Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýndan:
BÝLÝMSEL ÇALIÞMA, DENEME VE ÇEÞÝT ISLAHI AMACIYLA BÝTKÝ,
BÝTKÝSEL ÜRÜN VE DÝÐER MADDELER ÝLE ZARARLI
ORGANÝZMALARIN ÜLKEYE GÝRÝÞÝ VE/VEYA
ÜLKE ÝÇÝNDE DOLAÞIMI HAKKINDA TEBLÝÐ
(TEBLÝÐ NO: 2014/59)
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu
Tebliðin amacý; 3/12/2011 tarihli ve
28131 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Bitki Karantinasý Yönetmeliðinin Ek-1, Ek-2, Ek-3, Ek-4 ve Ek-5’inde listelenen bitki, bitkisel ürün ve diðer maddeler ile zararlý organizmalarýn bilimsel çalýþma, deneme ve çeþit ýslahý amacýyla ülkemize giriþi ve/veya ülkemizde dolaþýmý esnasýnda tabi olacaðý esaslarý düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu
Teblið, Bitki Karantinasý Yönetmeliðinin Ek-1, Ek-2, Ek-3, Ek-4 ve Ek-5’inde listelenen bitki, bitkisel ürün ve diðer maddeler ile zararlý organizmalarýn, bilimsel çalýþma, deneme ve çeþit ýslahý amacýyla ülkemize giriþi ve/veya ülkemizde dolaþýmýný kapsar.
(2) Bu Teblið kapsamýndaki materyal için 18/3/2010 tarihli ve
5977 sayýlý Biyogüvenlik Kanunu
hükümleri saklýdýr.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu
Teblið;
a) 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayýlý Veteriner Hizmetleri, Bitki Saðlýðý, Gýda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine,
b) 3/12/2011 tarihli ve 28131 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Bitki Karantinasý Yönetmeliðinin 15 inci maddesine,
c) Avrupa Birliðinin 17/6/2008 tarihli ve
2008/61/AT sayýlý Komisyon
Direktifine,
dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.
Tanýmlar
MADDE 4 – (1) Bu Tebliðde geçen;
a) Bakanlýk: Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðýný,
b) Faaliyet:
Bilimsel çalýþma, deneme ve çeþit ýslahý amacýyla yapýlan çalýþmalarý,
c) Genel Müdürlük: Gýda ve Kontrol Genel Müdürlüðünü,
ç) Karantina tedbiri: Bulaþýk alanda veya etrafýnda zararlý organizmalarýn yayýlmasýný önlemek amacýyla alýnan bitki saðlýðý tedbirlerini,
d) Materyal:
Bitki, bitkisel ürün ve diðer maddeler ile zararlý organizmalarý,
e) Müdürlük: Ankara, Antalya, Bursa, Ýstanbul, Ýzmir, Mersin Zirai Karantina Müdürlükleri ile Adana Ýl Gýda Tarým ve Hayvancýlýk Müdürlüðünü,
ifade eder.
Genel esaslar
MADDE 5 – (1) Bitki Karantinasý Yönetmeliðinin Ek-1 ve Ek-2’sinde listelenen zararlý organizmalar ve bu zararlý organizmalarla bulaþýk bitki, bitkisel ürün ve diðer maddeler, Ek-3’te listelenen bitki, bitkisel ürün ve yetiþtirme ortamlarý ile Ek-4 ve Ek-5’te yer alan bitki ve bitkisel ürünlerin bilimsel çalýþma, deneme ve çeþit ýslahý amacýyla ülkemize giriþi ve ülkemizde dolaþýmý bu Teblið hükümlerine tabidir.
(2) Bakanlýða baðlý araþtýrma kuruluþlarý, Bakanlýkça araþtýrma yetkisi verilmiþ kurum ve kuruluþlar ile üniversiteler, bu Teblið kapsamýnda bilimsel çalýþma, deneme ve çeþit ýslahý amacýyla ülkeye materyal giriþi ve ülke içinde dolaþýmýný yapabilirler.
(3) Bakanlýkça yetkilendirilmiþ tohumculuk kuruluþ belgesine sahip firmalar bu Teblið kapsamýnda, araþtýrma yetkisine sahip kurum, kuruluþ ve üniversitelerle sözleþme yapma koþuluyla bilimsel çalýþma, deneme ve çeþit ýslahý amacýyla bitki, bitkisel ürün ve diðer maddelerin ülkeye giriþi ve ülke içinde dolaþýmýný yapabilirler.
Baþvuru
esaslarý
MADDE 6 – (1) Teblið kapsamýndaki faaliyet amacýyla zararlý organizmalarýn ülkeye giriþini ve ülke içinde dolaþýmýný yapmak isteyenler bu Tebliðin Ek-1’inde yer alan baþvuru formuna araþtýrma kuruluþu olduðuna dair yetki belgesini ekleyerek Genel Müdürlüðe müracaat eder.
