6 Ocak 2014  PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28874

YÖNETMELÝK

Giresun Üniversitesinden:

GÝRESUN ÜNÝVERSÝTESÝ OKUL ÖNCESÝ EÐÝTÝMÝ UYGULAMA VE

ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Giresun Üniversitesi Okul Öncesi Eðitimi Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amacýna, faaliyetlerine ve yönetimine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Giresun Üniversitesi Okul Öncesi Eðitimi Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amacýna, faaliyetlerine, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danýþma Kurulu: Merkezin Danýþma Kurulunu,

b) Merkez: Giresun Üniversitesi Okul Öncesi Eðitimi Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Giresun Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Giresun Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amacý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amacý ve faaliyet alanlarý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý ve faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Bölgenin okul öncesi eðitim çaðý çocuklarýnýn eðitim sorunlarýnýn tespiti ile sorunlarýn giderilmesine yönelik yeni projeler üretmek ve bu suretle eðitim kalitesini arttýrmak, okul öncesi eðitim, aile-çocuk iletiþimi, çocuk saðlýðý ve çocuk psikolojisi alanlarýnda bilimsel araþtýrmalar ve çalýþmalar yapmak.

b) Ýlgili kurum ve kuruluþlar ile iþbirliði yaparak, Merkez bünyesinde uygulamalý kreþ, anasýnýfý ve anaokulu açmak.

c) Üniversitenin bu alanda öðrenim gören öðrencilerine ve öðretim elemanlarýna uygulama, araþtýrma ve bilimsel çalýþma ortamlarý hazýrlamak.

ç) Uygulama anaokullarýnda eðitim görecek çocuklarýn, eðitim ve saðlýk bilimleri gereklerine uygun fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal açýlardan geliþimlerini ve yaratýcýlýklarýný en üst seviyeye çýkarmak, problem çözme, düþünme ve karar verme becerilerini desteklemek ve bu alanda eðitim kalitesini geliþtirecek programlar oluþturmak.

d) Eðitimin sürekliliði ve okul öncesi eðitim çaðýndaki çocuklarýn tüm alanlardaki geliþimlerini desteklemek amacýyla, aile ve çocuk bakýmýný üstlenen bireylere yönelik eðitim programlarý ve kurslar düzenlemek.

e) Faaliyet konularýyla ilgili olarak, ulusal ve uluslararasý alanda, resmi ve özel kurum ve kuruluþlarla iþbirliði yapmak, ortak projeler üretmek.

f) Okul öncesi ve ilgili alan öðretmenlerinin mesleki yeterliliklerinin artýrýlmasý konusunda resmi ve özel kuruluþlarýn ihtiyaç duyduklarý hizmet öncesi ve hizmet içi eðitim desteðini sunmak.

g) Faaliyet alanýna giren konularda yayýnlar yapmak, konferans, kongre, sempozyum, seminer, panel ve benzeri toplantýlar düzenlemek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Organlarý ve Görevleri

Merkezin organlarý

MADDE 6 (1) Merkezin organlarý þunlardýr:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danýþma Kurulu.

Müdür ve görevleri

MADDE 7 (1) Müdür; okul öncesi eðitim konularýnda araþtýrma ve uygulama deneyimi olan, Üniversitede çalýþan öðretim üyeleri arasýndan, Rektör tarafýndan üç yýl için görevlendirilir. Süresi dolan Müdür ayný usulle yeniden görevlendirilebilir. Müdür gerektiðinde süresi dolmadan Rektör tarafýndan görevden alýnabilir.

(2) Müdür, kendisine çalýþmalarýnda yardýmcý olmak üzere Yönetim Kurulu üyeleri arasýndan en çok iki kiþiyi müdür yardýmcýsý olarak seçer. Müdür yardýmcýlarý, Müdür tarafýndan en çok üç yýl için görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiðinde yardýmcýlarýnýn da görevi kendiliðinden sona erer. Müdürün, görevi baþýnda olmadýðý zamanlarda yardýmcýlarýndan birisi vekâlet eder. Göreve vekâlet altý aydan fazla sürerse ayný usulle yeni bir Müdür görevlendirilebilir.

(3) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Yönetim Kurulu ve Danýþma Kurulunu toplantýya çaðýrmak, bu kurullarýn gündemlerini oluþturmak, toplantýlarýna baþkanlýk etmek ve Yönetim Kurulu kararlarýný uygulamak.

b) Merkezin amaçlarýný gerçekleþtirmek için idari düzenlemeleri yapmak, idari ve teknik iþleri yürütmek.

c) Merkezin çalýþmalarýyla ilgili olarak Yönetim Kurulunun görüþü doðrultusunda, bir önceki yýlýn faaliyet raporunu ve gelecek yýlýn çalýþma programýný hazýrlamak.

