18 Kasım 2018 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 30599

YÖNETMELİK

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinden:

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 12/9/2015 tarihli ve 29473 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mustafa Kemal Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin adı “Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 1 inci maddesinin birinci fıkrası, 2 nci maddesinin birinci fıkrası, 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (ğ) bentleri ile 43 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Mustafa Kemal” ibarelerinden önce gelmek üzere “Hatay” ibareleri eklenmiştir.

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl; öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl; öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadır. Ancak bu süreler sonunda kayıtlı olduğu programdan mezun olamayan son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Öğrencilerin ek sınavlarına girecekleri derslerin devam koşulunu yerine getirmeleri gerekmektedir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(4) Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır. Öğretim dili tamamen veya kısmen yabancı dil olan programların hazırlık sınıfını iki yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişiği kesilir. Bu şekilde ilişiği kesilen öğrenciler, Üniversite bünyesinde öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ayrıca bu öğrenciler, Üniversite bünyesinde eşdeğer program bulunmaması hâlinde talep etmeleri durumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla öğrencinin Üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezi olarak yerleştirilebilirler.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(7) Not yükseltmek amacıyla ders tekrar etmek isteyen öğrencilerin ders yükleri bulundukları yarıyılın ders yükünün 1/3'ünü aşmayacak şekilde artırılabilir. Bir öğrenci önceki yarıyıllardan başarısız dersi olmaması ve genel not ortalamasının 2.50 ve üzerinde olması halinde 40 AKTS’ye kadar üst yarıyıldan ders alabilir. Öğrenciler ders yüklerini öncelikle alt yarıyıl derslerinden tamamlamak zorundadır.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Akademik yıl bitiminde hesaplanan GNO’su 1,85’in altında olan öğrenciler sınıf tekrarına kalır. Sınıf tekrarına kalan öğrenciler, başarısız oldukları dersler ile birlikte bulundukları sınıfın/yılın daha önce alamadıkları derslerini de alabilirler. GNO’su 1,85’in üzerinde olan öğrenciler bir üst sınıf öğrencisi sayılır. Sınıf tekrarına kalan öğrenciler, sınıf tekrarı yaptığı öğretim yılında dereceye giremez, öğrenci temsilcisi olamaz, yurt dışı staj yapamaz ve öğrencilerin yararlanabileceği burslara aday gösterilemez.”

MADDE 7 – Bu Yönetmelik 2018-2019 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılından itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 8 – Bu Yönetmelik hükümlerini Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

12/9/2015

29473