22 Ağustos 2014  CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 29096 (Mükerrer)

YÖNETMELİK

Ardahan Üniversitesinden:

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS-LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 2/9/2013 tarihli ve 28753 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ardahan Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 31 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 31 – (1) Kaza, birinci derece yakınının ölümü, hastalık, doğal afet, askerlik ve tutukluluk hali ve ilgili birimin yönetim kurulunca kabul edilen diğer mazeretlerde, sınavların bitiminden itibaren en geç beş iş günü içinde başvurulması halinde, ilgili yönetim kurulu kararı ile mazeret sınavı açılabilir. Ara sınavına giremeyen öğrencilerden haklı ve geçerli mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilenler, ara sınav haklarını aynı yarıyıl içinde dekanlık/yüksekokul/meslek yüksekokulu müdürlüğünce belirlenen gün, yer ve saatte kullanır. Ara sınavlar için mazeret sınavı, yarıyılın/yılın son haftasında yapılır ve o ana kadar okutulan konuları kapsar. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınavı yapılmaz. Rektörlükçe Üniversiteyi temsil etmek üzere görevlendirilen öğrenciler hariç, yarıyıl/yıl sonu sınavları için mazeret sınav hakkı tanınmaz. Ancak öğrencinin kendisinin veya refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık raporuyla belgelendirilmesi şartıyla bütünleme sınavları için Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile mazeret sınavı yapılabilir.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 37 nci  maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 37 – (1) Öğrencilerin derslerdeki başarı durumları, mutlak değerlendirme sistemine göre hesaplanır. Öğrencilerin girdikleri sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Ders geçme notu 100 üzerinden en az 50’dir. Bu not; ara sınav notunun %40’ı ile yarıyıl/yıl sonu sınavı veya bütünleme sınav notunun %60’ının toplamıdır. Ara sınav notu hesaplanırken sınavdan önce öğretim elemanı tarafından ilan edilmiş olmak kaydıyla laboratuar, atölye, klinik çalışması, ödev, uygulama, proje, seminer, sunum, kısa süreli sınav, staj, iş yeri eğitimi ve benzeri çalışmalardan alınan not o dersin ara sınav notuna katılabilir. Ancak nota etkisi %50 oranını aşmaz. Öğrencinin bir dersten geçebilmesi için yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavından 100 puan üzerinden en az 50 puan alması zorunludur. Bu notu alamayan öğrenci, dersin ortalaması ne olursa olsun başarısız sayılır. Küsurlu notlar en yakın tam sayıya çevrilir.

(2) Katsayı, harf notu karşılıkları ve anlamı ile mutlak değerlendirme sistemindeki not aralıkları aşağıdaki gibidir:

                    Harf Notu                                                Mutlak Değerlendirme

Katsayı         Karşılığı         Anlamı                              Sistemindeki Not Aralıkları

4.00             AA                 Mükemmel                                 85 – 100

3.50             BA                 Çok İyi                                       75 – 84

3.00             BB                 İyi                                               70 – 74

2.50             CB                 Orta                                            65 – 69

2.00             CC                 Başarılı                                       60 – 64

1.50             DC                 Başarılı                                       55 – 59

1.00             DD                 Başarılı                                       50 – 54

0.50             FD                 Başarısız                                     40 – 49

0.00             FF                  Başarısız                                       0 – 39

0.00             FG                 Yarı yılsonu sınavına

                                           girmedi (başarısız)                      --

0.00             DZ                 Devamsız (başarısız)                  --

                    MZ                 Mazeretli                                    

                    S                    Yeterli (başarılı)                          50- 100

                    U                    Yetersiz (başarısız)                    

(3) Harf notlarından;

a) AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD ve S başarılı harf notlarıdır.

b) FD, FF, FG, DZ ve U başarısız harf notlarıdır.

c) FG: Derse devam ve uygulama ile ilgili koşullarını yerine getirerek o dersin yarıyıl/yılsonu sınavına girme hakkı olduğu halde sınavına girmeyen öğrencilerin ilgili dersleri için kullanılır ve öğrenci o dersten başarısız sayılır. Bu başarı derecesi, öğrencinin öğrenim süresince tamamlamakla yükümlü olduğu toplam kredi ve genel ağırlıklı not ortalaması (GNO)/yarıyıl ağırlıklı not ortalaması (YNO) hesabında; ilgili dersin başarı katsayısı 0,00 alınarak GNO/YNO hesabına dersin kredisi katılmak suretiyle FF notu gibi işleme alınır.

