22 Kasım 2013  CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 28829

YÖNETMELİK

Nişantaşı Üniversitesinden:

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL HAZIRLIK

SINIFI YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Nişantaşı Üniversitesinin zorunlu ve isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıflarında yürütülecek eğitim-öğretim programlarının amaçları, uygulanması, sınavları ile ortak zorunlu yabancı dil derslerinin eğitim-öğretim ve sınavlarında uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Nişantaşı Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı tarafından yürütülen yabancı dil hazırlık programı ile lisans ve ön lisans eğitim-öğretimi ve sınavlarında uygulanacak usul ve esaslara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Hazırlık eğitimi: Nişantaşı Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Eğitimini,

b) Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı: Nişantaşı Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını,

c) Rektör: Nişantaşı Üniversitesi Rektörünü,

ç) Senato: Nişantaşı Üniversitesi Senatosunu,

d) Üniversite: Nişantaşı Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Nişantaşı Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

f) Yabancı Diller Koordinatörlüğü: Nişantaşı Üniversitesi Yabancı Diller Koordinatörlüğünü,

g) YDS: Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim ve Öğretime İlişkin Genel Esaslar

Hazırlık eğitim öğretimi

MADDE 5 – (1) Hazırlık eğitimi; öğrencilere kayıt oldukları eğitim-öğretim programının öngördüğü konularda okuduğunu ve duyduğunu anlayabilme, kavrayabilme, yazılı ve sözlü olarak kendini yeterince ifade edebilme becerisini kazandırmak için verilir.

(2) Hazırlık eğitimi programları yabancı diller koordinatörlüğü tarafından düzenlenir. Hazırlık sınıfları akademik takvimi yabancı diller koordinatörlüğünün önerisi üzerine Senato onayı ile belirlenir ve uygulanır.

Programın süresi ve devam zorunluluğu

MADDE 6 – (1) Yabancı dil hazırlık programındaki eğitim-öğretim süresi en az yirmisekiz haftadır. Bu süre lisans ve ön lisans programlarının eğitim-öğretim sürelerine dâhil değildir. Öğrenciler, derslerin en az %70'ine devam etmekle yükümlüdür. Yönetim Kurulunca kabul edilen bir mazereti olmadan devamsızlığı her bir dönem için toplam ders saatinin %30'unu aşan öğrenciler başarısız sayılırlar.

Sınavlar

MADDE 7 – (1) Yabancı dil hazırlık programında öğrencilerin yıl içi çalışmaları, ara ve yarıyıl sonu sınavlarının başarı notuna katkı oranları Yönetim Kurulu kararı ile belirlenerek, her eğitim-öğretim yılının ilk ayı içinde sınav tarihleri ile birlikte ilan edilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Zorunlu Yabancı Dil Eğitimine İlişkin Esaslar

Kayıt

MADDE 8 – (1) Zorunlu hazırlık eğitimi öngörülen programlar Senato tarafından belirlenir.

(2) Zorunlu hazırlık eğitimi öngörülen öğrencilerin kayıt işlemleri, duyurulan kayıt haftası süresince Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ve Yabancı Diller Koordinatörlüğü tarafından yürütülür.

Muafiyet ve seviye belirleme

MADDE 9 – (1) Son üç yılda Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) veya YDS sınavından en az 60 puan alan, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarında yeterli eşdeğerliliği sağlayan veya diğer bir üniversitenin İngilizce hazırlık programına devam etmiş ve başarıyla tamamlamış olan öğrenciler zorunlu hazırlık eğitiminden muaf sayılırlar.

(2) Zorunlu hazırlık eğitimine tabi öğrenciler için Yabancı Diller Koordinatörlüğü tarafından yabancı dil yeterlik sınavı yapılır. 70’in altında puan alanlar, aldıkları puan seviyelerine göre yabancı diller koordinatörlüğü tarafından gruplara ayrılır.

(3) Yeterlilik sınavından 70 ve üstü puan alan öğrenciler de zorunlu hazırlık eğitiminden muaf sayılabilirler.

(4) Üniversiteye yeni kabul edilen öğrencilerin yabancı dil düzeyleri Yabancı Diller Koordinatörlüğü tarafından, akademik yılın başında verilen iki aşamalı sınav ile saptanır. Sınavın birinci aşamasında (Seviye Tespit Sınavı), belirlenen düzeyin üstünde başarı gösteren öğrenciler ikinci aşamaya (Yeterlik Sınavı) alınırlar. Bu sınavda da belirlenen düzeyde başarı gösteren öğrenciler kayıt oldukları programlarda lisans/ön lisans eğitimlerine başlarlar. Eğitim-öğretim dili İngilizce olan bölüm/programlar için yeterlik sınavının aşamaları o bölümün/programın koşullarına göre belirlenir.

