31 Aralýk 2013  SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28868 (2. Mükerrer)

TEBLÝÐ

Ekonomi Bakanlýðýndan:

BAZI TEKSTÝL VE KONFEKSÝYON ÜRÜNLERÝNÝN

DENETÝMÝNE ÝLÝÞKÝN TEBLÝÐ

(ÝTHALAT: 2014/15)

Kapsam

MADDE 1 (1) Bu Teblið, ek-1deki listede yer alan ithal eþyanýn karþýlarýnda gösterilen mevzuatta bulunan azorenklendiriciler ve azoboyarlar ile etiket ve isimlendirilmelerine iliþkin þartlara uygun olup olmadýðýnýn riske dayalý denetim sistemi (RDDS) yoluyla denetlenmesi, toplatýlmasý, düzeltilmesi ve imhasýna iliþkin usul ve esaslarý kapsar.

Risk deðerlendirmesi

MADDE 2 (1) Bu Teblið kapsamýnda risk, ek-1deki listede gösterilen ithal eþyanýn, karþýlarýnda gösterilen mevzuatta yer alan þartlara uygun olmama olasýlýðýdýr.

(2) Ek-1deki listede Gümrük Tarife Ýstatistik Pozisyonlarý ile fasýl numaralarý yer alan eþya Ekonomi Bakanlýðý Ýthalat Genel Müdürlüðü’nce risk deðerlendirmesine tabi tutulur. Bu ürünlere iliþkin risk deðerlendirmesi, ihracatçý, ithalatçý, ithal eþya, ithalat koþullarý, daðýtým kanallarý ve gerekli görülebilecek diðer hususlara iliþkin ulaþýlabilen bilgiler üzerinden yapýlýr.

Numune alýnmasý

MADDE 3 (1) Risk deðerlendirmesi sonucunda gerekli görülmesi halinde, eþyanýn gümrük gözetimi sona erdirilmeden önce, Ekonomi Bakanlýðýnca eþyadan numune aldýrýlabilir.

(2) Numune alýnmasýndan ithalatçý veya temsilcisi sorumludur.

(3) Alýnan numuneler, uluslararasý akreditasyona sahip laboratuvarlarda test ettirilir.

Gümrük gözetiminin sona erdirilmesi

MADDE 4 (1) Gümrük yükümlülüðü sona eren eþyanýn gümrük gözetiminin sona erdirilebilmesi için onay belgesinin elektronik ortamdaki kaydý aranýr.

(2) Gümrük gözetimi sona erdirilmeden önceki üç günlük süre, Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýnca gümrük yükümlülüðünün sona erdiðinin Ekonomi Bakanlýðý Ýthalat Genel Müdürlüðü’ne elektronik olarak bildirilmesiyle baþlar.

(3) Bu kapsamdaki eþyanýn gümrük gözetiminin sona erdirilmesine iliþkin iþ ve iþlemler ilgili gümrük mevzuatý hükümlerine tabi olup, onay belgesi düzenlenmeyen veya aksine bildirimde bulunulan eþyanýn gümrük gözetimi sona erdirilmez.

Onay belgesi

MADDE 5 (1) Onay belgesinin elektronik kaydý, http://www.ebirlik.org adresinden gümrük beyannamesi tescil numarasý ile sorgulanabilir.

(2) Ekonomi Bakanlýðý Ýthalat Genel Müdürlüðü, onay belgesinin düzenlenmesi aþamasýnda gerekli görmesi halinde ek bilgi ve belge talep edebilir.

(3) Ýthalatçýnýn onay belgesi sürecindeki yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, onay belgesi kapsamýndaki ithalat iþlemleri için, yükümlülüklerini yerine getirene kadar onay belgesi düzenlenmez.

Doðrudan ve dolaylý temsil edilen eþya

MADDE 6 (1) Numune alýnarak test edilen eþya ile ayný fiziksel özelliklere sahip eþya doðrudan temsil edilen eþya kabul edilir.

(2) Numune alýnarak test edilen eþya ile benzer özellikteki eþya dolaylý temsil edilen eþya kabul edilir.

Ön tespit ve duyuru

MADDE 7 (1) Yapýlan testler sonucunda ilgili mevzuatta bulunan þartlara uygun olmadýðý anlaþýlan numunenin doðrudan ve dolaylý temsil ettiði tespit edilen eþyaya iliþkin bilgiler http://www.ebirlik.org adresinden duyurulur.

Duyuru konusu eþyaya iliþkin bildirim

MADDE 8 (1) Ýthalatçý ve/veya eþyayý piyasaya arz zincirinde yer alan gerçek veya tüzel kiþiler 7 nci madde kapsamýnda duyurusu yapýlan eþyaya iliþkin ek-2de yer alan bildirim formunu eksiksiz bir þekilde doldurarak ek-2de yer alan adrese iletirler. Gerekli görülmesi halinde bildirimlere konu eþyaya iliþkin ek bilgi ve belge istenebilir.

