6 Ocak 2014  PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28874

YÖNETMELÝK

Ýnönü Üniversitesinden:

ÝNÖNÜ ÜNÝVERSÝTESÝ KATALÝZ UYGULAMA VE

ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Ýnönü Üniversitesine baðlý olarak kurulan Kataliz Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Ýnönü Üniversitesi Kataliz Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez: Ýnönü Üniversitesi Kataliz Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Müdür yardýmcýsý: Merkezin müdür yardýmcýsýný,

ç) Rektör: Ýnönü Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Ýnönü Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amacý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amacý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý; daha az hammadde ve enerjinin kullanýldýðý, yenilenebilir kaynaklarýn kullanýmýný arttýran ve tehlikeli kimyasallarýn kullanýmýný azaltan veya ortadan kaldýran çevre dostu iþlemlerin katalizörlerle gerçekleþtirildiði kataliz alanýnda Türkiyenin araþtýrma potansiyelinin geliþmesine katkýda bulunmak, geliþtirilen yeni katalitik sistemlerin endüstriye uygulanabilirliðini araþtýrmak, elde edilecek ürünlerle rekabet gücünü artýrmak, bunun neticesinde dýþa baðýmlýlýðý azaltarak refah seviyesini yükseltmek, katalizör ve etrafýndaki teknolojileri satýn alan bir ülke konumundan katalizör geliþtiren ve üreterek pazarlayan bir konuma gelmesini saðlamaktýr.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkezin faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Kataliz konusunda ülkenin kalkýnmasýna ve geliþmesine yardýmcý olabilecek nitelikteki bilimsel ve teknolojik araþtýrmalarý yapmak, gerekli imkanlarý hazýrlamak ve uygulamalarý gerçekleþtirmek.

b) Üniversitenin bilimsel araþtýrma ve çalýþmalarýna katkýda bulunmak.

c) Merkezde yüksek lisans ve doktora çalýþmalarý yapýlmasýný saðlamak.

ç) Endüstrinin, diðer kurum ve kuruluþlarýn ihtiyaç duyduðu katalitik proseslerde çalýþtýrabileceði tecrübeli insan kaynaðýný yetiþtirmek.

d) Globalleþen ekonomi çerçevesinde, verimliliðin en üst düzeyde olmasý gerekliliði, aktivitesi ve seçiciliði yüksek, moleküler düzeyde yapýsal kontrole elveriþli katalizörlerin geliþtirilmesini saðlamak.

e) Bol ve ucuz bulunan kimyasallardan; yüksek verimle ve seçicilikle istenen ürün oluþturmanýn yaný sýra, yan ürünleri minimuma indirmek için yeni yöntemler geliþtirmek.

f) Türkiyenin önümüzdeki süreçte katalizör ve etrafýndaki teknolojilerini satýn alan bir ülke konumundan katalizör geliþtiren ve üreten, katalizör merkezli süreçleri tasarlayýp bunlarý pazarlayan bir konuma gelmesini saðlamak.

g) Ülkemizi uluslararasý bilim platformunda daha etkin bir þekilde tanýtmak, bilimsel anlamda uluslararasý düzeyde rekabet gücümüzü arttýrmak.

ð) Merkezin araþtýrmacý ve teknik personelini eðitmek, Üniversite, sanayi ve diðer kuruluþlardaki araþtýrmacý ve teknik personelin eðitimine yardýmcý olmak.

h) Merkezin amaç ve faaliyetleri kapsamýnda yurt içi ve yurt dýþýndaki ilgili kurum ve kuruluþlarla fikir ve proje iþbirliðinde bulunmak, panel, konferans, seminer, çalýþtay ve sempozyumlar düzenlemek, nitelikli yayýnlar yapmak, ülkemizin uluslararasý alandaki iliþkilerinin geliþtirilmesine bilimsel katkýlarda bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Organlarý ve Görevleri

Merkezin organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin organlarý þunlardýr:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Merkezin yöneticisi olan Müdür; Üniversitede görev yapan ve Merkezin faaliyet alanlarýyla ilgili çalýþmalarý olan öðretim üyeleri arasýndan Rektör tarafýndan üç yýl süreyle görevlendirilir. Süresi dolan Müdür tekrar görevlendirilebilir.

