31 Aralýk 2013  SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28868 (Mükerrer)

TEBLÝÐ

Ekonomi Bakanlýðýndan:

ÇEVRENÝN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN

ATIKLARIN ÝTHALAT DENETÝMÝ TEBLÝÐÝ

(ÜRÜN GÜVENLÝÐÝ VE DENETÝMÝ: 2014/3)

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý, Türkiye gümrük bölgesine girecek ek-1deki listede yer alan atýklarýn, çevrenin korunmasý yönünden uygunluk denetimine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Teblið, Türkiye gümrük bölgesine girecek ek-1deki listede yer alan atýklarýn denetim iþlemlerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Teblið, 28/1/2013 tarihli ve 2013/4284 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararýnýn 4 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Ýthalatçý

MADDE 4 (1) Ek-1deki listede yer alan atýklarý, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýndan Lisans, Geçici Faaliyet Belgesi, Çevre Ýzin ve Lisans Belgesi veya Çevre Lisansý alan geri kazaným tesislerine sahip sanayiciler ithal edebilir.

(2) Ek-1deki listede yer alan 39.01-39.14 GTÝPli (39.03 hariç) maddeleri, münhasýran Dahilde Ýþleme Rejimi Kararý çerçevesinde alýnmýþ Dahilde Ýþleme Ýzin Belgesi kapsamýnda ihraç kaydýyla ithalat yapan sanayiciler ithal edebilir.

(3) Ek-1deki listede yer alan 4012.20.00.90.00 GTÝPli maddeyi, münhasýran Dahilde Ýþleme Rejimi Kararý kapsamýnda ihraç kaydýyla ithalat yapan ve Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýndan uygun görüþ alan sanayiciler ithal edebilir.

(4) Ýkinci ve üçüncü fýkralarda yer alan maddelerin ithalatýnda birinci fýkrada belirtilen koþullar aranmaz.

(5) Ek-1deki listede yer alan 4004.00.00.00.11, 4004.00.00.00.12 ve 4004.00.00.00.13 GTÝPli atýklarýn ithalatýnda, ithalatçýsý tarafýndan bu atýklarýn nihai ürün olduðunun beyan edilmesi ve nihai ürün olduðuna iliþkin ürün özelliklerini gösteren üretici beyanýnýn olmasý halinde birinci fýkrada belirtilen koþullar aranmaz.

(6) 4004.00.00.00.11, 4004.00.00.00.12 ve 4004.00.00.00.13 GTÝPli atýklarýn vulkanize edilmemiþ kauçuk hamuru olduðunun belgelenmesi halinde, bu ürünler nihai ürün kabul edilir ve birinci fýkrada belirtilen koþullar aranmaz.

(7) 4004.00.00.00.11, 4004.00.00.00.12 ve 4004.00.00.00.13 GTÝPli atýklarýn enerji geri kazanýmý amacýyla ithalatý, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý tarafýndan enerji geri kazanýmý amacýyla faaliyet gösteren beraber yakma tesisleri için belirlenecek tahsisat miktarý ve esaslar çerçevesinde 5 inci maddeye göre yapýlýr.

Baþvuru

MADDE 5 (1) Ek-1deki listede yer alan atýklarý ithal etmek isteyen ithalatçý veya temsilcisi, atýðýn Türkiye gümrük bölgesine gireceði sýnýr gümrük idaresinin bulunduðu ilin Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðüne Uygunluk Yazýsý (ek-5) almak için baþvurur.

(2) Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðüne baþvuru, atýðýn Türkiye gümrük bölgesine gelmesinden en az üç iþ günü önce aþaðýda belirtilen belgelerle birlikte yapýlýr:

a) Baþvuru dilekçesi (ek-3),

b) Bilgi formu (ek-4),

c) 4 üncü maddenin birinci fýkrasýnda belirtilen belgenin bir örneði,

ç) 2620.11.00.00.00 GTÝPli atýðýn ithalinde, menþe veya çýkýþ ülkesinin yetkili merciinden veya akredite kuruluþlarýndan alýnan ve ek-1deki listede atýðýn madde açýlýmýnda belirtilen dros deðerlerini karþýladýðýna dair analiz belgesinin aslý ve tercümesi,

d) 4012.20.00.90.00 GTÝPli atýðýn ithalinde, menþe veya çýkýþ ülkesinin yetkili merciinden veya akredite kuruluþlarýndan alýnan ve ürünün karkas olduðuna dair belge ve tercümesi,

e) 8548.10.21.00.00 GTÝPli atýðýn ithalinde, menþe veya çýkýþ ülkesinin yetkili merciinden veya akredite kuruluþlarýndan alýnan ve ürünün aðýrlýkça %3’ünden fazla sývý asit içermediðine dair belge ve tercümesi,

f) 4004.00.00.00.11, 4004.00.00.00.12 ve 4004.00.00.00.13 GTÝPli atýklarýn nihai ürün olarak ithalinde ürünün özelliklerini gösteren üretici beyanýnýn bir örneði.