(2) Bildirimi yapanlar bildirim formunun I. bölümü ile bildirimin satýn alýnan eþyaya iliþkin olmasý halinde II. bölümünü, satýþý yapýlan eþyaya iliþkin olmasý halinde III. bölümünü, satýþ yaptýklarý ya da duyuru konusu eþyayý satýn aldýklarý piyasaya arz zincirinde yer alan gerçek veya tüzel kiþilere en geç bildirimi gönderdikleri tarih itibariyle noter kanalýyla veya elden iletirler. Bu iþleme iliþkin noter belgeleri veya taraflarca düzenlenecek elden teslim tutanaðý bildirimi yapan tarafýndan bildirimle birlikte ibraz edilir.

(3) Duyurusu yapýlan eþyanýn bildirimi ithalatçýlar tarafýndan en geç duyuru tarihinden itibaren on gün içerisinde, ithalatçý dýþýnda eþyayý piyasaya arz zincirinde yer alan gerçek veya tüzel kiþiler tarafýndan en geç kendilerine satýþ yapan satýcýnýn ya da kendilerinin alýþ yaptýðý alýcýnýn yaptýðý bildirimin I. bölümü ile II. veya III. bölümlerinin kendilerine ulaþmasýný takip eden on gün içerisinde yapýlýr.

Nihai bildirim ve internette ilan

MADDE 9 (1) Duyuru tarihinden itibaren altmýþ gün içerisinde, ithalatçý veya eþyayý piyasaya arz zincirinde yer alan gerçek veya tüzel kiþilerce bildirimi yapýlmayan veya yapýlan bildirimler sonucunda teste tabi tutulacak, toplatýlacak, düzeltilecek, imha edilecek veya bu iþlemlere tabi tutulmak üzere ilan yoluyla geri çaðrýlacak doðrudan veya dolaylý temsil edilen eþyanýn yerleri ve miktarlarý Ekonomi Bakanlýðýnca ilgililere nihai olarak bildirilir.

(2) Nihai bildirim tarihinden itibaren on gün içerisinde yerleri tespit edilen veya edilemeyen teste tabi tutulacak, toplatýlacak, düzeltilecek, imha edilecek eþyaya iliþkin iþlemlerin yapýlmamasý halinde ilgili eþya ve firmaya iliþkin bilgiler 7 nci maddede yer alan internet adresinde ilan edilir.

Doðrudan temsil edilen eþyanýn toplatýlmasý, düzeltilmesi ve imhasý

MADDE 10 (1) Eþyanýn toplatýlmasý,  mühürlü kaplarda saklanmasý anlamýna gelir.

(2) Eþyanýn düzeltilmesi, toplatýlan eþyanýn ilgili mevzuata uygun olmayan özelliklerinin giderilmesi ve mevzuata uygun olmayan kýsýmlarýn bertaraf edilmesi anlamýna gelir.

(3) Eþyanýn imha edilmesi, toplatýlan eþyanýn uluslararasý akreditasyona sahip imha merkezlerine imha edilmek üzere teslim edilmesi veya gümrük mevzuatý çerçevesinde imha edilmesi anlamýna gelir.

(4) 9 uncu maddeye göre yerleri ve miktarlarý belirlenen doðrudan temsil edilen eþya nihai bildirim tarihinden itibaren 9 uncu maddede belirtilen süreler içerisinde ithalatçý ve/veya eþyayý piyasaya arz zincirinde yer alan gerçek veya tüzel kiþilerce düzeltilir veya imha edilir.

(5) Toplatýlan eþya gümrük mevzuatý çerçevesinde ve yükümlü talebi doðrultusunda mahrecine iade edilebilir. Usulüne uygun olarak mahrecine iade edilmiþ eþya da imha edilmiþ sayýlýr.

(6) Bu maddede belirtilen iþlemlerin tamamý uluslararasý gözetim þirketi gözetiminde gerçekleþtirilir. Uluslararasý gözetim þirketince hazýrlanacak raporlarýn Ekonomi Bakanlýðý Ýthalat Genel Müdürlüðü’nce uygun görülmesi halinde bu iþlemler yerine getirilmiþ sayýlýr.

Dolaylý temsil edilen eþyanýn testi

MADDE 11 (1) 7 nci maddeye göre duyurusu yapýlan dolaylý temsil edilen eþyaya ait numuneler uluslararasý akreditasyona sahip laboratuvarlarda teste tabi tutulur. Testler sonucunda eþyanýn ilgili mevzuatta bulunan þartlara uygun olmadýðýnýn tespit edilmesi durumunda 10 uncu madde hükümleri uygulanýr. Dolaylý temsil edilen eþyanýn ithalatçýsý veya eþyayý piyasaya arz zincirinde yer alan gerçek veya tüzel kiþilerce nihai duyuru tarihinden itibaren 9 uncu maddede belirtilen süreler içerisinde teste tabi tutulmamasý halinde bu ürünler doðrudan temsil edilen eþya kabul edilerek 10 uncu madde hükümleri uygulanýr.

