21 Ocak 2024 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 32436

YÖNETMELİK

Alanya Üniversitesinden:

ALANYA HAMDULLAH EMİN PAŞA ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 12/10/2020 tarihli ve 31272 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin adı “Alanya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 1 inci, 3 üncü ve 40 ıncı maddelerinde yer alan “Alanya Hamdullah Emin Paşa” ibareleri “Alanya” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5- (1) Yüksek lisans programlarına, başvuru koşullarını sağlayan adaylar arasından güz ve bahar yarıyılları başında öğrenci alınabilir. Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve başvuru koşulları, anabilim/anasanat dalı kurullarının önerileri doğrultusunda, ilgili enstitü kurulunca karara bağlanarak, Senatonun onayından sonra ilan edilir. Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak üzere Senato tarafından belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir. Ancak;

a) Konservatuvar programları ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde,

b) Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında,

ALES şartı aranmaz.

(2) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, Üniversite ALES puanı aramayabilir, ALES puanı istenildiği takdirde taban puan Senato tarafından belirlenir.

(3) Mezun durumda olan/olabilecek adayların başvurusuna ilişkin esaslar, ALES puanının %50'den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı ve lisansüstü eğitim-öğretime öğrenci kabulüne dair diğer hususlar Senato tarafından belirlenir.

(4) Üniversite yüksek lisans programlarına yalnız ALES puanı ile de öğrenci kabul edebileceği gibi ALES puanına ek olarak lisans not ortalaması, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sonucunu da değerlendirmeye alabilir.

(5) Birinci fıkranın (b) bendi kapsamındaki adayların değerlendirme işlemleri için;

a) Senato tarafından mezun olduğu lisansüstü programa girişteki puan türü veya uzmanlık alanı dikkate alınmaksızın, 55’ten düşük 75’ten fazla olmamak üzere bir puan belirlenir ve ilgili programın şartlarında ilan edilir.

b) Bu adaylar daha önceden aldığı puan türü veya doktora/sanatta yeterlik/uzmanlık alanından, farklı bir alanda başvuru yapabilir.

c) İlan edilen puan, puan türüne bakılmaksızın ALES puanı olarak hesaplamalara dâhil edilir.

(6) Adayların başvuru işlemleri, ilgili enstitü müdürlüğünce düzenlenir ve yürütülür.

(7) Enstitü Yönetim Kurulu, başvuru koşullarını sağlayan adaylar için, ilgili anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisini dikkate alarak, her anabilim/anasanat dalı programı için üç asıl ve iki yedek üyeden oluşan aday değerlendirme jürisi oluşturur.

(8) Jüri başkanı, genel başarı puanlarına göre sıralanarak düzenlenmiş tutanağı, anabilim/anasanat dalı başkanlığına sunar. Anabilim/anasanat dalı başkanı, bu tutanağı sınav tarihini izleyen iki iş günü içerisinde mesai saati bitimine kadar enstitü müdürlüğüne iletir.

(9) En yüksekten başlayarak kontenjan kadar sıralanmış başarı listesi, Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla ilan edilir. Başarılı aday sayısı kontenjanı aştığı takdirde listedeki diğer başarılı adaylar, yedek listede aday öğrenci olarak yer alır. Sıralamada eşitlik olması halinde ALES veya eşdeğer puanı yüksek adaya öncelik verilir.”

MADDE 4- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Yönetmelik hükümlerini Alanya Üniversitesi Rektörü yürütür.