31 Aralýk 2013  SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28868 (Mükerrer)

TEBLÝÐ

Ekonomi Bakanlýðýndan:

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIÐININ KONTROLÜNE

TABÝ ÜRÜNLERÝN ÝTHALAT DENETÝMÝ TEBLÝÐÝ

(ÜRÜN GÜVENLÝÐÝ VE DENETÝMÝ: 2014/5)

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý; insan saðlýðý ve güvenliði ile hayvan ve bitki varlýðý ve saðlýðý yönünden Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnýn kontrolüne tâbi eklerdeki listelerde belirtilen ürünlerin ithalatýna iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Teblið; Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimi, Dahilde Ýþleme Rejimi, Hariçte Ýþleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altýnda Ýþleme Rejimi ve Geçici Ýthalat Rejimine tâbi tutulmak istenen eklerdeki listelerde yer alan ürünler ile 5 inci maddenin ikinci fýkrasý dahilindeki ürünleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Teblið, 28/1/2013 tarihli ve 2013/4284 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararýnýn 4 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Ön bildirim

MADDE 4 (1) Eklerdeki listelerden;

a) Ek-1/A ve ek-1/Bde belirtilen ürünler için, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Hayvan ve Ürünlerin Ülkeye Giriþinde Ön Bildirim ve Veteriner Kontrollerine Dair Yönetmelik,

b) Ek-2de belirtilen ürünler için, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Bitkisel Gýda ve Yem Ýthalatýnýn Resmî Kontrollerine Dair Yönetmelik,

hükümlerine uygun olarak ön bildirim yapýlmasý gerekir.

Uygunluk denetimi

MADDE 5 (1) Ek-1/A, ek-1/B, ek-2, ek-3, ek-4, ek-5, ek-6 ve ek-7de belirtilen ürünlerin ithalatýnda Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca ek-9da yer alan Uygunluk Yazýsý düzenlenir.

(2) Ek-5te yer almayan ancak veteriner týbbi ürün olan veya veteriner týbbi ürün yapýmýnda kullanýlan hammadde ve yardýmcý maddelerin ithalatýnda, ithalatçýnýn talep etmesi ve ürünün mevzuatýna uygun olmasý halinde ek-9da yer alan Uygunluk Yazýsý ithalatçýya iletilir.

(3) Uygunluk Yazýsý baþvurusunda istenen bilgi ve belgelerin Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýna ibrazý gerekir.

(4) Uygunluk Yazýsý;

a) Ek-1/A ve ek-1/Bde yer alan ürünler için ithalatýn yapýlacaðý gümrük idaresine,

b) Ek-2, ek-3, ek-4, ek-5, ek-6 ve ek-7de yer alan ürünler için ithalatçýya,

iletilir.

(5) Bu Teblið kapsamýnda ithal edilmek istenen bir ürünün birden fazla listede yer almasý durumunda, her ithalat iþlemi için ilgili tüm mevzuata uygun olacak þekilde yalnýzca bir Uygunluk Yazýsý düzenlenir.

Uygunsuzluk Yazýsý

MADDE 6 (1) Ürünün ilgili mevzuata uygun olmadýðýnýn tespiti halinde, gerekçeli olarak ek-10da yer alan Uygunsuzluk Yazýsý düzenlenir. Uygunsuzluk Yazýsý ilgili gümrük idaresine iletilir ve keyfiyet ithalatçýya veya temsilcisine bildirilir.

Veteriner Giriþ Belgesi

MADDE 7 (1) Ek1/A ve ek1/Bde yer alan ürünler için, Hayvan ve Ürünlerin Ülkeye Giriþinde Ön Bildirim ve Veteriner Kontrollerine Dair Yönetmelik ekinde yer alan ve Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca düzenlenen Veteriner Giriþ Belgesinin orijinali gümrük idarelerine bildirilir ve belgede belirtilen ilk varýþ yerine kadar sevkiyata eþlik eder.

(2) Ek-1/A ve ek-1/Bde yer alan ve 21/12/2011 tarihli ve 28149 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Ülkeye Giriþte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik kapsamýndaki ürünlerin petrol sanayii, beþeri ilaç sanayii, sabun sanayii, kozmetik sanayii ve benzeri Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca denetime tâbi olmayan sanayiilerde kullanýlmak üzere ithal edilmesi ve Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca yapýlan kontrollerde uygun bulunmasý durumunda Hayvan ve Ürünlerin Ülkeye Giriþinde Ön Bildirim ve Veteriner Kontrollerine Dair Yönetmelik ekinde yer alan ve Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca düzenlenen Veteriner Giriþ Belgesinin orijinali gümrük idarelerince aranýr ve belgede belirtilen ilk varýþ yerine kadar sevkiyata eþlik eder.

