5 Ocak 2014  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28873

YÖNETMELÝK

Sabancý Üniversitesinden:

SABANCI ÜNÝVERSÝTESÝ LÝSANSÜSTÜ EÐÝTÝM VE

ÖÐRETÝM YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Sabancý Üniversitesi enstitülerinde yürütülecek lisansüstü eðitim ve öðretime iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Sabancý Üniversitesi enstitülerinde yürütülen yüksek lisans ve doktora programlarýnýn eðitim, öðretim ve uygulamalarýna iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Akademik Kurul: Sabancý Üniversitesi Akademik Kurulunu,

b) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

c) ALES: Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi (ÖSYM) tarafýndan yapýlan Akademik Personel ve Lisansüstü Eðitimi Giriþ Sýnavýný,

ç) Enstitü: Sabancý Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsünü,

d) Enstitü yönetim kurulu: Sabancý Üniversitesinin ilgili enstitüsünün yönetim kurulunu,

e) Enstitü kurulu: Sabancý Üniversitesinin ilgili enstitüsünün kurulunu,

f) Mütevelli Heyeti: Sabancý Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

g) Öðrenci: Lisansüstü öðrenimi için enstitüye kayýtlý öðrenciyi,

ð) Öðrenci Kaynaklarý Birimi: Sabancý Üniversitesi Öðrenci Kaynaklarý Birimini,

h) Rektör: Sabancý Üniversitesi Rektörünü,

ý) SÜ Kredi: Ulusal kredi sistemi çerçevesinde belirlenen Sabancý Üniversitesi Kredisini,

i) Üniversite (SÜ): Sabancý Üniversitesini,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Genel Esaslar

Öðrenim dili

MADDE 5 (1) Üniversitede öðrenim dili Ýngilizcedir, ancak Akademik Kurul tarafýndan onaylanan dersler Türkçe olarak sunulur.

(2) Akademik Kurul kararý ve Mütevelli Heyeti onayý ile Türkçe eðitim veren programlar açýlabilir.

Akademik yýl

MADDE 6 (1) Bir akademik yýl, her biri en az ondört haftalýk sonbahar ve ilkbahar dönemlerinden oluþur. Bazý lisansüstü programlarda süresi enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenen zorunlu yaz dönemi de bulunabilir. Dönem sonu sýnavlarý belirtilen sürelere dahil deðildir. Ayrýca, Akademik Kurulun onayý ile açýlacak isteðe baðlý yaz döneminde de lisansüstü dersler verilebilir.

(2) Akademik Kurul tarafýndan onaylanan akademik takvimde baþvuru, kayýt, ücretler, sýnavlar, mezuniyet iþlemlerine iliþkin tarihler belirlenir.

Kontenjanlar ve öðrenci kabulü

MADDE 7 (1) Lisansüstü programlara alýnacak öðrenci sayýlarý enstitülerin önerisi ve Rektörün onayý ile belirlenir.

(2) Bir adayýn yüksek lisans programýna kabul edilebilmesi için lisans diplomasýna, doktora programýna kabul edilebilmesi için lisans veya tezli yüksek lisans diplomasýna sahip olmasý gerekir. Yüksek lisans programýna, baþvuru sýrasýnda halen bir lisans programýna kayýtlý adaylarýn; doktora programýna baþvuru sýrasýnda halen bir lisans veya tezli yüksek lisans programýna kayýtlý adaylarýn, öðrenimlerini en geç, baþvuru yaptýklarý dönemin Üniversiteye ilk kayýtlarý için ilân edilen sürenin sonuna kadar tamamlamalarý gerekir.

(3) Üniversite enstitülerinde lisansüstü programlarýn koordinasyonu, ilgili enstitü müdürünün önerisi ve Rektörün onayý ile her bir enstitü için, enstitü kurulu tarafýndan atanacak bir enstitü yönetim kurulu tarafýndan yürütülür.

(4) Bir lisansüstü programa yapýlan baþvurularý deðerlendirmek üzere ilgili enstitü tarafýndan en az üç veya beþ öðretim üyesinden oluþan bir kabul jürisi kurulur.

(5) Tezli veya tezsiz yükseklisans programlarýna baþvuru için adaylarýn saðlamasý gereken koþullar ve belgeler (transkript, referans mektubu, neden lisansüstü eðitimi yapmak istediðini belirten kompozisyon, uluslararasý standart sýnavlar ve benzeri) enstitü tarafýndan belirlenerek Akademik Kurul tarafýndan onaylanýr. Tezsiz yüksek lisans programlarýna baþvuran adaylar için ALES belgesi istenip istenmeyeceði ve isteniyorsa ALES taban puaný enstitü tarafýndan karara baðlanýr. Baþvuru koþullarýnda yer alan ALES taban puaný, tezli yüksek lisans programlarý için 55 puandan az olamaz.Yükseköðretim Kurulunca ALESe eþdeðer kabul edilen sýnavlar da ALES yerine kullanýlabilir. Kabul jürisi; tezli veya tezsiz yüksek lisans programýna baþvuran adaylarý, belirlenmiþ olan baþvuru koþullarýna göre deðerlendirerek, adaylarýn programa kabulü konusundaki önerilerini oluþturur. Kesin kabul, ilgili enstitü yönetim kurulu kararýnda yer alan jüri önerilerinin, Rektör tarafýndan onaylanmasý ile gerçekleþir ve adaylara teblið edilir. Enstitünün kesin kabul kararýnda, adayýn tezli veya tezsiz hangi yüksek lisans programýna kabul edildiði belirtilir.

(6) Doktora programlarýna lisans derecesi ile baþvuranlarýn 80 puandan, tezli yüksek lisans derecesi ile baþvuranlarýn 55 puandan az olmamak koþulu ile enstitülerin belirlemiþ olduðu ALES standart puanýný saðlamalarý gerekir. Tezli yüksek lisans derecesi ile doktoraya baþvuracak olanlarýn, doktora programlarýna kabulünde enstitülerin belirlemiþ olduðu ALES puanýnýn yanýsýra lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasý, mülakat ve gerekli görüldüðünde yapýlacak yazýlý bilim sýnavý sonucu da deðerlendirilir. Yükseköðretim Kurulunca ALESe eþdeðer kabul edilen sýnavlar da ALES yerine kullanýlabilir. Lisans derecesiyle doktora programýna baþvuranlarýn lisans mezuniyet not ortalamalarýnýn 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmalarý gerekir. Baþvuru için adaylarýn saðlamasý gereken diðer belgeler (not döküm belgesi, referans mektubu, neden lisansüstü yapmak istediðini belirten kompozisyon, uluslararasý standart sýnavlar ve benzeri) enstitü tarafýndan belirlenir ve Akademik Kurul tarafýndan onaylanýr. Kesin kabul, ilgili enstitü yönetim kurulu kararýnda yer alan jüri önerilerinin, Rektör tarafýndan onaylanmasý ile gerçekleþir ve adaylara teblið edilir.

(7) Yabancý uyruklu adaylarýn kabul þartlarý ilgili enstitü yönetim kurullarý tarafýndan belirlenir ve Akademik Kurul tarafýndan onaylanýr.

(8) Herhangi bir yüksek lisans programýna baþvuran öðrencinin, Üniversite tarafýndan eþdeðerliði kabul edilen ulusal ve/veya uluslararasý yabancý dil sýnavlarýnýn birinden yine Üniversite tarafýndan belirlenen düzeyde baþarýlý olduðunu belgelemesi veya Üniversitenin düzenlediði Ýngilizce dil ölçme sýnavýnda baþarýlý olmasý gerekir. Ýngilizce dil ölçme sýnavýnda yeterli baþarýyý saðlayamayan öðrenciler, temel geliþtirme yýlýnda öðrenim görür.

(9) Doktora programlarýna baþvuran adaylarýn; Yabancý Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavý (YDS) 55 puandan az olmamak koþuluyla enstitülerin belirlemiþ olduðu puaný veya Üniversitelerarasý Kurulca kabul edilen bir sýnavdan bu puana eþdeðer bir puaný almýþ olmasý veya Üniversitenin düzenlediði Ýngilizce dil ölçme sýnavýnda baþarýlý olmasý gerekir. Yabancý uyruklu öðrenciler için anadilleri dýþýnda Ýngilizce, Fransýzca ve Almanca dillerinden birinden YDSden 55 puandan az olmamak koþuluyla enstitülerin belirlemiþ olduðu puanýn veya Üniversitelerarasý Kurulca kabul edilen bir sýnavdan bu puana eþdeðer bir puanýn alýnmasý zorunludur. Kabul jürisi tarafýndan kabul edilen, ancak, Ýngilizce dil yeterliðini yerine getirememiþ öðrenciler temel geliþtirme yýlýnda öðrenim görür.

(10) Üniversite mezunlarý, mezuniyetlerini takiben iki yýl içinde Üniversite lisansüstü programlarýna kabul edilirse Ýngilizce dil ölçme sýnavýndan muaf tutulur.

(11) Tezli Yüksek lisans programýný Üniversitede üstün baþarý ile bitirenler jüri kararý ile doktora programýna kabul için gereken bilim sýnavýndan muaf tutulabilir. Bunun için adayýn doktora programýna süresi içinde baþvurmuþ olmasý gerekir.

