31 Aralýk 2013  SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28868 (Mükerrer)

TEBLÝÐ

Ekonomi Bakanlýðýndan:

SAÐLIK BAKANLIÐININ ÖZEL ÝZNÝNE TABÝ MADDELERÝN

ÝTHALAT DENETÝMÝ TEBLÝÐÝ

(ÜRÜN GÜVENLÝÐÝ VE DENETÝMÝ: 2014/4)

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý, ek-1deki listede yer alan ve Saðlýk Bakanlýðýnýn özel iznine tabi madde ve müstahzarlarýn ithalatýnda insan saðlýðý ve güvenliði yönünden uygunluk denetimine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Teblið, Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimi, Dahilde Ýþleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altýnda Ýþleme Rejimi ve Geçici Ýthalat Rejimine tabi tutulan ve ek-1deki listede yer alan madde ve müstahzarlarýn ithalatýna iliþkin usul ve esaslarý kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Teblið 28/1/2013 tarihli ve 2013/4284 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararýnýn 4 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Ýthalat denetimi ve belgelendirme

MADDE 4 (1) Ek-1deki listede yer alan madde ve müstahzarlarýn ithalatý; 12/6/1933 tarihli ve 2313 sayýlý Uyuþturucu Maddelerin Murakabesi Hakkýnda Kanun ve 1961 Uluslararasý Uyuþturucu Maddeler Tek Sözleþmesi ve 1971 Psikotrop Maddeler Sözleþmesi ve Uyuþturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçýlýðýna Karþý 1988 Birleþmiþ Milletler Sözleþmesi ile ulusal mevzuat hükümlerine uygun olarak yapýlýr.

(2) Ek-1deki listede yer alan madde ve müstahzarlarýn insan saðlýðý ve güvenliði yönünden uygunluðu Saðlýk Bakanlýðýnca ek-2deki Kontrol Belgesi ile belgelenir.

(3) Kontrol Belgesi, ithalatçý veya temsilcisi tarafýndan Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimi, Dahilde Ýþleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altýnda Ýþleme Rejimi ve Geçici Ýthalat Rejimi kapsamýnda beyannamenin tescili sýrasýnda ilgili gümrük idaresine sunulur.

(4) Kontrol Belgesinin süresi altý aydýr.

Baþvuru

MADDE 5 (1) Kontrol Belgesi alýnmasý için aþaðýdaki belgelerle birlikte ithalat öncesinde Saðlýk Bakanlýðýna (Türkiye Ýlaç ve Týbbi Cihaz Kurumu) baþvurulur:

a) Baþvuru dilekçesi,

b) Kontrol Belgesi formu (3 nüsha),

c) Proforma fatura veya fatura (3 nüsha),

ç) Analiz sertifikasý.

(2) Doðrudan tüketiciye sunulan maddelerin ithalatýnda, gerekli hallerde aþaðýda belirtilen bilgilerin Saðlýk Bakanlýðýna ibrazý gerekir.

a) Ýthalatçý firmanýn unvaný ve adresi,

b) Malýn imal tarihi, muhafaza þartlarý, seri nosu, muhteviyatý, kullanma talimatý ve özellikleri,

c) Süreli mallarda son kullanma tarihi,

ç) Kullaným amacý ve günlük dozu.

Kontrole tabi maddelerin ithaline mahsus ruhsatname

MADDE 6 (1) Ek-1deki listede yer alan madde ve müstahzarlarýn ithalatýnda, Saðlýk Bakanlýðýnca 4 üncü maddenin birinci fýkrasýnda belirtilen mevzuat ve 16/6/2004 tarihli ve 25494 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Kontrole Tabi Kimyasal Maddeler Hakkýnda Yönetmelik gereðince düzenlenen kullaným süresi altý ay olan Kontrole Tabi Maddelerin Ýthaline Mahsus Ruhsatname aranýr. Ýthalatçý veya temsilcisi, ithalatýn gerçekleþmesinden sonra en geç onbeþ gün içinde, Kontrole Tabi Maddelerin Ýthaline Mahsus Ruhsatnamenin gümrüklerce onaylý D nüshasýný ve ilgili gümrük beyannamesi örneðini Saðlýk Bakanlýðýna (Türkiye Ýlaç ve Týbbi Cihaz Kurumu) göndermekle yükümlüdür. Ayný ruhsatnamenin bir suretinin mala refakat etmesi zorunludur.

