2 Aralýk 2013  PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28839

YÖNETMELÝK

Hacettepe Üniversitesinden:

HACETTEPE ÜNÝVERSÝTESÝ UZAKTAN EÐÝTÝM UYGULAMA

VE ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Hacettepe Üniversitesine baðlý olarak kurulan Hacettepe Üniversitesi Uzaktan Eðitim Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna ve bu organlarýn görevlerine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Hacettepe Üniversitesi Uzaktan Eðitim Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

b) Merkez (HUZEM): Hacettepe Üniversitesi Uzaktan Eðitim Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Hacettepe Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Hacettepe Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amaçlarý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amacý

MADDE 5 (1) Merkezin amaçlarý þunlardýr:

a) Ýletiþim ve bilgi teknolojilerine dayalý olarak Üniversitedeki ön lisans, lisans, yüksek lisans ve yaþam boyu eðitim dahil tüm eðitim programlarý kapsamýnda uzaktan yapýlan eðitim için plan, program, koordinasyon ve uygulama faaliyetlerine destek saðlamak, bu eðitimlerin etkin yapýlabilmesi için e-öðrenme tabanlý ders ve programlar geliþtirmek.

b) Üniversitede örgün öðretim kapsamýnda verilmekte olan dersleri uzaktan eðitim teknolojileri ile desteklemek.

c) Uzaktan öðretim ile ilgili araþtýrma-geliþtirme ve uygulama çalýþmalarý gerçekleþtirmek, uzaktan eðitim yoluyla mezuniyet sonrasý eðitim programlarý düzenleyerek mesleki bilgi güncellemesine yardýmcý olmak.

ç) Ýhtiyaç duyulan alanlarda toplumun her kesimine yönelik sertifika programlarý düzenleyerek bilgiyi topluma yaymak ve yaþam boyu öðrenim ilkesini topluma benimsetmek.

d) Üniversite içinde ve dýþýndaki birim, kamu kurumlarý, özel kurum ve kuruluþlarý ile sivil toplum kuruluþlarýnýn uzaktan eðitim ihtiyaç ve isteklerine yardýmcý olmak.

e) Yurt içi ve yurt dýþýndaki diðer uzaktan eðitim birim ve merkezleriyle iþbirliði yapmak.

f) Uzaktan eðitim konusunda oluþan bilgi birikimi ve tecrübeyi ilgili kurum ve kuruluþlara aktarmak ve bu amaçlarý gerçekleþtirmeye yönelik idari, mali ve teknik uygulama esaslarýný belirlemek, projeler geliþtirmek, bilimsel toplantýlar düzenlemek.

g) Uzaktan eðitim konusunda süreli ve/veya süresiz yayýnlar yapmak.

ð) Bilgi toplumuna geçiþ sürecinde Türkiyenin kalkýnmasýna ve geliþmesine yardýmcý nitelikteki eðitimlerin e-öðrenme vasýtasýyla yaygýnlaþtýrýlmasý için bilimsel ve teknolojik araþtýrmalar yapmak ve önermek.

h) Üniversite içi ve Üniversite dýþý projelerde ihtiyaç duyulan yazýlým otomasyonlarýný ve ders içeriklerini gerçekleþtirmek, bu konularda danýþmanlýk yapmak ve gerekli koordinasyonu saðlamak.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkezin faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Üniversite bünyesinde yürütülen ön lisans, lisans, yüksek lisans ve yaþam boyu eðitim dahil tüm uzaktan eðitim programlarý için gereken teknik desteði saðlamak.

b) Üniversite tarafýndan uzaktan eðitim yoluyla yürütülecek olan diploma ve sertifika programlarýnýn standartlarýný belirlemek, ders içeriklerini hazýrlamak, paydaþlara gerekli eðitimleri vermek, öðretim yönetim sistemi ve sunucu altyapýlarýný hazýrlamak.

c) Gerek Üniversite içi, gerekse Üniversite dýþý projelerde ihtiyaç duyulan yazýlým, otomasyonlarý ve ders içeriklerini gerçekleþtirmek, akreditasyonlarý yapmak, bu konularda danýþmanlýk yapmak ve gerekli koordinasyonu saðlamak.

