18 Ağustos 2024 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 32636

YÖNETMELİK

Bursa Uludağ Üniversitesinden:

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM ÖĞRETİM

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

 

MADDE 1- 20/9/2020 tarihli ve 31250 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

b) Birim: Bursa Uludağ Üniversitesine bağlı fakülte, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokullarını,

c) Birim yönetim kurulu: Bursa Uludağ Üniversitesine bağlı fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, Devlet konservatuvarında konservatuvar yönetim kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokul yönetim kurulunu,

ç) Birim kurulu: Bursa Uludağ Üniversitesine bağlı fakültelerde fakülte kurulunu, Devlet konservatuvarında konservatuvar kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokul kurulunu,

d) Bölüm: Fakülte ve yüksekokulların amaç, kapsam ve nitelik yönünden bir bütün oluşturan eğitim-öğretim, bilim ve sanat dallarında araştırma ve uygulama yapan birimlerini,

e) Bölüm kurulu: Bursa Uludağ Üniversitesine bağlı fakülte, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokullarındaki bölüm kurullarını,

f) Dekan: Bursa Uludağ Üniversitesine bağlı fakültelerin dekanlarını,

g) Eğitim-öğretim faaliyetleri: Kuramsal dersler, uygulamalı dersler, laboratuvar çalışması, işyeri eğitimi, bitirme ödevi/projesi, ödev çalışması, staj, seminer, pratik çalışma, atölye, klinik uygulamaları ve benzeri eğitim ve öğretim etkinliklerini,

ğ) Fakülte: Bursa Uludağ Üniversitesine bağlı fakülteleri,

h) GANO: Genel akademik not ortalamasını,

ı) Meslek yüksekokulu: Bursa Uludağ Üniversitesine bağlı önlisans düzeyinde eğitim-öğretim yapılan meslek yüksekokullarını,

i) Müdür: Bursa Uludağ Üniversitesine bağlı yüksekokul, Devlet konservatuvarı ve meslek yüksekokullarının müdürlerini,

j) ÖSYM: Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığını,

k) Program: Önlisans ve lisans düzeyinde eğitim-öğretim yapan diploma programlarını,

l) Rektör: Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörünü,

m) Senato: Bursa Uludağ Üniversitesi Senatosunu,

n) Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesini,

o) YANO: Yarıyıl akademik not ortalamasını,

ö) Yönetim Kurulu: Bursa Uludağ Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

p) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,

r) Yükseköğretim kurumu: Bursa Uludağ Üniversitesi dışındaki diğer üniversiteleri,

ifade eder.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinde yer alan “ilgili kurulun” ibaresi “birim kurulunun” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “kurulun teklifi” ibaresi “birimin yönetim kurulu kararı” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ilgili kurulların” ibaresi “birim kurulunun” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “kurul” ibaresi “birimin yönetim kurulu” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “ilgili kurul” ibaresi “birim yönetim kurulu” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Hastalık, doğal afetler, tutukluluk, mahkûmiyet, askerlik tecilinin kaldırılması ya da ilgili kurulun uygun gördüğü diğer haklı nedenlerin varlığı halinde öğrencilere yarıyıl/yıl içinde izin verilebilir. Öğrencinin belirtilen hallerin ortaya çıkmasından itibaren en geç 10 iş günü içinde durumunu kanıtlayan belgelerle kayıtlı olduğu birime başvurması gerekir. Talebin uygun olup olmadığı ile iznin başlangıç tarihi ve süresi hakkında birim yönetim kurulu karar verir. Ancak bu fıkra kapsamında rahatsızlığı ve tedavi süreci devam eden öğrenciler ile tutuklu veya hükümlü öğrencilerin aynı usulle yeniden yazılı olarak başvurmaları halinde ilgili birim yönetim kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda mazereti kabul edilenlere azami öğrenim süresinden sayılmadan dört yarıyıldan fazla kayıt dondurma hakkı tanınabilir.

(2) Birinci fıkrada belirtilen haller dışında izinli ayrılmak isteyen öğrencilere ilgili birim yönetim kurulu kararı ile izin verilebilir. Öğrencilere haklı ve geçerli bir mazerete dayanarak bir defada en çok iki yarıyıl, öğrenim süresi boyunca toplam olarak en çok dört yarıyıl izin verilebilir. İzin verilen süre azami öğrenim süresinden sayılmaz. Bu fıkraya göre izinli sayılmak isteyen öğrencinin ilan edilen akademik takvimde belirtilen ders başlangıç tarihinden en az 10 iş günü öncesinde kayıtlı olduğu birime yazılı olarak başvurması zorunludur.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Bir ön koşullu ders bir ya da birden çok ön koşul dersine bağlanabilir. Bu durumda, ön koşullu dersin bağlandığı her bir ön koşul dersi için, birim kurulu her bir bağlantı şeklini ayrı ayrı belirleyerek ders planında belirtir.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “ilgili kurul” ibaresi “birim kurulu” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ilgili kurul” ibaresi “birim yönetim kurulu” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “ilgili” ibaresi “yönetim” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ilgili kurul” ibaresi “birimin yönetim kurulu” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “ilgili kurul” ibaresi “birim yönetim kurulu” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “ilgili kurul” ibaresi “birim yönetim kurulu” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin dördüncü fıkrasının (c) bendinde yer alan “ilgili kurulun” ibaresi “birim yönetim kurulunun” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinde yer alan “ilgili kurulun” ibaresi “birim yönetim kurulunun” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin ikinci fıkrasının (f) bendinde yer alan “ilgili kurul” ibaresi “birim yönetim kurulu” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin yedinci fıkrasında yer alan “ilgili kurul” ibaresi “birim yönetim kurulu” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 18- Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Azami süreler içinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmez. Ancak;

a) Birim yönetim kurulunun teklifi, Senatonun kararı ve YÖK’ün onayı ile 4 yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.

b) İki yıl üst üste kayıt yenilenmemesi veya ücret ödenmemesi nedeniyle öğrenime devam etmeyeceği kanaati oluşan uluslararası öğrencilerin ilişikleri ilgili birim yönetim kurulu kararı ile kesilir.”

MADDE 19- Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ilgili kurulların” ibaresi “birim kurulunun” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 20- Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ilgili kurulların” ibaresi “birim kurulunun” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 21- Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinde yer alan “ilgili kurulların” ibaresi “birimlerin kurul” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 22- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 23- Bu Yönetmelik hükümlerini Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü yürütür.