Yönetmelik Tarım
ve Köyişleri Bakanlığından: Kontrol Laboratuvarlarının Kuruluş ve Görevleri
Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ
BÖLÜM Amaç,
Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde
1 — Bu Yönetmeliğin amacı; gıda, gıda ile temas eden madde
ve malzemelerin gıda güvenliği, hijyen ve kalite analizlerini yapmak üzere
kurulacak gerçek ve tüzel kişilere ait özel laboratuvarlar ile bu hizmetlerin
yanı sıra yem ve yem maddeleri, hayvan hastalıkları teşhis, tohumluk kontrol
hizmetlerinin yürütüldüğü kamu laboratuvarlarının kuruluş ve çalışma izni ile
denetimlerine dair usul ve esasları düzenlemektir. Kapsam Madde
2 — Bu Yönetmelik, kontrol laboratuvarlarının kuruluş ve
çalışma izni ile denetimlerine dair usul ve esasları kapsar. 5179 sayılı Gıdaların Üretimi,
Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 5 inci maddesine
göre; Sağlık Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri yetkileri
çerçevesinde bulunan laboratuvarlar bu Yönetmelik kapsamı dışındadır. Dayanak Madde
3 — Bu Yönetmelik: 7/8/1991 tarihli ve 441 sayılı Tarım ve
Köyişleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevlerine Dair Kanun Hükmünde Kararname,
27/5/2004 tarihli ve 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve
Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü
Hakkında Kanun, 29/5/1973 tarihli ve 1734 sayılı Yem Kanunu, 22/3/1971
tarihli ve 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu, 8/5/1986 tarihli ve 3285 sayılı
Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu, 21/8/1963 tarihli ve 308 sayılı Tohumlukların
Tescil, Kontrol ve Sertifikasyonu Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır. Tanımlar Madde
4 — Bu Yönetmelikte geçen; Bakanlık : Tarım ve Köyişleri
Bakanlığını, Genel Müdürlük : Koruma ve
Kontrol Genel Müdürlüğünü, Ulusal referans laboratuvar :
Kontrol laboratuvarlarında yapılan hizmetlerin teknik yönden koordinasyonunu
yapan, kollaboratif çalışma düzenleyen, analiz yöntemlerinin geliştirilmesi
ve standardizasyonunun sağlanması için yurtiçi ve yurtdışı bilimsel
kuruluşlarla işbirliği ve ortak çalışma yürüten, eğitim ve araştırma yapan,
analiz sonuçlarına itiraz durumunda şahit numune çalışan ve AB referans
laboratuvarlarının faaliyetlerine ülke adına ulusal düzeyde katılım sağlayan
ve Türk Akreditasyon Kurumu veya Avrupa Akreditasyon Kurumlarına üye kuruluşlarca
akredite edilmiş laboratuvarı, Referans laboratuvar : Bakanlıkça
yetkilendirildiği konularda şahit numunelerde analiz yapan, eğitim veren,
araştırma yapan, yeterli bilgi ve donanıma sahip, Türk Akreditasyon
Kurumu veya Avrupa
Akreditasyon Kurumlarına üye kuruluşlarca akredite edilmiş olan
laboratuvarı, Kontrol laboratuvarı : Faaliyet
konularına göre Bakanlıkça yetkilendirilmiş özel veya kamu laboratuvarı, Sorumlu yönetici/müdür :
Laboratuvarın mevzuata uygun olarak yönetilmesinden sorumlu olan ve gıda
bilimi konusunda en az lisans düzeyinde eğitim almış; ziraat mühendisi, gıda
mühendisi, kimya mühendisi, su ürünleri mühendisi, kimyager, veteriner hekim,
biyolog, veya gıda konusunda lisans üstü eğitim almış olan personeli, Müdür yardımcısı : Kamu kontrol