(2) Teblið kapsamýndaki faaliyetler için bitki, bitkisel ürün ve diðer maddelerin ülkeye giriþini ve ülke içinde dolaþýmýný yapmak isteyenler, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüðü veya yetkilendirilen Ýl Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Müdürlüklerinden alýnan ithalat ön izninden sonra bu Tebliðin Ek-1’inde yer alan baþvuru formuna Bakanlýkça yetkilendirilmiþ tohumculuk kuruluþ belgesi ve araþtýrma yetkisine sahip kurum ve kuruluþlar veya Üniversitelerle yapýlan sözleþmeyi ekleyerek Müdürlüðe müracaat eder.
Materyalin ülkeye giriþi ve ülke içinde dolaþýmý
MADDE 7 – (1)
Faaliyetin yapýlacaðý yerlerin karantina tedbirleri açýsýndan uygunluðu giriþ baþvurusu yapýlan Genel Müdürlük veya Müdürlük tarafýndan bu Tebliðin Ek-2’sine göre kontrol edilir veya ettirilir. Uygun bulunmasý durumunda onaylanýr. Bu Tebliðin Ek-2’sindeki koþullarýn devam etmemesi durumunda verilen onay herhangi
bir zamanda iptal edilir.
(2) Faaliyetin
yapýlacaðý yerlerle ilgili onay verildikten sonra, Genel Müdürlük/Müdürlük tarafýndan bu Tebliðin Ek-3’ünde yer alan Yetki Belgesi düzenlenerek faaliyette bulunacak kurum/kuruluþa verilir. Yetki belgesi ile materyalin ülkeye giriþi veya ülke içinde dolaþýmý aþaðýda belirtilen hususlar çerçevesinde saðlanýr.
a) Materyalin ülkemiz menþeli zararlý organizma olmasý halinde; baþvuru yapýlan Genel Müdürlük tarafýndan zararlý organizmanýn ülke içerisinde karantina koþullarý altýnda dolaþýmý için bu Tebliðin Ek-3’ünde yer alan Yetki Belgesi düzenlenir. Yetki Belgesinde üçüncü ülkeye ait haneler boþ býrakýlýr.
b) Materyalin
yurt dýþý menþeli zararlý organizma olmasý halinde; Ülkeye giriþi için baþvuru yapýlan Genel Müdürlük tarafýndan zararlý organizmanýn menþei ülkesince onaylanmýþ yazýlý belgeler temel alýnarak bu Tebliðin Ek-3’ünde yer alan yetki belgesi Ýngilizce düzenlenir ve düzenlenen yetki belgesi materyalin menþei ülkesindeki resmi makam tarafýndan onaylanýr. Materyalin ülkeye giriþinde gönderici ülke tarafýndan da onaylanan bu yetki belgesi aranýr.
c) Materyalin
yurt dýþý menþeli bitki ve bitkisel ürün olmasý halinde; Ülkeye giriþi için baþvuru yapýlan Müdürlük tarafýndan bu Tebliðin Ek-3’ünde yer alan yetki belgesi düzenlenir, ayrýca bitki ve bitkisel ürüne Bitki Saðlýk Sertifikasý eþlik eder. Bitki Saðlýk Sertifikasý eþliðinde gelen bitki ve bitkisel ürün için Yetki Belgesinin 13 no’lu
hanesindeki onay aranmaz. Bitki Saðlýk Sertifikasýnýn ek deklarasyon kýsmýnda “Bu materyal bilimsel çalýþma, deneme ve çeþit ýslahý amacýyla bitki, bitkisel ürün ve diðer maddeler ile zararlý organizmalarýn ülkeye giriþi ve/veya ülke içinde dolaþýmý hakkýnda Teblið hükümlerini karþýlamaktadýr” ifadesi bulunur.
ç) Materyalin ülkeye giriþi Müdürlüklerin bulunduðu illerdeki gümrük idarelerinden yapýlýr.
d) Faaliyet
kapsamýnda ülkeye giriþi yapýlan ya da ülkede dolaþýmda olan materyalin giriþ ve dolaþým süresince karantina tedbiri altýnda bulunmasý ile materyalin baþvuru sýrasýnda belirtilen saha ya da sahalara doðrudan ve hýzlý bir þekilde hareketini ilgili müdürlük saðlar.
Kontroller ve izleme
MADDE 8 – (1)
Faaliyetin yapýlacaðý ildeki Zirai Karantina Müdürlüðü, bu Müdürlüðün olmadýðý illerde Genel Müdürlükçe görevlendirilen Zirai Karantina Müdürlüðü veya Zirai Mücadele Araþtýrma Enstitüsü/Ýstasyonu Müdürlüðü veya Biyolojik Mücadele Araþtýrma Ýstasyonu Müdürlüðü veya Ýl Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Müdürlüðü onaylanan faaliyetlerin kontrol ve izlenmesinden
sorumlu olup, aþaðýdaki þartlarý saðlamalýdýr:
a) Bu Tebliðin Ek-2’sinde belirtilen karantina tedbirlerini, genel koþullarý, tesisleri ve faaliyetleri deneme süresi boyunca uygun zamanlarda kontrol eder.
b) Onaylanan
faaliyetlerin türüne baðlý olarak aþaðýdaki prosedürler
uygulanýr:
1) Karantinadan
çýkarýlmasý öngörülen bitki, bitkisel ürün ve diðer maddeler için;
- Bitki,
bitkisel ürün ve diðer maddeler denemenin sonunda ilgili Müdürlükten izin almaksýzýn çevreye serbest býrakýlamaz.