(3) Ýthalatçý veya temsilcisi bu maddenin ikinci fýkrasýnýn (b) bendinde belirtilen bilgi formunu Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðüne verdiði tarihte, formun bir örneðini ilgili sýnýr gümrük idaresine de yazýlý olarak iletmekle yükümlüdür.

Uygunluk denetimi

MADDE 6 (1) Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðü tarafýndan, ek-1deki listedeki atýklarýn 5 inci maddede belirtilen belgeler üzerinden deðerlendirilmesi ve fiziki kontrolü sonucunda;

a) Uygun bulunmasý durumunda, Uygunluk Yazýsý düzenlenir.

b) Gerek duyulmasý halinde, atýklardan numune alýnarak yeterliliði Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca kabul edilmiþ laboratuvarlarda atýðýn tehlikeli madde ile kontamine olup olmadýðýna dair elementel analiz yaptýrýlýr. Analiz sonucunun uygun bulunmasý durumunda Uygunluk Yazýsý, uygun bulunmamasý durumunda ise Uygunsuzluk Yazýsý (ek-6) düzenlenir.

(2) Uygunluk ve Uygunsuzluk Yazýlarý Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce ilgili sýnýr gümrük idaresine ve ithalatçý veya temsilcisine bildirilir.

(3) Uygun bulunmayan atýk, ithalatçýsý tarafýndan menþe ülkeye/yüklemenin yapýldýðý ülkeye iade edilir veya üçüncü bir ülkeye transit edilir.

(4) Gümrük iþlemleri sýrasýnda ithalinin yasak olduðu anlaþýlan atýklar hakkýnda, her türlü cezai hükümler saklý kalmak kaydýyla, uluslararasý sözleþmelerden kaynaklanan haklarýmýz doðrultusunda Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnýn gözetim ve denetiminde gerekli iþlemler yapýlýr. Bu atýklara gümrük mevzuatýnýn tasfiyeye iliþkin hükümleri uygulanmaz.

Ýstisnai durumlar

MADDE 7 (1) Denizlerin Gemiler Tarafýndan Kirletilmesinin Önlenmesine Ait Uluslararasý Sözleþme (MARPOL-73 Sözleþmesi) ile bu Sözleþmeyi tadil eden diðer Protokol (MARPOL-78 Protokolü) ve deðiþiklikler kapsamýnda yer alan yabancý bayraklý gemilerin seferleri sýrasýnda normal operasyonlarýndan kaynaklanan atýklar, atýk alma gemisine veya doðrudan atýk kabul tesisine boþaltýlma iþlemi ve/veya teslimi ile serbest dolaþýma girer. Söz konusu atýklar bu Tebliðe tabi deðildir. Bu tür atýklarýn gemilerden alýnmasý iþlemi, 26/12/2004 tarihli ve 25682 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Gemilerden Atýk Alýnmasý ve Atýklarýn Kontrolü Yönetmeliðine göre sonuçlandýrýlýr.

(2) GTÝP itibariyle ek-1deki listede yer alan ancak ithalatçýsý tarafýndan atýk olmadýðý, yeni ürün olduðu beyan edilen ürünlerin ithalatýnda, ilgili gümrük idaresince bu Teblið kapsamýnda herhangi bir belge aranmaz. Bu fýkra kapsamýndaki iþlemlerde ithalatçý veya temsilcisinin beyaný esastýr. Sonradan yapýlacak kontrollerde beyanýný ispat edemeyenler hakkýnda 12 nci madde hükümleri uygulanýr.

(3) 7/10/2009 tarihli ve 27369 mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Gümrük Yönetmeliðinin 446 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (a), (b) ve (c) bentlerinde tanýmlanan nedenlerle geri gelen daha önce ihraç edilmiþ olan ve ek-1, ek-2/A ve ek-2/Bdeki listelerde yer alan atýklarýn Türkiye gümrük bölgesine giriþinde ilgili sýnýr gümrük idarelerince Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnýn uygun görüþünün alýnmasý ve 11 inci maddenin altýncý fýkrasýnda belirtilen sýnýr gümrük kapýlarýndan/özel liman veya iskelelerin radyasyon kontrolüne iliþkin gerekli alt yapýyý haiz terminallerinden giriþ yapýlmasý kaydýyla, bu Teblið hükümleri uygulanmaz.