laboratuvarlarının hizmetlerinin yürütülmesinde müdüre teknik ve idari yönden
yardımcı olan laboratuvar personeli, Teknik müdür yardımcısı : Kamu
kontrol laboratuvarının ana hizmet bölümleri ile kalite yönetim biriminin
yönetim ve koordinasyonunda müdüre teknik yönden yardımcı olan laboratuvar
personeli, İdari müdür yardımcısı : Kamu
kontrol laboratuvarının hizmetlerinin yürütülmesinde idari yönden müdüre
yardımcı olan laboratuvar personeli, Bölüm sorumlusu/laboratuvar şefi
: Laboratuvar bölümlerinin faaliyet ve görev alanına giren konularda
analizlerin yapılmasından sorumlu olan laboratuvar personeli, Laboratuvar personeli:
Laboratuvar bölümlerinin faaliyet ve görev alanına giren konularda analizleri
yapan, bölüm sorumlusu/laboratuvar şefi ve idareye karşı sorumlu olan en az
lisans düzeyinde eğitim almış ziraat mühendisi, gıda mühendisi, kimya
mühendisi, su ürünleri mühendisi, kimyager, veteriner hekim, biyolog ve
diyetisyeni, Laboratuvar yardımcı personeli:
Laboratuvar bölümlerinin faaliyet ve görev alanına giren konularda
analizlerin yapılmasında yardımcı olan, bölüm sorumlusu/laboratuvar şefi ve
idareye karşı sorumlu ve en az lise düzeyinde eğitim almış, laborant,
teknisyen ile ön lisans eğitimi almış teknikeri, Kuruluş izni : Kontrol
laboratuvarının bu Yönetmelik esaslarına göre Genel Müdürlükçe ürün/ürün
gurupları ve analiz bazında faaliyette bulunmak üzere belirlenmiş adreste
uygun bina ve ortamın yeterliliğini belirten izni, Çalışma izni : Kontrol
laboratuvarının bu Yönetmelik esaslarına göre Genel Müdürlük tarafından
incelenerek onaylanan ürün/ürün gurupları ve analiz bazında belirlenmiş
faaliyet konularını kapsayan izni, Metot validasyonu/metodun
geçerliliği: Bir metodun veya ölçüm prosedürünün performansını belirlemek
için yapılan test ve ölçme işlemlerini, Kalite yönetim birimi : "TS
EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için
Genel Şartlar" standardına göre laboratuvarlarda oluşturulması gereken
birimi, ifade eder. İKİNCİ
BÖLÜM Görev,
Yetki, Kuruluş ve Çalışma Esasları, İstihdam, Hizmet Bölümleri Sorumlu
yönetici/müdürün görev ve yetkileri Madde
5 — Sorumlu yönetici/müdür, Laboratuvarın mevzuata uygun
olarak yönetiminden sorumludur ve bu Yönetmelikte belirtilen hizmetleri,
mevzuata göre yürütmekle yükümlü olup, görev ve yetkileri şunlardır: a) Laboratuvar bölümlerinin
işlevine uygun olarak çalışmasını sağlamak ve kontrol etmek. b) Alet ve ekipmanların bakım,
onarım ve kalibrasyon ve performans testlerini yaptırmak. c) Laboratuvarda metot
validasyonu yapılmasını, standart çalışma prosedürlerinin hazırlanmasını ve
bunların dokümante edilmesini sağlamak. d) Numune ve analiz kayıt
defterlerinin düzenli tutulmasını ve numunelerin laboratuvarlara dağılımını
sağlamak. e) Laboratuvara giren numunenin
tüm analizlerinin onaylanmış metotlara uygun yapılmasını sağlamak. f) Analiz raporlarını onaylamak. g) Kontrol laboratuvarlarında
denetim tutanağı ile belirtilen hususların yerine getirilmesini sağlamak,
denetim tutanaklarının muhafazası için gerekli tedbirleri almak. h) Personelin eğitimi ile ilgili
programlar düzenlemek. ı) Laboratuvarın ulusal ve
uluslararası yeterlilik testlerine katılımını sağlamak. i) Kayıtların düzenli tutulmasını
