20 Ocak 2014  PAZARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28888 (Mükerrer)

YÖNETMELÝK

Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesinden:

ÝSTANBUL 29 MAYIS ÜNÝVERSÝTESÝ TÜRKÇE ÖÐRETÝMÝ UYGULAMA VE

ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesi Türkçe Öðretimi Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesi Türkçe Öðretimi Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amaçlarýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez (29 Mayýs TÖMER): Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesi Türkçe Öðretimi Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Mütevelli Heyeti: Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

ç) Rektör: Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesi Türkçe Öðretimi Uygulama ve Araþtýrma Merkezi Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amaçlarý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amaçlarý

MADDE 5 (1) Merkezin amaçlarý; dilbilim, sözlükbilim, dil öðrenme, öðretme ve dil seviyesi ölçme yöntem ve teknikleri; özellikle ana dili ve yabancý dil olarak Türkçe öðretimi, Türkçe eðitim programlarý, Türkçe seviyesinin ölçülmesi, Türk dili ve kültürü ile bunlara iliþkin eserler üzerine araþtýrmalar yaparak, Üniversite mensuplarý baþta olmak üzere toplumun her kesiminden insanlarýn bu alanlardaki ihtiyaçlarýný karþýlamalarýna, bilgilerini arttýrýp becerilerini geliþtirmelerine katký saðlayacak eðitim programlarý, kurs, seminer, çalýþtay, ulusal ve uluslararasý toplantýlar düzenleme, danýþmanlýk ve proje hizmetleri verme, yayýnlar yapma ve dil seviyelerini ölçüp belgelendirme gibi faaliyetlerde bulunarak Üniversitenin kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluþlarý ve uluslararasý kuruluþlar ile olan iþbirliðinin geliþmesine, toplumun eðitim ve kültür düzeyinin yükselmesine, bireysel ve toplumsal sorunlarýn çözülmesine ve Türkiyenin kalkýnmasýna katkýda bulunmaktýr.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkezin faaliyet alanlarý þunlardýr:

a) Dilbilim, sözlükbilim, dil öðrenme, öðretme ve dil seviyesi ölçme yöntem ve teknikleri; özellikle ana dili ve yabancý dil olarak Türkçe öðretimi, Türkçe eðitim programlarý, Türkçe seviyesinin ölçülmesi, Türk dili ve kültürü ile bunlara iliþkin eserler üzerine araþtýrmalar yapmak, bu konularda materyal ve ölçme-deðerlendirme araçlarý geliþtirmek.

b) Kampüs içinde ve dýþýnda, gerektiðinde Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesi Sürekli Eðitim Uygulama ve Araþtýrma Merkezi ile iþbirliði yaparak, Türk vatandaþý ve yabancý uyruklu Üniversite öðrencileri, personeli, mezunlarý ve toplumun her kesiminden insanlarýn bu fýkranýn (a) bendinde belirtilen alanlardaki ihtiyaçlarýný karþýlamalarýna, bilgilerini arttýrýp becerilerini geliþtirmelerine katký saðlayacak eðitim programlarý, kurs, seminer, çalýþtay, ulusal ve uluslararasý toplantýlar düzenlemek; internet imkanlarýndan yararlanarak her yaþa ve çeþitli ilgi gruplarýna yönelik elektronik eðitim programlarý hazýrlayýp sunmak, Merkezce düzenlenen programlara katýlanlara Üniversitenin yetkili organlarýnca belirlenen usul ve esaslara göre belge vermek.

c) Merkezin amaçlarýyla uyumlu konularda danýþmanlýk ve proje hizmetleri vermek, fiziki ve sanal ortamda yayýnlar yapmak.

