25 Ocak 2024 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 32440

YÖNETMELİK

İstinye Üniversitesinden:

İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ TIBBİ YAPAY ZEKÂ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA

MERKEZİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 31/10/2018 tarihli ve 30581 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstinye Üniversitesi Tıbbi Yapay Zekâ Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliğinin adı “İstinye Üniversitesi Yapay Zekâ Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliği” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 1 inci, 2 nci ve 4 üncü maddelerinde yer alan “Tıbbi Yapay Zekâ” ibareleri “Yapay Zekâ” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Üniversite disiplini altında, yapay zekâ çözümleri üretmek, pilot uygulamalar yürütmek, yenilik içeren fikirlerin prototiplerinin üretimini yapmak, ticarileştirmek ve ihraç etmek için pazara hazırlamak, Üniversite bünyesinde kurulu Kuluçka Merkezinde faaliyet gösteren veya kendi yeni (start-up) girişimlerini bu Merkezde başlatacak girişimcilerin ürün geliştirme süreçlerinde köprü vazifesi görmek, bu konudaki yaratıcı ve disiplinlerarası çalışmaları teşvik ve organize etmek, ilgili mevzuat hükümleri kapsamında danışmanlık hizmeti vermek, bilimsel toplantı, kurs, seminer ve çalıştaylar düzenlemek, bilimsel araştırmalar yapmak.

b) Yurt içi ve yurt dışındaki benzer merkezlerle iletişim kurmak, lisansüstü eğitimde kurs ve programlar geliştirilmesine yardımcı olmak, bilgi birikimi sağlamak ve yaymak.

c) Diğer üniversite, kamu kurum ve sanayi kuruluşları ile ortak çalışmalar yürütmek ve bu çalışmaların yürütülmesinde kullanılacak merkezi laboratuvarları oluşturmak, donanım ve verileri sağlamak.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Bilimsel ve teknolojik araştırmalar için temel olacak ve büyük veri analizine izin verecek sistemler kurmak.

b) Üniversitede yapılacak lisans, lisansüstü ve diğer araştırmalarda Merkezin laboratuvar, donanım ve diğer olanaklarından yararlanılmasını sağlamak.

c) Kamu kurum ve özel kuruluşların gereksinim duyduğu araştırmaları planlamak, gerçekleştirmek ve bu konuda ilgili mevzuat hükümleri kapsamında danışmanlık hizmeti vermek,  yenilik içeren fikirlerin prototiplerini oluşturmak, sistem ve bileşenlerini sanayi ile birlikte planlanmak, testlerini gerçekleştirmek ve üretmek.

ç) Meslek içi ve disiplinlerarası eğitim çalışmaları yapmak, bu amaçla seminerler, çalıştaylar, eğitimler, tasarım atölye çalışmaları ve konferanslar düzenlemek, yazılı ve elektronik ortamlarda yayınlar hazırlamak.

d) Kamu ve özel kuruluşlar ile birlikte yapay zekâ alanında bilinçlendirici etkinliklere katılmak ve bu alanda yer alan çalışmaları destekleyici her türlü araştırma, bilimsel rapor, bülten, proje, kitap, dergi ve benzeri yayınları yapmak.

e) Yapay zekâ ile ilgili alanlarda çalışma yapan ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile iş birliği yapmak.

f) Alanında uzmanlaşmış personel ve bilim adamı yetiştirmek.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Üniversitede tam gün çalışan öğretim üyeleri” ibaresi “Üniversite öğretim elemanları” şeklinde, üçüncü fıkrasında yer alan “Üniversitenin tam zamanlı öğretim üyelerinden” ibaresi “Üniversitenin öğretim elemanlarından” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, müdür yardımcısı ve Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları arasından Müdür tarafından önerilen ve Rektör tarafından görevlendirilen beş üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıl olup süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir.”

MADDE 7- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 8- Bu Yönetmelik hükümlerini İstinye Üniversitesi Rektörü yürütür.