(12) Üniversite ile diðer yükseköðretim kurumlarý arasýnda yapýlan anlaþmalar kapsamýnda Üniversiteye kabul edilen öðrenciler, belirli bir süre için, tam zamanlý öðrenci statüsünde kabul edilirler. Bu öðrencilere, öðrenim süresinin sonunda, kayýtlý olduklarý dersleri ve aldýklarý notlarý gösteren transkript verilir.

(13) Anadili Ýngilizce olan ülkelerin vatandaþlarýnýn yüksek lisans programlarýna baþvuru yapmalarý durumunda, Ýngilizce dil yeterlilikleri ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan karara baðlanýr.

Tezli yüksek lisans programýndan doktora programýna geçiþ

MADDE 8 (1) Üniversitede tezli yüksek lisans programlarýnda kayýtlý olan öðrenciler, geçiþ yapmak istedikleri dönemin ders kayýtlarýndan önce lisans derecesiyle doktora programýna doðrudan geçiþ için baþvurabilirler. Baþvuran öðrencilerin, bu Yönetmeliðin 7 nci maddesinin altýncý ve onuncu fýkralarýnda tanýmlanan koþullarý saðlamasý ve geçiþlerinin ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan karara baðlanmasý gerekir.

Yüksek lisans programlarý arasýnda geçiþ

MADDE 9 (1) Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarý arasýndaki geçiþler, enstitü yönetim kurulu onayý ile yapýlýr. Öðrencinin, kayýtlý olduðu programda en az bir dönemi tamamlamýþ olmasý ve geçmek istediði dönem için belirlenen, programýn asgari baþvuru koþullarýný saðlamasý gerekir. Bu durumda, tezli veya tezsiz yüksek lisans programýnda alýnan ve enstitü yönetim kurulu tarafýndan uygun bulunan dersler geçmek istediði tezli veya tezsiz yüksek lisans programýndaki derslerin yerine sayýlýr.

Yatay geçiþ yolu ile öðrenci kabulü

MADDE 10 (1) Yükseköðretim Kurulu (YÖK) tarafýndan tanýnan diðer yükseköðretim kurumlarýndan Üniversiteye veya Üniversitedeki programlar arasýndaki yatay geçiþ baþvurularý; lisansüstü programýnda en az bir dönemi baþarý ile tamamlamýþ ve baþvuru sýrasýnda kayýtlý öðrenci olmak koþulu ile enstitü yönetim kurulu tarafýndan deðerlendirilir. Yurt dýþýndan alýnmýþ lisans/yüksek lisans diplomasýnýn denkliðinin YÖK tarafýndan onaylanmýþ olmasý gerekir. Yatay geçiþ yolu ile kabul edilmek için, bu Yönetmeliðin 7 nci maddesinin dördüncü fýkrasýnda tanýmlanan kabul jürisinin olumlu kararý ve enstitünün onayý gerekir. Kabul jürisi; farklý üniversiteden gelen öðrencinin kredi eþdeðerlik deðerlendirmesini yapar ve öðrencinin ilgili yükseköðretim kurumundaki baþarýsýnýn derecesini ve Ýngilizce dil bilgisini deðerlendirmesinde gözönünde tutar. Yatay geçiþ yapan öðrencilerin öðrenim süreleri hesabýna, daha önce öðrenim gördükleri süreler de katýlýr.

Özel öðrenci kabulü

MADDE 11 (1) Ýlgili enstitü tarafýndan belirlenen baþvuru koþullarýna sahip bir yükseköðretim kurumu mezunu veya öðrencisi olup, belirli bir konuda bilgisini artýrmak isteyenler, lisansüstü programda verilen dersleri özel öðrenci olarak alabilir. Özel öðrenci statüsünde baþvuran adaylarýn; öncelikle ilgili enstitünün Ýngilizce seviyesine iliþkin olarak belirlediði þartlarý yerine getirmiþ olmasý gerekir. Daha sonra Üniversiteye lisansüstü öðrenci olarak kabul edilenlerin özel öðrenci iken almýþ olduklarý derslerden ilgili enstitü yönetim kurulu kararý ile uygun görülenler notlarý ile birlikte transfer edilir. Bu öðrencilere talep etmeleri durumunda, kayýtlý olduklarý dersleri ve bu derslerden aldýklarý notlarý gösteren not döküm belgesi verilir. Bu belge, diploma veya dereceyi gösteren belge yerine geçmez. Özel öðrenciler Üniversitenin öðrencisi sayýlmaz ve öðrenci haklarýndan yararlanamazlar. Üniversitenin diploma programlarýnda kayýtlý olan öðrenciler, özel öðrencilik statüsünde ders alamazlar.

Bilimsel hazýrlýk programý

MADDE 12 (1) Kabul edildikleri lisansüstü programý izleyebilmek için eksiklikleri olduðu belirlenen adaylar bilimsel hazýrlýk programýna alýnýr. Bilimsel hazýrlýk programýnýn süresi iki dönemi aþamaz ve bu programda geçirilen süre lisansüstü programlardaki süreler dýþýndadýr.

(2) Bilimsel hazýrlýk programýný; süresi içinde, enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenen tüm derslerden en az D notu ve 2.00 genel not ortalamasý (GNO) ile tamamlayan öðrenci lisansüstü programa baþlayabilir. Ancak; bilimsel hazýrlýk programý sýrasýnda öðrenci, enstitü yönetim kurulu kararý ile kabul edildiði lisansüstü programa yönelik dersler alabilir.

(3) Adayýn bilimsel hazýrlýk programý için aldýðý derslerin kredileri, öðrencinin kabul edildiði lisansüstü programda kullanýlamaz.

Üniversiteye ilk kayýt iþlemleri

MADDE 13 (1) Lisansüstü programlara kabul edilen öðrenciler ile özel öðrenciliðe kabul edilenlerin akademik takvimde belirlenen süreler içinde, gerekli belgeleri Öðrenci Kaynaklarý Birimine teslim ederek Üniversiteye ilk kayýt iþlemini yaptýrmalarý gerekir. Kayýt için gereken belgeler Üniversite tarafýndan duyurulur. Adaylardan istenen belgelerin aslý veya enstitü tarafýndan onaylý örneði kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr. Dosya açtýrma olarak adlandýrýlan ilk kayýt iþlemi, geçerli mazereti olan öðrencinin noter onaylý vekaletname ile vekil tayin ettiði kiþi tarafýndan da yaptýrýlabilir. Süresi içinde kayýt iþlemini yapmayan öðrenciler kayýt hakkýndan vazgeçmiþ sayýlýr. Belgelerinde eksiklik veya tahrifat olanlarýn veya gerçeðe aykýrý beyanda bulunduðu tespit edilenlerin, kayýtlarý, yapýlmýþ olsa dahi iptal edilir.

Dönem kayýtlarý

MADDE 14 (1) Öðrenciler her dönem baþýnda ve akademik takvimde ilan edilen süreler içinde, ödemekle yükümlü olduklarý dönem öðrenim ücreti ile Üniversitenin imkanlarýndan yararlanmak için gerekli ücretleri ödedikten sonra, danýþmanlarýnýn uygun görüþünü alarak, ders kayýtlarýný yapmak ve dönem kayýtlarýný yenilemek zorundadýrlar. Ýsteðe baðlý yaz döneminde sadece ders alacak öðrencilerin kayýt yaptýrmasý gerekir.

(2) Sonbahar, ilkbahar ve zorunlu yaz dönemi kayýtlarý süresinde kayýt iþlemlerini gerçekleþtirmeyen öðrenciler ders ekleme-býrakma süresi içinde kayýt yapabilir. Ders ekleme-býrakma süresi sona erdikten sonra kayýt yaptýrýlmaz. Ancak, öðrencinin geçerli bir mazereti olmasý durumunda, ders ekleme-býrakma süresi bitiminden itibaren iki hafta içinde baþvurmasý koþulu ile enstitü yönetim kurulu kararý ve Rektörün onayý ile mazeretli kayýt hakký tanýnabilir. Mazeretli kayýt yaptýran öðrencilerin Üniversite tarafýndan belirlenebilecek ek yükümlülükleri de yerine getirmeleri zorunludur.

(3) Dönem kaydýný yapmadýðý için kayýtsýz kalan öðrenci, enstitü yönetim kurulu tarafýndan mazeretinin kabul edilmesi sonucunda, en geç mazeretli kayýt süresi bitimine kadar kaydýný yenileyebilir. Bu öðrencilerin ilgili akademik yýla ait ödemekle yükümlü olduklarý dönem öðrenim ücreti ile Üniversitenin imkanlarýndan yararlanmak için gerekli ücretleri ödemeleri ve Üniversite tarafýndan belirlenebilecek ek yükümlülükleri yerine getirmeleri zorunludur. Öðrencinin kayýtsýz kaldýðý dönemler, öðrenim süresine sayýlýr.

