Millî Savunma Bakanlýðýndan:
TÜRK SÝLAHLI KUVVETLERÝ ÝÇ HÝZMET YÖNETMELÝÐÝNDE
DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR YÖNETMELÝK
MADDE 1 – 6/9/1961 tarihli ve 10899 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Türk Silahlý Kuvvetleri Ýç Hizmet Yönetmeliðinin 65 inci maddesinin yedinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Noksan hizmetlerini tamamlamakta olan erbaþ ve erlere, noksan hizmetin tamamlatýldýðý birlik/kurumun bulunduðu il/ilçe mülki sýnýrlarý içinde ikamet ettiklerini yazýlý olarak bildirdikleri üçüncü fýkrada yazýlý kanuni yakýnlarý yanýna beþinci fýkradaki gün sýnýrlamasýna baðlý kalýnmaksýzýn noksan hizmet sürelerinin her günü için ulaþým imkanlarý dikkate alýnarak noksan hizmetin tamamlatýldýðý birlik/kurum amirliði tarafýndan mesai bitiminden ertesi günün mesai baþlangýcýna kadar gece yatýsý izni verilebilir.”
MADDE 2 – Ayný Yönetmeliðin 80 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 80 – Askerî kimlik kartý, kiþinin Türk Silahlý Kuvvetleri personeli olduðunu ve kimliðini gösteren resmî belgedir. Türk Silahlý Kuvvetleri mensuplarý, güvenlik ve istihbarat gibi nedenlerle Genelkurmay Baþkanlýðýnca belirlenecek istisnai durumlar dýþýnda, kimlik kartlarýný resmi ve sivil olarak her zaman üzerlerinde bulundururlar. Yetkili makamlarca talep
edilmesi durumunda kimlik kartýnýn gösterilmesi zorunludur.
Askerî kimlik kartýnýn kapsamý, içeriði, kullanýlacak fotoðraflarýn özellik ve niteliði, hak sahipleri, þekli, ebadý ile yürürlük, deðiþtirme ve geçerlilik tarihleri, taklit, tahrif ve sahtecilikten
korumak maksadýyla askerî kimlik kartý üzerine konulacak güvenlik unsurlarý, basým, daðýtým, personele teslimat, kullaným ve iptal aþamasýnda uygulanacak sistem ve teknoloji, giriþ kontrol, elektronik imza, elektronik cüzdan gibi kart uygulamalarý, kart ücreti, askerî kimlik kartýnýn kaybý, özelliklerini yitirmesi ve deðiþtirilmesi halinde yapýlacak iþlemler ile diðer hususlar yönerge ile belirlenir.
Türk Silahlý Kuvvetleri personelinin; temin, yetiþtirme, istihdam, emeklilik, ayýrma, atama, yer deðiþtirme, görevlendirme, seferberlik ve özlük haklarý gibi iþlemleri ile askerî hizmetlerin yürütülmesine iliþkin diðer iþlemler için ihtiyaç duyulacak kiþisel verileri; amirleri ile Kuvvet Komutanlýklarý, Jandarma Genel Komutanlýðý ve Sahil Güvenlik Komutanlýðýnca (Millî Savunma Bakanlýðýnda çalýþan sivil personelin kiþisel verileri Millî Savunma Bakanlýðýnca, Genelkurmay Baþkanlýðýnda çalýþan sivil personelin kiþisel verileri Genelkurmay Baþkanlýðýnca) personel bilgi sistemlerinde ve özlük dosyalarýnda muhafaza edilir. Bu fýkrada belirtilen maksatlarla veya bir hakkýn tesisi, kullanýlmasý veya korunmasý için veri iþlenmesinin zorunlu olmasý durumunda, Türk Silahlý Kuvvetleri personeline ait kiþisel veriler, kiþilerin açýk rýzasý olmadan iþlenebilir.
Askeri kimlik
kartlarýnda kullanýlmak üzere elde edilen, þahsi dosyalarda muhafaza edilen veya personel bilgi
sistemlerinde bulunan kiþisel veriler ve kayýtlar gizlidir. Belirlenen amaçlar dýþýnda kullanýlamaz. Bu kayýtlarýn tedbirsizlikle veya hukuka aykýrý amaçlarla yok edilmesini, kaybolmasýný, deðiþtirilmesini, yetkisiz olarak açýklanmasýný veya aktarýlmasýný veya baþka þekillerdeki tüm hukuka aykýrý iþlemleri önlemek için korunacak verinin niteliði, teknolojik imkânlar ve uygulama maliyetine göre uygun teknik ve idari tedbirler alýnýr.
Bu Yönetmelik ve ilgili diðer kanun ve yönetmelik esaslarýna uygun olarak iþlenmiþ olan kiþisel veriler, iþlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkmasý halinde, resen veya ilgili kiþinin talebi üzerine veri sorumlusu tarafýndan silinir veya yok edilir. Ýlgili kiþi tarafýndan talep edildiðinde verilerin silindiðine dair belge düzenlenir ve ilgilisine verilir.
Bu madde kapsamýnda belirtilen iþlemlerin yerine getirilebilmesi maksadýyla ihtiyaç duyulan nüfus ve adres bilgileri, Genelkurmay Baþkanlýðý ile Ýçiþleri Bakanlýðý arasýnda imzalanacak protokol esaslarýna uygun olarak Kimlik Paylaþým Sisteminden elektronik ortamda alýnýr. Bu veriler kuvvet komutanlýklarý, Jandarma Genel Komutanlýðý, Sahil Güvenlik Komutanlýðý ve ihtiyaç duyulan diðer askerî makamlar ile elektronik ortamda paylaþýlabilir.”