ve arşivlenmesini sağlamak. j) Aylık faaliyet raporlarının
Genel Müdürlüğe bildirimini sağlamak. k) Kayıt ve raporlarda gizlilik
esasına uyulmasını sağlamak. Müdür
yardımcıları ve görevleri Madde
6 — Kamu kontrol laboratuvarlarında teknik ve idari olmak
üzere iki müdür yardımcısı istihdam edilebilir. a) Teknik müdür yardımcısının
görevleri: Laboratuvarın ana hizmet bölümleri ile kalite yönetim biriminin
yönetim ve koordinasyonunda müdüre teknik konularda yardımcı olmak. b) İdari müdür yardımcısının
görevleri: Laboratuvar hizmetlerinin idari yönden yönetimi, yürütülmesi ve
denetimi ile ilgili konularda müdüre yardımcı olmak, laboratuvarın tahakkuk
memurluğu görevini yürütmek. Kalite
yönetim birimi Madde
7 — Kontrol laboratuvarlarında, kalite yönetim birimi
"TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği
için Genel Şartlar" standardına göre kalite ile ilgili çalışmaların
organizasyon ve takibinden sorumludur. Kalite yönetim birimi, kalite
sistem politikalarını ve hedeflerini ve "TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve
Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar" standardı
şartlarını karşılayan kalite el kitabı ile sisteme ait prosedür ve
talimatları hazırlar veya hazırlatır ve diğer dokümanların hazırlanmasını
koordine ve sisteme uygunluğunu kontrol eder. Kalite yönetim birimi en az bir
kişiden oluşur. Bu kişilerin kontrol
laboratuvarlarında en az bir yıl çalışmış ve "TS EN ISO/IEC 17025 Deney
ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar"
standardının gerektirdiği eğitimleri almış olmaları gerekir. Kalite yönetim birimi, "TS
EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için
Genel Şartlar" standardı kapsamında kalite yöneticisi olarak görev
yapar. Laboratuvar politikası ve kaynaklar hakkında kararların alındığı en
yüksek yönetim kademesine doğrudan ulaşır. İstihdam Madde
8 — Kontrol laboratuvarlarında bir sorumlu yönetici/müdür
ve her laboratuvar hizmet bölümünde bir bölüm sorumlusu/laboratuvar şefi, yeterli
sayıda personel ve yardımcı personel istihdamı zorunludur. Kontrol laboratuvarlarında
faaliyet ve görev alanına giren konulara göre gıda, süt, su ürünleri,
zootekni, toprak, bitki koruma, tarla ve bahçe bitkileri bölümü mezunu ziraat
mühendisi, gıda mühendisi, kimya mühendisi, kimyager, su ürünleri mühendisi,
veteriner hekim, biyolog, polimer mühendisi, diyetisyen, tekniker, teknisyen,
laborant, veteriner sağlık teknisyeni teknik ve sağlık hizmetleri sınıfı
personeli istihdam edilir. Hayvan hastalıkları teşhis bölümü
oluşturulan kamu kontrol laboratuvarlarında bölüm sorumlusu olarak
mikrobiyoloji, patoloji ya da viroloji konusunda uzman veya doktor veteriner
hekimler istihdam edilir. Tohumluk kontrol bölümü
oluşturulan kamu kontrol laboratuvarlarında tarla bitkileri ve bahçe
bitkileri bölümü mezunu ziraat mühendisi istihdam edilir. Ayrıca, gerektiğinde elektrik,
elektronik, bilgisayar mühendisi veya tekniker, teknisyeni istihdam
edilebilir. Kamu kontrol laboratuvarlarına
ilk defa atanacak teknik ve sağlık hizmetleri sınıfı personelin hizmet süresi
beş yıldan az olmalıdır. Müdür ve müdür yardımcıları ile hizmet süresi beş