Ders ekleme-býrakma

MADDE 15 (1) Sonbahar, ilkbahar ve zorunlu yaz dönemlerinde derslerin baþladýðý haftayý takip eden ikinci hafta içinde öðrenciler kayýt yaptýrdýklarý derslerde deðiþiklik yapabilir. Ders ekleme-býrakma olarak adlandýrýlan bu süreçte öðrencilerin, danýþmanlarýnýn onayýný alarak istedikleri ders deðiþikliklerini bizzat yapmalarý gerekir. Ders ekleme-býrakma süresinden sonra yapýlmak istenen deðiþiklikler, yalnýzca enstitü yönetim kurulunca, öðrencinin mazeretinin uygun görülmesi üzerine yapýlabilir. Ýsteðe baðlý yaz döneminde ders ekleme-býrakma yapýlmaz.

Danýþmanlýk

MADDE 16 (1) Her öðrenciye, programa kabulünden itibaren ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan bir akademik danýþman atanýr. Akademik danýþmanýn görevi, öðrencinin kiþisel geliþimi yanýnda, akademik durumunu izlemek, kayýt, ders ekleme-býrakma ve ders saydýrma iþlemlerinde rehberlik etmektir.

(2) Tezli yüksek lisans programýnda kayýtlý öðrenciler için ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan, en geç ikinci dönemin sonuna kadar tez danýþmaný atanýr. Tez çalýþmasýnýn niteliðinin birden fazla tez danýþmaný gerektirdiði durumlarda ikinci tez danýþmaný atanýr. Tez danýþmaný öðretim üyeleri veya ilgili enstitü yönetim kurulunca belirlenen niteliklere sahip öðretim görevlileri arasýndan seçilir.

(3) Doktora programýnda kayýtlý öðrenciler için ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan, en geç üçüncü dönemin baþýna kadar tez danýþmaný atanmasý zorunludur. Tez danýþmaný öðretim üyeleri arasýndan seçilir. Tez çalýþmasýnýn niteliðinin birden fazla tez danýþmaný gerektirdiði durumlarda ikinci tez danýþmaný atanýr. Ýkinci tez danýþmanýnýn doktora derecesine sahip olmasý gerekir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eðitim-Öðretime Ýliþkin Esaslar

Ders programlarý ve ders yükü

MADDE 17 (1) Lisansüstü ders programlarýnda ve derslerde yapýlacak deðiþiklikler her dönem baþýnda enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenir. Öðrencinin diðer yükseköðretim kurumlarýnda verilmekte olan dersleri almasý, öðrencinin akademik danýþmanýnýn gerekçeli açýklamasýna dayanarak enstitü yönetim kurulu tarafýndan karara baðlanýr.

(2) Öðrencilerin isteðe baðlý yaz döneminde Üniversitede alabilecekleri en fazla ders yükü yedi kredidir.

Derslerin kredi deðerleri

MADDE 18 (1) Derslerin kredi deðerleri, AKTS ve SÜ Kredisi olarak düzenlenir.

(2) Bir lisansüstü dersin SÜ Kredisi, haftalýk ders saatinin 1.0 katý ile haftalýk uygulama saatinin 0.5 katýnýn toplamýdýr. Bir dersin AKTS kredi deðeri ise; Yükseköðretim Yeterlilikler Çerçevesinde yedinci ve sekizinci düzeyler için belirlenen ve program bazýnda öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandýrýlmasýna dayalý haftalýk öðrenci iþ yükünü temsil eder. Lisansüstü derslerinin kredi deðerleri, ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan belirlenir. Ýsteðe baðlý yaz döneminde her ders için, sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde yapýlan toplam ders saati kadar ders yapýlýr.

Sýnavlar

MADDE 19 (1) Öðrencilerin, her ders için düzenlenebilecek ara sýnav/sýnavlar dýþýnda, dönem sonu sýnavýna da girmeleri gerekir.

(2) Dönem sonu sýnavý yerine, öðretim üyesinin isteði ve dersin niteliðine göre öðrenciye proje de yaptýrýlabilir.

(3) Dersin öðretim üyesince geçerli görülen bir nedenle, ara sýnav veya dönem sonu sýnavýna girmeyen öðrencilere mazeret sýnavý hakký verilir.

(4) Bütünleme sýnavlarý için mazeret sýnavý düzenlenmez.

(5) Bütünleme sýnavlarý Akademik Kurul tarafýndan belirlenen koþullar çerçevesinde düzenlenir.

(6) Öðretim üyeleri, ilgili enstitü müdürünün onayýný almadan dönem sonu ve bütünleme sýnavýnýn zamanýný ve tarihini deðiþtiremez.

(7) Dönem sonu sýnavý yerine düzenlenecek mazeret sýnavý, izleyen dönemin ders kayýt süresinin baþlangýcýndan dört gün öncesine kadar yapýlabilir. Bu durumda öðretim üyesi tarafýndan ilgili ders için I notu verilir. I notunun harf notuna çevrilmesi ile ilgili bu Yönetmeliðin 21 inci maddesinin ikinci fýkrasýnýn (a) bendinde belirtilen hükümler uygulanýr.

(8) Sýnav kaðýtlarý, sýnavýn veriliþ tarihinden itibaren iki yýl süreyle enstitüde saklanýr ve ikinci yýlýn sonunda imha edilir.

Sýnav sonuçlarýna itiraz

MADDE 20 (1) Öðrenciler, sýnav sonuçlarýnýn ilanýndan itibaren en geç on beþ iþ günü içinde, yazýlý olarak enstitü müdürlüðüne baþvurarak, ara sýnav, dönem sonu sýnavý veya bütünleme sýnavý kaðýdýnýn tekrar incelenmesini isteyebilir. Enstitü müdürü tarafýndan dilekçenin kendisine iletilmesinden itibaren en geç beþ iþ günü içinde, ilgili öðretim üyesi, sýnav kaðýdýný inceleyerek sonucu enstitü müdürüne bildirir. Notlarda yapýlacak düzeltme, bu Yönetmeliðin 24 üncü maddesi çerçevesinde gerçekleþtirilir.

Deðerlendirme ve notlar

MADDE 21 (1) Dersler, bu Yönetmelik hükümlerine göre deðerlendirilir ve öðrencilerin aldýklarý her ders için bu madde kapsamýnda notlandýrma yapýlýr. Öðrencilerin derslerdeki baþarý durumlarý, dönem içi çalýþmalarýnýn, ara sýnavlarýnýn ve dönem sonu sýnavlarýnýn sonuçlarýna göre ilgili öðretim üyeleri tarafýndan belirlenir. Öðrenciye dersin ne þekilde deðerlendirileceði, dönem çalýþmasý, ara sýnavlar ile dönem sonu sýnavlarýnýn aðýrlýðýnýn ne olacaðý o dönemin baþýnda bildirilir. Bir dersten baþarýlý sayýlmak için en az geçer not, not ortalamasýna dahil edilen dersler için C, not ortalamasýna dahil edilmeyen dersler için S dir. Akademik takvimde belirtilen sürede öðretim üyesi tarafýndan not takdir edilmeyen ve not ortalamasýna dahil edilen dersler F, not ortalamasýna dahil edilmeyen dersler U notu olarak iþlem görür. Notlarda yapýlacak düzeltme, bu Yönetmeliðin 24 üncü maddesi çerçevesinde gerçekleþtirilir. Harf notlarý ve katsayýlarý aþaðýda gösterilmiþtir:

a)      Harf Notu      Katsayý

            A                   4.0

            A-                  3.7

            B+                 3.3

            B                    3.0

            B-                  2.7

            C+                 2.3

            C                    2.0

            C-                  1.7

            D+                 1.3

            D                   1.0

            F                     0

(2) Ayrýca diðer notlarýn kullaným alanlarý aþaðýda açýklanmýþtýr:

a) I notu (eksik); dersin devam yükümlülüklerini yerine getirdiði halde, mazereti nedeniyle, ders için gerekli çalýþmalarý tamamlayamayan veya dönem sonu sýnavýna giremeyen öðrencilerin; dönem sonu sýnavý tarihinden itibaren üç iþ günü içerisinde, mazeretlerini belirten belgeleri, talep dilekçesi ile birlikte dersin öðretim üyesine iletmeleri ve taleplerinin öðretim üyesi tarafýndan uygun görülmesi halinde verilen nottur. Öðrencinin mazeretini belirten belgeler ve talep dilekçesi, ilgili enstitü tarafýndan, en geç akademik takvimde Not Giriþleri için Son Gün olarak belirtilen tarihe kadar, Öðrenci Kaynaklarý Birimine iletilir. Belirtilen tarihe kadar ilgili belgelerin, Öðrenci Kaynaklarý Birimine iletilmemesi halinde; dersin notu, not ortalamasýna dahil edilen dersler için F, not ortalamasýna dahil edilmeyen dersler için U notu olur. Öðrencinin, I notu aldýðý dersten, öðretim üyesi tarafýndan belirlenen sürede gerekli çalýþmalarý tamamlamasý veya belirtilen tarihte dönem sonu sýnavýna girmesi, bunlarýn sonucunda dersten geçer not alamamasý halinde ise yine öðretim üyesi tarafýndan belirtilen tarihte bütünleme sýnavýna girerek bir not almasý gerekir. Ýlgili enstitü, I notlarýnýn harf notuna dönüþümleri için en geç bir sonraki dönemin ders kayýtlarýndan üç gün öncesine kadar olmak üzere belirlediði I notu dönüþüm tarihlerini, karar ile Öðrenci Kaynaklarý Birimine iletir. Kararda belirtilen tarihe kadar, tüm sýnav haklarý kullanýlarak bir harf notuna dönüþtürülmeyen I notu; not ortalamasýna dahil edilen dersler için F, not ortalamasýna dahil edilmeyen dersler için U notuna dönüþür.

b) P notu (devam eden); not ortalamasýna dahil edilmeyen ders ve tez çalýþmalarýný baþarý ile sürdüren öðrencilere verilir.

c) S notu (yeterli); not ortalamasýna dahil edilmeyen derslerde ve tez çalýþmalarýnda baþarýlý olan öðrencilere verilir.