(2) Ek-1deki listede yer alan ve Uyuþturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçýlýðýna Karþý 1988 Birleþmiþ Milletler Sözleþmesi kapsamýnda olup Saðlýk Bakanlýðýnca düzenlenen Kontrole Tabi Maddelerin Ýthaline Mahsus Ruhsatname ile daðýtýcý firma tarafýndan Türkiye gümrük bölgesine getirilmiþ ancak ilgili gümrük iþlemleri tamamlanmamýþ kimyasal maddelerin ithalatýnda, Saðlýk Bakanlýðýnca düzenlenen bir yýl geçerli Kontrole Tabi Kimyasal Maddelerin Fiili Ýthalatýnda Gümrük Ýdarelerinde Kullanýlmaya Mahsus Kayýt Belgesi aranýr. Ýthalatçý veya temsilcisi, ithalatýn gerçekleþmesinden sonra en geç onbeþ gün içinde gümrüklerce onaylanmýþ belgenin aslý, ilgili gümrük beyannamesinin örneði, fatura ve daðýtýcý firma tarafýndan ithalatçý firmaya düzenlenen ve ithalatýn hangi ruhsatnameye istinaden gerçekleþtirildiðini gösteren belgeyi Saðlýk Bakanlýðýna (Türkiye Ýlaç ve Týbbi Cihaz Kurumu) iletmekle yükümlüdür.

Gümrük iþlemleri

MADDE 7 (1) Ek-1deki listede yer alan ürünlerin ithalatýnda gümrük idarelerince;

a) Saðlýk Bakanlýðýnca düzenlenen Kontrol Belgesi gümrük beyannamesinin tescili sýrasýnda aranýr; 6 ncý maddenin birinci fýkrasýnda belirtilen Kontrole Tabi Maddelerin Ýthaline Mahsus Ruhsatnamenin D nüshasý onaylanýr.

b) 6 ncý maddenin ikinci fýkrasýnda belirtilen Kontrole Tabi Kimyasal Maddelerin Fiili Ýthalatýnda Gümrük Ýdarelerinde Kullanýlmaya Mahsus Kayýt Belgesi onaylanýr.

(2) Ýlgili gümrük idaresince, birinci fýkranýn (a) ve (b) bentlerinde belirtilen belgelere iliþkin yapýlacak iþlemlerde ithalatçý veya temsilcisinin beyaný esastýr. Yanlýþ veya yanýltýcý beyanda bulunulduðunun tespiti halinde 8 inci madde hükümleri uygulanýr.

Yaptýrýmlar

MADDE 8 (1) Bu Tebliðe aykýrý hareket edenler ile yanlýþ ve yanýltýcý beyanda bulunanlar, sahte belge kullanan, ibraz eden veya belgede tahrifat yapanlar hakkýnda, 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayýlý Ürünlere Ýliþkin Teknik Mevzuatýn Hazýrlanmasý ve Uygulanmasýna Dair Kanun; 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayýlý Gümrük Kanunu; 2013/4284 sayýlý Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararýnýn ilgili hükümleri ve ilgili diðer mevzuat uygulanýr.

Veri bildirimi

MADDE 9 (1) Bu Teblið kapsamý ürünlerin ithalatýna iliþkin bilgi ve belgeler Saðlýk Bakanlýðýnca belirlenecek ihtiyaçlara uygun olarak, Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý tarafýndan Saðlýk Bakanlýðýna iletilir.

Uygulamaya iliþkin önlemler

MADDE 10 (1) Bu Tebliðde yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlem almaya ve düzenleme yapmaya Ekonomi Bakanlýðý Ürün Güvenliði ve Denetimi Genel Müdürlüðü yetkilidir.

Yürürlükten kaldýrýlan teblið

MADDE 11 (1) 30/12/2012 tarihli ve 28513 ikinci mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Saðlýk Bakanlýðýnýn Özel Ýznine Tabi Maddelerin Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/4) yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Geçiþ süreci

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten önce çýkýþ ülkesinde ihraç amacýyla taþýma belgesi düzenlenmiþ veya gümrük mevzuatý uyarýnca gümrük idarelerine sunulmuþ olan ürünlerin ithali, bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren 45 gün süreyle Saðlýk Bakanlýðýnýn Özel Ýznine Tabi Maddelerin Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/4) hükümlerine tabidir. Ancak bu Tebliðin lehteki hükümleri söz konusu iþlemlere uygulanýr.

(2) Saðlýk Bakanlýðýnýn Özel Ýznine Tabi Maddelerin Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/4) kapsamýnda alýnmýþ kontrol belgeleri, alýndýklarý tarihten itibaren, mezkûr Tebliðde belirlenen süre kadar geçerlidir.

Yürürlük

MADDE 12 (1) Bu Teblið 1/1/2014 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 13 (1) Bu Teblið hükümlerini Ekonomi Bakaný yürütür.

 

Tebliðin ekleri için týklayýnýz