23 Ağustos 2024 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 32641

YÖNETMELİK

Yeditepe Üniversitesinden:

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENME VE ÖĞRETME UYGULAMA

VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Yeditepe Üniversitesi Öğrenme ve Öğretme Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Yeditepe Üniversitesi Öğrenme ve Öğretme Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik,  4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez (YU-LEARNT): Yeditepe Üniversitesi Öğrenme ve Öğretme Uygulama ve    Araştırma Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Yeditepe Üniversitesi Rektörünü,

d) Senato: Yeditepe Üniversitesi Senatosunu,

e) Üniversite: Yeditepe Üniversitesini,

f) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Üniversitede öğrenme süreçlerinin ve öğretimin geliştirilmesine katkıda bulunmak.

b) Öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerine destek olmak amacıyla programlar yürütmek.

c) Öğretim elemanlarına yönelik öğretimi zenginleştirmeyi ve geliştirmeyi amaçlayan programlar sunmak.

ç) Öğretim elemanları için mesleğe uyum programları düzenlemek, ders hazırlama, ölçme-değerlendirme, öğretme, yenilikçi öğretme teknikleri, seminerler, yeni beceriler, dijital sunum teknikleri, veri görselleştirme yöntemleri, dijital araçların, görsel ve işitsel malzemenin dersler ve araştırmalar için kullanımına yönelik sertifika programları ve akreditasyon süreçleri ile idari süreçler konusunda eğitimler hazırlamak ve yürütmek.

d) Öğrenme ve öğretme süreçlerini geliştirmeye yönelik nitelikli araştırmalar yürütmek, araştırma sonuçlarını yayınlama ve Üniversitenin ilgili birimleriyle paylaşarak öğrenme ve öğretmeyi geliştirecek düzenlemelerin planlanmasına ve yürütülmesine destek olmak.

e) Farklı disiplinlerden öğretim elemanlarının bir araya gelerek eğitim ve öğretim ile ilgili bilgi ve deneyimlerini meslektaşlarıyla paylaştıkları ve ortak proje yapma süreçlerini teşvik edecek öğrenme ortamları oluşturmak.

f) Merkezin çalışma alanlarıyla ilgili danışmanlık hizmeti vermek.

g) Eğitim kaynakları ve uygulamaları teknolojik altyapı gelişim süreçlerinde Bilgi İşlem Koordinatörlüğü ile proje geliştirmek ve destek vermek.

ğ) Uzaktan eğitim süreçlerinin yürütülmesini sağlamak.

h) Öğretim yönetim sistemi ile ilgili süreç ve akış takibi yapmak ve öğretim elemanları ve öğrencilere teknik destek vermek.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Öğretim becerilerini geliştirmeyi ve yeni beceriler edinmeyi isteyen öğretim elemanlarına destek  olmak ve bilgi vermek.

b) Merkez bünyesinde öğrenme ve öğretime ilişkin çevrimiçi kaynakların yer aldığı sanal kütüphane ortamı sunmak.

c) İdari personelin çalışmalarında verimliliklerini ve etkinliklerini arttıracak şekilde mesleki gelişimlerini desteklemeye yönelik eğitim ve seminerler düzenlemek.

ç) Öğrencilerin akademik gelişimlerini desteklemek amacıyla akademik hedeflerine ulaşma, Üniversitede gerekli olan öğrenme becerilerini geliştirme ve başarılarını arttırma gibi konularda öğrencilere   destek olmak.

d) Öğrencilerin ihtiyaç duyduğu öğrenmeyi geliştirmeye yönelik beceriler ve stratejiler, zaman yönetimi, sınavlara hazırlık, sınav kaygısı ile başa çıkma, erteleme davranışının üstesinden gelme gibi konularda seminerler vermek.

e) Öğrencilerin akademik gelişimini Üniversite Öğrenci Merkezi Koordinatörlüğü ile iş birliği içinde takip etmek ve öğrencilerin gelişimini olumlu veya olumsuz yönde etkileyen etkenler hakkında araştırmalar yapmak.

f) Merkez bünyesinde sunulan öğrenme ve öğretme alanındaki yenilikleri uygulamaya koymadan önce ve uygulamaya koyduktan sonra karşılaştırmalı araştırmalar yapmak ve eğitimin etkinliğini değerlendirmek.

g) Merkez tarafından yürütülen araştırmaların bulgu ve sonuçlarını yöneticilerle, öğretim elemanları ve öğrencilerle paylaşarak öğrencilerin akademik gelişimini destekleyici ve öğretim ortamını zenginleştirici uygulamaların tasarlanmasına yardımcı olmak.

ğ) Araştırma bulgularını yurt içi ve yurt dışı bilimsel toplantılarda paylaşmak ve bilimsel yayın haline getirmek.

h) Merkezin çalışma alanları doğrultusunda kitap, broşür, bülten ve benzeri yayınlar yapmak.

ı) Merkezin amaçları ile ilgili Yönetim Kurulunca kabul edilen diğer faaliyetlerde  bulunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8- (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin kadrolu öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi biten Müdür, yeniden görevlendirilebilir. Müdür Merkezin faaliyetlerinden Rektöre karşı sorumludur.