ç) U notu (yetersiz); not ortalamasýna dahil edilmeyen derslerde ve tez çalýþmalarýnda baþarýsýz olan öðrencilere verilir.

d) T notu (transfer); Üniversiteye diðer yükseköðretim kurumlarýndan yatay geçiþ yapan, veya Üniversitede lisansüstü programa baþlamadan önce bir yükseköðretim kurumunda ders almýþ öðrenciler için daha önce almýþ olduklarý ve eþdeðerliliði kabul jürisi tarafýndan kabul edilen derslere verilir. Ayrýca, Üniversitede kayýtlý iken diðer yükseköðretim kurumlarýndan özel öðrenci statüsünde alýnan ve eþdeðerliði enstitü tarafýndan kabul edilen dersler için de kullanýlýr.

e) NA notu (devamsýz); derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öðrencilere verilir. NA notu ortalama hesaplarýnda not ortalamasýna dahil edilen dersler F, not ortalamasýna dahil edilmeyen dersler için U notu gibi iþlem görür.

f) P, S, U ve T notlarý ortalama hesaplarýna katýlmaz.

(3) Öðrenci deðiþim programlarýnda alýnan derslerin kredi eþdeðerliði ve notlarýn intibaký ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan yapýlýr.

Not ortalamalarý

MADDE 22 (1) Öðrencinin bir dersten aldýðý toplam puan, ilgili dersin SÜ kredisi ile aldýðý notun katsayýsýnýn çarpýmý sonucunda elde edilir. Dönem not ortalamasý (DNO) hesabýnda; ilgili dönemde öðrencinin bütün derslerden aldýðý toplam puan, alýnan derslerin kredi toplamýna bölünür. Genel not ortalamasý (GNO), öðrencinin Üniversiteye giriþinden itibaren kayýt yaptýrdýðý derslerin tümü dikkate alýnarak ayný yöntemle hesaplanýr. Elde edilen ortalamalar, virgülden sonra iki hane olarak gösterilir. Ancak, akademik baþarý sýralama hesaplamalarý virgülden sonraki tüm haneler dikkate alýnarak yapýlýr. GNO hesabýnda tekrar edilen derslerden alýnan en son not dikkate alýnýr. Öðrencinin kayýt yaptýrdýðý tüm dersler transkriptte gösterilir.

Notlarýn açýklanmasý ve not belgeleri

MADDE 23 (1) Öðretim üyeleri tarafýndan akademik takvimde belirtilen süre içinde verilen notlar, Öðrenci Kaynaklarý Biriminin sorumluluðunda olan öðrenci kayýtlarýna iþlendikten sonra, akademik durumu belirten dönem karnesi ile açýklanýr. Üniversitede öðrenim gören tüm öðrencilerin lisansüstü programa ilk kayýt yaptýrdýklarý tarihten baþlayarak, öðrenimleri süresince aldýklarý dersler, notlarý ve akademik durumlarý transkript üzerinde gösterilir ve öðrencinin talebi üzerine Öðrenci Kaynaklarý Birimi tarafýndan düzenlenir.

Notlarda maddi hata

MADDE 24 (1) Ýlan edilmiþ olan bir ders notunda yer alabilecek maddi hatanýn düzeltilmesi, ilgili öðretim üyesinin baþvurusu üzerine enstitü yönetim kurulu tarafýndan karara baðlanýr. Ders notlarýnda, herhangi bir dönemde yapýlan maddi hatanýn, en geç izleyen dönemin ders kayýt süresi baþlamadan düzeltilmiþ olmasý gerekir.

Devam zorunluluðu

MADDE 25 (1) Öðrenciler, aldýklarý bütün lisansüstü ders, tez, seminer ve proje çalýþmalarýna devam etmek zorundadýr. Öðrencilerin devam durumu ilgili öðretim üyesi tarafýndan izlenir.

Baþarý denetimi

MADDE 26 (1) Herhangi bir dönem sonunda GNOsu en az 3.00 olan öðrenciler baþarýlý, GNO'su 3.00'ýn altýnda olan öðrenciler sýnamalý sayýlýr.

Derslerden muafiyet

MADDE 27 (1) Daha önce bir yükseköðretim programýndan ders almýþ olan öðrenciler, aldýklarý derslerden muafiyet isteðinde bulunabilir. Muafiyet için öðrencilerin, Üniversiteye ilk kayýt yaptýrdýklarý tarihten itibaren on beþ gün içinde, transkriptleri ve bir dilekçe ile ilgili enstitüye baþvurmalarý gerekir. Üniversite dýþýndaki bir yükseköðretim kurumundan alýnan derslerin YÖK tarafýndan tanýnan bir yükseköðretim kurumundan alýnmýþ olmasý gerekir. Öðrencilerin daha önce almýþ olduklarý, mezuniyet amacýyla kullanýlmamýþ olan ve eþdeðerliði kabul jürisi tarafýndan kabul edilen derslerden, muafiyet için verilen T notu, GNO ve DNO hesabýna katýlmaz; Üniversitede alýnan derslerin notlarý ise ortalama hesabýna katýlabilir. Bu þekilde muaf olunan ders sayýsýna göre, azami öðrenim süresinden kaç dönem düþüleceði de enstitü yönetim kurulu kararýnda belirtilir.

(2) Yüksek lisans programýnda kayýtlý iken daha sonra doktora programýndaki derslerden muafiyet için alýnan dersler, dönem kayýtlarýndan önce enstitü yönetim kurulu kararý ile Öðrenci Kaynaklarý Birimine bildirilir.

(3) Daha önce Üniversitede özel öðrenci olarak kayýtlý iken ders almýþ öðrenciler, izleyen dönemlerde lisansüstü programa tam zamanlý öðrenci olarak kayýt hakký kazanmalarý halinde, özel öðrenci iken aldýklarý derslerden muafiyetleri ilgili enstitü tarafýndan deðerlendirilir.

Ders tekrarý

MADDE 28 (1) Lisansüstü programlarda bir dersten F, U, NA, D, D+, C- notu alan öðrencilerin, bu dersi tekrar almalarý gerekir. Öðrenciler, geçer not alamadýklarý seçmeli ya da sonradan programdan çýkartýlan bu derslerin yerine danýþmanlarý tarafýndan uygun görülen baþka dersleri alýrlar. Kayýtlý olduðu programdaki tüm dersleri baþarýyla tamamlamýþ ve diðer mezuniyet gereklerini yerine getirmiþ öðrenciler için bu þart aranmaz. Tekrarlanan derslerde, daha önce alýnmýþ olan dersin toplam puaný, GNO hesaplarýndan düþürülür ve en son alýnan dersin toplam puaný, GNO hesaplamalarýna katýlýr. Ancak, öðrencinin kayýt yaptýrdýðý tüm dersler transkriptte gösterilir. Notu B veya daha yüksek olan dersler tekrarlanamaz.

Ders saydýrma

MADDE 29 (1) Ayný kod ile alýnan dersler, ders tekrarý esaslarý çerçevesinde otomatik olarak sayýlýr ve bu konuda öðrencilerin ayrýca bir iþlem yapmalarýna gerek yoktur. Farklý kod ile alýnan dersler ile sonradan programdan çýkartýlan dersler yerine alýnan dersler, aþaðýdaki kurallar çerçevesinde birbirlerinin yerine saydýrýlabilir:

a) Ders saydýrma iþleminde bir ders, yalnýzca bir baþka ders yerine saydýrýlabilir.

b) Ayný dönem içinde alýnan dersler birbirinin yerine saydýrýlamaz.

c) B veya daha yüksek not alýnmýþ dersler yerine ders saydýrýlmaz.

