31 Aralýk 2013  SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28868 (Mükerrer)

TEBLÝÐ

Ekonomi Bakanlýðýndan:

ORMAN YETÝÞTÝRME MATERYALLERÝNÝN ÝTHALAT DENETÝMÝ TEBLÝÐÝ

(ÜRÜN GÜVENLÝÐÝ VE DENETÝMÝ: 2014/17)

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý, ek-1 sayýlý listede yer alan orman yetiþtirme materyallerinin ithalatýna iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Teblið Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimi, Dâhilde Ýþleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altýnda Ýþleme Rejimi, Geçici Ýthalat Rejimi, Transit Rejimi ve Antrepo Rejimine tabi tutulan ek-1 sayýlý listede yer alan orman yetiþtirme materyallerinin ithalat iþlemlerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Teblið, 28/1/2013 tarihli ve 2013/4284 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararýnýn 4 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Uygunluk denetimi ve belgelendirme

MADDE 4 (1) Ek-1de yer alan ve Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimi, Dahilde Ýþleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altýnda Ýþleme Rejimi, Geçici Ýthalat Rejimi, Transit Rejimi ve Antrepo Rejimine tabi tutulan orman yetiþtirme materyallerinin insan saðlýðý ve güvenliði, hayvan ve bitki varlýðý, saðlýðý ve karantina yönünden uygunluðu Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnýn yetkili birimlerince tespit edilir.

(2) Ek-1de yer alan materyallerin ithalatýnda, ithalatçý veya temsilcisi tarafýndan ek-2de yer alan Kontrol Belgesi formu doldurularak proforma fatura veya fatura ile birlikte Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðýna baþvurulur. Uygun görülen talepler için Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðýnca Kontrol Belgesi, bu belgeye istinaden de Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli olan belge düzenlenir.

(3) Kontrol Belgesinin süresi 4 aydýr. Bu süre deðiþtirilemez.

Uygunluk ve uygunsuzluk yazýsý

MADDE 5 (1) Kontrol Belgesine istinaden ithal edilmek istenen orman yetiþtirme materyallerinin ithalatýnýn, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayýlý Veteriner Hizmetleri, Bitki Saðlýðý, Gýda ve Yem Kanunu hükümleri çerçevesinde Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý tarafýndan, insan saðlýðý ve güvenliði, hayvan ve bitki varlýðý, saðlýðý ve karantina yönünden uygun görülmesi halinde, bu materyallerin ithalatý için anýlan Bakanlýk tarafýndan Uygunluk Yazýsý düzenlenir ve ithalatçýya iletilir.

(2) 5996 sayýlý Veteriner Hizmetleri, Bitki Saðlýðý, Gýda ve Yem Kanunu hükümleri çerçevesinde Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca ithali uygun görülmeyen materyale iliþkin Uygunsuzluk Yazýsý düzenlenir ve keyfiyet ilgili gümrük idaresi ve ithalatçý veya temsilcisine bildirilir.

(3) Uygunsuz bulunan materyal, on gün içinde ithalatçý veya temsilcisi tarafýndan mahrecine iade edilir veya masraflarý ithalatçý veya temsilcisi tarafýndan karþýlanmak üzere imha suretiyle tasfiye edilir.

Gümrük iþlemleri

MADDE 6 (1) Ýlgili gümrük beyannamesinin tescilinde gümrük idaresi tarafýndan Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca düzenlenen Uygunluk Yazýsý aranýr.

(2) Ýthali uygun görülmeyen materyale iliþkin Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca düzenlenen Uygunsuzluk Yazýsý ilgili gümrük idaresi tarafýndan materyalin taþýma belgesine veya özet beyanýna iliþtirilir.

Uygulamaya iliþkin önlemler

MADDE 7 (1) Bu Tebliðde yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlem almaya ve düzenleme yapmaya Ekonomi Bakanlýðý Ürün Güvenliði ve Denetimi Genel Müdürlüðü yetkilidir.

Yürürlükten kaldýrýlan teblið

MADDE 8 (1) 30/12/2012 tarihli ve 28513 ikinci mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Orman Yetiþtirme Materyallerinin Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/17) yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Geçiþ süreci

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten önce çýkýþ ülkesinde ihraç amacýyla taþýma belgesi düzenlenmiþ veya gümrük mevzuatý uyarýnca gümrük idarelerine sunulmuþ olan materyallerin ithali, bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren 45 gün süreyle Orman Yetiþtirme Materyallerinin Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/17) hükümlerine tabidir. Ancak bu Tebliðin lehteki hükümleri söz konusu iþlemlere uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 9 (1) Bu Teblið 1/1/2014 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 10 (1) Bu Teblið hükümlerini Ekonomi Bakaný yürütür.

 

Tebliðin ekleri için týklayýnýz