ç) Bilgi toplumuna geçiþ sürecinde Ülkemizin kalkýnmasýna ve geliþmesine yardýmcý nitelikteki eðitimlerin e-öðrenme vasýtasýyla yaygýnlaþtýrýlmasý için bilimsel ve teknolojik araþtýrmalarý yapmak veya önermek.

d) Uzaktan eðitim ile ilgili araþtýrma ve uygulamalarda yerli ve yabancý kuruluþlarla iþbirliði yapmak.

e) Üniversite dýþýndaki ulusal ve uluslararasý düzeyde kamu ve özel kurum ve kuruluþlar ile sivil toplum kuruluþlarýnýn ihtiyaç duyacaklarý alanlara yönelik ortak uzaktan eðitim sertifika, ön lisans, lisans ve lisansüstü programlar düzenlemek, uzaktan öðretim yoluyla verilebilecek kurs ve seminerleri önermek ve bu faaliyetleri projelendirmek.

f) Uzaktan eðitim konusunda bölgesel, ulusal ve uluslararasý toplantý, seminer, çalýþtay, konferans ve sempozyumlar düzenlemek.

g) Uzaktan eðitim programlarýnda görev alacak öðretim elemanlarýný belirlemek, görevlendirmek, iþbirliði ve koordinasyonu saðlamak.

ð) Uzaktan eðitim programlarýna öðrenci kabulleriyle ilgili gerekli duyurularý yapmak, kayýt, giriþ sýnavý, kredilendirme ve benzeri iþlemleri gerçekleþtirmek.

h) Uzaktan eðitim kapsamýnda ön lisans, lisans, lisans tamamlama, lisansüstü programlar ile kurs, seminer ve sertifika programlarýný internet tabanlý uzaktan eðitim yöntemiyle yürütmek; bu kapsamda, ders yükleme, sanal sýnýf, beyaz tahta, çevrimiçi sýnav ve benzeri uzaktan eðitim uygulamalarýnda bulunmak.

ý) Uzaktan eðitim programlarýnda görevli öðretim elemanlarýna; e-öðrenme platformunun kullanýmý, ders materyali tasarýmý ve geliþtirilmesi ile ölçme ve deðerlendirme konularýnda eðitim ve danýþmanlýk hizmeti sunmak.

i) Uzaktan eðitim programlarýna katýlan öðrencilere uzaktan eðitim sistemiyle ilgili eðitimler vermek.

j) Uzaktan eðitim programlarýný baþarýyla bitiren öðrencilere diploma, sertifika, ders geçme ve benzeri belgeleri vermek.

k) Uzaktan eðitim programlarýnda sunulan altyapýnýn yeterliliði, sistem performansý, öðrenci destek hizmetleri ölçme ve deðerlendirme çalýþmalarý yapmak.

l) Öðrencilerin derse katýlýmý, baþarý durumlarý ve verimlilikle ilgili gerekli ölçme ve deðerlendirmeleri yapmak, sistemle ilgili görüþ ve önerileri deðerlendirmek.

m) Uzaktan eðitim sisteminin iþleyiþi ve verimliliði ile ilgili bilimsel araþtýrmalar yapmak ve sonuçlarýný bilim dünyasýyla paylaþmak.

n) Uzaktan eðitim ile ilgili araþtýrma ve uygulamalarda yerli ve yabancý kuruluþlarla iþbirliði yapmak.

o) Rektörlükçe önerilen ve/veya Yönetim Kurulunca kararlaþtýrýlan diðer faaliyetleri gerçekleþtirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri

Merkezin yönetim organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a)                Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c)                Danýþma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür, Merkezin faaliyet alaný ile ilgili Üniversitenin öðretim üyeleri arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdürün önerisi ile Müdüre çalýþmalarýnda yardýmcý olmak üzere, Merkezin faaliyet alaný ile ilgili Üniversitede görevli öðretim elemanlarý arasýndan iki kiþi, üç yýl için Rektör tarafýndan Müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilir. Rektör gerektiðinde ayný usulle Müdür yardýmcýlarýný deðiþtirebilir.

