31 Aralýk 2013  SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28868 (Mükerrer)

TEBLÝÐ

Ekonomi Bakanlýðýndan:

ÇEVRENÝN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN

KATI YAKITLARIN ÝTHALAT DENETÝMÝ TEBLÝÐÝ

(ÜRÜN GÜVENLÝÐÝ VE DENETÝMÝ: 2014/7)

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý; ek-1deki listede yer alan katý yakýtlarýn ithalatýnda çevrenin korunmasý yönünden uygunluk denetimine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Teblið; Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimine tabi tutulan ek-1deki listede yer alan katý yakýtlarýn ithalat iþlemlerini kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Teblið, 28/1/2013 tarihli ve 2013/4284 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararýnýn 4 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Ýthalatçý

MADDE 4 (1) Ek-1deki listede yer alan katý yakýtlarýn ithalatý, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýndan alýnan Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Yakýt Ýthalatçýsý Kayýt Belgesine sahip firmalar tarafýndan yapýlabilir.

(2) Kayýt Belgesi alýnabilmesi için ithalatçý veya temsilcisi tarafýndan Ticaret Sicil Gazetesi veya Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi (oda kaydý) (ilgili kurumlardan veya noterden onaylý), vergi levhasý, noter onaylý imza sirküleri ve ek-2de yer alan taahhütname ile birlikte Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna baþvurulur. Kamu kuruluþlarý, üniversiteler ve özel kanunlarla kurulmuþ kamu tüzel kiþiliðine sahip olan ve odalara kayýt zorunluluðu bulunmayan ithalatçýlardan sicil gazetesi ve vergi levhasý istenmez.

(3) 2013 yýlý içerisinde verilen Kayýt Belgeleri, ek-2de yer alan taahhütnamenin ve noter onaylý imza sirkülerinin Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna verilmesi halinde, 2014 yýlý sonuna kadar geçerli olacak þekilde Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca yenilenir. Kayýt Belgesinin verilmesine esas teþkil eden belgelerde yer alan bilgilerden herhangi birinin yýl içinde geçerliliðini yitirmesi veya deðiþikliðe uðramasý, Kayýt Belgesinin yenilenmesini gerektirir. Kayýt Belgesinin yenilenmesi halinde ek-2de yer alan taahhütname yeniden Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna verilir.

(4) Kayýt Belgeleri, bu Teblið kapsamýnda yapýlacak tüm ithalat iþlemlerinde geçerlidir ve bu iþlemlere esas teþkil eder.

Uygunluk denetimi

MADDE 5 (1) Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimine tabi tutulmak istenen yakýttan numune alýnmasý amacýyla;

a) Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Yakýt Ýthalatçýsý Kayýt Belgesi örneði,

b) Uygunluk Belgesi formu (2 nüsha),

c) Yakýtýn her bir parametresinin Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca belirlenen limit deðerlere uygun olduðunu gösterir yükleme analiz belgesinin aslý ve yeminli tercüme bürosunca onaylý tercümesi,

ç) Ýthalatçý firma aracýlýðýyla ithal edilecek her parti yakýt için sanayiciler tarafýndan verilecek taahhütname (ek-8),

d) Ýhracatçý faturasýnýn bir örneði ve yeminli tercüme bürosunca onaylý tercümesi,

ile birlikte, yakýtýn boþaltýldýðý gümrük idaresinin bulunduðu ilin Çevre ve Þehircilik Müdürlüðüne ithalatçý veya temsilcisi tarafýndan baþvurulur.

(2) Ýthalatçý veya temsilcisinin talebi üzerine gümrük idaresinin gözetiminde depolanan ve ilgili gümrük yetkilisinin tespit ettiði yakýttan, Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðü, uluslararasý gözetim firmasý yetkilileri ile ithalatçý veya temsilcisinden oluþan Numune Alma Komisyonu gözetiminde, uluslararasý gözetim firmasý yetkilisi tarafýndan Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca belirlenen usul ve esaslar dahilinde numune alýnýr ve ek-5te yer alan Ýthal Katý Yakýt Numune Alma Tutanaðý düzenlenir. Alýnan numune, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý Çevre Referans Laboratuvarý veya Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýndan Yeterlik Belgesi almýþ laboratuvarlarda analiz ettirilir. Analiz sonuçlarý, analizi yapan laboratuvar tarafýndan ilgili Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðüne gönderilir.

(3) Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce, yakýtýn numune analiz sonucunun uygun bulunmasý durumunda, ek-6da yer alan Uygunluk Belgesi düzenlenir ve keyfiyet ithalatçý veya temsilcisine ve ilgili gümrük idaresine bildirilir. Uygun bulunmamasý durumunda ise ek-7de yer alan Uygunsuzluk Yazýsý düzenlenerek keyfiyet ithalatçý veya temsilcisine iletilir. Uygunsuzluk Yazýsýnýn ithalatçý veya temsilcisine tebliðinden itibaren 7 iþ günü içinde, firmanýn þahit numune analizlerinin yapýlmasýný yazýlý olarak talep etmemesi durumunda düzenlenen Uygunsuzluk Yazýsý ilgili gümrük idaresine iletilir.

