Millî Savunma Bakanlýðýndan:
ASKERÎ KANTÝN YÖNETMELÝÐÝNDE DEÐÝÞÝKLÝK
YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK
MADDE 1 – 22/3/2002
tarihli ve 24703 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Askerî Kantin Yönetmeliðinin birinci bölüm baþlýðý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Amaç, Kapsam, Tanýmlar ve Dayanak”
MADDE 2 –Ayný Yönetmeliðin 1 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 1 – Bu Yönetmelik; askerî kantinlerin teþkili, idaresi ve kontrol þekilleri, muhasebe iþlemleri, gelirleri ve gelirlerinin harcanmasý, iþletilmesi, iþlettirilmesi veya kiraya verilmesinden saðlanan gelirlerin daðýtým yerleri ve oranlarý ile yapýlacak denetlemelere iliþkin usul ve esaslarý belirlemek amacýyla hazýrlanmýþtýr.”
MADDE 3 – Ayný Yönetmeliðin 3 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 3 – Bu Yönetmelikte geçen;
a) Brüt satýþ karý: Aylýk net satýþlar ile satýlan mal ve hizmetin maliyeti arasýndaki olumlu farký,
b) Gayrisafi hâsýlat:
1) Tek düzen muhasebe sistemine göre bilanço esasýna göre defter tutan kantinlerde; gelir tablosunda
bulunan gelirler (brüt satýþlar, diðer faaliyetlerden olaðan gelir/karlar ve olaðan dýþý gelir/karlar) toplamýndan (üst komutanlýk paylarýndan yapýlan tahsisler ile diðer kantinlerden aktarýlan varlýklar hariç) hiçbir gider ve maliyet unsuru düþülmeden, elde edilen deðerleri,
2) Basit (iþletme) usul muhasebe kaydý tutan kantinlerde; Ýþletmenin tüm satýþlarýndan elde edilen toplam hâsýlat ve diðer tüm gelirlerin (promosyon
gelirleri, kira gelirleri, faiz gelirleri, kasa fazlasý ve benzeri) toplamýndan (üst komutanlýk paylarýndan yapýlan tahsisler ile diðer kantinlerden aktarýlan varlýklar hariç) hiçbir gider ve maliyet unsuru düþülmeden elde edilen deðerleri,
c) Gelir kaynaðý: Ordu evi, askerî gazino, kýþla gazinosu, vardiya yatakhanesi, özel, yerel ve kýþ eðitim merkezleri ile askerî kantin dýþýnda kalan ve gelir saðlayan çay ocaðý, berber, ayakkabý boyacýsý, sinema, lahmacun fýrýný, tekel, sayýsal loto bayiliði, fotoðrafhane, iþ ocaklarý ve benzeri iþletmeleri,
ç) Kantin geliri toplamý: Brüt satýþ karýna; promosyon, faiz
gelirleri, iþ ocaklarý kârý, kira geliri ve benzeri direkt gelirlerin
eklenmesiyle elde edilen deðeri,
d) Kantin þubesi: Kantine baðlý olarak açýlýp iþletilen satýþ yerlerini,
e) Konsinye: 16
ncý maddede ifade edilen, satýþ iþlemi gerçekleþene kadar mülkiyeti malý satan firmaya ait olan ürünleri, kantin baþkanlýðýna irsaliye ile vermesi ve dönem sonunda satýþý yapýlmamasý durumunda tekrar iade alma iþlemini ifade eden satýþ þeklini,
f) Kuruluþ: Karargâh, birlik ve kurumlarý,
g) Merkez: Bir
piyasasý bulunan il ve ilçe gibi yerleþim yerlerini,
ð) Muaddel: Hammadde veya yarý mamul üründen elde edilecek yeni ürünün, belirli standartta olmasý için içerisine konacak maddelerin cinsini ve miktarýný gösteren belgeyi,
h) Reyon:
Kantinlerde belirli gruplarda toplanan mallarýn satýldýðý bölümleri,
ý) Yan kuruluþ: Kantine baðlý olarak çalýþan gelir getirici iþletmeleri,
ifade eder.”
MADDE 4 – Ayný Yönetmeliðin 4 üncü maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Dayanak
Madde 4 – Bu Yönetmelik; 4/1/1961 tarihli
ve 211 sayýlý Türk Silâhlý Kuvvetleri Ýç Hizmet Kanununun 104 üncü, 106 ncý ve 107 nci maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.”
MADDE 5 – Ayný Yönetmeliðin 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) ve (c) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, ayný fýkranýn sonuna aþaðýdaki bent eklenmiþtir.
“a) Türk Silahlý Kuvvetleri personelinin dayanýklý tüketim mallarý hariç zaruri ihtiyaçlarýnýn daha ucuz ve kolaylýkla saðlanmasýný temin maksadýyla her kýþlada kantin kurulabilir. Ýhtiyaç halinde bu kantinlerin kýþla içinde veya dýþýnda þubeleri açýlabilir. Ayný kýþla içerisinde birden fazla kantin baþkanlýðý kurulamaz.”
“c) Askerî kantinler ve þubeleri, kýþla içi ve dýþýnda hizmet vermeye uygun, kapalý ve emniyetli yerlerde kurulur. Çeþitli nedenlerle araziye çýkýlmasý halinde, kantin faaliyetleri araç veya çadýr içerisinde devam edebilir.”
“ç) Yurt dýþýnda birlik halinde bulunulan kýþlalarda kantin açýlmasý halinde, yurt dýþýnda açýlan kantinin gelirleri, teþkil, idare, murakabe, iþletme ve kontrol þekilleri yönetmelik esaslarýna göre yürütülür. Alým usulleri ve gelirlerin harcanmasý gibi usuller ilgili kuvvet komutanlýklarýnca belirtilen esaslara göre yürütülür.”
MADDE 6 – Ayný Yönetmeliðin 6 ncý maddesinin
birinci fýkrasýnýn (f) ve (g) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, ayný fýkranýn sonuna aþaðýdaki bentler eklenmiþtir.
“f) Yönetmeliðin 41 inci maddesinde belirtilen durum gereðince tek düzen muhasebe sistemine göre bilanço esasýna göre defter tutan kantinlerde muhasip, kýþla komutaný tarafýndan tercihen muhasebe eðitimi görmüþ personel arasýndan seçilerek görevlendirilir.
g) Bilânço usulü uygulayan kantinlerde ücreti kantin gelirlerinden karþýlanmak üzere seçilmiþ muhasebe personeli yanýnda özel hukuk hükümlerine göre muhasebe personeli çalýþtýrýlabilir.”
“ð) Ayrýca gelirlerin yeterli olmasý durumunda kantinin faaliyet alanlarýnda görev yapmak üzere özel hukuk hükümlerine göre personel çalýþtýrýlabilir ya da bu amaçla hizmet alýmý yapýlabilir.
h) Tüm giderleri kantin gelirlerinden karþýlanmak üzere özel hukuk hükümlerine göre çalýþtýrýlan personel ve/veya hizmet alýmý ile saðlanan personelin özlük haklarý, vergi, sosyal güvence ve benzeri yasal yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ve/veya yerine
getirilmesini kontrol etmek kantin heyetinin sorumluluðundadýr. Bu iþlemlere iliþkin kanýtlayýcý belgelerin devir teslimi zimmetle saðlanýr.”
MADDE 7 – Ayný Yönetmeliðin 7 nci maddesinin
birinci fýkrasýnýn (a), (b), (d) ve (e) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, ayný fýkranýn sonuna aþaðýdaki bent eklenmiþtir.