(2) Müdüre çalışmalarında yardımcı olmak üzere Üniversitenin kadrolu öğretim elemanları arasından iki kişi, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllık süre için müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdürün görevi başında olmadığı zamanlarda yardımcılardan biri Müdüre vekâlet eder. Müdür yardımcıları, Müdür tarafından verilen görevleri yerine getirirler.

Müdürün görevleri

MADDE 9- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Yönetim Kuruluna ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek ve toplantıya çağırmak.

c) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak.

ç) Merkezin idari işlerini yürütmek.

d) Merkez personelinin eşgüdüm içinde, düzenli ve verimli çalışmasını sağlamak.

e) Merkezin, Üniversitedeki akademik-idari birimler, Öğrenci Merkezi Koordinatörlüğü, öğrenci temsilcileri ve öğrenci toplulukları ile iletişim ve eşgüdüm içinde çalışmasını sağlamak.

f) Her faaliyet dönemi sonunda yıllık çalışma raporu ve bir sonraki yılın çalışma programı taslağını hazırlamak ve Yönetim Kuruluna sunmak.

g) Merkezin amaç ve faaliyetleri ile ilgili ulusal/uluslararası bilimsel ve mesleki etkinliklere katılımını sağlamak.

ğ) Alt birim sorumlularını ve uzaktan öğretim birimi sorumlusunu görevlendirmek.

h) Merkezde görev yapacak akademik, idari ve teknik personel ihtiyacını belirlemek ve görevlendirmeleri ile ilgili teklifleri Rektöre iletmek.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin öğretim elemanları arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Görev süresi biten üye yeniden görevlendirilebilir. Görev süresi bitmeden ayrılan üyenin yerine, kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu yılda en az üç kez üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Yönetim Kurulu en az  üç üyenin yazılı talebi üzerine olağanüstü olarak toplanabilir.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin faaliyet alanları doğrultusunda gerekli kararları almak.

b) Merkezin yıllık çalışma programını ve faaliyet raporunu görüşerek karara bağlamak.

c) Danışma Kurulundan gelecek önerileri değerlendirmek ve karara bağlamak.

ç) Merkezin çalışma alanı ile ilgili kişi, kurum ve kuruluşlar ile iş birliği esaslarını belirlemek.

d) Merkezin bütçe önerilerini hazırlayarak Rektöre sunmak.

e) Merkezin sunduğu eğitim programlarına ilişkin her türlü düzenlemeyi yapmak, eğitim programları sonunda başarı belgesi, sertifika ve benzeri belgelerin verilme koşullarını belirlemek ve Senatoya önermek.

f) Merkezin yönetimine ilişkin diğer kararları almak.

Danışma Kurulu ve görevi

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversite öğretim elemanları ve/veya mensupları, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarındaki kişiler arasından Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilen en az üç en fazla dokuz üyeden oluşur. Görev süresi sona eren üye yeniden görevlendirilebilir.

(2) Danışma Kurulu Müdürün çağrısı üzerine yılda en az bir kez toplanır.

(3) Danışma Kurulunun görevi;  Merkezin çalışmalarını, uzun vadeli bilimsel ve yönetsel planlarını ve uygulamalarını değerlendirmek ve Yönetim Kuruluna önerilerde bulunmaktır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Alt birim sorumluları ve görevi

MADDE 13- (1) Alt birim sorumluları, alt birimler tarafından kendi içinde dönüşümlü olarak görev alacak şekilde Merkezde görev yapan öğretim elemanları arasından Müdür tarafından iki yıllığına görevlendirilir. Görev süresi dolan alt birim sorumluları aynı usulle yeniden görevlendirilebilir.

(2) Alt birim sorumlularının görevi; Merkezin Üniversitenin farklı ihtiyaç ve faaliyetlerine yönelik olarak hazırladığı eğitim tasarımlarının ihtiyaç analizlerinin yapılması, planlanması, ilgili birimlerle eşgüdümün sağlanması ve uygulamaya konulması aşamalarının her birinin takibinin yapılması ve eğitimlerin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak ve uzmanların ve alt birim üyelerinin eşgüdüm içinde çalışmalarını sağlamaktır.

Uzaktan öğretim birimi sorumlusu

MADDE 14- (1) Uzaktan öğretim birimi sorumlusu, Merkezde görev yapan öğretim elemanları arasından Müdür tarafından iki yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi dolan uzaktan öğretim birimi sorumlusu aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Uzaktan öğretim birimi sorumlusu Üniversitenin uzaktan eğitim ve öğretim ile ilgili ihtiyaç ve faaliyetlerine yönelik olarak yürüttüğü süreçlerin eşgüdüm içinde sürdürülmesinden sorumludur.

Personel ihtiyacı

MADDE 15- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 16- (1) Merkezin harcama yetkilisi Mütevelli Heyet Başkanıdır. Mütevelli Heyet Başkanı bu yetkisini gerektiğinde Rektör veya Müdüre devredebilir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 17- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.

Yürürlük

MADDE 18- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 19- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Yeditepe Üniversitesi Rektörü yürütür.