9 Aralýk 2013  PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28846

YÖNETMELÝK

Niðde Üniversitesinden:

NÝÐDE ÜNÝVERSÝTESÝ NANOTEKNOLOJÝ UYGULAMA VE

ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Niðde Üniversitesi Nanoteknoloji Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Niðde Üniversitesi Nanoteknoloji Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevleri ile çalýþma usul ve esaslarýna iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

b) Merkez: Niðde Üniversitesi Nanoteknoloji Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Niðde Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Niðde Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amaçlarý, Faaliyet Alanlarý, Yönetim Organlarý ve Görevleri

Merkezin amaçlarý ve faaliyet alanlarý

MADDE 5 (1) Merkezin amaçlarý ve faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Üniversitede temel ve uygulamalý alanlardaki araþtýrma ve geliþtirme faaliyetlerini merkezi bir organizasyon çerçevesinde düzenlemek.

b) Üniversite-sanayi iþbirliðini güçlendirmek ve araþtýrmalardan elde edilen uygulanabilir sonuçlarýn sanayiye aktarýmýný hýzlandýrmak.

c) Merkezin akreditasyonunun saðlanabilmesi için çalýþmalar yapmak.

ç) Üniversitenin yürütücüsü olduðu ulusal ve uluslararasý kurum ve kuruluþlar tarafýndan desteklenen projelerde gerekli görülen demirbaþ malzemelerin teminine çalýþmak ve söz konusu projelerin Merkez bünyesinde yürütülmesini saðlayacak çalýþma ortamýný hazýrlamak.

d) Teknolojik geliþmeleri sürekli izleyerek laboratuvardaki cihazlarýn günün koþullarýna uygun olarak yenilenmesini saðlamak ve Üniversitenin proje yürütme potansiyelini artýrmak.

e) Kamu kurum ve kuruluþlarý, özel sektör ve þahýslardan gelecek analiz tekliflerini, Merkezin imkânlarý çerçevesinde ve temel araþtýrmalara engel olmayacak þekilde deðerlendirmek ve sonuçlarýný yorumlamak.

f) Üniversitenin ilgili birimlerindeki araþtýrmacýlarýn uygun bir ortamda çalýþmalarýný gerçekleþtirmelerine yardýmcý olmak.

g) Üniversitedeki ilgili alanlarda yapýlan bilimsel faaliyetlerin nitelik ve niceliðini artýrmak.

ð) Yurt içi ve yurt dýþý kuruluþlarla iletiþim kurarak Ar-Ge (araþtýrma-geliþtirme) proje üretim merkezi ve danýþmanlýk birimi oluþturmak.

h) Üretilen bilgi ve teknolojinin Üniversitenin Ar-Ge etkinliklerinde kullanýlmasý, için çalýþmalar yapmak.

Merkezin yönetim organlarý

MADDE 6 (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danýþma Kurulu.

Müdür ve görevleri

MADDE 7 (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanlarý ile ilgili konularda araþtýrma, uygulama ve eðitim deneyimi bulunan, Üniversitenin kadrolu öðretim üyeleri arasýndan, Rektör tarafýndan üç yýl için görevlendirilir. Süresi biten Müdür yeniden görevlendirilebilir.

(2) Müdür, ilgili alandaki Üniversite öðretim üyeleri arasýndan en çok iki kiþiyi müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilmek üzere Rektörün onayýna sunar. Müdürün görevi sona erdiðinde müdür yardýmcýlarýnýn görevi de sona erer.

(3) Müdür, Merkezin çalýþmalarýnýn düzenli bir biçimde yürütülmesinden, Merkezin bütün etkinliklerinin gözetim ve denetiminin yapýlmasýndan ve sonuçlarýnýn alýnmasýndan sorumludur.

(4) Müdür, Yönetim Kurulu ile Danýþma Kuruluna baþkanlýk eder. Gerekli durumlarda Yönetim Kurulunu toplantýya çaðýrýr.

(5) Merkezin ihtiyaçlarýný gerekçeli olarak Rektörlüðe iletir, her yýlýn sonunda yýllýk etkinlik raporunu Rektörün bilgisine sunar.

(6) Müdür ya da yardýmcýlarýnýn Üniversite dýþý görevlendirme sürelerinin altý ayý geçmesi halinde, kalan süreyi tamamlamak üzere, yeni bir Müdür/müdür yardýmcýsý görevlendirilir.