“a) Kantin heyetinin asýl ve yedek üye adaylarý, seçimden önce, tahsil ve yetenekleri dikkate alýnmak suretiyle, görevlendirilmesi düþünülen görev yerlerine göre ayrý ayrý
belirlenerek, kýþla komutanlýðý tarafýndan aday gösterilir. Belirlenen bu adaylarýn, hizmetlerin aksamamasý açýsýndan emeklilik ve tayin durumlarý göz önünde bulundurulur.
b) Aday sayýsý, seçilecek asil üye sayýsýnýn üç katýndan az olamaz, asil üye olarak seçilen üyeler dýþýndaki adaylar seçim sonuç tutanaðýndaki sýralamaya göre yedek üye olarak belirlenir.”
“d) Kantin heyetine mal saymanlarý, saymanlýk mal sorumlularý, hesap sorumlularý, ödeme emri belgesini imzalamakla görevlendirilen gerçekleþtirme görevlileri ve harcama yetkililiði devri yapýlan personel aday gösterilemez.
e) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, altý aydan fazla hapis cezasý ile cezalandýrýlmýþ olanlar, bu cezalarý paraya çevrilmiþ veya ertelenmiþ olsa bile aday gösterilemezler. Bununla ilgili olarak, adaylar hakkýndaki gerekli soruþturma kýþla komutanlarý tarafýndan yapýlarak; tecrübeli, güvenilir, borcu ve maaþýnda haczi olmayan personelin aday gösterilmesi saðlanýr.”
“f) Kantin heyeti seçiminde, zorunlu durumlar hariç Teðmen, Üsteðmen, Astsubay Çavuþ ve Astsubay Kýdemli Çavuþ rütbesindeki personelin aday gösterilmemesine dikkat edilir.”
MADDE 8 – Ayný Yönetmeliðin 8 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ç) ve (d) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“ç) Kantin heyetinin seçimi, her yýlýn Kasým ayýnýn ilk haftasýnda yapýlýr. Yeni kantin heyeti, devreden kýymetleri teslim alarak 1 Ocak tarihinde göreve baþlar. Yeni heyet göreve baþlarken mal beyanýnda bulunur. Bu husus kýþla komutanlýðýnca takip edilir. Kýþla komutanlýðý tarafýndan yeni heyetin tecrübe kazanmasý için, eski heyet ile birlikte Aralýk ayý sonuna kadar bir ayý geçmeyecek þekilde, çalýþmalarý saðlanýr. Ancak, 31 Aralýk tarihine kadar muhasebe kayýtlarýndaki imza yetkisi eski heyete aittir.
d) Kantin
heyetinde görev alanlar, gelecek dönemlerde tekrar seçilebilir. Ancak ayný garnizonda olmak üzere en fazla üç dönem görev yapabilirler.”
MADDE 9 – Ayný Yönetmeliðin 9 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“a) Herhangi bir nedenle görevlerinden kesintisiz iki aydan fazla ayrýlmalarý,”
MADDE 10 – Ayný Yönetmeliðin 11 inci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Kantin heyeti; kantin hizmeti ile ilgili
faaliyetlerin yürütülmesi, kantinin iþlettirilmesi ve kiraya verilmesi faaliyetlerinin yürütülmesi, kantin hesaplarýnýn tutulmasý, kantine ait mahkemelik alacaklarýn takip edilmesi, kantine ait belge, defter ve
evraklarýn muhafazasý ve teftiþe tâbi dönem teftiþinin verilmesi ile görevli ve sorumludur.”
MADDE 11 – Ayný Yönetmeliðin 12 nci maddesinin
birinci fýkrasýnýn (ç) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“ç) Atýþ ve tatbikat veya eðitim için uzun süreli olarak garnizon dýþýna veya yurt dýþýna intikal eden birlik veya kurumlarda, ihtiyaç durumu göz önünde bulundurularak kýþla komutanýnýn onayýyla,”
MADDE 12 – Ayný Yönetmeliðin 13 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 13 – Herhangi bir sebeple kapatýlmasý gereken kantinlerin nakit, mal, demirbaþ ve belgeleri, bir üst komutanlýk tarafýndan verilecek emre göre diðer bir askerî kantine devredilir ve sonuç hakkýnda bir ay içerisinde silsileler yolu ile baðlý bulunulan kuvvet komutanlýðý, Genelkurmay Personel Baþkanlýðý ve Millî Savunma Bakanlýðý Teftiþ Dairesi Baþkanlýðýna bilgi verilir. Millî Savunma Bakanlýðýna baðlý birlik ve kurumlardaki kantinlerin nakit, mal,
demirbaþ ve belgeleri,
Millî Savunma Bakanlýðý tarafýndan verilecek emre göre diðer bir askerî kantine devredilir ve sonuç hakkýnda bir ay içerisinde silsileler yolu ile Millî Savunma Bakanlýðý Teftiþ Dairesi Baþkanlýðýna bilgi verilir.
Devredilen
kantine ait mallar ile devralan kantin satýþ fiyatlarý arasýnda farklýlýk olmasý durumunda 29 uncu maddeye göre fiyat düzenlemesi yapýlabilir.
Seferberlik ilâný ile kantin heyet baþkaný ve üyeleri; kantin sefer görev yerine götürülecekse kýþla komutaný tarafýndan görevlendirilen personele; kýþla güvenlik sýnýrlarý içerisinde kantin unsuru býrakýlacak ise kýþlada kalacak tesellüm heyetine, emredilen miktarda kantin sermayesini,
belgelerini ve demirbaþlarýný devir teslim belgesi ile devreder ve asli görev yerlerine katýlýrlar. Kantin þubeleri, ihtiyacýn sonlanmasý durumunda kantin baþkanlýðýnýn baðlý olduðu kýþla komutanýnýn onayýyla kapatýlýr.”
MADDE 13 – Ayný Yönetmeliðin 14 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 14 – Askerî kantinlerden;
Türk Silahlý Kuvvetleri personeli ile kantinin bulunduðu mahale girmeye izinli
diðer kiþiler yararlanabilirler.”
MADDE 14 –Ayný Yönetmeliðin 15 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“d) Kantin ve depolarýnýn haþerelere karþý etkin bir biçimde korunabilmesi için gerekli önlemler kantin idare heyeti tarafýndan, kiralanmýþ birimlere iliþkin önlemler kiracý tarafýndan alýnýr. Kiralanmýþ birimlerin kontrolünden kantin heyeti sorumludur.”
MADDE 15 – Ayný Yönetmeliðin 16 ncý maddesinin
birinci fýkrasýnýn (ç) bendi ile ayný fýkranýn (d) bendinin (4), (5), (7), (10), (11), (12) ve
(13) numaralý alt bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný bendin sonuna aþaðýdaki alt bent eklenmiþtir.
“ç) Mal satýþ iþlemlerinde iþletme usulü muhasebe tutan kantinlerde yan iþletme prosedürü
uygulanmak suretiyle, ayrý iþletme defteri ve ayrý para teslim defteri tutularak ve kantin bilânçosunda Kantin Gelirleri, Ýþ Ocaklarý Kârý bölümünde Konsinye Satýþ hanesi açýlarak elde edilen kâr direkt yazýlmak kaydýyla, tek düzen hesap planý uygulayan kantinlerde ise ayrý hesap kodunda gösterilerek, konsinye usulü satýþ yapýlabilir.”
