2 Ocak 2014  PERÞEMBE

Resmî Gazete

Sayý : 28870

TEBLÝÐ

Sermaye Piyasasý Kurulundan:

ORTAKLIKTAN ÇIKARMA VE SATMA HAKLARI TEBLÝÐÝ

(II-27.1)

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý, ortaklýklarda hakim ortaðýn diðer ortaklarý ortaklýktan çýkarma hakký ile diðer ortaklarýn paylarýný hakim ortaða satma hakkýnýn uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Teblið, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 27 nci maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Tebliðin uygulanmasýnda;

a) Birlikte hareket eden kiþiler:  Ortaklýðýn yönetim kontrolüne sahip olmak amacýyla açýk ya da zýmni, sözlü ya da yazýlý bir anlaþmaya dayanarak iþbirliði yapan gerçek ya da tüzel kiþileri,

b) Borsa: 6362 sayýlý Kanunun 3 üncü maddesinde tanýmlanan sistemler ve pazar yerleri ile yurt dýþý borsalarý,

c) Geliþen iþletmeler piyasasý: Borsa mevzuatýnda tanýmlanan piyasayý,

ç) Hakim ortak: Birlikte veya tek baþýna ortaklýðýn oy haklarýnýn en az %95ine sahip olan gerçek ya da tüzel kiþileri,

d) Kanun: 6362 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununu,

e) Kurul: Sermaye Piyasasý Kurulunu,

f) MKK: Merkezi Kayýt Kuruluþu Anonim Þirketini,

g) Ortaklýk: Paylarý halka arz edilmiþ olan veya halka arz edilmiþ sayýlan anonim ortaklýklarý,

ð) Pay alým teklifi: Kurulun pay alým teklifine iliþkin düzenlemelerinde tanýmlanan teklifi,

h) Takasbank: Ýstanbul Takas ve Saklama Bankasý A.Þ.yi,

ý) TTK: 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayýlý Türk Ticaret Kanununu,

i) TTSG: Türkiye Ticaret Sicil Gazetesini,

j) Yatýrým kuruluþu: 6362 sayýlý Kanunun 3 üncü maddesinde tanýmlanan anonim ortaklýklarý,

k) Yönetim kontrolü: Tek baþýna veya birlikte hareket ettikleri kiþilerle birlikte doðrudan veya dolaylý olarak ortaklýðýn oy haklarýnýn yüzde ellisinden fazlasýna veya genel kurulda yönetim kurulu üye sayýsýnýn salt çoðunluðuna karþýlýk gelen sayýda üyelikler için aday gösterme hakký veren imtiyazlý paylarýn çoðunluðuna sahip olunmasýný,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Ortaklýktan Çýkarma ve Satma Haklarýnýn Kullanýmý

Ortaklýktan çýkarma hakký ve oy haklarýnýn hesaplanma usulü

MADDE 4  (1) Pay alým teklifi sonucunda veya birlikte hareket etmek de dahil olmak üzere baþka bir þekilde sahip olunan paylarýn ortaklýðýn oy haklarýnýn en az %95ine ulaþmasý durumunda, hakim ortak açýsýndan sahip olduklarý paylarýn imtiyazlý olup olmadýðý dikkate alýnmaksýzýn diðer pay sahiplerinin tamamýný ortaklýktan çýkarma hakký doðar.

(2) Oy haklarýna iliþkin oranýn tespitinde, pay sahiplerinin ve birlikte hareket edenlerin doðrudan ve dolaylý paylarý ile oy hakkýnda imtiyazlar dikkate alýnýr. Oy hakkýnda imtiyazlarýn dikkate alýnmasý için, TTK ve tabi olunan diðer mevzuatlarda belirtilen istisnalar hariç olmak üzere, söz konusu imtiyazlarýn genel kurullarda alýnacak tüm kararlara iliþkin oylamalarda kullanýlabilmesi gerekir. Aksi durumda, hesaplamada oy sayýsý yerine pay sayýsý dikkate alýnýr. Paylar üzerinde intifa veya alým hakký olan kiþilerin sahip olduðu oy hakký dikkate alýnmaz.

