31 Aralýk 2013  SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28868 (Mükerrer)

TEBLÝÐ

Ekonomi Bakanlýðýndan:

SAÐLIK BAKANLIÐINCA DENETLENEN BAZI ÜRÜNLERÝN

ÝTHALAT DENETÝMÝ TEBLÝÐÝ

(ÜRÜN GÜVENLÝÐÝ VE DENETÝMÝ: 2014/20)

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý; ek-1/A, ek-1/B, ek-1/C ve ek-2de yer alan ürünlerin ithalatýnda insan saðlýðý ve güvenliði yönünden uygunluk denetimine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Teblið; Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimine tabi tutulan ek-1/A, ek-1/B, ek-1/C ve ek-2de yer alan ürünlerin ithalatýna iliþkin usul ve esaslarý kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Teblið, 28/1/2013 tarihli ve 2013/4284 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararýnýn 4 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Ýthalat denetimi ve belgelendirme

MADDE 4 (1) Ek-1/A, ek-1/B, ek-1/C ve ek-2de yer alan ürünlerin, karþýlarýnda belirtilen amaçlarla kullanýlmak üzere ithal edilmesi halinde, insan saðlýðý ve güvenliði yönünden uygunluðu ek-3te yer alan Kontrol Belgesi ile belgelenir.

(2) Bu Teblið kapsamý ürünler için ithalatçý veya temsilcisi tarafýndan Kontrol Belgesi gümrük beyannamesinin tescili sýrasýnda ilgili gümrük idaresine sunulur.

(3) Kontrol Belgesinin süresi oniki aydýr.

(4) Ek-1/Ada yer alan 30.03 ve 30.04 tarife pozisyonlu ürünler için yapýlan baþvurularýn Saðlýk Bakanlýðý (Türkiye Ýlaç ve Týbbi Cihaz Kurumu) tarafýndan incelenmesi sonucunda özel izin alýnmasý gereken ürünler arasýnda olduðu tespit edilen ürünler için, Saðlýk Bakanlýðýnýn Özel Ýznine Tabi Maddelerin Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2014/4) hükümleri uygulanýr.

Baþvuru

MADDE 5 (1) Kontrol Belgesi alýnmasý için aþaðýdaki belgelerle birlikte ithalat öncesinde Saðlýk Bakanlýðýna baþvurulur:

a) Baþvuru dilekçesi.

b) Kontrol Belgesi formu (3 nüsha).

c) Proforma fatura veya fatura.

ç) Analiz sertifikasý.

d) Ek-1/C ve ek-2de yer alan ürünler için menþe ülkenin yetkili mercii tarafýndan onaylý saðlýk sertifikasý ve tercümesi.

(2) Kontrol Belgesi verilmiþ bir ürün ile ayný menþe ülke ve ihracatçý firmaya ait, ayný spesifikasyonlara sahip ürünün müteakip ithalatlarýnda, daha önce alýnan Kontrol Belgesi için Saðlýk Bakanlýðýna tevdi edilen saðlýk sertifikasýna göre iþlem yapýlýr. Ancak, Bakanlýkça gerek görülmesi halinde saðlýk sertifikasýnýn yenilenmesi istenebilir.

(3) Doðrudan tüketiciye sunulan ürünlerin ithalatýnda gerekli görülen durumlarda aþaðýda yer alan bilgilerin Saðlýk Bakanlýðýna ibrazý gerekir:

a) Ýthalatçý firmanýn unvaný ve adresi.

b) Malýn imal tarihi, muhafaza þartlarý, seri numarasý, muhteviyatý, kullanma talimatý ve özellikleri.

c) Süreli mallarda son kullanma tarihi.

ç) Kullaným amacý ve günlük dozu.

(4) Avrupa Birliðinde serbest dolaþýma girmiþ, Birliðin mevzuatýna göre üretilen ve belgelendirilen ürünlere iliþkin bilgi, belge, test ve analiz sonuçlarýnýn Bakanlýða iletilmesi halinde ürünün özelliðine göre Bakanlýkça doðrudan Kontrol Belgesi verilir. Ancak, ülke koþullarý göz önüne alýnarak ilave bilgi ve belgeler istenebilir, ithalata konu ürün fiziki muayene ve teste tabi tutulabilir.

Bilgi formu

MADDE 6 (1) Ýlaç sanayiinde kullanýlan týbbi müstahzarlarýn terkibinde bulunan ilaç ham, baþlangýç maddelerini ve ilaç hammaddeleri üretiminde kullanýlan maddeleri ithal eden ilaç sanayicisi veya ilaç sanayicisi adýna ithalat yapan tedarikçilerin, ithalatýn gerçekleþmesinden sonra en geç otuz gün içinde gümrük beyannamesi örneðini ve ek-4teki bilgi formunu Saðlýk Bakanlýðýna (Türkiye Ýlaç ve Týbbi Cihaz Kurumu) iletmesi zorunludur.