“4) Sözleþme tarihi itibarýyla, kesinleþmiþ vergi borcu ile sosyal güvenlik prim borcu olmadýðýna dair belgelerin ilgili kantin heyetine sunulmasý gerekir. Sözleþmede; kantin baþkanlýðýnda firma personelinin çalýþtýrýlýp çalýþtýrýlmayacaðý, çalýþtýrýlmasý halinde bu personele yönelik kantin baþkanlýðý ile firmanýn sorumluluklarý, hangi esaslarda çalýþtýrýlacaðý belirtilir. Ayrýca, bu hususlarýn takibi kantin heyetince yapýlýr.
5) Konsinye satýþ yapýlacak reyonlardaki mallar için mal sahibine ve kantine kalacak oranlar ayrý ayrý belirtilmek
suretiyle, kantin heyeti 29 uncu maddede belirtilen oraný geçmeyecek þekilde kâr oranýný toplam satýþ tutarý üzerinden veya ürün bazýnda firmayla ortaklaþa belirler ve fiyat bu þekilde oluþturulur.”
“7) Mal veya eþya, kantine giriþ esnasýnda kantin heyeti tarafýndan kontrol edilir. Pos kasa bulunan kantinler için, ay sonunda pos kasalardan satýþ raporu alýnarak satýlan miktar kantin baþkanlýðýna fatura edilir. Pos kasa bulunmayan kantinlerde
konsinye satýþ yapýlacak reyonlara ayrý ayrý birer yazar
kasa tahsis edilerek günlük ve aylýk alýnacak satýþ raporlarý doðrultusunda satýlan miktar kantin baþkanlýðýna fatura edilir.”
“10) Satýlan malýn teslimi veya hizmetin yapýldýðýna iliþkin düzenlenecek faturanýn irsaliye tarihinden itibaren azami yedi gün içinde düzenlenmesi saðlanýr.
11) Reyonda satýlacak mal sözleþmede belirlenir; bunun dýþýnda mal satýlmaz.
12) Askerî kantinlerde konsinye usulü satýþlarda, ürünün satýþa hazýrlanmasýnda, özlük haklarý ilgili firmaya ait olmak üzere firma personeli çalýþtýrýlabilir.
13) Askerî kantinlerde, aralarýnda kabul edilebilir doðal bir baðlantý olmasý halinde mal ve hizmet alýmlarý birlikte yapýlabilir.”
“14) Reyonda satýlan her türlü mal ve eþyanýn hesabý mutlak surette kantin kasasýnda iþlem görür, iþletme defterine giriþi yapýlýr.”
MADDE 16 – Ayný Yönetmeliðin 17 nci maddesinin
birinci fýkrasýnýn (c) ve (ç) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“c) Bütün ünitelerde, genel temizlik, gýda hijyeni ve Türk Silahlý Kuvvetleri Gýda/Su Kontrol ve Hijyen Denetim Hizmetleri Yönergesi esaslarýna uygun önlemler alýnýr.
ç) Çalýþan personelin:
1) Hastalýklarý ile ilgili iþyeri yöneticisine bilgi vermek yükümlülüðü mevcut olup ilgili evraklarý düzenli olarak tutulur.
2) Göreve Yönelik Periyodik Koruyucu Saðlýk Muayeneleri Talimatýnda belirtilen esaslara uygun olarak askerî, devlet veya sivil saðlýk kuruluþlarýnýn ilgili servislerinde, yaptýrýlmasý saðlanýr.
3) Aþýlarý zamanýnda yaptýrýlýr.
4) El, yüz, saç, sakal, kýlýk, kýyafet temizlikleri her gün denetlenir.”
MADDE 17 – Ayný Yönetmeliðin 18 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 18 – Kýþlalarda mevcut hiçbir gelir kaynaðý, baðlantý dýþý býrakýlamaz. Bu gelir kaynaklarý:
a) Askerî gazino, kýþla gazinolarý ve vardiya yatakhanesi bulunmayan kýþlalarda kantine baðlanýr ve kantin idare heyeti tarafýndan yönetilir.
b) Askerî gazino, kýþla gazinolarý ve vardiya yatakhanesi bulunan kýþlalarda baðlantý, hizmet iliþkileri dikkate alýnarak kýþla komutanlýðýnca belirlenir. Konaklama amacýyla iþletilen hiçbir tesis kantin baþkanlýðýna baðlý olarak iþletilemez.”
MADDE 18 – Ayný Yönetmeliðin 19 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 19 – Askerî kantinin kuruluþ sermayesi 100 Türk Lirasý olup, aþaðýdaki yollardan biri veya birkaçý ile karþýlanarak, ihtiyaca yeterli hâle gelmesi saðlanýr:
a) Genel olarak
yapýlacak baðýþlar.
b) Sermayesi ve
geliri fazla olan kantinlerden sermayesi kýsýtlý olan kantinlere, bu kantinlerin müþtereken baðlý bulunduðu en az kolordu veya eþiti seviyesindeki komutanlýðýn (Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlýklarýnda eþiti), Genelkurmay Baþkanlýðýnda kantinin baðlý olduðu Karargâh Baþkanýnýn ve Millî Savunma Bakanlýðýnda ise Personel Baþkanýnýn onayý ile verilecek mal ve para.
c) Kuruluþ aþamasýndaki promosyonlar.
ç) Gelir getiren yan kuruluþlarýn sermayelerinden yapýlacak nakiller.
d) Düzenlenecek müsamere ve eðlence gelirleri.
e) Kendi
gelirlerinin yetersiz olmasý durumunda, talep edilen ihtiyacýn karþýlanmasý maksadýyla, üst komutanlýk paylarýndan tahsis edilecek kaynak.
Kantin
sermayesi her ay, Türkiye Ýstatistik Kurumu tarafýndan açýklanan en az bir önceki ayýn Tüketici Fiyatlarý Endeksi (TÜFE) oraný kadar arttýrýlýr. Sermaye tutarýnýn hesaplanmasýnda mahkemeye intikal etmiþ alacaklar dahil edilmez.
Ancak mahkemeye intikal etmiþ alacak tutarýnýn bir önceki ayýn sermayesinin yüzde ellisini geçmesi halinde; artýrýlacak tutarýn hesaplanmasýnda sermayenin yüzde ellisi dikkate alýnýr. Bu iþlemde; Tüketici Fiyatlarý Endeksi, % 4 ve daha az ise en az Tüketici Fiyatlarý Endeksi oraný kadar, % 4’ten fazla ise % 4 oranýnda arttýrma yapýlýr. Bu oran, Millî Savunma Bakanlýðý tarafýndan her ay yayýmlanýr. Enflasyondaki olaðandýþý artýþlar hâlinde, bu oran Millî Savunma Bakanlýðýnca belirlenir.
Kantin sermayesinin ihtiyaç duyulan miktarýn çok üstüne çýkmasý durumunda; takvim yýlýna baþlangýç sermayesinin en fazla % 25’ine kadar olan kýsmý, öncelik erbaþ ve erlere yönelik projeli kýþla geliþim faaliyetlerinde olmak üzere, askerî kantinin hizmet verdiði birlik/kurumlarýn, ödeneði olmayan veya kâfi gelmeyen diðer resmî ve zarurî iþlerine, o yýl içerisinde harcanabilir.