yıldan fazla olan teknik ve sağlık hizmetleri sınıfı personelin
laboratuvarlara atanabilmesi için daha önce laboratuvarda en az bir yıl
çalışmış olması gerekir. Laboratuvar
hizmet bölümleri Madde
9 — Laboratuvar, faaliyet konularına göre uygun hizmet
bölümlerini içerir. Bu bölümler; numune kabul, fiziksel, kimyasal,
mikrobiyoloji, katkı, kalıntı, mikotoksin, gıda ile temas eden madde ve
malzemeler, mineral, biyogüvenlik analiz laboratuvarı ve benzeri şeklinde
planlanabilir. Kamu kontrol laboratuvarlarında
ayrıca, yem, tohumluk analizlerinin ve hayvan hastalıkları teşhisinin
yapıldığı bölümler kurulabilir. ÜÇÜNCÜ
BÖLÜM Laboratuvar
Binası, Bölümleri ve Genel Özellikleri Laboratuvar
binası ve yeri Madde
10 — Laboratuvarlar insanların ikametgahına mahsus
binalarda olmamak üzere, imar mevzuatına uygun yerlerde kurulur. Laboratuvar
binasının bölümleri Madde
11 — Kontrol laboratuvarları aşağıdaki bölümlerden oluşur; a) İdari Bölüm: 1) Yönetici ve diğer personel
için ayrı oda. 2) Duş, tuvalet, giyinme odası. b) Laboratuvar hizmet bölümleri: 1) Numunelerin teslim alındığı
numune kabul bölümü. 2) Tartım işleminin yapıldığı
çevre şartlarından olumsuz şekilde etkilenmeyecek ayrı veya tek bir bölüm
halinde düzenlenen tartım bölümü. 3) Laboratuvarda kullanılacak
olan ve yapısına, risk grupları ile saklama koşullarına göre ayrı muhafaza
edilmek üzere kimyasal maddeler ve yedek yardımcı malzemeler için depo veya
uygun düzenlenmiş dolaplar. 4) Laboratuvarın çalışma
konularına göre hizmet bölümleri bulunur. Bu bölümler; fiziksel, kimyasal,
mikrobiyoloji, katkı, kalıntı, biyogüvenlik, gıda ile temas eden ambalaj
materyali analiz laboratuvarı ve benzeri şeklinde planlanabilir. Laboratuvarların
genel özellikleri Madde
12 — Laboratuvarların genel özellikleri ile ilgili hususlar
şunlardır: a) İdari ve analiz yapılan
bölümler ayrı olacak şekilde planlanmalıdır. b) Enstrümantal cihazlarla
yapılan analizlerde numune hazırlama ile cihazın bulunduğu alan ayrı
planlanmalıdır. c) Mikrobiyoloji laboratuvarı
kontaminasyonu önlemek amacıyla iş akış sırasına göre besiyeri hazırlama,
sterilize etme, ekim, inkübasyon işlemleri, kullanılmış malzemelerin
temizliği ve sterilizasyonu için ayrı bölümler içeren alanlardan oluşmalıdır. d) Her hizmet bölümü için en az
on beş metrekarelik alan olmalıdır. e) Laboratuvarlar özel ortam
gerektiren analizlerde bu şartları sağlayan alet ve ekipmanlarla donatılmalı
ve ayrı bölümler halinde planlanmalıdır. f) Laboratuvar çalışmalarında
analiz sonuçlarının olumsuz etkilenmemesi için ortamın; toz, nem, buhar,
titreşim, elektromanyetik etkenler ve zararlı canlılar gibi olumsuz
şartlardan korunması sağlanmalıdır. Laboratuvar çalışmalarında analizlerin
gerektirdiği ideal ortam sıcaklığının sağlanması için gerekli önlemler
alınmalıdır. g) Çalışan personelin iş
güvenliği için uygun giysi ve donanım kullanması sağlanmalıdır. h) Gerekli durumlarda bu maddenin
(e) bendinde belirtilen özel ortam veya alet ve ekipmanlarla çalışılmalıdır. i) Laboratuvarların her bölümünde
temizlik, sanitasyon ve dezenfeksiyon işlemleri yazılı talimatlara göre
düzenli olarak yapılmalıdır. j) Boru sistemleri, radyatörler,
aydınlatma sistem ve bağlantıları ile diğer servis noktalarının temizlenmesi