Yönetim Kurulu ve görevleri

MADDE 8 (1) Yönetim Kurulu, Müdür ve müdür yardýmcýlarý dâhil beþ kiþiden oluþur. Müdür ve müdür yardýmcýlarý dýþýnda kalan üyeler; Merkezin çalýþma alaný ile ilgili öðretim üyeleri arasýndan, Üniversite Yönetim Kurulunun önerisi üzerine, Rektör tarafýndan görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Süresi biten üyeler tekrar görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrýlan üyenin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere, yeni bir üye görevlendirilir.

(3) Yönetim Kurulu, Müdürün çaðrýsý üzerine salt çoðunlukla toplanýr ve kararlar oy çokluðu ile alýnýr.

(4) Yönetim Kurulu gerekli gördüðü durumlarda, geçici çalýþma gruplarý kurabilir.

(5) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin faaliyetlerini gözden geçirerek bu Yönetmelikte belirtilen amaçlar doðrultusunda Merkezin çalýþma ilkeleri, iþleyiþi ve yönetimi ile ilgili konularda karar almak.

b) Merkezin çalýþmalarý ile ilgili plan ve programlarýn hazýrlanmasýný ve uygulanmasýný saðlamak.

c) Sunulan projelerin Merkezin amaçlarýna uygun olup olmadýðýna karar vermek ve uygun projeler için çalýþma ortamý hazýrlamak.

ç) Müdürün faaliyet dönemi sonunda hazýrlayacaðý faaliyet raporunun düzenlenmesine iliþkin esaslarý tespit etmek, sunulan raporu deðerlendirmek, bir sonraki döneme ait çalýþma programýný düzenlemek.

d) Merkezde yapýlacak analiz ücretlerini tespit ederek Üniversite Yönetim Kuruluna sunmak.

e) Bölgenin ve Türkiyenin kalkýnmasýna bilimsel ve teknolojik açýdan katký saðlayacak öncelikli proje konularýný tespit etmek ve araþtýrmacýlarý bilgilendirmek.

f) Müdür tarafýndan hazýrlanacak program ve teklifleri inceleyerek karara baðlamak.

g) Ýlgili mevzuatla kendisine verilen diðer görevleri yerine getirmek.

Danýþma Kurulu ve görevleri

MADDE 9 (l) Danýþma Kurulu; Üniversitede Merkezin amaçlarý doðrultusunda çalýþma yapan, bilimsel ve teknolojik araþtýrma ve uygulamalarla doðrudan ilgisi olan kiþiler arasýndan Yönetim Kurulu tarafýndan önerilen ve Rektör tarafýndan görevlendirilen en az onbir, en çok onbeþ kiþiden oluþur. Müdür ve müdür yardýmcýlarý danýþma kurulunun doðal üyesidir.

(2) Danýþma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Danýþma Kurulu; yýlda en az iki defa toplanarak Merkezin çalýþmalarýný deðerlendirir ve yeni çalýþmalar konusunda görüþ ve önerilerini Yönetim Kuruluna bildirir.

(3) Gerek görülmesi halinde Danýþma Kuruluna, Rektörün onayý ile görüþ ve düþüncelerinden faydalanýlacaðý düþünülen Üniversite dýþýndan kamu ve özel kiþi ve kuruluþ temsilcileri de davet edilebilir.

(4) Danýþma Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin faaliyetlerini deðerlendirerek faaliyet alanlarý ile ilgili konularda görüþ ve tavsiyelerde bulunmak.

b) Bölgedeki sanayi kuruluþlarý ve diðer bilimsel ve teknolojik kuruluþlarla iþbirliði ortamýnýn oluþturulup geliþtirilmesine iliþkin kararlar almak.

c) Merkez ile ilgili Üniversite dýþý finans kaynaklarýnýn deðerlendirilmesi konusunda görüþ bildirmek ve bu yönde giriþimlerde bulunulmasýný saðlamak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Birimler

MADDE 10 (1) Merkezin amacý ve faaliyet alanlarý konusunda çalýþmalar yapmak üzere çeþitli birimler oluþturulabilir.

Personel ihtiyacý

MADDE 11 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesi uyarýnca Yönetim Kurulunun tavsiyesi ile Rektör tarafýndan görevlendirilen elemanlar tarafýndan karþýlanýr.

Ekipman ve demirbaþlar

MADDE 12 (1) Araþtýrma projeleri kapsamýnda alýnan ve alýnacak olan her türlü alet, ekipman ve demirbaþlar proje sonunda, Yönetim Kurulu tarafýndan belirlenecek alanlarda Merkezin kullanýmýna tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 13 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili mevzuat hükümleri ile Senato kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 14 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Niðde Üniversitesi Rektörü yürütür.