(3) Ortaklýklarýn sermaye piyasasý mevzuatý dýþýnda tabi olduklarý diðer mevzuattan kaynaklanan yükümlülükleri saklýdýr.

Ortaklýktan çýkarma hakkýnýn kullanýmý

MADDE 5  (1) Ortaklýktan çýkarma hakkýný kullanmak isteyen hakim ortak, bu Tebliðin 4 üncü maddesinde belirtilen orana ulaþýlmasýný veya bu orana sahipken ek pay alýmýnda bulunulmasýný takip eden üç aylýk hak düþürücü süre içerisinde bu hakkýný kullanmak üzere ortaklýða baþvurur.  Söz konusu baþvuruda; hakim ortaðýn adý soyadý/unvaný, adresi, satým bedeli, paylarý borsada iþlem görmeyen ortaklýklar için pay deðerlerinin adil ve makul olduðunun tespiti amacýyla Kurulun ilgili düzenlemelerine göre hazýrlatýlan deðerleme raporu ile banka teminat mektubuna yer verilmesi veya ortaklýktan çýkarma hakký için kullanýlacak fonun özel bir hesapta bloke edilmesi gerekir.

(2) Ortaklýk yönetim kurulunun; talepte bulunan pay sahiplerinin bu Tebliðin öngördüðü oranda paya sahip olup olmadýðýný araþtýrmasý, ödenecek bedeli deðerlendirmesi ve diðer ortaklarýn paylarýnýn iptali ile söz konusu paylar karþýlýðýnda çýkarýlacak yeni paylarýn ihracý amacýyla karar almasý; ortaklýðýn da ihraç belgesinin onaylanmasýný teminen bu Tebliðin Ek-1inde yer alan belgelerle birlikte Kurula baþvurmasý gerekir. Paylarý borsada iþlem gören ortaklýklar, eþ zamanlý olarak ayrýca paylarýnýn borsa kotundan çýkarýlmasý için borsaya baþvurur. Kurula yapýlacak baþvuru, Kurulun paylara iliþkin düzenlemeleri çerçevesinde tahsisli sermaye artýrýmý esaslarýna göre sonuçlandýrýlýr; ancak bu durumda borsanýn toptan satýþlar pazarýna iliþkin düzenlemelerinde yer alan fiyat marjlarýna iliþkin esaslar uygulanmaz.

(3) Hakim ortak, diðer ortaklarý ortaklýktan çýkarmaya iliþkin toplam bedeli Kurul onayýný takip eden üç iþ günü içinde ortaklýðýn banka hesabýna yatýrýr. Ortaklýk tarafýndan hakim ortaða tahsisli olarak yapýlacak sermaye artýrýmý, hakim ortaðýn ortaklýktan çýkarma hakkýna karþýlýk olarak bu maddenin birinci fýkrasý kapsamýnda bloke edilen ortaklýða önceden vermiþ olduðu söz konusu tutara mahsuben gerçekleþtirilir. Ýhraç edilecek yeni paylar için nominal deðerinden aþaðý olmamak kaydýyla ortaklýktan çýkarma hakký kullaným bedeli üzerinden hesaplanacak Kurul ücreti, ihraç belgesinin teslim alýnmasýndan önce hakim ortak tarafýndan Kurulun ilgili hesabýna yatýrýlýr.

(4) Kurulca onaylý ihraç belgesi, ortaklýklar tarafýndan Kurul onayýný takip eden altý iþ günü içerisinde ticaret siciline tescil edilir ve TTSGde yayýmlanýr. Ortaklýktan çýkarma hakkýnýn kullanýmýna konu olan önceki paylar, tescil tarihi itibarýyla iptal edilmiþ sayýlýr.

