31 Aralýk 2013  SALI

Resmî Gazete

Sayý : 28868 (2. Mükerrer)

TEBLÝÐ

Ekonomi Bakanlýðýndan:

GENELLEÞTÝRÝLMÝÞ TERCÝHLER SÝSTEMÝNE ÝLÝÞKÝN TEBLÝÐ

(ÝTHALAT: 2014/19)

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Teblið, Ýthalat Rejimi Kararýnda Genelleþtirilmiþ Tercihler Sistemine (GTS) iliþkin tarife tavizlerinden yararlanan eþya ile ülkelerin belirlenmesine esas teþkil eden hususlarý açýklamak amacý ile yayýmlanmýþtýr.

Dayanak

MADDE 2 (1) Türkiye ile Avrupa Birliði (AB) arasýnda ihdas edilen Gümrük Birliði (GB) çerçevesinde, GTS kapsamýnda En Az Geliþmiþ Ülkeler (E.A.G.Ü.), Özel Teþvik Düzenlemeleri Ülkeleri (Ö.T.D.Ü.) ile Geliþme Yolundaki Ülkelere (G.Y.Ü.) Ülkemiz tarafýndan tanýnan tek taraflý gümrük vergisi tavizleri, 20/12/1995 tarihli ve 95/7606 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Ýthalat Rejimi Kararý ile belirlenmiþtir.

Kapsam

MADDE 3 (1) GTS, Ülkemizin baþta Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) olmak üzere uluslararasý yükümlülüklerine uygun olarak, Ýthalat Rejimi Kararý Eki II sayýlý [93 üncü fasýl ve Avrupa Kömür ve Çelik Topluluðu (AKÇT) ürünleri hariç] ve III sayýlý listelerde yer alan eþya için tatbik edilmekte olup;

a) Gümrük vergisi tavizlerinin tek taraflý olmasý,

b) Tavizlerin veriliþlerinin baðlayýcý olmamasý,

c) Tercihlerin kýsmen veya tümüyle kaldýrýlabilmesi,

ç) Tek taraflý veya uluslararasý müzakereler sonucunda yapýlacak en çok kayrýlan ülke esasýna dayalý tarife indirimlerini engelleyici olmamasý,

temel ilkelerine dayanmaktadýr.

(2) GTS kapsamýnda tanýnan tavizli tarifeler, Ýthalat Rejimi Kararý ekinde yer alan II ve III sayýlý listelerde GTS Ülkeleri sütununa derç edilerek yürürlüðe konulmuþtur. GTSden yararlanacak G.Y.Ü., Ö.T.D.Ü. ve E.A.G.Ü.ler sýrasýyla Ýthalat Rejimi Kararý ek:3A, ek:3B ve ek:3Cdeki listelerde yer almaktadýr. GTS kapsamýnda tercihli tarifeler, bu listelerde belirtilen ülkeler menþeli eþyanýn ithalatýnda uygulanýr.

(3) E.A.G.Ü. için Ýthalat Rejimi Kararý Eki II (93 üncü fasýl ile AKÇT ürünleri hariç) ve III sayýlý listelerde yer alan eþyanýn gümrük vergisi oraný askýya alýnmýþtýr. Ýthalat Rejimi Kararý ek:5'te yer alan ürünlerin gümrük vergileri ise Ö.T.D.Ü. için askýya alýnmýþtýr. G.Y.Ü. için Ýthalat Rejimi Kararý ek:4'te yer alan ürünlerin gümrük vergileri, ürünlerin hassasiyet derecelerine göre askýya alýnmýþ veya indirimli gümrük tarifeleri uygulanmýþtýr.

Tercihli tarife kapsamý eþya ve indirim oranlarý

MADDE 4 (1) Taviz tanýnan eþyalar hassaslýk derecesine göre, Ýthalat Rejimi Kararý ek- 4te yer alan listede hassas ve hassas olmayan olarak iki gruba ayrýlýr. Eþyanýn ait olduðu hassaslýk grubu deðiþtirilebilir.

(2) Hassas ürünlerde, maktu gümrük vergileri % 30 oranýnda azaltýlmýþ, nispi gümrük vergileri ise Ýthalat Rejimi Kararý Eki II ve III sayýlý listelerde Diðer Ülkeler (D.Ü.) sütununda belirtilen gümrük vergisi hadleri üzerinden 3,5 puan indirilmiþtir. Ancak 50 ila 63 üncü fasýllar (bu fasýllar dahil) arasýnda yer alan hassas ürünlerde, Ýthalat Rejimi Kararý Eki II sayýlý listede D.Ü. sütununda belirtilen gümrük vergisi hadleri üzerinden % 20 oranýnda indirim yapýlmýþtýr. GTS kapsamýnda tanýnan tercihli tarifenin nihai oraný 1 inci ondalýk sayýya yuvarlanmýþtýr.

(3) Ayrýca ABnin yürürlükteki mevzuat hükümleri dikkate alýnarak, bazý eþya için bir üst fýkrada belirtilen tavizlerden daha düþük olan gümrük tarifeleri uygulanmýþtýr.

(4) Tercihli tarife uygulamasý sonucunda nispi vergi oranlarýnýn % 1 veya daha az olmasý, maktu vergilerin 2 EURO () veya daha az olmasý durumunda, G.Y.Ü. için gümrük vergileri askýya alýnmýþtýr.