(5) Seviye Tespit ve Yeterlik Sınavları sonunda yabancı dil bilgilerinin Üniversitece yeterli görülen düzeyde olmadığı belirlenen öğrenciler bir akademik yıl süreli Hazırlık Sınıfına devam ederler. Öğrencilerin Yabancı Dil Hazırlık Programındaki düzeyleri Seviye Tespit Sınavında aldıkları puanlara göre belirlenir.

Notlandırma

MADDE 10 – (1) Zorunlu hazırlık eğitiminde yılsonu not ortalaması 70 ve üzeri olan öğrenciler başarılı sayılırlar ve isteğe bağlı hazırlık eğitimi alan öğrenciler sertifika almaya hak kazanır.

(2) Başarısız öğrenciler için yaz okulu programı uygulanır. Yaz okuluna katılmayan veya katıldığı halde başarılı olamayan ve yabancı dilde eğitim alacak öğrenciler bir eğitim-öğretim yılı daha hazırlık eğitimi görür. Türkçe eğitim alacak öğrenciler ise kayıtlı oldukları bölüm/program derslerine devam edebilir, ancak öğrencinin üniversiteden mezun olabilmesi için yeterlilik sınavları, ÜDS, KPDS, YDS veya uluslararası eşdeğerliliği olan sınavların birinden geçer not almaları gerekmektedir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

İsteğe Bağlı Yabancı Dil Eğitimine İlişkin Esaslar

Başvuru ve kayıt

MADDE 11 – (1) Zorunlu hazırlık eğitimine tabi olmayan öğrenciler isteğe bağlı yabancı dil eğitimi alabilirler.

(2) Lisans ve ön lisans programlarından birine kaydolmayan, ancak yabancı dil öğrenmek isteyen ve koşulları yetkili kurullarca belirlenen, en az lise mezunu kişiler de özel öğrenci olarak isteğe bağlı dil eğitimine kabul edilebilir. Özel öğrenci statüsünde yabancı dil hazırlık programına devam eden kişiler öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Özel öğrenciler normal programdaki öğrenciler gibi devam, sınav, ödev ve benzeri yükümlülükleri yerine getirdikleri takdirde sertifika almaya hak kazanır.

(3) İsteğe bağlı yabancı dil eğitimi alan öğrenciler, 9 uncu maddede belirtilen yabancı dil yeterlik sınavından aldıkları puana göre Yabancı Diller Koordinatörlüğü tarafından gruplara ayrılır.

Eğitim öğretim süresi

MADDE 12 – (1) İsteğe bağlı yabancı dil eğitiminin süresi bir öğretim yılıdır. Bu süre 2547 sayılı Kanunda belirtilen öğretim sürelerine dâhil değildir.

(2) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfının tekrarı yoktur.

(3) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfına kayıt olan öğrenci, öğretimin başlamasından en geç bir hafta sonra dilekçe ile hazırlık sınıfından ayrılabilir. Bu süreyi geçenler hazırlık sınıfından ayrılamazlar.

Notlandırma

MADDE 13 – (1) İsteğe bağlı yabancı dil eğitimi alan öğrenciler dönem notu başarı puanı ne olursa olsun bir öğretim yılının sonunda normal öğretime devam ederler. Dönem sonu not ortalaması 70 ve üzeri olan öğrenciler sertifika almaya hak kazanırlar.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Gruplar arası geçiş

MADDE 14 – (1) Yabancı dil hazırlık programına kaydolan öğrenciler, yabancı diller koordinatörlüğünün onayı halinde eğitim öğretim yılı içerisinde başarı ve devam durumlarına göre alt ve üst gruplara geçebilir. Gruplar arası uyumu sağlamak amacı ile öğrencilere eğitim programları dışında ek olarak Rektörün onayı ile destek programları uygulanabilir.

Öğrencilerin mali sorumlulukları

MADDE 15 – (1) Yabancı dil hazırlık programına kaydolan öğrenciler, Üniversite Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen öğrenim harcını belirlenen süreler içinde ödemekle yükümlüdürler.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 17/9/2013 tarihli ve 28768 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Nişantaşı Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 17 – (1) 9/12/2010 tarihli ve 27780 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Nişantaşı Meslek Yüksekokulu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Nişantaşı Üniversitesi Rektörü yürütür.