ç) Dil seviyelerini ölçüp belgelendirmek.

d) Gerektiðinde Merkezin faaliyet alanlarýnda Rektörlüðün onayýný alarak kamu kuruluþlarý, özel kuruluþlar, sivil toplum örgütleri veya uluslararasý kuruluþlarla iþbirliði ve koordinasyon içerisinde çalýþmalar yapmak.

e) Merkezin amaçlarý doðrultusunda Yönetim Kurulunca önerilen ve Rektörlükçe uygun görülen diðer faaliyetleri gerçekleþtirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri

Merkezin yönetim organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür, Rektör tarafýndan Üniversitenin öðretim elemanlarý veya Üniversite dýþýndan en az lisans mezunu kiþiler arasýndan iki yýl için görevlendirilir. Ayný nitelikleri taþýyan bir kiþi Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafýndan Müdür yardýmcýsý olarak görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiðinde yardýmcýsýnýn da görevi sona erer. Müdür, görevlendirildiði usul ile görevden alýnabilir. Müdür geçici olarak görevinden ayrýlmasý halinde yerine Müdür yardýmcýsýný veya Yönetim Kurulu üyelerinden birini vekil býrakýr ve Rektörlüðe yazýlý olarak bildirir.

(2) Müdür, Merkezin çalýþmalarýnýn ilgili mevzuat hükümlerine göre ve düzenli olarak yürütülmesinden, geliþtirilmesinden Rektöre karþý sorumludur.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kuruluna baþkanlýk yapmak.

c) Merkezin her yýl özel bütçe dönemine ait yýllýk faaliyet plan ve programý ile muhammen bütçesini hazýrlayýp Yönetim Kuruluna sunmak ve Yönetim Kurulu tarafýndan kabul edilen þeklini Rektörün onayýna sunmak, yýl içinde Merkezin faaliyet, plan, program ve bütçesinde yapýlacak deðiþiklikleri ayný usulle yapmak.

ç) Merkezin her yýl özel bütçe dönemine ait yýlsonu faaliyet raporunu hazýrlayýp Yönetim Kuruluna sunmak ve Yönetim Kurulu tarafýndan kabul edilen þeklini Rektörün onayýna sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdür, Müdür yardýmcýsý ve Üniversitenin devamlý statüdeki öðretim elemanlarý arasýndan Rektör tarafýndan görevlendirilecek üç üye olmak üzere toplam beþ kiþiden oluþur. Yönetim Kurulu toplantýlarýna Müdür baþkanlýk eder. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi iki yýldýr. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine yýlda en az dört kez toplanýr ve Müdür tarafýndan hazýrlanan gündem maddelerini görüþüp karara baðlar.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Müdür tarafýndan hazýrlanan, Merkezin her yýlýn özel bütçe dönemine ait yýllýk faaliyet, plan ve programý ile muhammen bütçesini karara baðlamak.

b) Yýl içinde faaliyet, plan, program ve bütçesinde önemli deðiþiklik yapýlmasý gerektiðinde Müdür tarafýndan yapýlan önerileri karara baðlamak.

c) Yýl içinde Merkezin faaliyetleriyle ilgili geliþmeleri deðerlendirerek verimlilik düzeyini arttýrýcý önerilerde bulunmak.

ç) Merkez bünyesinde birimler veya çalýþma gruplarý oluþturulmasý için Rektörlüðe öneride bulunmak ve uygun görülmesi halinde bunlar arasýnda gerekli koordinasyonun saðlanmasý konusunda kararlar almak.

d) Müdür tarafýndan hazýrlanan, Merkezin her yýlýn özel bütçe dönemine ait yýlsonu faaliyet raporunu karara baðlamak.

e) Eðitim programlarý sonunda verilecek belgelere iliþkin esaslarý Senatoya önermek.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 12 (1) Merkezin akademik ve idari personel ihtiyacý, Müdürün önerisi üzerine veya doðrudan, 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafýndan görevlendirilen personelce karþýlanýr.

Yürürlük

MADDE 13 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 14 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ýstanbul 29 Mayýs Üniversitesi Rektörü yürütür.