ç) Kayýtlý bulunulan dönemde alýnan bir ders, daha önceki dönemlerde alýnan bir ders yerine saydýrýlabilir; her ikisi de daha önceki dönemlerde alýnmýþ olan dersler için saydýrma iþlemi yapýlmaz.

d) Diðer üniversitelerden T notu ile transfer edilen derslerin yerine ders alýnabilir. Bu durumdaki öðrencilerin ders saydýrma iþlemlerini yapmasý gerekir.

e) Öðrenci, ders saydýrma isteðini danýþmanýna iletir ve onaylandýðý takdirde bu istek, iþlem yapýlmak üzere öðrenci tarafýndan Öðrenci Kaynaklarý Birimine iletilir. Ders saydýrma istekleri; sonbahar, ilkbahar ve zorunlu yaz dönemleri yedi haftadan fazla olan programlar için derslerin baþlamasýný takip eden onbirinci haftanýn baþý ve zorunlu yaz dönemi yedi hafta olan programlar ile isteðe baðlý yaz dönemi için ise beþinci haftanýn baþý ile dönem sonu sýnavlarýnýn son iþ günü arasýndaki zaman aralýðýnda Öðrenci Kaynaklarý Birimine iletilir.

f) Ders saydýrma iþlemleri, daha önce alýnmýþ olan dersin toplam puanýnýn GNO hesaplarýndan düþürülüp, en son alýnan dersin toplam puanýnýn bu hesaba katýlmasý suretiyle, kayýtlý bulunulan dönemin sonundaki GNO hesaplanmasýnda kullanýlýr; daha önceki dönemlere ait GNO ve DNO hesaplarýna etki etmez. Ancak, öðrencinin kayýt yaptýrdýðý tüm dersler transkriptte gösterilir.

g) Üniversitede kayýtlý iken, diðer yükseköðretim kurumlarýndan özel öðrenci statüsünde alýnan derslerin Üniversitedeki programa sayýlmasý aþaðýdaki kurallara göre yapýlýr:

1) Alýnacak olan dersin uygunluðuna ve diploma programý içindeki konumuna enstitü yönetim kurulu karar verir.

2) Öðrencinin; ders sayýmý için izleyen dönemin ders kayýtlarýnýn son gününe kadar kayýtlý olduðu enstitüye baþvuruda bulunmasý gerekir. Eþdeðerliði enstitü yönetim kurulu tarafýndan kabul edilen dersler T notu ile öðrencinin Üniversitedeki programýna sayýlýr.

3) Yaz döneminde, Üniversiteden alýnan veya diðer yükseköðretim kurumlarýndan özel öðrenci statüsünde alýnabilecek derslerin SÜ kredi toplamý en fazla dokuz olabilir.

4) Öðrencinin, öðrenimi süresince özel öðrenci statüsünde alabileceði ders sayýsý en fazla üç olabilir. Üniversite ile diðer yükseköðretim kurumlarý arasýnda yapýlmýþ olan özel anlaþmalar kapsamýnda alýnan dersler bu kapsamýn dýþýndadýr.

Ortak öðretim programlarý açýlmasý

MADDE 30 (1) Yurtdýþýndaki yükseköðretim kurumlarý ile uluslararasý ortak lisansüstü programlar, 28/12/2006 tarihli ve 26390 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnýn Yurtdýþýndaki Kapsama Dahil Yükseköðretim Kurumlarýyla Ortak Eðitim ve Öðretim Programlarý Tesisi Hakkýnda Yönetmelik hükümleri çerçevesinde oluþturulacak protokol ile açýlabilir. Öðrenim süreci, ilgili yönetmelik hükümlerine göre bu protokolde tanýmlanýr.

Diplomalar

MADDE 31 (1) Öðrencilerin, akademik takvimde belirtilen süreler içinde mezuniyet isteklerini Öðrenci Kaynaklarý Birimine baþvuru yaparak bildirmesi gerekir.

(2) Kayýtlý olduðu tezsiz yüksek lisans programýnýn mezuniyet yükümlülüklerinde kullanýlan derslerin genel not ortalamasý ile alýnan tüm derslerin SÜ kredilerine göre hesaplanmýþ genel not ortalamasý en az 3.00 olan, proje dersinde baþarýlý olan ve ayrýca varsa programdan mezun olabilmek için diðer koþullarý da saðlayan öðrencilere tezsiz yüksek lisans diplomasý ve AKTSye göre hazýrlanmýþ diploma eki verilir.

(3) Kayýtlý olduðu tezli yüksek lisans programýnýn mezuniyet yükümlülüklerinde kullanýlan derslerin genel not ortalamasý ile alýnan tüm derslerin SÜ kredilerine göre hesaplanmýþ genel not ortalamasý en az 3.00 olan, tez sýnavýnda baþarýlý olan, yüksek lisans tezinin ciltlenmiþ en az üç kopyasýný tez sýnavýna giriþ tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi þekil yönünden uygun bulunan, ayrýca varsa programdan mezun olabilmek için diðer koþullarý da saðlayan öðrencilere SÜ tezli yüksek lisans diplomasý ve AKTSye göre hazýrlanmýþ diploma eki verilir.

(4) Kayýtlý olduðu doktora programýnýn mezuniyet yükümlülüklerinde kullanýlan derslerin genel not ortalamasý ile alýnan tüm derslerin SÜ kredilerine göre hesaplanmýþ genel not ortalamasý en az 3.00 olan, doktora yeterlik sýnavý, tez önerisi ve tezi baþarýlý olan, ayrýca varsa programdan mezun olabilmek için diðer koþullarý da saðlayan öðrencilere SÜ doktora diplomasý ve AKTSye göre hazýrlanmýþ diploma eki verilir.

(5) Diplomalar üzerinde öðrencinin izlemiþ olduðu programýn adý bulunur. Lisans diplomasýný aldýðý dalda yüksek lisans programýný tamamlayan öðrencinin meslek unvanýný belirten yazýlý belge öðrencinin isteði üzerine kendisine verilir.

(6) Üniversiteden lisansüstü diplomasý alabilmek için, öðrencinin, yurt dýþýndaki anlaþmalý yükseköðretim kurumlarý ile yürütülen uluslararasý ortak lisansüstü programlarda kayýtlý öðrenciler hariç olmak üzere, son dönemini, Üniversitede tam zamanlý öðrenci olarak geçirmiþ olmasý gerekir. Ýsteðe baðlý yaz dönemi süresi son dönem süresinin hesabýnda dikkate alýnmaz.

(7) Kayýtlý olduðu doktora programýnda sunulan derslerden en az yedi dersi baþarý ile tamamlamýþ, ancak herhangi bir nedenle doktora programýný tamamlayamayan öðrencilerin bir yüksek lisans programýna intibak ettirilmeleri, ilgili enstitü yönetim kurulunun onayý ile olur. Enstütü yönetim kurulu kararýnda, öðrencinin hangi derslerinin yüksek lisans programýna sayýlacaðý ve öðrenim süresinden kaç dönem harcamýþ kabul edileceði belirtilir.

Diploma kaybý ve yeni diploma hazýrlanmasý

MADDE 32 (1) Diplomanýn kaybý halinde, bir defaya mahsus olmak üzere, Türkiye baskýsý olan bir gazetede ilan verilmesi, gereken ücretin ödenmesi ve dilekçe ile Üniversiteye baþvurulmasý koþuluyla yeni diploma hazýrlanýr. Bu durumda, diploma üzerine, kayýp nedeniyle düzenlendiðine iliþkin ibare yer alýr.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Tezli Yüksek Lisans

Programýn mezuniyet yükümlülükleri

MADDE 33 (1) Tezli yüksek lisans programý, toplam yirmibir SÜ kredisinden az olmamak koþulu ile en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalýþmasýndan oluþur.

(2) Tezli yüksek lisans programýný tamamlama süresi, bilimsel hazýrlýk süresi hariç azami üç yýldýr. Ayrýca; azami öðrenim süresini dolduran öðrenciler 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesi gereðince Üniversite tarafýndan belirlenen ödemekle yükümlü olduklarý dönem öðrenim ücreti ile Üniversitenin imkanlarýndan yararlanmak için gerekli ücretleri ödeyerek öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilirler

(3) Öðrenci, enstitü yönetim kurulu kararý ile ve lisans öðrenimi sýrasýnda alýnmamýþ olmak koþuluyla, en çok iki adet lisans dersi alabilir. Ayrýca, öðrenci, danýþmanýnýn önerisi üzerine enstitü yönetim kurulu kararýyla izlediði programýn mezuniyet yükümlülüðüne sayýlmak üzere Üniversite dýþýndaki yükseköðretim kurumlarýnda verilmekte olan lisansüstü derslerden de alabilir.

(4) Azami öðrenim süresini dolduran öðrenciler 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesi gereðince Üniversite tarafýndan belirlenen ödemekle yükümlü olduklarý dönem öðrenim ücreti ile Üniversitenin imkanlarýndan yararlanmak için gerekli ücretleri ödeyerek öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilirler.

Tez

MADDE 34 (1) Derslerini baþarý ile tamamlayan öðrenci yüksek lisans derecesini haketmek için bir tez hazýrlayýp sunmak zorundadýr. Tezli yüksek lisans programlarýndaki öðrenciler en geç üçüncü dönemin baþýndan itibaren her dönem tez dersine kayýt yaptýrmak zorundadýr.

(2) Yüksek lisans tez jürisi, ilgili enstitü yönetim kurulunun onayý ile öðrencinin tez savunmasý tarihinden en geç bir ay önce atanýr. Tez jürisi, üç veya beþ öðretim üyesi veya ilgili enstitü yönetim kurulunca belirlenen niteliklere sahip öðretim görevlilerinden oluþur. Jüride yer alan öðretim üyelerinden/görevlilerinden biri öðrencinin tez danýþmanýdýr. Diðer jüri üyelerinden en az birinin Üniversite içindeki baþka bir alandan veya baþka bir yükseköðretim kurumundan olmasý gerekir. Tez jürisinin üç kiþiden oluþmasý durumunda ikinci tez danýþmaný jüri üyesi olamaz. Ayrýca bir de yedek üye belirlenir.

