27 Þubat 2014  PERÞEMBE

Resmî Gazete

Sayý : 28926 (Mükerrer)

YÖNETMELÝK

Gazi Üniversitesinden:

GAZÝ ÜNÝVERSÝTESÝ ÝSLAM ARAÞTIRMALARI UYGULAMA VE

ARAÞTIRMA MERKEZÝ YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý; Gazi Üniversitesi Ýslam Araþtýrmalarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amacýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Gazi Üniversitesi Ýslam Araþtýrmalarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezinin amacýna, faaliyet alanlarýna, yönetim organlarýna, yönetim organlarýnýn görevlerine ve çalýþma þekline iliþkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Merkez: Gazi Üniversitesi Ýslam Araþtýrmalarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezini,

b) Müdür: Merkezin Müdürünü,

c) Rektör: Gazi Üniversitesi Rektörünü,

ç) Senato: Gazi Üniversitesi Senatosunu,

d) Üniversite: Gazi Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Merkezin Amacý ve Faaliyet Alanlarý

Merkezin amacý

MADDE 5 (1) Merkezin amacý, Ýslam’ýn bilimsel verilere dayalý olarak anlaþýlmasý için, temel Ýslam bilimleri baþta olmak üzere, Ýslam ve din bilimlerine dair alanlarda araþtýrmalar yapýlmasýný, yayýmlanmasýný ve ortaya çýkacak ürünlerin seminer, sempozyum, konferans gibi bilimsel ve kültürel etkinlikler aracýlýðýyla insanlara ulaþtýrýlmasýný saðlamaktýr.

Merkezin faaliyet alanlarý

MADDE 6 (1) Merkez, bu Yönetmeliðin 5 inci maddesinde belirtilen amacýna ulaþabilmek için aþaðýdaki faaliyetlerde bulunur:

a) Temel Ýslam bilimleri baþta olmak üzere, Ýslam ve din bilimlerine dair çalýþma konularý ve uygun araþtýrmacýlar belirleyip bu konularda projeler hazýrlanmasýný ve yürütülmesini saðlamak.

b) Ýslam ve din bilimlerine dair araþtýrmalarýn gerçekleþtirilebilmesi için belirlenen araþtýrmacýlarýn ve araþtýrmacý adaylarýnýn yurt içi ve yurt dýþýnda yapacaklarý çalýþmalarý desteklemek.

c) Merkez tarafýndan desteklenen araþtýrma konularýyla ilgili internet sayfasý, kütüphane ve arþiv oluþturmak.

ç) Merkezin faaliyet alanýna giren konularda Merkez dýþýnda hazýrlanan araþtýrmalardan uygun görülenleri fiziki ve sanal ortamda yayýmlamak.

d) Merkezin faaliyet alanýna giren konularda konferans, seminer, sempozyum gibi bilimsel ve kültürel etkinliklerde bulunmak.

e) Merkezin faaliyet alanýyla ilgili ve benzeri konularda faaliyet gösteren yerli ve yabancý bilim ve araþtýrma kurumlarýyla ortak çalýþmalar yapmak.

f) Ýslam araþtýrmalarý kapsamýnda Yönetim Kurulunca önerilen ve Rektörlükçe uygun görülen diðer faaliyetleri gerçekleþtirmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organlarý ve Görevleri

Merkezin yönetim organlarý

MADDE 7 (1) Merkezin yönetim organlarý þunlardýr:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

Müdür

MADDE 8 (1) Müdür, Rektör tarafýndan Üniversitenin öðretim elemanlarý veya Üniversite dýþýndan konusunda uzman kiþiler arasýndan üç yýl için görevlendirilir. Müdür, Merkez çalýþmalarýnda kendisine yardýmcý olmak üzere Üniversite öðretim elemanlarý arasýndan bir Müdür Yardýmcýsý görevlendirir. Müdürün görevi sona erdiðinde Yardýmcýsýnýn da görevi sona ermiþ sayýlýr. Müdürün geçici olarak görevinden ayrýlmasý halinde yerine Müdür Yardýmcýsýný vekil býrakýr ve Rektörlüðe yazýlý olarak bildirir. Vekaletin altý ayý geçmesi durumunda Rektör tarafýndan yeni Müdür görevlendirilir.

(2) Müdür, Merkezin çalýþmalarýnýn kurallara uygun ve düzenli olarak yürütülmesinden ve geliþtirilmesinden Rektöre karþý sorumludur.

Müdürün görevleri

MADDE 9 (1) Müdürün görevleri þunlardýr:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kuruluna baþkanlýk yapmak.

c) Merkezin yýllýk faaliyet plan ve programýný hazýrlayýp Yönetim Kuruluna ve Kurul tarafýndan kabul edilen þeklini Rektörün onayýna sunmak.

ç) Yýl içinde Merkezin faaliyet plan ve programýnda önemli deðiþiklik yapýlmasý gerektiðinde Yönetim Kuruluna sunmak.

d) Merkezin her yýl yýlsonu faaliyet raporunu hazýrlayýp Yönetim Kuruluna sunmak ve Kurul tarafýndan kabul edilen þeklini Rektörün onayýna sunmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 (1) Yönetim Kurulu; Müdür, Müdür Yardýmcýsý ve Üniversitenin öðretim elemanlarý arasýndan veya Üniversite dýþýndan Rektör tarafýndan görevlendirilecek üç üye olmak üzere toplam beþ kiþiden oluþur. Yönetim Kurulu toplantýlarýna Müdür baþkanlýk eder. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi iki yýldýr. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün daveti üzerine yýlda en az dört kez toplanýr ve Müdür tarafýndan hazýrlanan gündem maddelerini görüþüp karara baðlar.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 (1) Yönetim Kurulunun görevleri þunlardýr:

a) Müdür tarafýndan hazýrlanan yýllýk faaliyet plan ve programýný karara baðlamak.

b) Yýl içinde faaliyet plan ve programýmda önemli deðiþiklik yapýlmasý gerektiðinde Müdür tarafýndan yapýlan önerileri karara baðlamak.

c) Yýl içinde Merkezin faaliyetleriyle ilgili geliþmeleri deðerlendirerek verimlilik düzeyini arttýrýcý kararlar almak.

ç) Merkez bünyesinde yer alacak ilmi kurullar, çalýþma gruplarý ve birimler oluþturmak, bunlarýn çalýþma usullerini belirlemek ve aralarýnda gerekli koordinasyonun saðlanmasý konusunda kararlar almak.

d) Müdür tarafýndan hazýrlanan yýlsonu faaliyet raporunu karara baðlamak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacý

MADDE 12 (1) Merkezin akademik ve idari personel ihtiyacýný karþýlamak üzere gerekli görevlendirmeler, Müdürün önerisi üzerine veya doðrudan 2547 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafýndan yapýlýr.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 13 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diðer mevzuat hükümleri ile Senato kararlarý uygulanýr.

Yürürlük

MADDE 14 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 15 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gazi Üniversitesi Rektörü yürütür.