(5) Paylarý borsada iþlem gören ortaklýklar, hakim ortaðýn parayý ortaklýk hesabýna yatýrmasýný takip eden iþ günü bu bedelin hakim ortak dýþýndaki ortaklarýn hesabýna aktarýlmasý, söz konusu ortaklarýn paylarýnýn iptali ve yeni ihraç edilecek paylarýn hakim ortak hesabýna aktarýlmasý talebi ile MKKya baþvurur. MKK sisteminde kayden izlenen paylara iliþkin tutarlar, MKK tarafýndan hakim ortak dýþýndaki hak sahipleri hesaplarýna aktarýlmak üzere ilgili yatýrým kuruluþlarý hesaplarýna transfer edilir. Söz konusu tarih itibarýyla MKK sisteminde ortaklýk nezdinde izlenen paylar ile kaydileþtirilmeyen ve anýlan tarihten sonra pay sahibi olduðunu ispat eden kiþilerin paylarýna iliþkin bakiye tutarýn, ortaklýk tarafýndan üç yýllýk bir süre boyunca ilgili yatýrým kuruluþlarý vasýtasýyla Takasbank nezdinde açýlacak özel bir bloke hesapta nemalandýrýlmak suretiyle tutulmasý gerekir. Bloke edilecek tutar için banka teminat mektubu verilmesi mümkündür. Paylarýn iptalinden itibaren üç yýllýk sürenin sonunda, ilgili yatýrým kuruluþunun Takasbanka baþvurusunu takiben blokaj kaldýrýlýr. Üç yýl boyunca Takasbank nezdinde bloke olarak tutulan tutarýn nemasý ile hesapta kalan bakiye, üç yýllýk sürenin sonunda talep üzerine ortaklýða iade edilir. Bu tarihten sonra pay sahibi olduðunu ispat eden kiþilere paylarý karþýlýðýnda ödenecek pay bedelleri ortaklýk tarafýndan karþýlanýr. Bu fýkranýn uygulanmasýnda bloke hesapta yer alan tutarýn nemalandýrýlmasý, aracýlýk iþlemlerinde uygulanacak takas esaslarý ve blokajýn kaldýrýlmasýna iliþkin esaslar Takasbank tarafýndan Kurulun onayý ile belirlenir.

(6) Paylarý borsada iþlem görmeyen ortaklýklar; hakim ortaðýn ortaklýktan çýkarma hakkýný kullanacaðýný, ortaklýktan çýkarma hakkýnýn kullanýlmasý sebebi ile paylarýn iptal edileceðini ve pay sahibi olan ortaklarýn satým bedeli karþýlýðýnda sahip olduklarý pay senetlerinin imhasý için ortaklýða baþvurmalarý gerektiðini Kurulun özel durumlarýn kamuya açýklanmasýna iliþkin düzenlemeleri çerçevesinde kamuya açýklar ve ortaklýk merkezinin bulunduðu yerde yayýmlanan en yüksek tirajlý yerel süreli yayýnlardan birinde veya ulusal bir gazetede ilan eder. Teslim olunan pay senetlerinin bedelleri ayný gün içerisinde tam ve nakden ödenir. Pay senetleri ilgili kuponlarla birlikte noter huzurunda fiziken iptal ve imha edilir ve bu durum noter tarafýndan düzenlenecek bir tutanakla tespit ettirilir. Söz konusu ortaklýklar; ortaklýktan çýkarma hakkýnýn kullanýmýna konu olan ve iptal edilmiþ sayýlan önceki paylarý, herhangi bir süre sýnýrý olmaksýzýn sahiplerinin yapacaklarý baþvuru üzerine satýn almakla yükümlüdür.

(7) Beþinci fýkrada belirtilen MKK sürecinin tamamlanmasýnýn ardýndan, borsa tarafýndan konuya iliþkin baþvuru deðerlendirilerek ortaklýk paylarýnýn borsa kotundan çýkarýlmasýna ve iþlem görmekten sürekli men edilmesine karar verilir; anýlan karar, kararýn borsa tarafýndan KAPta duyurulmasýný izleyen ilk iþ günü yürürlüðe girer.

(8) Hakim ortak tarafýndan ortaklýktan çýkarma hakkýnýn kullanýldýðý ortaklýklar, Kurul tarafýndan resen Kanun kapsamýndan çýkarýlýr.

(9) Bu maddede yer alan hükümler, paylarý borsanýn kot dýþý pazarlarýnda veya Geliþen Ýþletmeler Piyasasýnda iþlem gören ortaklýklarýn borsa pazarlarýndan sürekli çýkmak için yapacaklarý baþvurularda da uygulanýr.