Kontrol Belgesi

MADDE 8 (1) Ek-1/A ve ek-3te yer alan ürünlerin ithalatýnda Uygunluk Yazýsý düzenlenmesi için ithalattan önce Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca onaylanan Kontrol Belgesi aranýr.

(2) Kontrol Belgesi alýnmasý için ek-8de yer alan Kontrol Belgesi formu, fatura veya proforma fatura ile ürünün özelliðine göre Kontrol Belgesi formunda belirtilen ilgili mevzuat uyarýnca istenen diðer belgelerle birlikte ithalattan önce Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýna baþvurulur.

Kontrol Belgesinin geçerlik süresi

MADDE 9 (1) Kontrol Belgesinin geçerlik süresi, düzenlendiði tarihten itibaren;

a) Ek-1/Ada yer alan ürünler için dört aydýr. Ancak 15.04, 19.01, 19.02, 19.05, 20.04, 20.05, 2103.90.90, 21.04, 21.06, 2835.25.00.00.00 ve 2835.26.00.00.00 tarife pozisyonunda yer alan ürünler için on iki aydýr.

b) Ek-3te yer alan ürünler için altý aydýr.

(2) Türkiye gümrük bölgesine geldikten ve Uygunluk Yazýsý baþvurusu yapýldýktan sonra Kontrol Belgesinin geçerlik süresi biten ürünlere iliþkin iþlemler, Kontrol Belgesinin geçerlik süresi dikkate alýnmaksýzýn tamamlanýr.

Muafiyetler

MADDE 10 (1) Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnýn iznine tâbi olmasý ve Uygunluk Yazýsý düzenlenmesi kaydýyla, ek1/Ada yer alan yarýþ ve gösteri amacýyla belirli bir süre kalmak üzere getirilen, üst düzey mülkî ve askeri erkâna hediye edilen, özel ve resmî hayvanat bahçelerinde sergilenmek amacýyla getirilen ve ülkemize baðýþ niteliðinde gelen hayvanlar ile üniversitelerin, bilimsel ve diðer araþtýrma kurumlarýnýn bilimsel araþtýrmalarda kullanacaðý hayvanlar için Kontrol Belgesi düzenlenmez.

(2) Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnýn iznine tâbi olmasý ve Uygunluk Yazýsý düzenlenmesi kaydýyla, ek-1/Ada yer alan ve 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Gýda ve Yemin Resmî Kontrollerine Dair Yönetmeliðin 27 nci maddesi kapsamýndaki ürünler için Kontrol Belgesi düzenlenmez.

(3) Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnýn iznine tâbi olmasý kaydýyla, ek-1/A ve ek-1/Bde yer alan ve Ülkeye Giriþte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik kapsamýndaki ürünlerin petrol sanayii, beþeri ilaç sanayii, sabun sanayii, kozmetik sanayii ve benzeri Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca denetime tâbi olmayan sanayilerde kullanýlmak üzere ithal edilmesi durumunda Uygunluk Yazýsý ve/veya Kontrol Belgesi düzenlenmez.

(4) Eklerdeki diðer listeler kapsamýnda denetime tâbi olmamasý kaydýyla, ithal edilmek istenen;

a) Ek1/A ve ek1/Bde yer alan ürünlerin Ülkeye Giriþte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik ile belirlenen hayvan ve ürünler kapsamý dýþýnda olmasý,

b) Ek2de yer alan ürünlerin gýda ve yem sanayii dýþýnda ve/veya karþýlarýnda belirtilen amaçlar dýþýnda kullanýlacak olmasý,

c) Ek4te yer alan ürünlerin hayvan saðlýðý amacý dýþýnda kullanýlacak olmasý,

ç) Ek5te yer alan ürünlerin veteriner týbbi ürün ve veteriner týbbi ürün imalinde kullanýlan hammadde sanayiine verilmeyecek olmasý,

d) Ek6da yer alan hammaddelerin bitki koruma ürünü sanayiine verilmeyecek olmasý,

e) Ek2, ek5 ve ek6da yer alan ürünlerin laboratuvar analizinde kullanýlacak olmasý,

f) Dahilde Ýþleme Rejimi kapsamýnda ithal edilmiþ olan diðer ürünlerden elde edilen ikincil iþlem görmüþ ürünlerin Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimine tâbi tutulmasý,

durumunda ön bildirim, Kontrol Belgesi ve/veya Uygunluk Yazýsý düzenlenmez.