Hariç sektörler

MADDE 5 (1) GTS kapsamý sektörler Ýthalat Rejimi Kararýnýn ek-4’ünde yer almaktadýr. GTSden saðlanan tercihli tarifeler, Ýthalat Rejimi Kararý ek-3Ada yer alan listede belirtilen ilgili ülkeler itibariyle hariç tutulan sektörler için uygulanmaz.

Tavizlerin askýya alýnmasý

MADDE 6 (1) GTS kapsamýnda saðlanan tavizler;

a) Temel insan ve iþçi haklarý ile çevreye iliþkin uluslararasý sözleþmelerde belirlenen prensiplerin ciddi ve sistematik bir þekilde ihlal edilmesi,

b) Türkiye sanayisi üzerinde olumsuz etki yapan haksýz ticari uygulamalar,

c) Menþe kurallarýnýn sistematik bir biçimde ihlal edilmesi,

ç) DTÖ tarafýndan haksýz ticari uygulamalarýn tespit edilmesi,

d) GBnin etkin iþleyiþine zarar verecek þekilde trafik sapmasýna neden olmasý,

e) Uluslararasý Çalýþma Örgütü Konvansiyonlarýnda belirtilen kölelik ya da angaryanýn herhangi bir türünün uygulanmasý,

f) Uyuþturucu ticaretine iliþkin gümrük kontrollerinin yetersiz olmasý,

g) Mahkumlara yaptýrýlan ürünlerin ihraç edilmesi,

ð) Dünya Bankasý tarafýndan bir ülkenin yüksek gelir grubunda sýnýflandýrýlmasý,

halinde ilgili ülkeler menþeli eþya için belirli veya belirsiz süreyle geçici veya daimi olarak askýya alýnabilir.

Tavizlerin kaldýrýlmasý ve yeniden düzenlenmesi

MADDE 7 (1) GTS kapsamýnda tavizden faydalanan ülke menþeli bir eþyanýn ithali benzer ya da doðrudan rakip bir eþyanýn yerli üreticisi için ciddi zorluk ya da ciddi zorluk tehdidi yaratýr ise ilgili ülke menþeli bu eþya için Ýthalat Rejimi Kararýnýn Eki II ve III sayýlý listelerde D.Ü. sütununda belirtilen gümrük vergisi oraný yeniden yürürlüðe konulabilir.

(2) GTS kapsamýnda bir eþyanýn ithali ülke pazarýnda ciddi bir bozulma ya da ciddi bozulma tehdidi yaratýr ise bu eþya için ülke ayrýmý gözetmeksizin Ýthalat Rejimi Kararý Eki II ve III sayýlý listelerde D.Ü. sütununda belirtilen gümrük vergisi oraný yeniden yürürlüðe konulabilir.

(3) Ekonomi Bakanlýðý (Ýthalat Genel Müdürlüðü), ciddi zorluk veya zorluk tehdidine iliþkin baþvuru üzerine ya da resen inceleme kararý alabilir.

(4) Ciddi zorluk ya da zorluk tehdidine iliþkin inceleme sýrasýnda yerli üretimin;

a) Pazar payý,

b) Üretim,

c) Üretim kapasitesi,

ç) Stok,

d) Ýflas,

e) Kârlýlýk,

f) Kapasite kullanýmý,

g) Ýstihdam,

ð) Ýthalat,

h) Fiyat,

faktörlerinden biri veya birkaçý göz önünde bulundurulur.

(5) Ýnceleme altý ay içinde tamamlanýr. Gerek görülen hallerde bu süre uzatýlabilir.

(6) Ýncelemenin tamamlanmasýnýn ardýndan ilgili ülke menþeli eþya için bir ay içinde karar alýnýr.

(7) Sektörlerde belirtilen ürünlere GTS kapsamýnda saðlanan tavizler;

(a) GTS kapsamýnda tavizden faydalanan bir ülkeden, bir sektör kapsamýnda gerçekleþtirilen ithalatýn, ayný sektörde bir önceki yýl gerçekleþtirilen ithalata oranla miktar bazýnda % 13,5 ve daha fazla oranda artmasý veya,

(b) Sektörde belirtilen ürünlerin GTS kapsamýnda tavizden yararlanan herhangi bir ülkeden ithalatýnýn, GTS kapsamýnda yer alan ülkelerin tamamýndan herhangi bir oniki aylýk dönem süresince gerçekleþtirilen ithalatýn deðer bazýnda % 14,5 ini aþmasý halinde,

kaldýrýlabilir.

(8) Ekonomi Bakanlýðýnca dýþ ticaretimizdeki geliþmeler göz önüne alýnarak ülke/ürün bazýnda tavizler kaldýrýlabilir.

Uyumlaþtýrma

MADDE 8 (1) Türkiye, Gümrük Birliðinin etkin iþleyiþini teminen, GTS kapsamýnda gerekli düzenlemeleri yapma hakkýný saklý tutmak kaydýyla, ABnin konu hakkýndaki düzenlemelerini esas alýr ve bu çerçevede, mevzuatýnda gerekli uyumlaþtýrmayý yapar.

Yürürlükten kaldýrýlan teblið

MADDE 9 (1) 31/12/2012 tarihli ve 28514 üçüncü mükerrer sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Genelleþtirilmiþ Tercihler Sistemine Ýliþkin Teblið (Ýthalat: 2013/19) yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

MADDE 10 (1) Bu Teblið 1/1/2014 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 11 (1) Bu Teblið hükümlerini Ekonomi Bakaný yürütür.