Harcama ile ilgili teklifler ve onayý kapsamýnda; Kuvvet Komutanlýklarýnda en az kolordu seviyesindeki (Deniz ve Hava
Kuvvetleri Komutanlýðýnda eþiti) komutanlýðýn teklifi ve ilgili kuvvet komutanýnýn onayý, Genelkurmay Baþkanlýðýnda ilgili Karargâh Daire Baþkanlýðý/Karargâh Baþkanlýðý/doðrudan baðlý komutanlýðýn teklifi ve Genelkurmay II nci
Baþkanýnýn onayý, Millî Savunma Bakanlýðýnda ise ilgili Karargâh Daire Baþkanlýðý/Karargâh Baþkanlýðý/ doðrudan baðlý komutanlýðýn teklifi ve Millî Savunma Bakanlýðý Müsteþarýnýn onayý ile harcama yapýlabilir.”
MADDE 19 – Ayný Yönetmeliðin 20 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 20 – Kantin sermayesi ve geliri borç verme amacý ile kullanýlamaz. Ancak, kantin baþkanlýðýnýn baðlý olduðu kýþla komutanýnýn yazýlý izni alýnmak ve hizmetle ilgisi olmak kaydýyla alýnan ayýn sonuna kadar avans verilebilir. Verilen avans,
hizmetin bitiminde gerekli evrak düzenlenerek en geç verilen ayýn sonunda kapatýlýr. Birinci avans kapatýlmadan ikinci avans verilemez. Birliðe verilmiþ avans, yýl sonu kapanýþ bilançosunda devredilemez.”
MADDE 20 – Ayný Yönetmeliðin 21 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 21 – Kantin alacaklarýnýn takip ve tahsili aþaðýdaki esaslar çerçevesinde yürütülür:
a) Bir suçla baðlantýsý bulunmayan alacaklara iliþkin davalar, kamu idarelerinin avukatlarýnca hukuk mahkemelerinde Millî Savunma Bakanlýðý adýna açýlýr ve takip edilir.
b) Bir suçla baðlantýlý olan dava dosyalarý, askerî savcýlýða sunulmak üzere baðlý bulunduðu komutanlýða iletilir.
c) Kantinle
ilgili olarak adlî makamlara intikal eden davalar, mahkeme harç ve masraflarý, kantin gelir veya sermayesinden ödenmek üzere ilgili kurum avukatlarýnýn takip ve sorumluluðundadýr.”
MADDE 21 – Ayný Yönetmeliðin 22 nci maddesinin
birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Kantine alýnacak mallarýn cins ve miktarý;
a) Muhafaza ve
satýþ imkânlarý,
b) Sermayenin
yeterlilik durumu,
c) Kantinden
istifade eden personelin istekleri,
ç) Satýþ istatistikleri,
dikkate alýnarak kantin heyetleri tarafýndan tahmini olarak tespit edilir ve mal alým ihtiyaç listeleri, (kantinde satýlacak malzemelerin cins, çeþit veya türü anlamýnda) kýþla komutaný tarafýndan yýllýk olarak onaylanýr. Ýhtiyaç hâsýl olduðunda kýþla komutaný tarafýndan deðiþiklik yapýlabilir.”
MADDE 22 – Ayný Yönetmeliðin 24 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 24 – Alým heyeti, en az iki kantin görevlisinden oluþur. Civar merkezlerden yapýlacak alýmlarda, alým heyetine araç tahsis edilmiþ ise yevmiyeleri,
edilmemiþ ise yolluk ve yevmiyeleri, harcýrah kanunundaki aylýk derecelerini geçmemek üzere kantin gelirlerinden ödenir.”
MADDE 23 – Ayný Yönetmeliðin 27 nci maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Kiralama iþlemleri
Madde 27 – Askerî kantinlerin tamamý, bir kýsmý, bazý þubeleri veya reyonlarý ilgili kýþla komutanýnýn onayý ile kiraya verilebilir ya da üçüncü þahýslara iþlettirilebilir. Özel bir ihtisas gerektiren hizmetlerin; personel
yetersizliði veya maliyeti
nedeniyle verilememesi durumunda bu hizmetler, hizmet alýnmasý yoluyla da dýþarýdan karþýlanabilir. Aralarýnda kabul edilebilir doðal bir baðlantý olmasý halinde mal ve hizmet alýmlarý birlikte yapýlabilir.
Kantinlerin
kiraya verilmesi iþlemleri 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayýlý Devlet Ýhale Kanununa uygun olarak, Genelkurmay Baþkanlýðý tarafýndan yayýmlanacak Türk Silahlý Kuvvetleri Orduevleri, Askerî Gazinolar, Kýþla Gazinolarý ve Vardiya Yatakhaneleri ile Eðitim Merkezleri Yönergesi ve/veya Tip Sözleþmede belirtilen hükümler doðrultusunda gerçekleþtirilir.
Askerî kantinlerin iþletilmesi, iþlettirilmesi veya kiraya verilmesi kýþla komutanlýklarýnca yerine getirilir. Bu þekilde elde edilen gelirler, genel bütçe gelirleri ile iliþkilendirilmeksizin kantin gelirlerine dâhil edilir.
Kiraya verilen
tesis, ünite veya iþletmelerin elektrik, su ve yakacak giderleri
kiralayan firma tarafýndan ödenir.”
MADDE 24 – Ayný Yönetmeliðin 29 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 29 – Satýþ fiyatý, kantin heyeti tarafýndan aþaðýdaki esaslar dahilinde
belirlenir.
a) Promosyon
gelirleri hariç olmak üzere saðlanacak aylýk ortalama brüt satýþ kâr oraný, %10'u aþamaz. Satýlan malýn özelliðine göre kâr oraný deðiþebilir.
b) Satýþ fiyatý belirlenirken, piyasada bulunabilen bozuk para
esas alýnýr.
c) Kâr oranýnýn belirlenmesi, malýn katma deðer vergisi hariç olmak üzere çýplak birim fiyatý üzerinden yapýlýr. Müteakiben ödenen katma deðer vergisi miktarý eklenerek satýþ fiyatý belirlenir. Satýþ fiyatýnýn belirlenmesinde, malýn muhtemel firesi ile ambalaj ve taþýma giderleri dikkate alýnmaz.
ç) Ayný garnizonda bulunan kantinlerin satýþ fiyatlarý arasýnda ayniyet saðlanmasýna özen gösterilir.
d) Her malýn bulunduðu rafýn üzerine alým ve satým fiyatýný gösteren etiket konur. Kantinlerden faydalanan
personelin kantine giriþ yapmadan alýþveriþ yaptýðý kantinlerde satýþ fiyatlarý alým yapacak personelin göreceði uygun bir yere asýlýr.
e) Kantine baðlý olarak çalýþan ve üretim yapan yan kuruluþlarda üretilen yiyecek ve içeceklerin belirli bir standartta olmasý için içerisine konacak erzakýn cinsini ve miktarýný gösteren, örneði EK-22’de yer alan muaddel cetveli hazýrlanýr ve birlik/kýþla komutanýna onaylatýlýr. Söz konusu bu yiyecek ve içeceklerin satýþ fiyatlarý, örneði EK-23’te yer alan maliyet cetveli ile belirlenir. Ýmal için alýnan malzemelerin alýþ fiyatý deðiþtikçe, maliyet cetveli yeniden düzenlenir. Yan kuruluþ hesabý, muaddel cetvelinde belirtilen partinin veya
porsiyonun satýþ fiyatý üzerinden hesaplanýr ve alýnýr. Maliyet cetveli kantin baþkaný tarafýndan onaylanýr.
f) Kiralanan
yerlerdeki hizmet ve satýþ fiyatlarýnýn piyasadaki perakende satýþ ve hizmet fiyatlarýnýn üstünde olmamasý hususu sözleþmede belirtilir.