(10) Bu madde kapsamýnda yapýlacak borsa kotundan çýkarýlma iþlemleri, ayrýlma hakkýnýn doðmadýðý haller arasýnda kabul edilir.

Satma hakký

MADDE 6 (1) Ortaklýktan çýkarma hakkýnýn doðduðu tarihten itibaren üç aylýk hak düþürücü süre içerisinde hakim ortak dýþýndaki diðer ortaklarýn sahip olduklarý paylarý hakim ortaða satma hakký doðar. Söz konusu üç aylýk süre içerisinde hakim ortaðýn hakim konumunu kaybetmesi durumunda, sürenin bitimine kadar satma hakkýnýn kullandýrýlmasýna devam edilir. Bu süreç içerisinde, hakim ortaðýn satma hakkýnýn kullanýlmasý sebebiyle yaptýðý alýmlar hariç olmak üzere ek pay almasý sebebiyle ortaklýktan çýkarma hakkýný kullanacaðýný kamuya açýklamasý halinde; kamuya açýklama anýndan itibaren, diðer ortaklar açýsýndan satma hakký kullanýlamaz hale gelir. Ancak söz konusu kamuya açýklama zamanýndan önce satma hakkýný kullanmak üzere baþvuru yapan pay sahiplerinin bu talepleri, belirlenen ilk fiyat üzerinden ortaklýktan çýkarma hakkýnýn kullanýmýna iliþkin süreç beklenmeksizin sonuçlandýrýlýr.

(2) Satma hakký  kullanýlmak istendiðinde, sahip olunan imtiyazlý veya imtiyazsýz tüm paylar için kullanýlmalýdýr.

(3) Hakim ortak dýþýnda kalan diðer pay sahipleri satma hakkýný kullanma taleplerini ortaklýða yazýlý olarak iletir. Ortaklýðýn, talepte bulunan pay sahiplerinin ortaklýk sýfatýný araþtýrmasý, ödenecek bedeli deðerlendirmesi ve bu amaçla paylarý borsada iþlem görmeyen ortaklýklar için pay deðerlerinin adil ve makul olduðunun tespiti amacýyla Kurulun ilgili düzenlemeleri uyarýnca bir deðerleme raporu hazýrlatmasý ve pay sahiplerinin bu taleplerinin kendisine talebin ulaþmasýný izleyen en geç bir ay içinde iadeli taahhütlü mektupla veya noter aracýlýðý ile hakim ortaða bildirmesi gerekir. Paylarý borsada iþlem gören ortaklýklar için bir aylýk süre üç iþ günü olarak uygulanýr.

(4) Hakim ortaðýn, kendisine satma hakký kullaným talebinin ulaþmasýný izleyen en geç altý iþ günü içerisinde pay bedellerini ortaklýk hesabýna yatýrmasý gerekir. Satma hakkýný kullanmak isteyen ortaklarýn sahip olduklarý paylarýn bedeli, pay bedellerinin hakim ortak tarafýndan ortaklýk hesabýna yatýrýlmasýný takip eden ilk iþ günü ortaklýk tarafýndan ödenir ve ödeme sonrasý pay devir iþlemleri sonuçlandýrýlýr.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Ortaklýktan Çýkarma ve Satma Hakký Kullaným Bedeli

Haklarýn kullaným bedeli

MADDE 7  (1) Ortaklýktan çýkarma ve satma haklarýnýn kullanýmýna iliþkin süreçte bedel Türk Lirasý olarak tam ve nakden ödenir.

(2) Bu Teblið hükümleri kapsamýnda satma hakkýnýn kullanýmýna iliþkin olarak Kanunun 27 nci maddesinin ikinci fýkrasýnda belirtilen adil bedelin, ortaklýktan çýkarma hakkýnýn kullanýmýna iliþkin olarak Kanunun 27 nci maddesinin birinci fýkrasý ile 24 üncü maddesi hükümleri çerçevesinde belirlenecek satým bedeli ile eþit olduðu kabul edilir.