- Resmi olarak
serbest býrakmadan önce bitki, bitkisel ürün ve diðer maddeler, test edilmesi de dahil
karantina tedbirlerine tabi tutulabilir. Bu hüküm Bitki Karantinasý Yönetmeliðinde listelenmeyen ancak ülkemizde varlýðý bilinen zararlý organizmalar için uygulanmaz.
- Bitki,
bitkisel ürün ve diðer maddelerle ilgili test de dahil
karantina tedbirleri; Zirai Karantina Müdürlüðü, bu Müdürlüðün olmadýðý illerde Genel Müdürlükçe görevlendirilen Zirai Karantina Müdürlüðü veya Zirai Mücadele Araþtýrma Enstitüsü/Ýstasyonu Müdürlüðü veya Biyolojik Mücadele Araþtýrma Ýstasyonu Müdürlüðü veya Ýl Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Müdürlüðü tarafýndan bu Tebliðin Ek-4’ünde belirtilen hükümlere uygun olarak alýnýr.
- Testler ve
bitki saðlýðý kontrolü sonucunda zararlý organizmalarla bulaþýk olduðu tespit edilen bitki, bitkisel ürünler ve diðer maddeler ile bunlarla temas etmiþ veya bulaþýk bulunmuþ diðer bitki, bitkisel ürün ve diðer maddeler zararlý organizmalarýn ortadan kaldýrýlmasý amacýyla imha edilmeli veya uygun karantina ve tasfiye iþlemlerine tabi tutulmalýdýr.
2) Onaylanan
faaliyetler sonuçlandýðýnda tüm materyal (zararlý organizmalar da dahil) ve
faaliyetler esnasýnda bulaþýk olduðu tespit edilen diðer materyal için;
-Bulaþýk materyalle etkileþimde bulunan veya bulaþýk olduðu tespit edilen (zararlý organizmalar ve bulaþýk materyal de dahil) materyal ile tüm bitki bitkisel ürün ve diðer maddeler imha veya sterilize
edilir ya da ilgili Müdürlük tarafýndan belirtilen iþlemlere tabi tutulur.
-Söz konusu faaliyetin gerçekleþtiði yer ve tesisler ilgili Müdürlüðün belirlediði þekilde sterilize edilir ya
da gerek duyulursa diðer bir yöntemle temizlenir.
c) Bitki
Karantinasý Yönetmeliðinde listelenen bir zararlý organizma veya ülkemiz açýsýndan risk teþkil edebileceði düþünülen diðer zararlý organizmalarla herhangi bir bulaþma olduðunda veya faaliyet sýrasýnda çevreye yayýlýmý tespit edildiðinde, faaliyetten sorumlu kiþi tarafýndan ilgili Müdürlük derhal bilgilendirilir.
Giriþi yasak
bitki, bitkisel ürün ve diðer
maddeler
MADDE 9 – (1) Bitki
Karantinasý Yönetmeliðinin Ek-3’ünde belirtilen bitki, bitkisel ürünler ve yetiþtirme ortamlarýný içeren faaliyetler için baþvurular Genel Müdürlüðe yapýlýr. Uygun bulunmasý durumunda faaliyet Genel Müdürlük tarafýndan onaylanýr.
(2) Onaylanan
faaliyet için testleme dâhil karantina tedbirleri Genel Müdürlük tarafýndan belirlenir.
(3) Test dahil karantina tedbirleri ilgili Müdürlük tarafýndan uygulanýr.
Bildirim
MADDE 10 – (1) Müdürlük tarafýndan; bu Teblið kapsamýnda ülkeye giriþine ve ülke içinde dolaþýmýna izin verilen bitki, bitkisel ürün miktarý, zararlý organizmalar ile bulaþýk tespit edilenler ve alýnan karantina tedbirleri bir liste halinde her yýl Aralýk ayýnýn 15’ine kadar Genel Müdürlüðe gönderilir.
Ýdari yaptýrým
MADDE 11 – (1) Bu Tebliðe aykýrý davrananlar hakkýnda; 11/6/2010 tarihli ve
5996 sayýlý Veteriner Hizmetleri, Bitki Saðlýðý, Gýda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre idari yaptýrým uygulanýr.
Yetki
MADDE 12 – (1) Bu
Teblið kapsamýnda ülkeye giriþi yapýlan materyal hiçbir koþulda baþka kiþi ve kuruluþa Genel Müdürlüðün izni olmadan devredilemez.
Yürürlük
MADDE 13 – (1) Bu Teblið 1/1/2015 tarihinde yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 14 – (1) Bu Teblið hükümlerini Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakaný yürütür.
Ekler için týklayýnýz
|