Kapsam dýþý

MADDE 8 (1) Ek-1deki listede yer alan bir atýðýn numune olarak Türkiye gümrük bölgesine giriþi, yýllýk 200 kg’ý aþmamasý ve ilgili Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünün uygun görüþünün alýnmasý halinde mümkündür. Bu durumda, Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce Kapsam Dýþý Yazýsý (ek-7) düzenlenir ve ilgili sýnýr gümrük idaresine iletilir.

(2) Ekonomik etkili gümrük rejimleri kapsamýnda Türkiye gümrük bölgesine gelen bir eþyanýn herhangi bir iþçilik, iþleme, kullaným veya bekleme sonucu ek-1, ek-2/A ve ek-2/Bdeki listelerde yer alan atýða dönüþmesi durumunda, Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce yapýlacak deðerlendirme sonucu Kapsam Dýþý Yazýsý (ek-7) düzenlenir ve ilgili gümrük idaresine iletilir.

(3) Dahilde Ýþleme Rejimi Kararý kapsamýnda ithal edilen ürünlerden elde edilen ikincil iþlem görmüþ ürünlerin ek-1, ek-2/A ve ek-2/Bdeki listelerde yer almasý halinde bu ürünlerin ithalatýnda bu Teblið hükümleri uygulanmaz.

(4) Türkiye gümrük bölgesinden transit geçen atýklar bu Tebliðe tabi deðildir. Ancak 28/12/1993 tarihli ve 3957 sayýlý Kanun ile onaylanmasý uygun bulunan, Tehlikeli Atýklarýn Sýnýrlarötesi Taþýnýmýnýn ve Bertarafýnýn Kontrolüne Ýliþkin Basel Sözleþmesinin ilgili hükümleri gereði, ek-2/A ve ek-2/Bde yer alan atýklarýn ülkemiz gümrük bölgesinden transit geçiþinde Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýndan alýnacak Ýzin Yazýsý ilgili sýnýr giriþ gümrük idaresine ibraz edilir.

Ýthali yasak atýklar

MADDE 9 (1) Ek-2/A ve ek-2/Bdeki listelerde yer alan atýklarýn, serbest bölgeler dahil, Türkiye gümrük bölgesine giriþi yasaktýr.

(2) Ek-1deki listede yer alan atýklarýn, patlayýcý madde ve radyasyon içermemesi, herhangi bir þekilde tehlikeli veya ithali yasak atýklarla veya tehlikeli maddelerle kontamine olmamasý gerekir.

Serbest bölgede oluþan atýklar

MADDE 10 (1) Serbest bölgelerdeki faaliyetler sonucu ortaya çýkan, ek-1, ek-2/A ve ek-2/Bdeki listelerde yer alan atýklarýn toplanmasý, ayrýþtýrýlmasý, depolanmasý, geri kazanýlmasý ve/veya bertarafý amacýyla serbest bölgede atýk yönetimi veya geri dönüþüm tesisi bulunmamasý veya atýk üreticisi firma tarafýndan atýklarýn bu tesislere verilmemesi durumunda, atýk üreticisi veya serbest bölgede atýklarý toplayan, ayrýþtýran, depolayan, iþleyen veya geri kazaným ve benzeri iþleri yapan firmanýn talebi üzerine, 10/3/1993 tarihli ve 21520 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliðine göre oluþturulan Atýk Komisyonuna aþaðýdaki belgelerle müracaat edilir:

a) Atýklarýn serbest bölge içindeki bir üretim ve/veya tüketim faaliyeti sonucu ortaya çýktýðýna iliþkin belge,

b) Atýðý oluþturan faaliyetin türü, atýðýn türü ve miktarý,

c) Atýðýn özelliðine göre Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca ilgili yönetmelikler gereðince verilmiþ olan Toplama, Ayýrma, Geri Dönüþüm, Geri Kazaným, Ara Depolama, Bertaraf Tesisi Lisansý, Geçici Faaliyet Belgesi, Çevre Ýzin ve Lisans Belgesi veya Çevre Lisansý,

ç) Atýklarýn (c) bendinde belirtilen belgelere sahip tesislere gönderileceðine dair sözleþme.