Model deðiþikliði, kapatýlan kantinlerden devralýnan mallar ile kantinde satýlan mallar arasýndaki fiyat uyuþmazlýðý ve benzerlerinin piyasa ucuzlamasý gibi çeþitli nedenlerle kârlý satýþ olanaðýný yitiren mallar, kantin heyetinin imzasý ve kýþla komutanýnýn onayýný taþýyan bir tutanakla tespit edilir. Söz konusu mallarýn maliyetinin % 50’sinden aþaðý olmamak kaydýyla indirimli satýþýna, kýþla komutanlýðý tarafýndan yetki verilmesi kaydýyla kantin heyeti karar verebilir; % 50’den fazla indirimli satýþ yapýlabilmesi, asgarî kolordu komutanýnýn (Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlýklarýnda eþiti), Genelkurmay Baþkanlýðýnda kantinin baðlý olduðu Karargâh Baþkanýnýn, Millî Savunma Bakanlýðýnda ise Personel Baþkanýnýn onayýna baðlýdýr.”
MADDE 25 – Ayný Yönetmeliðin 30 uncu maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Yazar kasa/elektronik pos cihazlarý iþlemleri
Madde 30 – Yazar
kasalar, Elektronik Pos Cihazlarý, mesai baþlangýcýnda kasiyerlerin huzurunda sýfýrlanarak rulolarý takýlýr. Mesai bitiminde, yazar kasa, Elektronik Pos
Cihazlarý rulosundaki
miktar ile kasadaki nakit para ve kredili satýþlarýn slip toplamý miktarý kasa sorumlusu tarafýndan karþýlaþtýrýlýr. Eþitlik olmamasý halinde, nedenleri araþtýrýlýr.”
MADDE 26 – Ayný Yönetmeliðin 31 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 31 – Günlük hasýlat, mesai
saatleri içerisinde ilgili
personelce kantin kapatýlmadan önce, mesai sonrasý ve tatil günlerde ise kantin heyetinde görevli bir personel tarafýndan para teslim defteri ile imza karþýlýðýnda teslim alýnýr. Para teslim defteri iki nüsha tutulur. Bir tanesi kasa sorumlusunda, diðeri ise parayý teslim eden sorumluda bulunur. Teslim alýnan para her iki deftere de yazýlýr ve defterler karþýlýklý olarak imzalanýr.
Ýþletmenin bulunduðu yerlerde kantin heyetinden kimsenin olmamasý durumunda ise, tatil günlerinin hasýlatý,
nöbetçi amirinin görevlendireceði bir nöbetçi subayý tarafýndan teslim alýnýr. Teslim alýnan hasýlat, bir
tutanakla ertesi gün nöbeti teslim alan nöbetçi subayýna teslim edilir. Tatil günlerinde toplanan kantin hasýlatý,
tatilin bitiminde kantin heyetine tutanakla teslim edilir. Bu durum, nöbet defterine ve ayrýca para teslim defterlerine iþlenip, imza edilir.”
MADDE 27 – Ayný Yönetmeliðin 32 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 32 – Kantinin nakit varlýklarý, kýþlanýn bulunduðu yerde bulunan öncelikle kamu sermayeli bir bankada, kantin heyeti
adýna açýlacak Türk Lirasý cinsinden bir hesaba yatýrýlýr. Ödeme ve tahsilâtýn banka vasýtasýyla yapýlmasýna aðýrlýk verilecektir. Bankadan para çekme iþlemi çift imza ile yapýlýr. Görevliler nezdinde, kantinin baðlý bulunduðu birlik komutaný veya kurum amirleri tarafýndan belirlenen miktarýn üzerinde nakit bulundurulmayacaktýr. Bu miktar, kantinin bir ay önceki günlük satýþ ortalamasýnýn beþ katýný geçemez.”
MADDE 28 – Ayný Yönetmeliðin 33 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 33 – Kantinde bulundurulabilecek günlük para miktarý, kantinin bir ay önceki günlük satýþ ortalamasýnýn beþ katýný geçemez. Fazlasý kantin adýna açýlmýþ banka hesaplarýna yatýrýlýr.”
MADDE 29 – Ayný Yönetmeliðin 34 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (e) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný fýkranýn sonuna aþaðýdaki bentler eklenmiþtir.
“e) Sermayesi ve geliri fazla olan kantinlerden bu
kantinlerin müþtereken baðlý olduðu en az kolordu seviyesindeki (Deniz ve Hava
Kuvvetleri Komutanlýklarýnda eþiti) komutanlýðýn, Genelkurmay Baþkanlýðýnda kantinin baðlý olduðu Karargâh Baþkanýnýn, Millî Savunma Bakanlýðýnda ise Personel Baþkanýnýn onayý ile yapýlan sermaye (mal, para) nakli, (Para olarak alýnan kaynaktan üst komutanlýk payý gönderilmez.),”
“g) Kira gelirleri,
ð) Mal ve Hizmet alýmlarýnda ve kiralamada sözleþme kapsamýnda yüklenici firmalardan tahsil edilecek ceza bedelleri,
h) Sergi, fuar,
reklam ve diðer gelirlerden,
ý) Kendi gelirlerinin yetersiz olmasý durumunda, talep edilen ihtiyacýn karþýlanmasý maksadýyla, üst komutanlýk paylarýndan tahsis edilecek kaynaktan, (Üst komutanlýk payý gönderilmez)”
MADDE 30 – Ayný Yönetmeliðin 35 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 35 – Promosyon gelirleri:
a) Kullanýlacak mal olarak alýnmýþ ise, ilgili saymanlýkça fatura bedelleri üzerinden taþýnýr mal iþlem belgesi kesilerek irada alýnýr.
b) Satýlacak ürün (emtia) olarak alýnmýþ ise, kantin iþletme defterine sýfýr alýþ fiyatý üzerinden kaydedilir. Satýþ fiyatý, emsali malýn satýþ fiyatý ile ayný olacak þekilde iþlem yapýlýr.
c) Nakit ve ürün (emtia) promosyon
gelirleri, EK-9’da yer alan kantin bilânçosunun 2 nci maddesi “kantin gelirleri” hanesine, “emtia” ve/veya “nakit” olarak kaydedilir. Ayrýca kasa defterine girdisi yapýlarak, muhasebe kayýtlarýna intikali saðlanýr. Promosyon gelirleri, ayný malî yýl içerisinde bir defada veya parça parça
harcanabilir. Yýl sonunda harcanmayan para sermayeye
eklenir.
ç) Bu þekilde elde edilecek gelir, öncelikle Türk Silahlý Kuvvetleri personelinin göreve yönelik eðitim ihtiyaçlarý ile birliklerin ödeneði olmayan öncelikli ihtiyaçlarýnýn temininde ve kantin sermayesinin enflasyona karþý güçlendirilmesinde kullanýlýr. Promosyon baðýþ sözleþmeleri ile yapýlan iþlemlerin belge ve dayanaklarý, kantin heyetleri tarafýndan teftiþ evrakýna dâhil edilmek üzere teftiþi alan Millî Savunma Bakanlýðý müfettiþlerine ibraz edilir.”
MADDE 31 – Ayný Yönetmeliðin 36 ncý maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Giderler ve hazine payý
Madde 36 – a) Giderler;
1) Kantin
gelirleri, kýþla komutanýn emri ile ödeneði olmayan veya ödeneði olup da yeterli olmayan zarurî ve resmî iþlere harcanýr. Yapýlan tüm harcamalar, bir üst komutanlýkça denetlenir.