kolay olacak şekilde tasarlanmalıdır. Duvar, tavan ve tabanlar kolayca
temizlenebilir ve gerektiğinde dezenfekte edilebilir özellikte malzemelerle
kaplanmalıdır. k) Aydınlatma, ısıtma ve havalandırma
sistemleri yapılacak analizlere uygun olarak planlanmalıdır. l) Laboratuvarın analiz yapılan
bölümlerine çalışan personel haricindeki kişilerin girişleri önlenmelidir. m) Yedek yardımcı malzemeler ve
kimyasal maddeler yapısına, risk guruplarına ve saklama koşullarına göre
havalandırma sistemli kilitlenebilir ayrı oda, dolap veya depolarda
bulundurulmalıdır. n) Laboratuvarda ilk yardım için
gerekli ilaç ve malzemelerin bulunduğu ilk yardım dolabı ve talimatı yer
almalıdır. o) Tuvaletlerin laboratuvarın
analiz yapılan bölümleri ile doğrudan bağlantısı önlenmelidir. p) Laboratuvarın boya, badana ve
diğer bakımları düzenli olarak hazırlanacak yazılı talimatlara göre
yapılmalıdır. r) Laboratuvarın kapasitesine
uygun hacimde olmak üzere, numunelerin analize alınıncaya kadar ve analiz
sonrasında kalan örneklerin uygun şekilde muhafaza edileceği depo veya
soğutucu cihaz bulundurulmalıdır. s) Laboratuvarlarda ortaya çıkan
atıklar doğrudan alıcı ortama verilmez, gerekli önlemler alındıktan sonra tekniğine
ve mevzuatına uygun bir şekilde laboratuvardan uzaklaştırılmalıdır. t) Laboratuvarda kullanılan
patlayıcı, parlayıcı ve boğucu gaz içeren gaz tüpleri bina dışında tekniğine
uygun şekilde muhafaza edilmelidir. u) Laboratuvarlarda analizin
yapıldığı birimde atık da dahil olmak üzere ilgili tüm prosedürler ve
talimatlar bulundurulmalıdır. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Kontrol
Laboratuvarlarının Kuruluş ve Çalışma İzni, Yetkilendirme ve Bildirimler Kuruluş
izni Madde
13 — Laboratuvar kurmak isteyen kamu, gerçek ve/veya tüzel
kişiler aşağıdaki bilgi ve belgeleri içeren başvuru dosyası ile Bakanlığa
başvurur: a) Dilekçe. b) Laboratuvarın adı, sahibinin
adı soyadı veya kurumun adı, açık adresi, telefon, faks numarası ve
elektronik posta adresi. c) Kuruluş ve değişiklikleri
içeren Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi, vergi levhası fotokopisi ve ticaret
odasından alınan faaliyet belgesi. d) Sorumlu yönetici/müdür noter
onaylı sözleşmesi, diploma sureti, nüfus cüzdanı fotokopisi ve kayıtlı olduğu
meslek odasından alınacak belge. e) Laboratuvarın analiz ve ürün /
ürün gurupları bazında belirlenmiş genel faaliyet konularını belirten belge. f) Laboratuvar yerinin tapusu
veya kira sözleşmesi ile yapı kullanma izin belgesinin noter onaylı
fotokopisi. g) Laboratuvar cihaz yerleşim
planı. h) Laboratuvarda yangına karşı
gerekli önlemlerin alındığına dair itfaiyeden alınacak belge. Bakanlıkça, gönderilen bilgi ve
belgeleri içeren başvuru dosyasına istinaden en az bir kişi Genel Müdürlükten
olmak üzere Genel Müdürlüğün belirleyeceği ve konusunda uzman en az üç
kişiden oluşan bir komisyon tarafından laboratuvar yerinde incelenir ve bu
Yönetmeliğe uygun olması halinde laboratuvara kuruluş izin belgesi verilir. Yerinde yapılan incelemede
laboratuvarın bu Yönetmeliğe uygun bulunmaması halinde denetim raporunda
belirtilen eksikliklerin giderilmesi için laboratuvara süre verilir.