(3) Yüksek lisans tez çalýþmasýný belirtilen süre içinde tamamlayan öðrenci, yüksek lisans programýna baþlarken aksi belirtilmemiþ ise, tezini Ýngilizce yazmak ve jüri önünde Ýngilizce olarak savunmak zorundadýr.

(4) Tez danýþmanýnca tezi onaylanan öðrencinin tezinin jüri üyesi sayýsý kadar kopyasý tez danýþmanýnýn onayý ile birlikte tez danýþmanýnca ilgili enstitüye iletilir.

(5) Jüri üyeleri, tezin kendilerine teslim edildiði tarihten itibaren bir ay içinde toplanarak öðrenciyi tez sýnavýna alýr. Tez sýnavý, tez çalýþmasýnýn sunulmasý ve bunu izleyen soru-cevap kýsmýndan oluþur ve dinleyicilere açýktýr.

(6) Sýnav sonunda jüri, dinleyicilere kapalý olarak, tez hakkýnda kabul, ret veya düzeltme kararýný salt çoðunlukla verir. Jüri üyeleri çekimser oy kullanamaz. Jüri, alýnan kararý en geç üç gün içinde ilgili enstitüye yazýlý tutanak ile bildirir.Tezi hakkýnda düzeltme kararý verilen öðrenci en geç üç ay içinde gereðini yaparak tezini ayný jüri önünde savunur. Bu öðrenciler düzeltme aldýklarý dönemde kayýt yaptýrmak zorundadýr. Tezi reddedilen veya düzeltme sonrasý savunmada reddedilen öðrenciye yeni bir tez konusu verilir veya öðrencinin talepte bulunmasý halinde; tezsiz yüksek lisans programýnýn ders kredi yükü, proje yazýmý ve benzeri gereklerini yerine getirmiþ olmak kaydýyla kendisine tezsiz yüksek lisans diplomasý verilerek programla iliþkisi sona erdirilir.

(7) Diðer koþullarý da yerine getirmek kaydýyla, kabul edilen yüksek lisans tezinin jüri üyelerince imzalanmýþ ve ciltlenmiþ en az üç kopyasýný tez sýnavýna giriþ tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi þekil yönünden uygun bulunan yüksek lisans öðrencisi tezli yüksek lisans diplomasý almaya hak kazanýr.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Tezsiz Yüksek Lisans

Programýn mezuniyet yükümlülükleri

MADDE 35 (1) Tezsiz yüksek lisans programý, toplam otuz SÜ kredisinden az olmamak koþulu ile en az on adet ders ile not ortalamasýna dahil edilmeyen dönem projesi dersinden oluþur.

(2)Tezsiz yüksek lisans programýnýn tamamlanma süresi bilimsel hazýrlýk ve isteðe baðlý yaz dönemi hariç azami üç yýldýr.

(3) Öðrenci, danýþmanýnýn önerisi üzerine ilgili enstitü yönetim kurulu kararýyla izlediði programýn mezuniyet yükümlülüðüne sayýlmak üzere SÜ dýþýndaki üniversitelerden lisansüstü ders alabilir.

(4) Öðrenci, dönem projesinin alýndýðý dönemde, dönem projesine kayýt yaptýrmak ve dönem sonunda yazýlý bir rapor vermek zorundadýr.

(5) Öðrenci, lisans öðrenimi sýrasýnda alýnmamýþ olmak koþuluyla, ilgili enstitü yönetim kurulu kararý ile en çok üç adet lisans dersi alabilir.

(6) Not ortalamasýna dahil edilen derslerini ve dönem projesini baþarý ile tamamlayan, ayrýca varsa programdan mezun olmak için diðer gerekli koþullarý da saðlayan yüksek lisans öðrencisi tezsiz yüksek lisans diplomasý almaya hak kazanýr.

(7) Azami öðrenim süresini dolduran öðrenciler 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesi gereðince, Üniversite tarafýndan belirlenen ödemekle yükümlü olduklarý dönem öðrenim ücreti ile Üniversitenin imkanlarýndan yararlanmak için gerekli ücretleri ödeyerek öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilirler.

ALTINCI BÖLÜM

Tezsiz Ortak Yüksek Lisans

Amaç

MADDE 36 (1) Birbirini tamamlar nitelikte iki dalda yüksek lisans derecesi alma imkaný verecek bütünleþik olarak tasarýmlanmýþ tezsiz ortak yüksek lisans programlarý açýlabilir.

Tezsiz ortak yüksek lisans programý açýlmasý

MADDE 37 (1) Tezsiz ortak yüksek lisans programý, ilgili enstitü yönetim kurullarýnýn önerisi ve Mütevelli Heyetinin onayý ile açýlýr.

Programýn mezuniyet yükümlülükleri

MADDE 38 (1) Tezsiz ortak yüksek lisans programý, toplam altmýþ SÜ kredisinden az olmamak koþulu ile her iki diploma programýndan 10'ar adet ders olmak üzere toplam 20 adet ders ve not ortalamasýna dahil edilmeyen proje çalýþmasýndan oluþur.

(2) Tezsiz ortak yüksek lisans programýnýn tamamlanma süresi bilimsel hazýrlýk süresi hariç azami üç yýldýr.

(3) Öðrencinin programýn süresi sonunda her iki diploma programýnýn mezuniyet yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde kullanýlan derslerin genel not ortalamasýnýn en az 3.00 olmasý, alýnan tüm derslerin genel not ortalamasýnýn en az 3.00 olmasý, kredili dersleri ile dönem projelerini baþarý ile tamamlamasý, ayrýca varsa programdan mezun olmak için diðer koþullarý da saðlamasý gerekir.

(4) Öðrenci, danýþmanýnýn önerisi üzerine ilgili enstitü yönetim kurulu kararýyla izlediði programýn ders yüküne sayýlmak üzere Üniversite dýþýndaki üniversitelerden lisansüstü ders alabilir.

(5) Öðrenci, dönem projesinin alýndýðý dönemde, dönem projesine kayýt yaptýrmak ve dönem sonunda yazýlý bir rapor vermek zorundadýr.

(6) Öðrenci, lisans öðrenimi sýrasýnda alýnmamýþ olmak koþuluyla, ilgili enstitü yönetim kurulu kararý ile en çok üç adet lisans dersi alabilir.

(7) Tezsiz ortak yüksek lisans programýnýn herhangi bir aþamasýnda, diploma programlarýnýn birisinden ayrýlmak isteyen öðrencinin, Üniversitede sunulan diðer yüksek lisans programlarýna intibaký ilgili enstitü yönetim kurulu kararý ile belirlenir.

(8) Azami öðrenim süresini dolduran öðrenciler 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesi gereðince Üniversite tarafýndan belirlenen ödemekle yükümlü olduklarý dönem öðrenim ücreti ile Üniversitenin imkanlarýndan yararlanmak için gerekli ücretleri ödeyerek öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilirler.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Doktora

Programýn mezuniyet yükümlülükleri

MADDE 39 (1) Doktora programý; tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öðrenciler için toplam yirmi bir SÜ kredisinden az olmamak koþuluyla en az yedi adet ders, lisans derecesi ile kabul edilen öðrenciler için ise en az kýrk iki SÜ kredilik on dört adet ders ile doktora yeterlik sýnavý, tez önerisi ve tez çalýþmasýndan oluþur.

(2) Doktora programýnda SÜ kredili dersleri tamamlama süresi; isteðe baðlý yaz dönemi hariç, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öðrenciler için azami iki yýl, lisans derecesi ile kabul edilen öðrenciler için ise üç yýldýr. Doktora programýný tamamlama süresi; isteðe baðlý yaz dönemi hariç, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öðrenciler için azami altý yýl, lisans derecesi ile kabul edilen öðrenciler için ise azami dokuz yýldýr. SÜ kredili derslerini baþarýyla bitiren, doktora yeterlik sýnavýnda baþarýlý bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalýþmasýný azami süreler sonuna kadar tamamlayamadýðý için tez sýnavýna giremeyen öðrenciye, tezini jüri önünde savunmasý için ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan, her seferinde en az altý ay olmak üzere yeni süreler verilebilir. Bu öðrencilerin aldýklarý ek süreler için dönem kayýtlarýný yaptýrmalarý gerekir.

(3) Bu maddenin ikinci fýkrasýnda belirtilen azami süreler içinde gerekli koþullarý tamamlayamayan öðrenciler, 2547 sayýlý Kanunun 44 üncü maddesi gereðince Üniversite tarafýndan belirlenen ödemekle yükümlü olduklarý dönem öðrenim ücreti ile Üniversitenin imkanlarýndan yararlanmak için gerekli ücretleri ödeyerek öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilirler. Lisans derecesi ile doktora programýna kayýtlý öðrencilerden, gerekli kredi yükü, proje ve benzeri diðer þartlarý yerine getirmiþ olmalarý kaydýyla doktora tezinde baþarýlý olamayan öðrencilerin, talepleri halinde kendilerine tezsiz yüksek lisans diplomasý verilir.

(4) Öðrenci, danýþmanýnýn önerisi üzerine ilgili enstitü yönetim kurulu kararýyla, izlediði programýn ders yüküne sayýlmak üzere, SÜ dýþýndaki yükseköðretim kurumlarýnda verilmekte olan lisansüstü derslerden de alabilir.