2) Resmî iþler, Maliye Bakanlýðýnca yayýmlanan Analitik Bütçe Sýnýflandýrmasýna Ýliþkin Rehberin Dördüncü Düzeydeki Ekonomik Kodlarý kapsamýndaki iþlerdir. Resmi iþin zaruri olup olmadýðýný ve bir mali yýlý esas alýnarak ödeneðinin yeterlilik durumunu belirleme yetkisi, kýþla komutanýna aittir.
3) Kantin
gelirlerinden yapýlan genel yönetim kapsamýndaki harcamalardan demirbaþ kayýtlarýna girecekler, kýþla komutanýnýn onayý ile ve o yýlýn Aralýk ayýnda son taksitleri bitecek þekilde taksitle alýnabilir.
4) Askerî kantinlerin aylýk gelirlerinin azamî % 10’u kýþla komutaný tarafýndan, ayný üst birliðe baðlý olan diðer birlik ve kuruluþlar ile baþka kýþlada konuþlu kendisine baðlý birlik ve kurumun ödeneði olmayan veya ödeneði kâfi gelmeyen resmî ve zarurî iþlerine sarf olunabilir. Bu þekilde yapýlan giderlere ait harcama belgeleri harcamayý yapan makamca imzalanmayý müteakip geri gönderilir ve o kantinin gider belgeleri içerisinde bulundurulur. Kantin kârýnýn tahsisi için, askerî kantinin hizmet verdiði birliðin baðlý olduðu en az kolordu seviyesindeki komutanýn (Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlýklarýnda eþiti), Genelkurmay Baþkanlýðýnda kantinin baðlý olduðu Karargâh Baþkanýnýn, Millî Savunma Bakanlýðýnda ise Personel Baþkanýnýn yazýlý onayýnýn alýnmasý gereklidir.
5) Birliðin, kuruluþ baðlantýsý dýþýnda baþka bir Komutanlýðýn (Jandarma Genel Komutanlýðýna baðlý birliklerin harekat kontrolü/emrine verilenler hariç) harekat kontrolü/emrine verilmesi durumunda da bu fýkra hükümleri uygulanýr.
6) Kýþla komutanýnýn iznine baðlý olmadan yapýlabilecek harcamalara iliþkin üst sýnýr, her yýlýn 1 Ocak tarihinde Kýþla Komutaný tarafýndan, kantin gelirleriyle, piyasa araþtýrmasý yapýlmaksýzýn yapýlacak harcamalara ait üst sýnýr ise Millî Savunma Bakanlýðýnca yayýmlanýr.
7) Türk Silâhlý Kuvvetleri envanterinde
bulunan ve erbaþ ve erler tarafýndan kullanýlan teknik donanýmý yüksek ve özel nitelikli askerî araçlardan, askerî kantinin baðlý bulunduðu komutanlýk tarafýndan belirlenen ve Genelkurmay Baþkanlýðýnca uygun görülen araçlarýn kasko sigortasý giderleri askerî kantin gelirlerinden ödenir.
8) Kantin
gelirlerinin yukarýda belirtilenler dýþýnda diðer resmî ve zarurî iþlere sarfýna Millî Savunma Bakaný yetkilidir.
b) Hazine payý;
1) Kýþla dýþýndaki askeri kantin/kantin þubelerinin aylýk gayrisafi hasýlatýnýn
%1’i en geç takip eden ayýn 20’sine kadar genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere ilgili muhasebe birimine yatýrýlýr. Bu oraný, sayýlan tesislerin faaliyet türleri itibarýyla topluca veya ayrý ayrý ya da her
bir tesis için ayrý ayrý sýfýra kadar indirmeye Maliye Bakaný yetkilidir.
2) Kýþla dýþýndaki askeri kantinlerin ve þubelerinin bu kapsamda hesaplayacaklarý hazine paylarý takip eden ayýn yirminci günü mesai bitimine kadar faaliyette bulunduklarý yerlerdeki Maliye Bakanlýðýna baðlý muhasebe birimlerine EK-20’de bulunan Aylýk Gayrisafi Hâsýlattan Tahsil Edilen Tutara Ýliþkin Bildirim ile bildirilir ve ayný süre içinde yatýrýlýr. EK-20 Bildirim üç nüsha düzenlenir; iki nüshasý muhasebe birimine verilir, bir nüshasý ise kantin baþkanlýðýnda muhafaza edilir.
3) Tek düzen muhasebe sistemine göre bilanço esasýna göre defter tutan kýþla dýþýndaki askeri kantinler ve þubeleri, aylýk gayrisafi hâsýlattan hazine payý olarak hesaplanarak yatýrýlan tutarlarý, ilgili muhasebe kayýtlarýna ayrý hesaplarda takip edilecek þekilde kaydeder.
4) Ýþletme defteri usulü muhasebe sistemini uygulayan kantinler ise bu
tutarlarý defterlerinin
gider bölümünde hazine payý olarak belirtir.
5) Bu kapsamda
yatýrýlan hazine payý tutarlarý, yatýrýldýklarý ay sonuna kadar alýndý belgesi ile birlikte Genelkurmay Baþkanlýðý ve Millî Savunma Bakanlýðýna bildirilir.”
MADDE 32 – Ayný Yönetmeliðin 37 nci maddesinin
birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Askerî kantin gelirleri, hizmet verdiði birliðin personeli ile kýþla ihtiyaçlarý için kullanýlýr. Resmî ve zarurî iþlerde, eðitim ve öðretim faaliyeti ile ilgili olanlara öncelik verilir. Kantin gelirlerinin asgari % 5’i ihtiyacý olan askerî öðrenci, erbaþ ve erlere yardým maksadýyla daðýtýlýr. 36 ncý ve 40 ýncý madde hükümleri saklý kalmak kaydýyla, kantin gelirlerinden aidat, yardým ve benzeri nedenlerle, bünyesinde kurulduðu birlik dýþýndaki kuruluþlara hiçbir ödeme yapýlmaz. Kantinin kuruluþ baðlantýsý dýþýndaki birlikler dâhil birden fazla birliðe hizmet vermesi halinde, kantin ve þubelerinin gelirlerinin sarfýnda personel miktarý ve gelir oranlarý esas alýnýr.”
MADDE 33 – Ayný Yönetmeliðin 38 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) ve (b) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“a) Bir süre kullanýlmasý mümkün olan kalýcý mallarda, ilgili saymanlýktan teslimat karþýlýðý alýnan taþýnýr mal iþlem belgesi faturaya baðlanýr.
b) Sarf edilen
mallarda:
1) Bakým ve onarým için sarf edilerek yok olan mallara iliþkin faturalarýn arkasýnýn, kullanýldýðý yerler belirtilerek, yetkililerce imzalanmasý ile sarf iþlemi tamamlanmýþ olur. Ayrýca bir sarf belgesi düzenlemesine gerek yoktur. Ancak, kayýt altýna alýnmýþ emakinin, bakým, onarým veya tadilatý amacýyla inþaat malzemesi alýnmasý halinde bunlarýn sarfý idarece yayýmlanacak yönergelerle belirlenir.
2) Ýnþaat malzemesi de olsa, alýnan sarf malzemelerinin sarfiyatý sonucunda yeni bir mal elde edilmiþ ise, “Tüketim, Üretim ve Elde Edilenler Belgesi” düzenlenir. Harcama yetkilisinin onayýný müteakip, ait olduðu mal saymanlýðýnýn kayýtlarýna intikal ettirilerek irada alýnýr.”