(4) Isýnma amaçlý yakýt özelliklerini saðlamadýðý için Uygunsuzluk Yazýsý düzenlenen yakýtýn sanayi amaçlý veya termik santrallerde kullanýlan yakýt özelliklerini saðlamasý durumunda, ithalatçý veya temsilcisinin talebi üzerine ve ek-8de yer alan taahhütnamenin verilmesi kaydýyla sanayi amaçlý veya termik santrallerde kullanýlmak üzere Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce Uygunluk Belgesi verilebilir.

(5) Ayný þekilde sanayi amaçlý yakýt özelliklerini saðlamadýðý için Uygunsuzluk Yazýsý düzenlenen yakýtýn termik santrallerde kullanýlan yakýt özelliklerini saðlamasý durumunda, ithalatçý veya temsilcisinin talebi üzerine ve ek-8de yer alan taahhütnamenin verilmesi kaydýyla termik santrallerde kullanýlmak üzere Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce Uygunluk Belgesi verilebilir.

(6) Tek parti halinde getirilen ve gümrüklü sahada tek bir yýðýn olarak depolanan yakýtýn birden fazla parti halinde çekilmek istenmesi durumunda, ilk partinin çekilmesi sýrasýnda yakýtýn tamamýný temsil edecek þekilde numune alýnarak analiz ettirilir. Yakýtýn tamamýný temsil eden bu analiz raporu, müteakip Uygunluk Belgesi/Belgeleri düzenlenmesinde esas alýnýr.

Analiz sonuçlarýna itiraz

MADDE 6 (1) Yakýttan alýnan numunenin analiz sonucunun uygun bulunmamasý durumunda keyfiyetin ithalatçý veya temsilcisine tebliðinden itibaren 7 iþ günü içinde, yazýlý talep üzerine ve giderleri ithalatçý veya temsilcisi tarafýndan karþýlanmak kaydýyla, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca belirlenen usul ve esaslar dâhilinde þahit numune/numunelerin analizi yaptýrýlýr ve yakýtýn uygunluðuna/uygunsuzluðuna karar verilir:

a) Analiz sonuçlarý uygun çýkan yakýt için Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce Uygunluk Belgesi düzenlenir ve ilgili gümrük idaresi ile ithalatçý veya temsilcisine bildirilir.

b) Þahit numune analiz sonucu da uygunsuz çýkan yakýtlar için Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce Uygunsuzluk Yazýsý düzenlenir ve ilgili gümrük idaresi ile ithalatçý veya temsilcisine bildirilir.

c) Numunelerin alýnmasý, torbalanmasý, gönderilmesi, analize hazýrlanmasý ve muhafazasý sýrasýnda oluþan durumlar dýþýnda Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý veya Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünden yeni numune alýnmasý talebinde bulunulamaz.

Teslim tesellüm belgesi

MADDE 7 (1) Ek-1deki listede yer alan yakýtlarý sanayide kullanmak üzere Uygunluk Belgesi almýþ firmalar, ithal edilen yakýtýn fabrikalara teslim edildiðini belirten teslim tesellüm belgesini (kendi ihtiyaçlarý için getirenler hariç), yakýt gümrükten çekildikten sonra en geç 90 gün içinde Uygunluk Belgesini düzenleyen Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðüne iletmekle yükümlüdür. Bu yükümlülük yerine getirilmediði takdirde, müteakip Uygunluk Belgesi talepleri deðerlendirmeye alýnmaz. Eksikliklerin firma tarafýndan tamamlanmasý halinde yeni talepler deðerlendirilir.

Ýstisnai durum ve muafiyet

MADDE 8 (1) Geçici depolama yeri veya antreponun bulunmadýðý veya yeterli olmadýðý durumlarda, yakýt, geçici depolanan eþya statüsünde müsaade edilen yerlerde, ayný yerde bulunan diðer yakýtlarla karýþtýrýlmamak kaydýyla depolanabilir. Bu durumda depolanan yakýtýn uygunluk denetimi 5 inci madde çerçevesinde yapýlýr.

