10 Ağustos 2019 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 30858

YÖNETMELİK

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinden:

ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE, KENT VE BÖLGESEL

KALKINMA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Çevre, Kent ve Bölgesel Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezinin teşkilat, yönetim, çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Çevre, Kent ve Bölgesel Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Çevre, Kent ve Bölgesel Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin Amaçları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Kent, çevre ve bölgesel kalkınma konularında çok disiplinli, uygulamaya yönelik, bilimsel araştırmalar yaparak, bu alanlarda projeler planlamak ve yürütmek.

b) Bu alanlarda yapılan araştırma, proje ve uygulamaları, kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve diğer kurum/kuruluşlar ve özel sektör ile iş birliği içerisinde geliştirmek ve uygulamak.

Faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Çevre, kent ve bölgesel kalkınmayla ilgili konularda araştırma, inceleme, uygulama ve geliştirme çalışmaları ve projeleri yapmak, planlama ve değerlendirmelerde bulunmak.

b) Çevre, kent ve bölgesel kalkınmayla ilgili konularda, diğer ulusal ve uluslararası kişi ve kuruluşlarla ortak araştırmalar ve projeler gerçekleştirmek.

c) Çevre, kent ve bölgesel kalkınma kapsamına giren konularda proje uygulamak, bu projelere yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve öğrencilerin uygulamaya katılmasını sağlamak.

ç) Çevre sorunları, çevre yönetimi, çevre eğitimi, kentsel politikalar, kent gelişimi, kent güvenliği, arazi kullanımı, bölgesel kalkınma gibi alanlarda araştırmalar yürüterek danışmanlık hizmetlerinde bulunmak.

d) Çevre, kent ve bölgesel kalkınma alanlarına yönelik veri tabanı geliştirmek.

e) Merkezin çalışma alanına giren konularla ilgili, seminerler, konferanslar, kongreler ve diğer bilimsel etkinlikler düzenlemek, bu alanlarda yapılan yurt içi ve yurt dışı bilimsel toplantılara katılmak, yayın yapmak.

f) Merkezin çalışma alanlarında Üniversitede yapılan akademik faaliyetleri desteklemek ve katkıda bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür, Üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilir. Müdürün önerisi üzerine öğretim elemanları arasından iki kişi müdür yardımcısı olarak Rektör tarafından üç yıllık süreyle görevlendirilir. Müdür görevi başında bulunmadığı zamanlarda yerine görevlendireceği müdür yardımcılarından biri vekâlet eder. Vekâlet süresi altı ayı geçemez.

(2) Müdür, Yönetim Kurulunun başkanıdır. Süresi sona eren Müdür yeniden görevlendirilebilir.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak.

c) Yönetim Kurulunun aldığı kararları ve hazırladığı çalışma programını uygulamak, çalışmaları denetlemek.

ç) Merkezi amaçları doğrultusunda yönetmek.

d) Merkezin yıllık faaliyet raporunu hazırlamak ve Yönetim Kuruluna sunmak.

e) Her öğretim yılı sonunda ve istendiğinde Merkezin genel durumu ve işleyişi hakkındaki raporunu, Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektöre sunmak.

f) Merkez Yönetim Kurulu tarafından sonuçlandırılması gereken diğer görevleri yapmak.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür, müdür yardımcıları ve Merkezin çalışma alanı ile ilgili bilimsel çalışmalarda bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından, Müdürün önerisi üzerine Rektörün onayı ile üç yıl için görevlendirilen iki üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Süresi dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi dolmadan ayrılan veya altı aydan fazla görevlendirme nedeniyle toplantılara katılamayacak olan üyenin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere aynı yöntemle yeni üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az üç kez salt çoğunlukla toplanır ve kararlar oy çokluğu ile alınır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin çalışmaları ile yılda en az üç kez toplanarak ilgili plan ve programların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak.

b) Merkezde kurulacak çalışma gruplarını oluşturmak.

c) Merkez çalışmalarıyla ilgili araştırma, inceleme, derleme ve yayın konularındaki proje ve istemleri değerlendirmek.

ç) Yurt içi ve yurt dışı kuruluşlarla iş birliği içinde, amaç ve görevlerine uygun proje, analiz ve inceleme yapmak.

d) Merkezin yıllık etkinlik raporu ile bir sonraki yıla ait çalışma programını hazırlamak.

e) Danışma Kurulu üyelerini seçmek.

f) Yönetim Kurulunun karar vermesi gereken diğer konuları görüşüp karara bağlamak.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; ticaret ve iş âlemi ile toplumda kendi alanında temayüz etmiş kişilerden Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen en az üç üyeden oluşur. Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Süresi dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süreleri bitmeden ayrılan üyelerin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yenileri görevlendirilebilir.

(2) Danışma Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda bir kez toplanır. Merkezin faaliyetleri ile ilgili değerlendirmeler yapar ve önerilerde bulunur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 13 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 14 – (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür.

Demirbaş, alet, ekipman ve gelir kaynakları

MADDE 15 – (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar Merkezin kullanımına tahsis edilir.

(2) Merkezin malî kaynakları, Üniversitenin bütçesine bu amaçla konacak özel ödenek ile çalışmalara katılacak öteki Devlet kuruluşlarının ve Bakanlıkların ayıracakları fonlarla, Merkezin yapacağı etkinliklerden sağlanacak gelirlerdir.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü yürütür.