MADDE 34 – Ayný Yönetmeliðin 40 ýncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 40 – Kantinlerin aylýk bilançoda belirtilen tüm gelirlerinden (Brüt satýþ kârý, Faiz geliri, Promosyon geliri, kira geliri, konsiye geliri ve benzeri dahil
olup, üst komutanlýk paylarýndan yapýlan tahsisler ile diðer kantinlerden aktarýlan nakit deðerler hariç) ödeyecekleri üst komutanlýk pay oranlarý, Genelkurmay Baþkanlýðý tarafýndan tespit edilir. Tespit edilen üst komutanlýk paylarý, kantin heyetince aylýk olarak yatýrýlýr.
Üst komutanlýk paylarýndan yapýlan tahsisler, 36 ncý
ve 37 nci maddelerde belirtilen zaruri ve resmi iþlerde kullanýlmak üzere tahsis yapýlan makam/birliklerin bulunduðu kýþladaki kantin baþkanlýklarý hesabýna aktarýlýr.
Söz konusu paylar ilgili kantin baþkanlýklarýnýn bilançolarýna gelir, yapýlan harcamalar ise gider olarak kaydedilir.
Yukarýdaki fýkraya göre tahsis edilen paylarýn harcanmasý ve üst komutanlýk paylarýnýn sarf ve deðerlendirilmesinde 36 ncý
maddede belirtilen usul ve esaslar uygulanýr.”
MADDE 35 – Ayný Yönetmeliðin 41 inci maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Muhasebe, vergi ve muafiyetler
Madde 41 – a) Muhasebe;
1) Askerî kantin hesap yýlý, 1 Ocakta baþlayýp, 31 Aralýkta son bulur. Kantinler öncelikle bilanço esasýna göre defter tutulan tek düzen muhasebe sistemine göre iþletilir.
2) Bilânço usulü (tek düzen) muhasebe sistemini uygulayacak kantinlerin
sermaye limiti, Millî Savunma Bakanlýðýnca her yýl 1 Ocak tarihinde kantin heyetlerine ulaþacak þekilde yayýmlanýr. Bilânço usulü (tek düzen) muhasebe sistemi uygulayan kantinler, Türk Silahlý Kuvvetleri Ordu Evleri, Askeri Gazinolar, Kýþla Gazinolarý ve Vardiya Yatakhaneleri ile Eðitim Merkezleri Yönetmeliðinde belirtilen muhasebe hesap planý, belge ve kayýtlarý tutarlar. Ýþletme defteri usulü muhasebe sistemine göre iþletilen kantinler, bu Yönetmelikte belirtilen belge ve kayýtlarý tutarlar.
3) Kantinde
meydana gelecek kasa fazlasýnýn, her ay düzenlenen yan tesisler kâr çizelgesinde gösterilerek, aylýk bilançoya intikali saðlanýr.
4) Muhasebe kayýtlarýnýn tutulmasýnda, kredi kartý slipleri banka hesabý altýnda kayýt altýna alýnýr.
b) Vergi ve
muafiyetler;
1) Türk Silahlý Kuvvetleri tarafýndan kuruluþ amaçlarýna göre iþletilen askerî kantinler kurumlar vergisinden muaftýr. Bu muafiyet, 31/12/1960
tarihli ve 193 sayýlý Gelir Vergisi
Kanunu ile 13/6/2006 tarihli ve 5520 sayýlý Kurumlar Vergisi Kanunu uyarýnca yapýlacak vergi kesintilerini (Gelir Vergisi, Kurumlar
Vergisi ve Katma Deðer Vergisi Tevkifatýný) kapsamaz.
2) Kantinler
emlak vergisinden, bu tesislerin mal ve hizmet alýmlarý nedeniyle düzenlediði ödemeye iliþkin kaðýtlar ise
damga vergisinden istisnadýr.
3) Kantinlerin
kuruluþ amaçlarýna uygun olarak yaptýklarý teslim ve hizmetler ile yapacaðý Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde
belirtilen mal ve haklarýn kiralanmasý iþlemleri katma deðer vergisinden müstesnadýr.”
MADDE 36 – Ayný Yönetmeliðin 42 nci maddesinin
birinci fýkrasýnýn (a), (b) ve (d) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“a) Kantin ambar/kiler defteri: Birden fazla þubesi bulunan veya günlük mal akýþý fazla olan kantinlerde kurulacak ambara giren ve çýkan mallarýn kaydýnda kullanýlan ve örneðine EK-1’de yer verilen defterdir. Bu defterde her cins mal
için yeteri kadar
sayfa açýlýr.
Kantine alýnan mallar önce ambara girer ve defterin ilgili mala ait “Giren” bölümüne kaydedilir. Kantin reyonlarý veya þubelerinin talebi üzerine çýkan mallar, defterin ilgili mala ait “Çýkan” bölümüne kaydedilir. Ay sonunda, geçen aydan devreden mallar ile ay içinde giren mallarýn toplamýndan, ay içersinde ambardan çýkan mallarýn toplamý çýkartýlarak, ertesi aya devreden mal miktarý bulunur. Eski malýn tamamýnýn çýkýþý yapýlmadan, yeni fiyatla alýnan malýn ambardan çýkýþý yapýlamaz.
b) Mal giriþ ve çýkýþ/iç daðýtým belgesi: Ambardan veya piyasadan satýþ için alýnarak kantine veya satýþ þubelerine verilen mallarýn cins, miktar, alýþ fiyatý ve tutarýyla, satýþ fiyatý ve tutarýný gösteren ve örneðine EK-2’de yer verilen belgedir. Dört nüsha olarak düzenlenir. Bir nüshasý çýkýþ nüshasý olarak ambarda, bir nüshasý satýþ þubelerinde, bir nüshasý alýþ ve satýþ etiketlerini düzenlemek için mubayaacýda, bir nüshasý da alýþ faturasýna eklenerek kantin muhasebesinde saklanýr. Çeþitli nedenlerle satýþ sorumlularýndan geri alýnan mallar için de ayný belge kullanýlýr.”
“d) Para teslim defteri: Satýþ sorumlularý tarafýndan mesai günleri her akþam kasa sorumlusuna, tatil günleri kantinde görevli personel veya nöbetçi subaylarýna satýþlardan sonra teslim edilecek nakit, akýllý kart ve kredi kartý fiþlerinin yazýldýðý ve örneðine EK-7’de yer verilen defterdir. Ýki nüsha tutulan bu defterlerden biri kasa sorumlusunda,
diðeri ise satýþ sorumlularýnda bulunur. Teslim alan ve teslim edenlerin
imzalarýný taþýr. Ay sonlarýnda defterlerin altý kapatýlýr. Toplam miktar yazýlýr ve defterleri kantin heyeti ile hasýlatý
teslim eden sorumlu imzalar.”
MADDE 37 – Ayný Yönetmeliðin 43 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (ç), (ý) ve (i) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, ayný fýkranýn (k) bendi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
“ç) Karþýlaþtýrmalý fiyat tespit tutanaðý: Piyasa incelemesi sonucunu tespit etmek maksadý ile hazýrlanan tutanaklardýr. Bu tutanaklar alýmý yapanlar tarafýndan imza edilir ve alým faturasýna baðlanýr.”