ç) Her yýlsonunda ve istenildiðinde Merkezin genel durumu ve iþleyiþi hakkýnda Rektöre rapor vermek.

d) Yýllýk plan ve programa göre ödenek ve personel ihtiyaçlarýný gerekçeli olarak tespit etmek ve Yönetim Kuruluna sunmak.

e) Merkezi temsil etmek.

Yönetim Kurulu ve görevleri

MADDE 8 (1) Yönetim Kurulu; Rektör tarafýndan okul öncesi eðitim konularýnda araþtýrma ve uygulama çalýþmalarý olan Üniversite Okul Öncesi Eðitim Anabilim Dalý öðretim elemanlarý arasýndan görevlendirilecek üç üye, Müdür ve Danýþma Kurulu içinden Rektör tarafýndan seçilen bir üye olmak üzere toplam beþ üyeden oluþur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Süresi dolan üye ayný usulle yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi sona ermeden görevinden ayrýlan Yönetim Kurulu üyesinin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere ayný usulle yeni üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu olaðan olarak en az iki ayda bir toplanýr. Müdür gerekli gördüðü durumlarda Yönetim Kurulunu olaðanüstü toplantýya çaðýrabilir. Toplantý yeter sayýsý, Yönetim Kurulu üye tam sayýsýnýn salt çoðunluðudur. Kararlar toplantýya katýlanlarýn salt çoðunluðu ile alýnýr. Her üye oyunu kabul veya ret þeklinde verir, çekimser oy kullanýlmaz. Oylarýn eþitliði halinde Müdürün kullandýðý oy yönünde çoðunluk saðlanmýþ sayýlýr.

(3) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Bu Yönetmelikte yer alan faaliyet alanlarýna göre Merkezin çalýþma programýný hazýrlamak ve yürütmek, faaliyet alanlarýyla ilgili hususlarda Senato kararý ve Rektörün onayý ile gerekli düzenlemeleri yapmak ve uygulamak.

b) Merkezin yýllýk faaliyet raporunu görüþerek onaylamak.

c) Kurs, seminer, panel, konferans ve benzeri programlarýn düzenlenmesine iliþkin kararlarý almak.

ç) Araþtýrma ve proje tekliflerini incelemek ve karara baðlamak.

d) Uygulama anaokullarýnda ilgili birimlerce yapýlacak bilimsel araþtýrma ve uygulamalarda anaokulu yönetimi ile koordinasyonu saðlamak.

e) Öðretim ve uygulama amaçlý faaliyetlerde verilecek katýlým belgelerini düzenlemek.

f) Merkez bünyesinde araþtýrma ve proje gruplarý oluþturmak, bu gruplarýn konularýna ve görevlendirilecek elemanlarýna iliþkin kararlar almak.

g) Müdürün önereceði konularý görüþmek ve karara baðlamak.

ð) Kendi görev alaný ile ilgili diðer görevleri yerine getirmek.

Danýþma Kurulu ve görevleri

MADDE 9 (1) Danýþma Kurulu; Üniversite öðretim elemanlarý ile istekleri halinde kamu kurum ve kuruluþlarýndan teklif edilecek iki üye olmak üzere Yönetim Kurulunun teklifi üzerine veya doðrudan Rektör tarafýndan üç yýl için görevlendirilen en fazla yedi üyeden oluþur. Görev süresi dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi sona ermeden görevinden ayrýlan üyenin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere ayný usulle yeni üye görevlendirilebilir.

(2) Danýþma Kurulu, Müdürün davetiyle ve Müdürün baþkanlýðýnda yýlda bir defa olaðan olarak toplanýr. Müdür gerekli gördüðü hallerde Danýþma Kurulunu olaðanüstü toplantýya çaðýrabilir. Danýþma Kurulu; Müdürün hazýrladýðý gündem kapsamýnda Merkezin amaçlarýna uygun tavsiye kararlarý alýr, Merkezin faaliyetlerine iliþkin görüþ ve önerilerde bulunur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 10 (1) Merkezin personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel ile karþýlanýr.

Harcama yetkilisi

MADDE 11 (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisinin bir kýsmýný veya tamamýný Müdüre devredebilir.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 12 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde;  2547 sayýlý Kanun ve ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Senato kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 13 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 14 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Giresun Üniversitesi Rektörü yürütür.