(3) Kanun çerçevesinde ortaklýktan çýkarma hakkýnýn kullanýlmasýnda satým bedeli ve satma hakkýnýn kullanýlmasýnda adil bedel olarak;

a) Paylarý borsada iþlem gören ortaklýklar için;

1) Borsada iþlem gören pay gruplarýnýn her biri için, hakim ortak konumunun kazanýldýðýnýn veya hakim ortak konumunda bulunup ek pay alýndýðýnýn kamuya açýklandýðý tarihten önceki otuz gün içinde borsada oluþan aðýrlýklý ortalama fiyatlarýn aritmetik ortalamasý,

2) Borsada iþlem görmeyen pay gruplarýnýn her biri için; iþlem gören sadece bir pay grubu bulunmasý durumunda bu gruba iliþkin olarak bu fýkranýn (a) bendinin (1) numaralý alt bendi hükmü çerçevesinde tespit edilen fiyat, iþlem gören birden fazla pay grubu bulunmasý durumunda ise bu gruplara iliþkin olarak bu fýkranýn (a) bendinin (1) numaralý alt bendi hükmü çerçevesinde tespit edilen fiyatlarýn aritmetik ortalamasý,

b) Paylarý borsada iþlem görmeyen ortaklýklar için, her bir pay grubuna iliþkin fiyatýn adil ve makul olduðunun tespiti amacýyla hazýrlanan deðerleme raporunda tespit edilen bedel,

dikkate alýnýr.

(4) Paylarý borsada iþlem görmeyen ortaklýklarýn pay gruplarýna iliþkin hazýrlanacak deðerleme raporu, ortaklýktan çýkarma hakkýnýn kullanýlmasýna iliþkin süreçte hakim ortak tarafýndan, satma hakkýnýn kullanýlmasýna iliþkin süreçte ise ortaklýk tarafýndan hazýrlatýlýr.

(5) Hakim ortaðýn, satma hakkýnýn kullanýlmasý sebebiyle yaptýðý alýmlar hariç olmak üzere bu Tebliðin 6 ncý maddesinin birinci fýkrasýnda belirtilen üç aylýk hak düþürücü süre içinde tekrar ek pay almasý durumunda; yeniden hesaplanacak satma hakký bedelinin üç aylýk sürenin baþlangýcýnda hesaplanan ilk satma hakký bedelinden düþük olmasý halinde, satma hakkýnýn kullanýlmasýnda belirlenen ilk fiyat esas alýnýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Kamuyu aydýnlatma

MADDE 8 (1) Hakim ortak konumunun kazanýlmasý veya bu konumda iken ek pay alýnmasý ya da bu konumun kaybedilmesi durumlarý, Kurulun özel durumlarýn kamuya açýklanmasýna iliþkin düzenlemeleri çerçevesinde hakim ortak tarafýndan kamuya açýklanýr. Hakim ortak konumunun kazanýlmasý veya bu konumda iken ek pay alýnmasý durumunda; ortaklýktan çýkarma hakkýnýn kullanýlmasýna karar verilmiþ ise, bu duruma iliþkin bilgiye de söz konusu açýklamada yer verilmesi gerekir.

(2) Aþaðýdaki hususlar, Kurulun özel durumlarýn kamuya açýklanmasýna iliþkin düzenlemeleri çerçevesinde ortaklýk tarafýndan kamuya açýklanýr:

a) Ortaklýktan çýkarma hakkýnýn kullanýmý talebinde bulunulmasý ve ortaklýktan çýkarma sürecine iliþkin bilgi,

b) Ortaklýktan çýkarma sürecinin sonuçlarýna iliþkin bilgi,

c) Satma hakkýnýn kullanýlmak istenmesi halinde, baþvuru geldiði sürece günlük olarak, bu hakký kullanmak isteyen ortaklarýn sayýsý, sermayedeki pay oranlarý ile toplam satma hakký bedeli,

ç) Paylarý borsada iþlem görmeyen ortaklýklar için, satým bedelinin tespitine iliþkin deðerleme raporu sonuçlarý,

d) Satma hakkýnýn kullaným süresi sonucunda, bu hakký kullanan ortaklarýn sayýsý ve sermayedeki pay oranlarý ile hakim ortaðýn sermayedeki pay oraný.