Eksikliklerin giderildiğine dair müracaatla yeniden yerinde inceleme yapılır
ve bu Yönetmeliğe uygun olması halinde laboratuvara kuruluş izin belgesi
verilir. Kuruluş izni verilen kontrol
laboratuvarının yeni bir bölüm açması durumunda yeni açılacak bölüm/bölümlere
ait belgeler istenir, yukarıda belirtilen işlemler yapılır ve kuruluş izni
yenilenir. Kuruluş izni amacıyla başvuruda
bulunan kamu kontrol laboratuvarlarından bu maddenin (c), (d) ve (f)
bendlerinde belirtilen belgeler istenmez. Çalışma
izni Madde
14 — Bakanlıktan kuruluş izni belgesi alan laboratuvar,
çalışma izni almak için, aşağıdaki bilgi ve belgelerle yeniden Bakanlığa
başvurur: a) Dilekçe. b) Laboratuvarın analiz ve ürün
ve/veya ürün gurupları bazında belirlenmiş faaliyet konularını belirten
belge. c) Laboratuvar organizasyon
şeması. d) Her bölüm
sorumlusu/laboratuvar şefi, laboratuvar personeli ve yardımcı personelinin
noter onaylı sözleşmesi, diploma sureti, nüfus cüzdanı fotokopisi varsa
meslek odasına kayıt belgesi. e) Bakanlıkça onaylanmış numune
kabul ve analiz defteri. f) Laboratuvarın çalışma izin
başvurusunda belirtilen analizlerin listesi, orijinal analiz metotları ile bu
yöntemlerin standart çalışma planı formatındaki metot talimatları. g) Orijinal metot olarak
ulusal/uluslararası kabul görmüş bir metot kullanılmaması durumunda metot
validasyon raporu. h) Laboratuvarda kullanılacak
cihaz, alet ve ekipmanların marka, model, üretim yılına ait bilgiler ve
kullanım talimatları ve kalibrasyon belgeleri. ı) Laboratuvar atıklarının
bertaraf edilmesi için ilgili kuruluş ile yapılan sözleşme. Bakanlık, gönderilen başvuru
dosyasını teknik yönden inceler ve/veya referans laboratuvara incelettirir.
İnceleme sonucu uygun bulunan kontrol laboratuvarı, en az bir kişi Genel
Müdürlükten olmak üzere Genel Müdürlüğün belirleyeceği konusunda uzman en az
üç kişiden oluşan bir komisyon tarafından yerinde incelenir ve bu Yönetmeliğe
uygun olan kontrol laboratuvarına çalışma izin belgesi verilir. Yerinde yapılan incelemede
laboratuvarın bu Yönetmeliğe uygun bulunmaması halinde denetim raporunda
belirtilen eksikliklerin giderilmesi için laboratuvara süre verilir. Eksikliklerin
giderildiğine dair müracaatla yeniden yerinde inceleme yapılır ve bu
Yönetmeliğe uygun olması halinde laboratuvara çalışma izin belgesi verilir. Çalışma izni verilen kontrol
laboratuvarının faaliyet konularını genişletmek istemeleri halinde faaliyet
genişletmeye esas belgeler istenerek yukarıda belirtilen işlemler yapılır ve
çalışma izni yenilenir. Yetkilendirme Madde
15 — Bakanlıktan kuruluş ve çalışma izin belgesi alan
kontrol laboratuvarı, ürün/ürün gurubu ve analiz bazında belirtilen faaliyet
konularında Bakanlık il müdürlüklerince gönderilecek yurt içi denetim,
ithalat ve ihracat numuneleri ile özel istek amaçlı numunelerde analiz
yapmaya yetkilidir. Laboratuvarlar izin verilen
faaliyet konusu dışında analiz raporu düzenleyemezler. Faaliyet konusu dışında analiz
raporu düzenleyen laboratuvarlar için bu Yönetmeliğin 18 inci maddesine göre
