öðrenci en geç üç ay içinde gereðini yaparak tezini veya sergisini veya projesini ayný jüri önünde yeniden savunur. Sanatta yeterlik çalýþmasý reddedilen veya düzeltme sonrasý savunmada reddedilen öðrenciye yeni bir çalýþma konusu verilir. Lisans derecesi ile sanatta yeterlik programýna kabul edilmiþ olanlardan tezde baþarýlý olamayanlar için talepleri halinde kendilerine tezsiz yüksek lisans diplomasý verilir.

MADDE 8 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 9 Bu Yönetmelik hükümlerini Toros Üniversitesi Rektörü yürütür.

Yönetmeliðin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

24/8/2012

28391

Yönetmelikte Deðiþiklik Yapan Yönetmeliðin Yayýmlandýðý Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayýsý

28/12/2012

28511