(5) Lisans dersleri doktora mezuniyet yükümlülüklerine sayýlmaz. Lisans derslerine kayýtlar, öðrencinin doktora mezuniyet yükümlülüklerine sayýlmayacak þekilde, ilgili enstitü yönetim kurulu kararý ile Öðrenci Kaynaklarý Birimi tarafýndan yapýlýr.

Doktora yeterlik sýnavý

MADDE 40 (1) Doktora yeterlik sýnavlarý yýlda iki kez yapýlýr. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öðrenciler isteðe baðlý yaz dönemi hariç ilk beþ dönem içinde, lisans derecesi ile kabul edilen öðrenciler ise isteðe baðlý yaz dönemi hariç ilk yedi dönem içinde doktora yeterlik sýnavýna girmek zorundadýr.

(2) Doktora yeterlik sýnavlarý, ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan atanan, Üniversitede sürekli görev yapan beþ kiþilik doktora yeterlik komitesi tarafýndan yürütülür. Doktora yeterlik sýnavý yazýlý ve sözlü olmak üzere doktora yeterlik komitesi tarafýndan Üniversite enstitülerinin öðretim üyeleri arasýndan belirlenen jüri tarafýndan yapýlýr.

(3) Doktora yeterlik komitesi, sýnav jüri önerileri ve öðrencinin yazýlý ve sözlü sýnavlardaki baþarý durumunu deðerlendirerek, öðrencinin baþarýlý ya da baþarýsýz olduðuna salt çoðunlukla karar verir. Bu karar ilgili enstitüye tutanakla yeterlik sýnavýný izleyen üç gün içinde bildirilir.

(4) Doktora yeterlik sýnavýnda baþarýsýz olan öðrenci bir sonraki dönemde tekrar sýnava alýnýr. Sýnavýn yazýlý veya sözlü kýsýmlarýndan herhangi birisinde baþarýlý olan öðrenci bir sonraki dönemde sadece baþarýsýz olduðu kýsýmdan sýnava alýnýr.

(5) Doktora yeterlik komitesi, doktora yeterlik sýnavýný baþaran bir öðrencinin, ders yükünü tamamlamýþ olsa bile, toplam SÜ kredi miktarýnýn 1/3’ünü geçmemek þartýyla aldýðý derslere ek olarak fazladan dersler almasýný isteyebilir.

Tez izleme komitesi ve tez önerisi savunmasý

MADDE 41 (1) Doktora yeterlik sýnavýnda baþarýlý olan öðrenci için, bir ay içinde ilgili enstitü yönetim kurulunun onayý ile bir tez izleme komitesi oluþturulur. Tez izleme komitesi; öðrencinin tez danýþmaný olan öðretim üyesinden baþka, ilgili alandan bir öðretim üyesi ile farklý alandan bir öðretim üyesi olmak üzere toplam üç öðretim üyesinden oluþur. Komite üyelerinin en fazla biri diðer yükseköðretim kurumlarýndan olabilir. Ýkinci tez danýþmanýnýn olmasý durumunda ikinci tez danýþmaný tez izleme komitesi üyesi olamaz ancak komite toplantýlarýna katýlabilir. Tez izleme komitesinin kurulmasýndan sonraki dönemlerde ilgili enstitü yönetim kurulu kararý ile üyelerde deðiþiklik yapýlabilir.

(2) Doktora yeterlik sýnavýnda baþarýlý olan öðrenci; en geç altý ay içinde, yapacaðý araþtýrmanýn amacýný, yöntemini ve çalýþma planýný kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öðrenci, bu konuda hazýrlayacaðý yazýlý raporu sözlü savunmadan en az on beþ gün önce komite üyelerine daðýtýr.

(3) Tez izleme komitesi, öðrencinin sunduðu tez önerisinin kabul veya reddine salt çoðunlukla karar verir ve verilen karar enstitüye tez önerisini izleyen üç gün içinde tutanakla bildirilir.

(4) Tez önerisi kabul edilen öðrenciler, talep etmeleri durumunda tez konusunu deðiþtirmek için kayýtlý olduklarý enstitüye baþvurabilirler. Bu talep, enstitü yönetim kurulu tarafýndan deðerlendirilir.

(5) Tez önerisi reddedilen veya tez konusu deðiþiklik talebi enstitü yönetim kurulu tarafýndan uygun bulunan öðrenci, yeni bir danýþman ve tez konusu seçme hakkýna sahiptir. Böyle bir durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir.

(6) Tez önerisi kabul edilen öðrenci için tez izleme komitesi, ocak-haziran ve temmuz-aralýk aylarý arasýnda birer kere olmak üzere yýlda iki kez toplanýr. Öðrenci, toplantý tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazýlý bir rapor sunar. Bu raporda, o ana kadar yapýlan çalýþmalarýn özeti ve bir yýl sonraki dönemde yapýlacak çalýþma planý belirtilir. Öðrencinin tez çalýþmasý, komite tarafýndan baþarýlý veya baþarýsýz olarak belirlenir.

Tez

MADDE 42 (1) Doktora tez önerisi savunmasýnda baþarýlý olan öðrenci en az bir dönem sonra doktora tez savunmasýna girebilir. Öðrenci, aksi belirtilmemiþ ise, tezini Ýngilizce olarak yazmak ve jüri önünde Ýngilizce olarak savunmak zorundadýr.

(2) Doktora tez jürisi; ilgili enstitü yönetim kurulu kararý ile öðrencinin tez savunmasý tarihinden en geç bir ay önce atanýr. Jüri, üçü öðrencinin tez izleme komitesinde yer alan öðretim üyeleri ve en az biri baþka bir yükseköðretim kurumunun öðretim üyesi olmak üzere beþ kiþiden oluþur.

(3) Tez savunmasý, hazýrlanan tezin jüriye teslim edilmesinden itibaren en geç bir ay içinde yapýlýr. Tez savunma tarihi ve yeri, ilgili enstitü tarafýndan, tez savunma tarihinden en az bir hafta önce ilan edilir ve tez enstitüde öðretim üyeleri tarafýndan incelemeye açýk tutulur. Tez savunmasý tez çalýþmalarýnýn takdimi ve bunu izleyen soru-cevap kýsmýndan oluþur ve dinleyicilere açýktýr.

(4) Tez savunmasýndan sonra jüri; dinleyicilere kapalý olarak tez hakkýnda salt çoðunlukla kabul, ret veya düzeltme kararý verir ve bu kararý enstitüye tez savunmasýný izleyen üç gün içinde tutanakla bildirir.Tezi hakkýnda düzeltme kararý verilen öðrenci, en geç altý ay içinde tezini jüri tarafýndan önerilen þekilde düzelterek, ayný jüri önünde yeniden savunur. Düzeltme alan öðrencinin dönem kaydýný yaptýrmasý gerekir. Tezi reddedilen veya düzeltme sonrasý savunmada tezi reddedilen öðrenciye yeni bir tez konusu verilir. Lisans derecesi ile doktoraya kayýtlý öðrencilerden, tezde baþarýlý olamayanlar için talep etmeleri ve bu Yönetmeliðin 39 uncu maddesinin üçüncü fýkrasýndaki þartlarý saðlamalarý halinde tezsiz yüksek lisans diplomasý verilir.

(5) Diðer koþullarý da yerine getirmek kaydýyla, kabul edilen doktora tezinin jüri üyelerince imzalanmýþ ve ciltlenmiþ en az üç kopyasýný tez sýnavýna giriþ tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi þekil yönünden uygun bulunan doktora öðrencisi diploma almaya hak kazanýr.

SEKÝZÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Üniversiteden ayrýlma ve kayýt iptali

MADDE 43 (1) Öðrenciler, istedikleri zaman bir dilekçe ile Öðrenci Kaynaklarý Birimine baþvurarak, Üniversiteden ayrýlma veya isteðe baðlý yaz dönemi kaydýnýn iptali talebinde bulunabilir. Bu durumdaki öðrencilere, ücret ödemelerine ve kayýtlý olduklarý derslere iliþkin olarak uygulanacak hükümler aþaðýda belirtilmiþtir:

a) Sonbahar, ilkbahar ve zorunlu yaz dönemleri için ders kayýtlarýnýn son gününe kadar Üniversiteden ayrýlma baþvurusu yapan öðrenciden, ödemekle yükümlü olduðu dönem öðrenim ücreti ve/veya Üniversitenin imkanlarýndan yararlanmak için ödemesi gereken ücretler talep edilmez. Ödeme yapýlmýþ ise öðrenciye iade edilir. Ücret iadesinin yapýlabilmesi için, öðrencinin Üniversiteye karþý herhangi bir borcunun olmamasý ve kendisine kullaným için Üniversite tarafýndan saðlanan mal ve teçhizatý hasarsýz olarak iade etmiþ olmasý gerekir.