“ý) Ýstizan: Yapýlacak bir iþ veya alýnacak bir mal veya hizmet için ödenecek paranýn Maliye Bakanlýðýnca yayýmlanan Analitik Bütçe Sýnýflandýrmasýna Ýliþkin Rehberin Dördüncü düzeydeki ekonomik kodlarý kapsamýnda resmî iþler kapsamýnda bulunduðu ve ödeneði olmadýðýna/yeterli bulunmadýðýna dair kullanýlan ve örneðine EK-17’de yer verilen belgedir. Parayý kullanacak birlik komutanlýðýnca yapýlacak harcamanýn nereye yapýlacaðý veya malýn ne amaçla alýnacaðý belirtilecek þekilde hazýrlanýr. Maliye ünitesi amiri tarafýndan
yapýlacak
iþin
resmi iþ
kapsamýnda
olup olmadýðý
incelendikten sonra, resmi iþ kapsamýnda olanlar için
ödenek
durumu belirtilecek þekilde; ilgili sayman ve ilgili þube
müdürü
tarafýndan
da, mal mevcut durumu veya hizmet alýmýnýn
uygunluðu
ile ihtiyacýn
bütçeden
tahsis edilen kaynaktan mevcut planlamalar doðrultusunda zaman, öncelik
ivedilik ve benzeri alýnýp alýnmayacaðý deðerlendirilerek;
kantin baþkaný
tarafýndan
da, kantin gelirlerinden ödeme durumu kontrol edilerek imzalanýr.
Kýþla komutanýnýn onaylamasýndan sonra avans verilmesini saðlayan belgedir.
i) Kredili mal
takip defteri: Ýþletme usulü muhasebe kaydý tutan kantinlerde; kantin idare heyetince kantinde satýlmak üzere kredili olarak alýnan mallar için ilgili firmalara yapýlacak ödemelerin kayýt edildiði ve örneði EK-18’de yer verilen defterdir. Kredili mal alýnan her firma için bir sayfa açýlýr. Buraya alýnan mallar faturalarý ve kasa çýktý fiþleri ile yapýlan ödemeler yazýlýr. Ödemelerden sonra kalan borçlar defterde toplanarak belirlenir. Sene sonunda
kredili mal alýmlarýndan dolayý firmalara olan borçlar, firmalar ile karþýlýklý mutabakata varýlýp, teyit edilerek devredilir. Yeni heyete
devredilen toplam borç miktarý yýllýk kantin bilançosunda belirtilen hazýr deðerleri (kasa+bankalar+diðer hazýr deðerler) geçemez.”
MADDE 38 – Ayný Yönetmeliðin 44 üncü maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 44 – Askerî kantinlerde, bu Yönetmelikte ve Türk Silahlý Kuvvetleri Ordu Evleri, Askeri Gazinolar, Kýþla Gazinolarý ve Vardiya Yatakhaneleri ile Eðitim Merkezleri Yönetmeliðinde yer verilmeyen ve kýþla komutanlýðý tarafýndan gerekli görülen yardýmcý kayýt ve belgelerin kullanýlmasý da mümkündür.”
MADDE 39 – Ayný Yönetmeliðin 45 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 45 – Kantin ambar defteri, kantin iþletme defteri, para teslim defteri ve kantin kasa
defterinin sayfalarý, malî yýlbaþýnda numaralandýrýlarak kantin heyeti tarafýndan mühürlenir. Bilahare, ait olduðu yýl ve yaprak sayýsý yazýlarak, kýþla komutaný tarafýndan onaylanýr. Kantinle ilgili defter ve belgeler, teftiþe tâbi evrak olduklarýndan kantin heyetince muhafaza edilir ve teftiþin bitimini müteakip teftiþ sandýðýna konularak saklanýr.”
MADDE 40 – Ayný Yönetmeliðin 46 ncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 46 – Kantin muhasebe kayýt ve belgelerinin bilgisayar destekli olarak
tutulmasý mümkündür. Bu takdirde, günlük veya aylýk alýnan bilgisayar çýktýlarý bu Yönetmelik esaslarýna göre yetkililerce imzalamalarýný müteakip, ait olduklarý bölümlerde teftiþte ibraz edilmek üzere saklanýr.”
MADDE 41 – Ayný Yönetmeliðin 47 nci maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Denetleme/teftiþ faaliyetleri
Madde 47 – Askerî kantinler;
a) Ýdarî denetleme,
b) Özel denetleme,
c) Durum teftiþi,
ç) Hesap teftiþi,
d) Ýç denetim,
e) Tasfiye
teftiþine tabi tutulur.”
MADDE 42 – Ayný Yönetmeliðin 48 inci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Rapor gereðinin yerine getirilmesi, kýþla komutanlýðýnca saðlanýr. Bu raporun bir nüshasý, teftiþlerde ibraz edilmek üzere kantin heyeti dosyasýnda saklanýr. Kiralanmýþ bölümlerin idari denetlemesine iliþkin hususlar kira sözleþmesinde düzenlenir.”
MADDE 43 – Ayný Yönetmeliðin 50 nci maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Durum teftiþi
Madde 50 – Durum teftiþi, askerî kantinin herhangi bir tarihteki durumunun, yürürlükteki mevzuat çerçevesinde deðerlendirilmesi amacýyla, Millî Savunma Bakanlýðý müfettiþleri tarafýndan kendi talimatlarýna ve programlarýna göre yapýlýr.”
MADDE 44 – Ayný Yönetmeliðin 51 inci maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Hesap teftiþi, iç denetim
ve tasfiye teftiþi
Madde 51 – Hesap teftiþi, askerî kantinin bir hesap yýlý içersindeki faaliyetlerinin ve bütün gelir gider belgelerinin incelenerek kesin sonuca
varýlmasý amacý ile Millî Savunma Bakanlýðý Teftiþ Dairesi Baþkanlýðýna baðlý hesap müfettiþleri tarafýndan 15/10/2002 tarihli ve
24907 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Millî Savunma Bakanlýðý Hesap Teftiþ Yönetmeliðine göre yapýlýr.
Ýç denetim; kaynaklarýn ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarýna göre yönetilip yönetilmediðini deðerlendirmek ve rehberlik etmek maksadýyla Millî Savunma Bakanlýðý Ýç Denetim Baþkanlýðý tarafýndan, kendi talimatlarýna uygun olarak yapýlýr.
Tasfiye teftiþi; kantin baþkanlýðýnýn faaliyetine son vermesi, bu amaçla teftiþe tabi kantinlerin zimmetindeki taþýnýr veya taþýnmaz ordu malýný, sermayelerini ve varlýklarýný baþka bir kantine veya kantinlere; tamamen devretmesi,
zimmet veya sermaye yönünden sýfýra indirilmesi maksadýyla, Millî Savunma Bakanlýðý Teftiþ Dairesi Baþkanlýðýnca teftiþ hizmetlerine iliþkin mevcut mevzuat esaslarýna göre yapýlýr.”
MADDE 45 – Ayný Yönetmeliðin 52 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 52 – Denetçi ve müfettiþler görevlerini tam ve zamanýnda yapmak, denetim ve teftiþ sonuçlarýný ilgili makama bildirmekle yükümlüdürler.”
MADDE 46 – Ayný Yönetmeliðin ekinde yer alan EK-1, EK-2, EK-5, EK-9, EK-17 ve
EK-20 ekteki þekilde deðiþtirilmiþtir.
MADDE 47 – Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
MADDE 48 – Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakaný yürütür.
Ekler için týklayýnýz
|