(5) Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnýn iznine tâbi olmasý ve Uygunluk Yazýsý düzenlenmesi kaydýyla, ek-3te yer alan ve EXPO 2016da sergilenmek üzere getirilen ürünler için Kontrol Belgesi düzenlenmez.

Bilgi formu

MADDE 11 (1) Ýthalatçý, ithalatýn yapýlmasýndan sonra en geç kýrk beþ gün içinde  ek-11de yer alan Bilgi Formunu gümrük beyannamesinin örneði ile birlikte;

a) Ek-5te yer almayan ancak veteriner týbbi ürün olan veya veteriner týbbi ürün yapýmýnda kullanýlan hammadde ve yardýmcý maddelerin veteriner týbbi ürün izni olanlar tarafýndan ithal edilmesi,

b) Beþeri týbbi ürün, bitki koruma ürünü veya bunlarýn yapýmýnda kullanýlanlar hariç olmak üzere, ek-5te yer alan ve yanýnda (*) iþareti bulunan maddelerin 10 uncu maddenin dördüncü fýkrasýnýn (ç) ve (e) bentleri kapsamýnda ithal edilmesi,

durumunda Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý Gýda ve Kontrol Genel Müdürlüðüne iletir.

Gümrük iþlemleri

MADDE 12 (1) Eklerdeki listelerde yer alan ürünlerin ithalatýnda, Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnca düzenlenen Uygunluk Yazýsý gümrük idarelerince aranýr.

(2) 10 uncu maddenin dördüncü fýkrasýnda yer alan muafiyetler kapsamýnda olduðu beyan edilen ürünlerin ithalatýna gümrük idarelerince doðrudan izin verilir.

(3) Bir ürünün ilgili mevzuata uygun olmadýðýnýn tespiti ve bu hususun gerekçeli Uygunsuzluk Yazýsý ile ilgili gümrük idaresine bildirilmesi halinde, ürünün ithaline gümrük idarelerince izin verilmez ve Uygunsuzluk Yazýsý özet beyana ve taþýma belgesine iliþtirilir.

(4) Uygunsuz çýkan ürün mahrecine iade edilir veya masraflarý ürünün sahibine ait olmak üzere imha suretiyle tasfiye edilmek üzere gümrüðe terk edilir ya da ilgili mevzuat çerçevesinde Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnýn uygun göreceði tedbirler alýnýr.

Yaptýrýmlar

MADDE 13 (1) Bu Tebliðe aykýrý hareket edenler, yanlýþ veya yanýltýcý beyanda bulunanlar ile sahte belge kullananlar, ibraz edenler veya belgede tahrifat yapanlar hakkýnda;

a) 29/6/2001 tarihli ve 4703 sayýlý Ürünlere Ýliþkin Teknik Mevzuatýn Hazýrlanmasý ve Uygulanmasýna Dair Kanun,

b) 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayýlý Gümrük Kanunu,

c) 2013/4284 sayýlý Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararýnýn ilgili hükümleri ve ilgili diðer mevzuat hükümleri

uygulanýr.

Yetki

MADDE 14 (1) Bu Tebliðde yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlem almaya ve düzenleme yapmaya Ekonomi Bakanlýðý Ürün Güvenliði ve Denetimi Genel Müdürlüðü yetkilidir.

Yürürlükten kaldýrýlan teblið

MADDE 15 (1) 30/12/2012 tarihli ve 28513 ikinci mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýnýn Kontrolüne Tabi Ürünlerin Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/5) yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Geçiþ süreci

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten önce çýkýþ ülkesinde ihraç amacýyla taþýma belgesine baðlanmýþ veya gümrük mevzuatý uyarýnca gümrük idarelerine sunulmuþ ürünlerin ithali, bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren kýrk beþ gün süreyle 15 inci madde ile yürürlükten kaldýrýlan Tebliðe tâbidir. Ancak söz konusu iþlemlere bu Tebliðin lehteki hükümleri de uygulanýr.

(2) 15 inci madde ile yürürlükten kaldýrýlan Teblið kapsamýnda alýnmýþ Kontrol Belgeleri, mezkûr Tebliðde belirtilen süre kadar geçerlidir.

Yürürlük

MADDE 16 (1) Bu Teblið 1/1/2014 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 17 (1) Bu Teblið hükümlerini Ekonomi Bakaný yürütür.

 

Tebliðin ekleri için týklayýnýz