(2) Atýk Komisyonunun uygun görüþünü müteakip, bu atýklar birinci fýkranýn (c) bendinde belirtilen belgelere sahip tesislere gönderilir, ayrýca Uygunluk Yazýsý aranmaz.

(3) Serbest Bölge Müdürlükleri, bölgeden çýkartýlan atýklara iliþkin bilgileri 6 aylýk raporlar halinde düzenli olarak Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna gönderir. Bu süre içinde herhangi bir iþlem yapýlmamýþsa, buna iliþkin yazý gönderilir.

Gümrük iþlemleri

MADDE 11 (1) Ýlgili sýnýr gümrük idarelerince, ek-1deki listede yer alan atýklara iliþkin Uygunluk Yazýsý, bu atýklarýn Türkiye gümrük bölgesine giriþinde aranýr.

(2) Ýlgili sýnýr gümrük idareleri, uygunsuz bulunan atýklarýn Türkiye gümrük bölgesine giriþine izin vermez. Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünün düzenlediði Uygunsuzluk Yazýsý gümrük idaresince atýðýn taþýma belgesine iliþtirilir.

(3) 8 inci maddenin birinci fýkrasý çerçevesinde Kapsam Dýþý Yazýsý düzenlenen atýklarýn Türkiye gümrük bölgesine giriþine ilgili sýnýr gümrük idareleri izin verir.

(4) 8 inci maddenin ikinci fýkrasý çerçevesinde Kapsam Dýþý Yazýsý düzenlenen atýklarýn Türkiye gümrük bölgesine giriþine ilgili gümrük idareleri izin verir.

(5) 8 inci maddenin dördüncü fýkrasý çerçevesinde Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca Ýzin Yazýsý düzenlenen atýklarýn Türkiye gümrük bölgesinden transit geçiþine sýnýr giriþ gümrük idareleri izin verir.

(6) Ek-1deki listede yer alan atýklarýn Türkiye gümrük bölgesine giriþinin yapýlacaðý sýnýr gümrük kapýlarý Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý tarafýndan tespit edilir. Tespit edilen deniz sýnýr gümrük kapýlarý dýþýnda kalan, Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýndan izin ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan uygun görüþ alýnan, özel liman veya iskelelerin radyasyon kontrolüne iliþkin gerekli alt yapýyý haiz terminallerinden, ek-1deki listede yer alan atýklarýn Türkiye gümrük bölgesine giriþ iþlemleri yapýlabilir.

Yaptýrýmlar

MADDE 12 (1) Bu Tebliðe aykýrý hareket eden ithalatçýlara çevre, dýþ ticaret ve gümrük mevzuatýnda öngörülen yaptýrýmlar uygulanýr.

(2) Yasal olmayan atýk trafiðinin söz konusu olmasý halinde, 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayýlý Çevre Kanununun atýk ithalatýna iliþkin 20 nci maddesinde belirtilen idari para cezalarý uygulanýr.

(3) Bu Tebliðin ek-1deki listesindeki atýklarýn, Türkiye gümrük bölgesine giriþinde uygunluk deðerlendirmesine tabi tutulmadýðýnýn gümrük iþlemleri sýrasýnda tespiti halinde, her türlü cezai hükümler saklý kalmak kaydýyla, 6 ncý maddenin dördüncü fýkrasý uygulanýr.

Uygulamaya iliþkin önlemler

MADDE 13 (1) Bu Tebliðde yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlem almaya ve düzenleme yapmaya Ekonomi Bakanlýðý Ürün Güvenliði ve Denetimi Genel Müdürlüðü yetkilidir.

Yürürlükten kaldýrýlan teblið

MADDE 14 (1) 30/12/2012 tarihli ve 28513 ikinci mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Atýklarýn Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/3) yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Geçiþ süreci

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten önce çýkýþ ülkesinde ihraç amacýyla taþýma belgesi düzenlenmiþ veya gümrük mevzuatý uyarýnca gümrük idarelerine sunulmuþ atýklarýn ithali, bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren 45 gün süreyle Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Atýklarýn Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/3) hükümlerine tabidir. Ancak, bu Tebliðin lehteki hükümleri söz konusu iþlemlere uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 15 (1) Bu Teblið 1/1/2014 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 16 (1) Bu Teblið hükümlerini Ekonomi Bakaný yürütür.

 

Tebliðin ekleri için týklayýnýz