Ýlan

MADDE 12 (1) 10 ve 11 inci maddeler çerçevesinde toplatýlamadýðý için imha edilemeyen veya düzeltilemeyen eþya, nihai duyuru tarihinden itibaren 9 uncu maddede belirtilen süreler içerisinde en son satýþý yapan gerçek veya tüzel kiþilerce ilan yoluyla geri çaðrýlýr. Bu ilanlar, ülke genelinde daðýtýmý yapýlan ve Basýn Ýlan Kurumu verilerine göre bir önceki ayýn en yüksek tirajlý on gazetesinden üçünde ve ülke genelinde yayýn yapan iki televizyon kanalýnda, her birine en az iki gün süreyle ve Ekonomi Bakanlýðý Ýthalat Genel Müdürlüðünce belirlenen þekle ve içeriðe uygun olarak yapýlmak zorundadýr. Ýlan yükümlülüðü tamamlanan eþya için imha yükümlülüðü yerine getirilmiþ sayýlýr. Ýlan yoluyla geri çaðrýlan doðrudan temsil edilen eþya için 10 uncu madde hükümleri, dolaylý temsil edilen eþya için 11 inci madde hükümleri uygulanýr.

Sorumluluk

MADDE 13  (1) Bu Teblið hükümlerine göre eþyanýn test edilmesi, toplatýlmasý, düzeltilmesi, imhasý ve ilanýna iliþkin tüm iþlemlerin yapýlmasýndan ve bunlardan doðacak tüm masraflardan eþyayý Türkiyeye ithal eden ithalatçý ve piyasaya arz zincirinde yer alan gerçek veya tüzel kiþiler müteselsilen sorumludur.

(2) Birinci fýkrada belirtilen yükümlülüklerini yerine getirmeyen firmalarýn bu Teblið ile 31/12/2009 tarihli ve 27449 ikinci mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Ýthalatta Gözetim Uygulanmasýna Ýliþkin Teblið (Teblið No: 2010/1) kapsamýndaki iþlemleri, yükümlülüklerini yerine getirene kadar sonlandýrýlmaz.

Ýhtisas kuruluþlarý

MADDE 14 (1) Bu Teblið hükümlerine göre numune alýnmasý, testler, toplatma ve imha iþlemleri, Ekonomi Bakanlýðý Ýthalat Genel Müdürlüðünün belirleyeceði usul ve esaslar çerçevesinde ilgilisi ve Ýstanbul Tekstil ve Konfeksiyon Ýhracatçý Birlikleri Genel Sekreterliði (ÝTKÝB) tarafýndan uluslararasý akreditasyona sahip laboratuvarlara ve uluslararasý gözetim þirketlerine yaptýrýlýr.

Risk deðerlendirme kurulu

MADDE 15 (1) Bu Teblið ile belirlenen iþ ve iþlemler konusunda Ekonomi Bakanlýðý Ýthalat Genel Müdürlüðüne tavsiye ve önerilerde bulunmak üzere Ýthalat Genel Müdürlüðü, ÝTKÝB ve gerekli olmasý halinde ilgili kurumlarýn temsilcilerinin katýlýmýyla Risk Deðerlendirme Kurulu (RDK) oluþturulur. RDKnýn oluþturulmasý, görevleri ile çalýþma usul ve esaslarý Ekonomi Bakanlýðý Genel Müdürlüðünce belirlenir.

Yetki

MADDE 16 (1) Bu Tebliðde yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlemleri almaya ve düzenlemeleri yapmaya Ekonomi Bakanlýðý Ýthalat Genel Müdürlüðü yetkilidir.

Yürürlükten kaldýrýlan teblið ve atýflar

MADDE 17 (1) 31/12/2012 tarihli ve 28514 üçüncü mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Bazý Tekstil ve Konfeksiyon Ürünlerinin Denetimine Ýliþkin Teblið (Ýthalat: 2013/15) yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

(2) 31/12/2012 tarihli ve 28514 üçüncü mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Bazý Tekstil ve Konfeksiyon Ürünlerinin Denetimine Ýliþkin Teblið (Ýthalat: 2013/15)e yapýlmýþ olan atýflar bu Tebliðe yapýlmýþ sayýlýr.

Yürürlük

MADDE 18 (1) Bu Teblið 1/1/2014 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 19 (1) Bu Teblið hükümlerini Ekonomi Bakaný yürütür.

 

Tebliðin ekleri için týklayýnýz