Muafiyet ve istisnalar

MADDE 7 (1) Bu Teblið aþaðýda açýklanan þahsi eþya, numune ve geri gelen eþyaya uygulanmaz:

a) Þahsi eþya; kullaným alaný ve miktarý dikkate alýndýðýnda ticari amaçla ithal edilmediði anlaþýlan ve mesleki veya ticari bir faaliyetle ilgili olmamak þartýyla ev ve özel yaþamla ilgili bir ihtiyacý karþýlamaya yönelik ürünü ifade eder.

b) Numune; belli bir tür ve nitelikteki eþyayý temsil eden ve sunuþ þekli ve miktarý itibariyle o eþya için sipariþ vermekten baþka bir amaçla kullanýlmasý mümkün olmayan madde, eþya veya örneði ifade eder. Halk saðlýðý alanýnda kullanýlan pestisit ve pestisit benzeri maddeler için numune miktarý 10 kg/L ile sýnýrlýdýr.

c) Geri gelen eþya; 7/10/2009 tarihli ve 27369 mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Gümrük Yönetmeliðinin 446 ncý maddesinde tanýmlanan;

1) Gönderildiði ülkede yürürlükte olan mevzuat nedeniyle serbest dolaþýma girememesi veya kullanýma arz edilmemesi,

2) Kusurlu olmasý veya sözleþme hükümlerine uygun olmamasý nedenleriyle alýcýsý tarafýndan kabul edilmemesi,

3) Ýhracatçýnýn elinde olmayan sebeplerle amaçlanan kullanýma girememesi,

nedenleriyle Türkiye Gümrük Bölgesine geri gelen ve bu durumun Türkiye Gümrük Bölgesi dýþýndaki alýcýdan veya Türkiye Gümrük Bölgesi dýþýndaki yetkili kurumlardan alýnacak belgelerle gümrük idaresine ispatý yapýlan ihraç eþyasýný ifade eder.

Gümrük iþlemleri

MADDE 8 (1) Saðlýk Bakanlýðýnca düzenlenen Kontrol Belgesi tescil sýrasýnda gümrük beyannamesine kaydedilir. Kontrol Belgesinin ilgili gümrük idaresine sunulmasýndan ithalatçý veya temsilcisi sorumludur.

 (2) Birinci fýkra kapsamýndaki iþlemlerde ithalatçý veya temsilcisinin beyaný esastýr. Yanlýþ veya yanýltýcý beyanda bulunulduðunun tespiti halinde 9 uncu madde hükümleri uygulanýr.

Yaptýrýmlar

MADDE 9 (1) Bu Tebliðe aykýrý hareket edenler ile yanlýþ veya yanýltýcý beyanda bulunanlar, sahte belge kullanan, ibraz eden veya belgede tahrifat yapanlar hakkýnda; 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayýlý Ürünlere Ýliþkin Teknik Mevzuatýn Hazýrlanmasý ve Uygulanmasýna Dair Kanun, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayýlý Gümrük Kanunu, 2013/4284 sayýlý Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararýnýn ilgili hükümleri ve ilgili diðer mevzuat uygulanýr.

Veri bildirimi

MADDE 10 (1) Bu Teblið kapsamýndaki ürünlerin ithalatýna iliþkin bilgi ve gerekli belgeler Saðlýk Bakanlýðýnca belirlenecek ihtiyaçlara uygun olarak, Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý tarafýndan Saðlýk Bakanlýðýna iletilir.

Uygulamaya iliþkin önlemler

MADDE 11 (1) Bu Tebliðde yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlem almaya ve düzenleme yapmaya Ekonomi Bakanlýðý Ürün Güvenliði ve Denetimi Genel Müdürlüðü yetkilidir.

Yürürlükten kaldýrýlan teblið

MADDE 12 (1) 30/12/2012 tarihli ve 28513 ikinci mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Saðlýk Bakanlýðýnca Denetlenen Bazý Ürünlerin Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/20) yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Geçiþ süreci

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten önce çýkýþ ülkesinde ihraç amacýyla taþýma belgesi düzenlenmiþ veya gümrük mevzuatý uyarýnca gümrük idarelerine sunulmuþ olan ürünlerin ithali, bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren 45 gün süreyle Saðlýk Bakanlýðýnca Denetlenen Bazý Ürünlerin Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/20) hükümlerine tabidir. Ancak, bu Tebliðin lehteki hükümleri söz konusu iþlemlere uygulanýr.

(2) Saðlýk Bakanlýðýnca Denetlenen Bazý Ürünlerin Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/20) kapsamýnda alýnmýþ bulunan kontrol belgeleri, alýndýklarý tarihten itibaren, mezkûr Tebliðde belirlenen süre kadar geçerlidir.

Yürürlük

MADDE 13 (1) Bu Teblið 1/1/2014 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 14 (1) Bu Teblið hükümlerini Ekonomi Bakaný yürütür.

 

Tebliðin ekleri için týklayýnýz