Ýstisnalar

MADDE 9 (1) Kamu kurum veya kuruluþlarýnýn pay sahibi olduðu ortaklýklarda, ilgili kamu kurum veya kuruluþlarýnýn aksi yönde talepleri olmadýðý sürece kamunun sahip olduðu paylar için bu Teblið hükümleri uygulanmaz.

(2)Yatýrým ortaklýklarýna iliþkin hükümler saklýdýr.

Ortaklýktan çýkarma ve satma haklarýnýn kullanýmýna iliþkin sýnýrlama

MADDE 10 (1) Ortaklýk paylarýnýn borsada iþlem görmeye baþlamasýndan itibaren iki yýl süreyle ortaklýktan çýkarma veya satma hakký kullanýlamaz.

Mevcut durumda hakim ortak konumunda bulunan ortaklara iliþkin hükümler

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Bu Tebliðin yürürlük tarihi itibarýyla hakim ortak konumunda bulunan ortaklar açýsýndan, ortaklýktan çýkarma hakký kendiliðinden doðmaz. Bu durumda satma hakký da kullanýlamaz. Ancak, hakim ortak tarafýndan yapýlacak ek bir pay alýmý ile bu haklar kullanýlabilir hale gelir.

Yürürlük

MADDE 11 (1) Bu Teblið 1/7/2014 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 12 (1) Bu Teblið hükümlerini Kurul yürütür.

 

 

 

EK-1

 

ORTAKLIKTAN ÇIKARMA HAKKININ KULLANIMI ÝÇÝN KURULA YAPILACAK BAÞVURULARDA ÝSTENEN BÝLGÝ VE BELGELER

 

1. Yürürlükte bulunan tüm deðiþiklikleri içeren ve tek bir metin haline getirilmiþ, ortaklýðý temsile yetkili kiþilerce imzalý esas sözleþme,

2. Esas sözleþmede yer alan pay gruplarýna ve bu gruplara tanýnan imtiyaz ve kýsýtlamalara iliþkin bilgiler,

3. Hakim ortaðýn adý soyadý/unvaný, adresi ve satým bedeli,

4. Paylarý borsada iþlem görmeyen ortaklýklar için pay deðerlerinin adil ve makul olduðunun tespiti amacýyla Kurulun ilgili düzenlemelerine göre hazýrlanmýþ deðerleme raporu,

5. Türkiyede bankacýlýk faaliyetinde bulunma yetkisine sahip bir banka tarafýndan verilecek ödeme garantisine veya ortaklýktan çýkarma hakký için kullanýlacak özel bir hesapta bloke edilmiþ fona iliþkin bilgi ve belgeler,

6. Yönetim kurulunun diðer ortaklarýn paylarýnýn iptali ile söz konusu paylar karþýlýðýnda çýkarýlacak yeni paylarýn ihracýna iliþkin kararý,

7. Ýhraç belgesi,

8. Esas sermaye sistemindeki ortaklýklarda sermaye maddesinin deðiþikliðine iliþkin madde tadil tasarýsý,

9. Kayýtlý sermaye sistemindeki ortaklýklarda, Kanunun 18 inci maddesinin yedinci fýkrasý uyarýnca tescil ve ilan ettirilecek çýkarýlmýþ sermayeyi gösteren esas sözleþmenin sermayeye iliþkin maddesinin yeni þekli,

10. Ortaklýðýn mevcut sermayesinin ödendiðinin tespitine iliþkin mali müþavir raporu,

11. Ortaklýðýn son durum itibarýyla yüzde beþ ve üzeri pay sahiplerini gösterir þekilde ortaklýk yapýsý ile mevcut yönetim kurulu üyeleri hakkýnda bilgi,

12. Ortaklýðýn yaptýðý son sermaye artýrýmý tescilinin ilanýna iliþkin TTSG,

13. Ortaklýðý temsile yetkili kiþilerin noter onaylý imza sirküleri,

14. Kurulca istenecek diðer bilgi ve belgeler.