ç) DZ: Derse devam ve uygulamayla ilgili koşulları yerine getirememiş, devamsızlık nedeniyle o dersin yarıyıl/yılsonu sınavına girme hakkı olmayan öğrencilerin ilgili dersleri için kullanılır ve öğrenci ilgili dersten başarısız sayılır. Bu not da, FF notu olarak işleme alınır.

d) S (Yeterli, başarılı): Bu not, aşağıdaki durumlarda kullanılır:

Öğrencilerin başka birimlerden transfer etmiş olduğu, ilgili yönetim kurulunca başarılı kabul edilen derslere verilir. Bu tür derslerin kredisi, öğrencinin tamamlamakla yükümlü olduğu toplam krediye sayılır, fakat GNO/YNO hesabına katılmaz.

e) U (Yetersiz, başarısız): S notunun verilebildiği derslere uygulanabilir ve başarısız olarak değerlendirilir.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 41 inci  maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 41 – (1) Öğrenci, sınav sonuçlarının duyurulmasından itibaren bir hafta içinde bağlı olduğu bölüm başkanlığına bir dilekçe ile başvurarak, sınav evrakının yeniden incelenmesini isteyebilir. Öğrenci; Bölüm başkanlığı ilgili öğretim elemanından sınav kâğıdında maddi hata yapılıp yapılmadığını belirtmesini talep eder. Öğretim elemanı sınav kâğıdı inceleme sonucunda maddi hata var ise bölüm başkanlığına resmi yazıyla bildirir. Not değişiklikleri; ilgili yönetim kurulu kararı ile kesinleşir. Sonuç öğrenciye tebliğ edilir ve sınav sonucunda değişiklik varsa, durum on gün içerisinde Üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir.

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 2008-2009 eğitim-öğretim yılından önce kayıt yaptırmış ve şu an Üniversite bünyesinde öğrenime devam eden öğrencilere hangi yönetmelik hükümlerinin uygulanacağına ilgili birimlerin talepleri ile Senato karar verir.

(2) Ardahan Üniversitesine, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında ve daha sonraki yıllarda kayıt yaptırmış olan bütün öğrencilere yayımlandığı tarihten itibaren bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.

(3) 2013-2014 eğitim-öğretim yılından önce kayıt yaptıran öğrencilerin önceki yönetmelik hükümlerine göre almış oldukları başarı harf notlarına ait hakları saklıdır ve yeni GANO hesaplamasında bu başarı harf notları dikkate alınır. Yeni GANO hesaplamasında bu Yönetmeliğin 37 nci maddesinde verilen katsayılar geçerlidir.

(4) 2013-2014 eğitim-öğretim yılından önce kayıt yaptıran öğrencilerin önceki yönetmelik hükümlerine göre almış oldukları (DD) ve (DC) notları, (CC) kabul edilerek intibakları yapılır ve karnelerine işlenir. Söz konusu öğrenciler (FD) veya (FF) olan dersleri yeniden almak zorundadır.

(5)  2013-2014 eğitim-öğretim yılından önce kayıt yaptıran öğrencilerin dönem akademik başarı not ortalaması, sınıf ortalaması ve genel akademik başarı not ortalaması olmak üzere üç ortalama elde edilir. Bir yarıyılın akademik başarı not ortalamasını hesaplamak için; öğrencinin bir yarıyılda aldığı derslerden elde ettiği notlar ile o derslerin kredi değerlerinin çarpımından oluşan toplam kredi bulunur, daha sonra bütün derslerden alınan toplam kredi derslerin kredi değerleri toplamına bölünür. Bu değer, dönem akademik başarı not ortalaması olarak adlandırılır. Sınıf ortalaması, yarıyıl akademik başarı not ortalamasındaki yol izlenerek öğrencinin bir eğitim-öğretim yılında almış olduğu derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır. Genel akademik başarı not ortalaması ise yarıyıl akademik başarı not ortalamasının hesaplanmasındaki yol izlenerek, öğrencinin Üniversiteye girişinden itibaren almış olduğu derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır. 2547 sayılı Kanunun 5 nci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendindeki Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil dersleri, Beden Eğitimi ve Güzel Sanatlar dersleri bu hesaplamanın dışında tutulur.”

MADDE 5 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 6 – Bu Yönetmelik hükümlerini Ardahan Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

2/9/2013

28753