(2) Müdürün önerisi ile Rektör tarafýndan, Üniversitede görev yapan ve Merkezin faaliyet alanlarýyla ilgili çalýþmalarý olan öðretim elemanlarý arasýndan iki kiþi en çok üç yýl için müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiðinde, yardýmcýlarýnýn da görevi sona erer.

(3) Merkezde Müdür veya müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilen öðretim üyeleri ve öðretim görevlileri, baðlý bulunduklarý fakülte veya yüksekokuldaki görevlerine de devam ederler.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezin yönetim, yürütme, bilim, araþtýrma, inceleme, yayýn ve benzeri kurullarýna baþkanlýk etmek ve bu kurullarýn iþleyiþ ve düzenini saðlamak, her yýlýn sonunda ve istendiðinde Merkezin çalýþmalarýyla ilgili olarak Rektörlüðe rapor sunmak.

b) Merkezin ihtiyaçlarýný ve bütçesini gerekçeleriyle birlikte hazýrlamak, bu konudaki Yönetim Kurulu kararýný Rektörlüðe bildirmek.

c) Merkez personelinin çalýþmalarýný düzenlemek ve denetim görevini yürütmek.

ç) Ulusal ve uluslararasý bilimsel etkinliklerle ilgili iþleri yürütmek.

d) Merkezin faaliyet alanýyla ilgili konferans, panel, sempozyum ve benzeri ulusal/uluslararasý bilimsel etkinliklerin düzenlenmesini veya bunlara katýlýmý saðlamak.

e) Merkez tarafýndan düzenlenen kurs ve seminerlere katýlanlara katýlým belgesi vermek.

f) Merkezde görev yapacak eðitimcileri, akademik, idari ve teknik personel ihtiyacýný belirlemek ve görevlendirmelerle ilgili önerileri Rektörlüðe sunmak.

g) Üniversite dýþýndaki diðer resmi veya özel kurum ve kuruluþlardan, ihtiyaç duyulan alanlarda ilgili bilim insaný, araþtýrmacý, uzman, eðitimci, idari ve teknik personelin görevlendirilmesi için Yönetim Kurulu kararýyla Rektörlüðe teklifte bulunmak.

ð) Merkezde görevli veya görevlendirilecek personelin hizmet içi eðitim amacý ile yurt içi ve yurt dýþýnda görevlendirilmesini Yönetim Kurulu kararýyla Rektörlüðe önermek.

h) Ýlgili diðer mevzuatla kendisine verilen diðer görevleri yürütmek.

(2) Müdür yardýmcýlarý, Müdür ve Yönetim Kurulunun, Merkezin faaliyetleri ile ilgili olarak kendilerine verilen görevleri yerine getirirler.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdür, müdür yardýmcýlarý ile ilgili öðretim üyeleri/elemanlarý arasýndan Müdürün önerisiyle Rektör tarafýndan görevlendirilen dört kiþi ile birlikte toplam yedi kiþiden oluþur.

(2) Yönetim Kurulu üyeleri üç yýllýðýna görevlendirilir. Yönetim Kurulu üyeliði sona eren kiþi tekrar görevlendirilebilir.

(3) Yönetim Kurulu baþkaný Müdürdür. Rektör kurulun doðal üyesidir ve gerektiðinde Kurula baþkanlýk eder.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Merkezin çalýþma programlarýný, bilimsel faaliyet ve yayýnlarýný planlamak.

b) Merkezin amacýna uygun olarak bilim, araþtýrma, inceleme, yayýn ve benzeri konularda çalýþma grubu veya kurullar oluþturmak.

c) Yönetim Kurulu kararýyla dýþarýdan mal ve hizmet edinmek.

ç) Merkezde çalýþacak öðretim elemaný ve uzmanlarýn görevlendirilmesi konusunda Rektörlük makamýna önerilerde bulunmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Harcama yetkilisi

MADDE 12 (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini Müdüre devredebilir.

Personel ihtiyacý

MADDE 13 (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacý, 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 13 üncü maddesi uyarýnca Rektör tarafýndan görevlendirilecek personel tarafýndan karþýlanýr.

Ekipman ve demirbaþlar

MADDE 14 (1) Merkez tarafýndan yürütülen çalýþmalar kapsamýnda alýnan her türlü alet, ekipman ve demirbaþ malzemeler Merkez hizmetlerinin kullanýmýna tahsis edilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Üniversite Senatosu kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 16 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 17 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ýnönü Üniversitesi Rektörü yürütür.