(3) Müdür görevi baþýnda bulunmadýðý zamanlarda yardýmcýlarýndan birini vekil olarak býrakýr. Vekalet altý aydan fazla sürerse yeni Müdür görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiðinde yardýmcýlarýnýn da görevi sona erer.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdür; Merkezin amaçlarý doðrultusundaki çalýþmalarýn düzenli bir þekilde yürütülmesinden, Merkezin tüm etkinliklerinin gözetim ve denetiminden ve bu konularda gerekli önlemlerin alýnmasýndan Rektöre karþý birinci derecede sorumludur.

(2) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil, Yönetim Kuruluna ve Danýþma Kuruluna baþkanlýk etmek.

b) Merkez çalýþmalarýnýn gerektirdiði görevlendirmeleri yapmak.

c) Her öðretim yýlý sonunda ve istenildiðinde Merkezin genel durumu ve iþleyiþi hakkýndaki raporunu Yönetim Kurulunun görüþünü de aldýktan sonra Rektöre sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdürün baþkanlýðýnda, iki müdür yardýmcýsý ile Merkezin faaliyet alaný ile ilgili Üniversite öðretim elemanlarý arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl için görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluþur. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrýlan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere ayný usulle yeni bir üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu yýlda dört kez olaðan ve gerektiðinde olaðanüstü olarak Müdürün yazýlý çaðrýsý üzerine salt çoðunlukla toplanýr ve kararlar toplantýya katýlanlarýn salt çoðunluðu ile alýnýr.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulu, Merkezin yönetimi ile ilgili konularda aþaðýdaki görevleri yapar:

a) Merkezin eðitim, öðretim, bilimsel araþtýrma, danýþmanlýk, yayýn faaliyetleri ve bu faaliyetlerle ilgili esaslarý kararlaþtýrmak.

b) Merkezin çalýþmalarýyla ilgili plan ve programlarýn hazýrlanmasýný ve uygulanmasýný saðlamak.

c) Merkezin yatýrým ve plan tasarýsýný hazýrlamak ve onaylanmak üzere Rektöre sunmak.

ç) Merkez elemanlarýnýn eðitim, uygulama, araþtýrma, danýþmanlýk ve yayým konularýndaki isteklerini deðerlendirip karara baðlamak.

d) Gerekli hallerde Merkezin faaliyetleri ile ilgili geçici çalýþma gruplarý kurmak ve bunlarýn görevlerini düzenlemek.

e) Yurt içi ve yurt dýþýndaki kamu ve özel kuruluþlar ile ortaklaþa yürütülecek çalýþmalarýn temel ilke, esas ve usullerini tespit etmek.

f) Danýþma Kurulunun görüþ ve önerilerini deðerlendirerek karara baðlamak.

g) Müdürün, Merkezin yönetimi ile ilgili getireceði konularý deðerlendirerek karara baðlamak.

Danýþma Kurulu ve görevleri

MADDE 12 (1) Danýþma Kurulu; Müdürün baþkanlýðýnda, Merkezin faaliyet alanlarýnda deneyimli Üniversitenin veya diðer üniversitelerin öðretim elemanlarý ile istekleri halinde ilgili kurum ve kuruluþlardaki uzman kiþiler arasýndan Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafýndan üç yýllýðýna seçilen altý üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluþur. Boþalan üyeliklerin yerine kalan süreyi tamamlamak için ayný usulle yeni üye seçilir. Süresi biten üye yeniden seçilebilir.

(2) Danýþma Kurulu; Müdürün çaðrýsý üzerine yýlda bir kez salt çoðunlukla olaðan olarak toplanýr. Müdür, gerekli gördüðü takdirde Danýþma Kurulunu olaðanüstü olarak da toplantýya çaðýrabilir.

(3) Danýþma Kurulunun görevleri; Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak Yönetim Kurulunun ihtiyaç duyduðu konularda deðerlendirmeler yapmak ve istiþari nitelikte görüþ ve önerilerde bulunmaktýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 13 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Yürürlük

MADDE 14 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Hacettepe Üniversitesi Rektörü yürütür.