26 Ağustos 2024 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 32644

YÖNETMELİK

Abdullah Gül Üniversitesinden:

ABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU

İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 10/12/2019 tarihli ve 30974 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Abdullah Gül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Hazırlık Programı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (g) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

“a) Dönem (Yarıyıl) : 14 haftalık öğretim süresini,”

“g) Yüksekokul: Abdullah Gül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunu,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5- (1) Hazırlık programının amacı, Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilere eğitim dili İngilizce olan Üniversitenin akademik programlarını takip edebilecek düzeyde İngilizce dil becerisi kazandırmaktır.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 6- (1) Öğrencilerin hazırlık programından muaf olabilmeleri için 9 uncu maddede belirtilen şartlardan birini yerine getirmeleri gerekir. Hazırlık programından muaf olmayan öğrenciler, Senato tarafından belirlenen programı bitirme şartlarını sağlamak zorundadır.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 7- (1) Hazırlık programının normal öğretim süresi iki dönemden oluşan bir öğretim yılıdır.

(2) Hazırlık programını normal öğretim süresi içerisinde bitiremeyen öğrencilere bir öğretim yılı daha hak tanınır.

(3) Hazırlık programını iki öğretim yılı içinde başarıyla tamamlayamayan öğrencilerin programdan ilişikleri kesilir. İlişiği kesilen öğrenciler talep etmeleri durumunda ÖSYM tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdıkları yıl itibarıyla, öğrencinin üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezî olarak yerleştirilebilirler.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 8- (1) Öğrencinin hazırlık programından aldığı derslerden başarılı sayılması için gereken şartlar Senato tarafından belirlenir. Derslerin başarı puanlarının hesaplanmasında kullanılan ölçme ve değerlendirme araçları ise ilgili derslerin programlarında belirlenir.

(2) Hazırlık programında verilecek dersler, bunların şubeleri ve bu dersleri verecek öğretim elemanları her dönem başında Yüksekokul tarafından belirlenerek Yönetim Kurulu tarafından onaylanır.

(3) Derslerin süresi bir dönemle sınırlıdır.

(4) Derslerin türleri, ön şartları, haftalık ders saatleri, AKTS bilgileri ve öğrenme çıktıları gibi ayrıntılar, ders kataloglarında belirlenir ve Senato tarafından onaylanır.

(5) Sınav sonuçlarına itiraz ile ilgili süreçler Senato tarafından belirlenir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 9- (1) Üniversiteye kabul edilen lisans veya lisansüstü öğrencilerde yeterli düzeyde İngilizce dil kullanma becerisi aranır. İngilizce dil bilgilerinin yeterliği Senato tarafından belirlenen dil sınavlarından biri ile veya Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında belirlenen muafiyet şartlarından biri ile tespit edilir. İngilizce dil bilgileri yeterli sayılanlar, yerleştirildikleri lisans veya lisansüstü programa doğrudan kayıt yaptırabilirler. İngilizce dil bilgileri yeterli sayılmayanlar ise hazırlık programına alınırlar.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 8- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 9- Bu Yönetmelik hükümlerini Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü yürütür.