MADDE 3 – Ayný Yönetmeliðin 81 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Madde 81 – Askeri þahýslarla ilgili siciller ve diðer resmi kaðýtlarda renkli fotoðraf kullanýlýr. Bu amaçla çektirilecek fotoðraflar için kýyafet günlük elbisedir. Baþ açýk ve týraþlý olmalýdýr. Pasaport
ve özel vazife belgesi
alanlarýn fotoðrafý yerine göre sivil veya resmi kýyafetli olabilir. Bu fotoðraflarýn özellikleri, kullaným yerine göre nizamlarla belirlenir.”
MADDE 4 – Ayný Yönetmeliðin 81 inci maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki madde eklenmiþtir.
“Posta gönderilerinin
denetlenmesi
Madde 81/A – Uzman erbaþlar hariç erbaþ ve erler ile askeri öðrenciler tarafýndan gönderilen ve bunlarýn kendilerine gelen posta gönderileri, ilgilinin amiri tarafýndan denetlenebilir.
Bunlar tarafýndan yazýlan mektuplar, zarfý kapatýlmaksýzýn amirlerine teslim edilir. Gönderilmesinde sakýnca görülmeyen mektuplarýn zarflarý amirlerince kapatýlarak tutanakla postaneye verilir.
Bunlara gönderilen ve açýlýp denetlendikten sonra sahiplerine verilmesinde sakýnca olmadýðý anlaþýlan mektuplar, "GÖRÜLDÜ" kaydý konulduktan sonra sahiplerine verilir.
Kýta, karargâh veya kurumun emniyet ve güvenliðini tehlikeye düþüren, istihbarat konusunda zafiyet yaratabilecek
nitelikte olan, kiþileri hedef gösteren, terör ve çýkar amaçlý suç örgütü veya diðer suç örgütleri mensuplarýnýn örgütsel amaçlý olarak haberleþmelerine neden olan, kiþi veya kuruluþlarý paniðe yöneltecek yalan ve yanlýþ bilgileri, tehdit ve hakareti içeren, kiþinin hayatý ve saðlýðý konusunda telafi edilemeyecek sonuçlar doðuracak olumsuz haber ve bilgiler içeren posta gönderileri erbaþ ve erler ile askeri öðrencilere verilmez. Bunlar tarafýndan yazýlmýþ ise gönderilmez.”
MADDE 5 – Ayný Yönetmeliðin 83 üncü maddesinin (b) fýkrasýndaki “askerî memur,” ibaresinden sonra gelmek üzere “astsubay” ibaresi eklenmiþ ve ayný fýkranýn ikinci bendinin (a) alt bendinde yer alan “subaylarýn” ibaresi “subay ve astsubaylarýn” þeklinde deðiþtirilmiþtir.
MADDE 6 – Ayný Yönetmeliðin 125 inci maddesinin üçüncü ve dördüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
“Türk Silahlý Kuvvetleri mensuplarý kendi kýta, karargâh ve kurumlarý içinde amatör askerî spor kulüpleri kurabilir ve bu kulüplerde faaliyette bulunabilirler. Bu kulüplerin kurulmasýna yönelik müracaatlar, kuvvet komutanlýklarý, Jandarma Genel Komutanlýðý, Sahil Güvenlik Komutanlýðý ve Genelkurmay Baþkanlýðýna doðrudan baðlý komutanlýklarca Genelkurmay Baþkanlýðýna gönderilir. Uygun görülen spor kulübünün kurulmasý için teklif makamlarý tarafýndan ilgili makamlara müracaat edilir. Kurulan amatör spor kulüplerinde faaliyet gösteren Türk Silahlý Kuvvetleri mensuplarýnýn asli hizmet ve vazifelerini aksatmalarýna müsaade edilmez. Bu kulüplerin kurulmasý, müracaat esaslarý, faaliyet ve denetimleri Genelkurmay Baþkanlýðýnca hazýrlanacak bir yönerge ile düzenlenir.
Harp ve vazife
malulleri ile gaziler tarafýndan rehabilitasyon amacýyla kurulan spor kulüpleri Türk Silahlý Kuvvetlerine ait spor tesislerinden istifade etmek
maksadýyla bulunduklarý yerdeki Garnizon Komutanlýklarýna müracaat ederler. Garnizon Komutanlýklarýnca; garnizondaki askerî spor tesislerinin durumu ve müracaatla ilgili bir deðerlendirme ile birilikte müracaat evraklarý doðrudan Genelkurmay Baþkanlýðýna gönderilir. Genelkurmay Baþkanlýðýnca izin verilen kulüpler, Garnizon Komutanlýklarýnca belirlenen usul ve esaslara göre bu spor tesislerinden faydalanýrlar.”
MADDE 7 – Ayný Yönetmeliðin 663 üncü maddesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
MADDE 8 – Ayný Yönetmeliðin 664 üncü maddesinin birinci fýkrasý ile ayný maddenin ikinci fýkrasýnýn (1), (2), (3), (5), (6), (7), (8), (9), (10),
(11) ve (12) numaralý bentleri yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
MADDE 9 – Ayný Yönetmeliðin 665 ila 673 üncü maddeleri yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
MADDE 10 – Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
MADDE 11 – Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakaný ve Ýçiþleri Bakaný birlikte yürütür.
|