b) Sonbahar, ilkbahar ve zorunlu yaz dönemleri için derslerin baþlamasýný takip eden dördüncü haftanýn son iþ gününe kadar Üniversiteden ayrýlma baþvurusu veya isteðe baðlý yaz dönemi için, derslerin baþladýðý haftayý takip eden ikinci haftanýn son iþ gününe kadar yaz dönemi kaydýnýn iptal edilmesi talebini yapan öðrencinin, ödemekle yükümlü olduðu dönem öðrenim ücretinin %25ini ödemesi gerekir. Öðrenci, ödemekle yükümlü olduðu dönem öðrenim ücretinin %25inden fazla ödemiþse, fazla olan kýsým öðrenciye iade edilir. Eksik kalan kýsým var ise öðrenciden talep edilir. Ücret iadesinin yapýlabilmesi için, öðrencinin Üniversiteye karþý herhangi bir borcunun olmamasý ve kendisine kullaným için Üniversite tarafýndan saðlanan mal ve teçhizatý hasarsýz olarak iade etmiþ olmasý gerekir. Bu maddede belirtilen tarihten sonra yapýlan baþvurularda ödemekle yükümlü olunan dönem öðrenim ücretinin tamamýnýn ödenmesi gerekir.

c) Sonbahar, ilkbahar ve zorunlu yaz dönemleri için derslerin baþlamasýný takip eden onuncu haftanýn son iþ gününe kadar Üniversiteden ayrýlma veya isteðe baðlý yaz dönemi veya zorunlu yaz dönemi yedi hafta olan programlar için, derslerin baþlamasýný takip eden ikinci haftanýn son iþ gününe kadar yaz dönemi kaydýnýn iptal edilmesi baþvurusu yapan öðrencinin, ilgili dönemde kayýt yaptýrmýþ olduðu dersler dönem kaydýndan düþürülür. Bu tarihlerden sonra yapýlacak baþvurularda, öðrencinin kayýtlý olduðu dersler ve notlarý kayýtlarýna geçirilerek, üniversiteden ayrýlma talebi izleyen dönemin baþý itibariyle iþleme alýnýr.

ç) Üniversiteden herhangi bir nedenle ayrýlan öðrencilerin, kayýt sildirme iþlemini tamamlamalarý halinde, Üniversiteye kayýt sýrasýnda verdikleri belgelerin birer kopyalarý Üniversitedeki dosyalarýnda saklanmak üzere asýllarý iade edilir.

d) Üniversiteden ayrýlan öðrencilerin Üniversiteye tekrar dönmek istemeleri halinde, tüm yeni öðrenciler gibi, bu Yönetmelik hükümlerine göre öðrenci kabullerine iliþkin koþullarý saðlamalarý gerekir.

Ýzinli sayýlma

MADDE 44 (1) Öðrenciler, belgelemek koþulu ile saðlýk, maddi, ailevi, kiþisel, akademik, yurtdýþýnda eðitim, beklenmedik ani olaylar gibi nedenlerle dönem izni için baþvurabilir. Gözaltýna alýnan veya tutuklanan öðrencilerden, gözaltý ve tutukluluk hali takipsizlik ile sonuçlanan ya da üzerine atýlý suç nedeniyle beraat eden öðrenciler, ancak bu durumlarý sona erdikten sonra; izin baþvurusu yaparak gözaltý ve tutukluluk halinde geçen süre için Üniversite Yönetim Kurulu kararý ile izinli sayýlabilirler.

Ýzin süreleri

MADDE 45 (1) Lisansüstü öðrencilerine bir defada en çok bir akademik yýl olmak koþulu ile toplam dört dönem, zorunlu yaz dönemi olan programlar için toplam altý dönem izin verilebilir. Bilimsel hazýrlýk programýnda kayýtlý öðrenciler için en çok iki dönem izin verilebilir. Ýzinli geçen süreler öðrenim sürelerine dahil edilmez.

Ýzin baþvurusu

MADDE 46 (1) Ýzin almak isteyen öðrenciler; izin gerekçesine iliþkin belgeleri de ekleyerek bir dilekçe ile, en geç dönem sonu sýnavlarýnýn baþlangýç tarihinden dört hafta önceki son iþ gününe kadar ilgili enstitü müdürlüðüne baþvurur. Bu tarihten sonra gelen izin talepleri deðerlendirmeye alýnmaz. Ýzin talepleri, ilgili enstitü yönetim kurulu tarafýndan incelenir ve karara baðlanýr. Ýzin talebinin uygun görülmesi halinde, enstitü yönetim kurulu tarafýndan kararýn onaylandýðý tarih, izin süresinin baþlangýcý olarak kabul edilir.

Ýzinli ayrýlma

MADDE 47 (1) Öðrencilerin Üniversiteden izinli ayrýlmalarýna iliþkin esaslar aþaðýda belirtilmiþtir:

a) Derslerin baþlamasýný takip eden dördüncü haftanýn son iþ gününe kadar izin baþvurusu yapan ve baþvurusu kabul edilen öðrencinin izninin iþleme alýnabilmesi için; bir dönem izin aldýysa o döneme ait ödemekle yükümlü olduðu dönem öðrenim ücretinin %25ini, bir akademik yýl izin aldýysa o akademik yýla ait ödemekle yükümlü olduðu öðrenim ücretinin %25ini ödemesi gerekir.

b) Derslerin baþlamasýný takip eden beþinci haftanýn baþý ile dönem sonu sýnavlarýnýn baþlangýç tarihinden dört hafta önceki son iþ gününe kadar izin baþvurusu yapan ve baþvurusu kabul edilen öðrencinin izninin iþleme alýnabilmesi için; bir dönem izin aldýysa o döneme ait ödemekle yükümlü olduðu dönem öðrenim ücretinin %50'sini, bir akademik yýl izin aldýysa o akademik yýla ait ödemekle yükümlü olduðu öðrenim ücretinin %50sini ödemesi gerekir. Bu tarihten sonra ilgili dönemin derslerinin son gününe kadar yapýlan baþvurularýn zaruri görülerek deðerlendirilmesi ve kabul edilmesi halinde, ödemekle yükümlü olunan dönem öðrenim ücretinin tamamýnýn ödenmesi gerekir, ücret iadesi yapýlmaz.

c) Ýzin baþvurusu yapan ve izni onaylanan öðrencinin, izninin iþleme alýnmasý ve ödemekle yükümlü olduðu miktardan fazla ödemiþ olduðu ücretin iadesinin yapýlabilmesi için; Üniversiteye herhangi bir borcunun olmamasý ve kendisine kullaným için Üniversite tarafýndan saðlanan mal ve teçhizatý hasarsýz olarak iade etmiþ olmasý gerekir. Öðrencilerin izin aldýklarý dönemler için ödemiþ olduklarý ücretler, sonraki dönem ücretlerine mahsup edilmez. Ýzni onaylanan ve ücret ödemesine iliþkin yükümlülüðünü yerine getiren öðrencinin ilgili dönemde almýþ olduðu dersler dönem kaydýndan düþürülür.

ç) Ýzinli öðrencilerin, izinli olduklarý süre içerisinde hangi öðrencilik haklarýndan ve Üniversitenin saðladýðý hangi imkanlardan yararlanabileceði Üniversitece belirlenir.

Ýzinden dönüþ

MADDE 48 (1) Öðrenciler, izinlerinin bitimini izleyen dönemde, gerekli ücretleri ödemeleri ve Üniversitece belirlenen diðer yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde, ders kayýtlarýný yaptýrarak öðrenimlerine devam ederler. Bunun yanýnda, izni devam ederken Üniversiteye dönmek isteyen öðrencinin, ders kayýtlarý baþlamadan önce ilgili enstitü müdürlüðüne bir dilekçe ile baþvurmasý gerekir. Enstitü yönetim kurulunun onayý ile izinden geri dönen öðrencinin, ödemekle yükümlü olduðu dönem öðrenim ücretinden, daha önce ayný dönem için ödemiþ olduðu izin ücreti düþülür.

Disiplin iþlemleri

MADDE 49 (1) Öðrencilerin disiplin iþ ve iþlemlerinde, 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümleri ve Üniversitece belirlenen esaslar uygulanýr.

Burslar

MADDE 50 (1) Öðrencilere burslarýn daðýtýmý, Rektör tarafýndan oluþturulan bir komite tarafýndan ve Üniversitece belirlenen esaslara göre yapýlýr.

Ücretler

MADDE 51 (1) Yýllýk ücretler, her akademik yýl için Mütevelli Heyeti tarafýndan belirlenerek ilan edilir. Öðrencilerin belirlenen bu ücretleri ödemeleri gerekir. Öðrenim ücretini ve Üniversitenin imkanlarýndan yararlanmak için ödenmesi gereken ücretleri, her dönem baþýnda belirlenen süreler içinde ödemeyen öðrencilerin kayýtlarý yapýlmaz.

(2) Disiplin cezasý nedeni ile Üniversiteden uzaklaþtýrýlan öðrencilerin; ödemekle yükümlü olduklarý dönem öðrenim ücretini ödemeleri gerekir. Bu öðrencilere herhangi bir ücret iadesi yapýlmaz.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 52 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diðer mevzuat hükümleri ve Akademik Kurul kararlarý uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 53 (1) 20/8/2010 tarihli ve 27678 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Sabancý Üniversitesi Lisansüstü Eðitim ve Öðretim Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Yürürlük

MADDE 54 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 55 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sabancý Üniversitesi Rektörü yürütür.