(2) Ýthalatçý veya temsilcisi tarafýndan, Türkiye gümrük bölgesine getirilmeden önce, ek-3te yer alan bilgi formunun ilgili Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðüne verilmesi kaydýyla geçici depolama yeri veya antrepolara konulamayan ve birinci fýkra kapsamýna girmeyen yakýtlar taþýt üstü iþleme tabi tutulabilir. Yakýt, gümrük iþlemleri tamamlandýktan sonra bilgi formunda belirtilen alana, varsa diðer yakýtlarla karýþtýrýlmamak koþuluyla depolanýr. Numunenin, yakýt araç üstündeyken veya yakýtýn depolandýðý alanda alýnmasý halinde, 5 inci maddenin ikinci fýkrasýnda belirtilen Komisyon gözetiminde, uluslararasý gözetim firmasý yetkilisi tarafýndan Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca belirlenen usul ve esaslar dâhilinde yakýttan numune alýnýr ve ek-5te yer alan Ýthal Katý Yakýt Numune Alma Tutanaðý düzenlenir. Bu fýkra kapsamýnda iþleme tabi tutulan yakýtlar, bulunduðu ilin sýnýrlarý dýþýndaki bir alana depolanamaz. Ancak, sanayi amaçlý ithal edilecek yakýtlar, firma tarafýndan talep edilmesi halinde sanayi tesisinin bulunduðu ilde depolanabilir. Bu amaçla depolanmak istenen yakýtlar için ek-3te yer alan bilgi formu, firma tarafýndan yakýtýn depolanacaðý ilin Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðüne verilir. Bu yakýtlarýn uygunluk denetimi yakýtýn depolandýðý ilin Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce yapýlýr. Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðü tarafýndan 5 inci maddeye göre yapýlan uygunluk denetimi sonucunda Uygunluk Belgesi düzenlenene kadar yakýt, piyasaya hiçbir þekilde arz edilemez, bulunduðu alandan baþka bir alana taþýnamaz, kullanýlamaz, kullandýrýlamaz, eleme iþlemine tabi tutulamaz ve torbalanamaz.

(3) Ýkinci fýkra çerçevesinde ithalatý gerçekleþtirilmiþ olan yakýtlarýn analiz sonucunun uygun bulunmamasý durumunda 5 inci maddenin dördüncü ve beþinci fýkralarý uygulanýr. Bunun mümkün olmamasý durumunda, yakýtýn menþeine veya yüklemenin yapýldýðý ülkeye iade edilmek veya üçüncü bir ülkeye gönderilmek üzere ihracý zorunludur.

(4) Ek-1deki listede yer alan 2701.11.00.00.00 GTÝP'li antrasitlerin filtrasyon amacýyla, 27.01 tarife pozisyonundaki katý yakýtlarýn ise laboratuvarlarda araþtýrma ve analizlerde kullanýlmak amacýyla Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca uygun görülecek miktarlarda ithalatýnda, her ithalat iþleminden önce her bir madde için ek-4te yer alan taahhütnamenin Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna verilmesi halinde Uygunluk Belgesi yerine Muafiyet Yazýsý verilir ve keyfiyet ithalatçý veya temsilcisine bildirilir.

(5) Dördüncü fýkradaki muafiyetten yararlanmak isteyen ithalatçýlarýn Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Yakýt Ýthalatçýsý Kayýt Belgesi almasý zorunludur.

(6) Dördüncü fýkra kapsamýndaki iþlemlerde ithalatçý veya temsilcisinin beyaný esastýr. Sonradan yapýlacak kontrollerde beyanýný ispat edemeyenler hakkýnda 10 uncu maddedeki yaptýrýmlar uygulanýr.

Gümrük iþlemleri

MADDE 9 (1) Ek-1deki listede yer alan yakýtlarýn ithalatýnda, 8 inci maddenin ikinci fýkrasý hükmü hariç olmak üzere, Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðü tarafýndan yapýlan uygunluk denetimi sonucunda düzenlenen Uygunluk Belgesi veya Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca düzenlenen Muafiyet Yazýsý gümrük beyannamesinin tescili sýrasýnda aranýr.

(2) Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce Uygunsuzluk Yazýsý düzenlenen yakýtlarýn ithalatýna izin verilmez. Uygun bulunmayan yakýt, giderleri ithalatçý veya temsilcisi tarafýndan karþýlanmak üzere, menþe/yüklemenin yapýldýðý ülkeye iade edilir veya üçüncü ülkeye transit edilir.

Yaptýrýmlar

MADDE 10 (1) Bu Tebliðe aykýrý hareket eden, yanlýþ ve yanýltýcý beyanda bulunan, sahte belge kullanan, ibraz eden veya belgede tahrifat yapanlar hakkýnda; 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayýlý Gümrük Kanunu, 2013/4284 sayýlý Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararýnýn ilgili hükümleri, 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayýlý Çevre Kanunu ve ilgili diðer mevzuat uygulanýr.

Uygulamaya iliþkin önlemler

MADDE 11 (1) Bu Tebliðde yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlem almaya ve düzenleme yapmaya Ekonomi Bakanlýðý Ürün Güvenliði ve Denetimi Genel Müdürlüðü yetkilidir.

Yürürlükten kaldýrýlan teblið

MADDE 12 (1) 30/12/2012 tarihli ve 28513 ikinci mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Katý Yakýtlarýn Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/7) yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Geçiþ süreci

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten önce çýkýþ ülkesinde ihraç amacýyla taþýma belgesi düzenlenmiþ veya gümrük mevzuatý uyarýnca gümrük idarelerine sunulmuþ olan yakýtlarýn ithali, bu Tebliðin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren 45 gün süreyle Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Katý Yakýtlarýn Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/7) hükümlerine tabidir. Ancak, bu Tebliðin lehteki hükümleri söz konusu iþlemlere uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 13 (1) Bu Teblið 1/1/2014 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 14 (1) Bu Teblið hükümlerini Ekonomi Bakaný yürütür.

 

Tebliðin ekleri için týklayýnýz