işlem yapılır. Bildirimler Madde
16 — Kuruluş ve çalışma izni alan kontrol laboratuvarının
kapatılması, sahibi, sorumlu yönetici, adresi ve adının değişmesi, çalışma
izninde belirtilen faaliyet konularının değiştirilmesi, genişletilmesi,
laboratuvarda yeni bir bölüm açılması veya laboratuvarın yapısını temelden
değiştirecek tadilatların yapılması halinde, on beş gün içinde değişiklikleri
içeren bilgi, belgeler, kuruluş ve çalışma izin belgelerinin asılları ile
birlikte Bakanlığa başvurulur. Laboratuvarın başvuru dosyası incelendikten
sonra gerekli görüldüğünde Bakanlıkça, en az bir kişi Genel Müdürlükten olmak
üzere Genel Müdürlüğün belirleyeceği konusunda uzman en az üç kişiden oluşan
bir komisyon tarafından laboratuvar yerinde incelenir ve bu Yönetmeliğe uygun
olması halinde laboratuvarın kuruluş ve/veya çalışma izin belgesi yenilenir. BEŞİNCİ
BÖLÜM Kontrol
Laboratuvarlarının Denetlenmesi, Kuruluş
ve Çalışma İzni İptali, Cezai Hükümler, Belge ve Kayıtların Tutulması Denetim Madde
17 — Kontrol laboratuvarı, Genel Müdürlüğün belirleyeceği
komisyon tarafından bu Yönetmelik esasları dahilinde şikayet dışında yılda en
az bir defa denetlenir. Denetimlerde gizlilik esastır. Sorumlu yönetici,
denetlemeye gelen görevlilere her türlü bilgi ve belgeyi göstermek
zorundadır. Denetim tutanağı iki nüsha
halinde düzenlenerek bir nüshası sorumlu yöneticiye verilir. Denetim tutanağı
daha sonraki denetimlerde sorumlu yönetici tarafından istenildiğinde denetim
görevlilerine gösterilir. Denetimden sonra, kontrol laboratuvarında eksiklik
veya uygunsuzluk bulunduğu takdirde, ilgili laboratuvar denetim tutanağında
belirtilen süre içerisinde eksikliklerini tamamlayarak Bakanlığa bildirir.
Belirlenen eksikliklerin; kontrol laboratuvarının eksikliği görülen konuda
analiz yapmasına engel teşkil etmesi durumunda, Genel Müdürlük kontrol
laboratuvarının o bölümü ya da analizi konusundaki analiz yapma yetkisini
eksiklik veya uygunsuzluğun giderilmesine kadar durdurabilir. Laboratuvar bu
süre sonunda yeniden Genel Müdürlüğün belirleyeceği komisyon tarafından
gerektiğinde yeniden denetlenir. Genel Müdürlükçe analiz
sonuçlarının kabul edilebilir hata sınırları içerisinde olup olmadığının
kontrolü amacıyla, gerektiğinde belirlenen bir referans laboratuvar
tarafından hazırlanarak gönderilen test numunesi kontrol laboratuvarına
analiz ettirilir ve analiz sonuçları referans laboratuvar tarafından
değerlendirilir. Referans laboratuvar tarafından değerlendirme ve analiz
sonuçları ile ilgili olarak Genel Müdürlüğe bilgi verilir. Analiz
sonuçlarının hata sınırları dışında olması halinde, Genel Müdürlük kontrol
laboratuvarının hata sınırları dışında olduğu belirlenen analizlerle ilgili
analiz yapma yetkisini, ulusal veya uluslar arası yeterlilik testleri
düzenleyen kuruluşlarca analiz sonuçlarının yeterliliği onaylanana kadar
durdurabilir. Ayrıca, gerektiğinde Genel Müdürlük, laboratuvarda analiz
edilen numunelerden birine ait şahit numuneyi analiz sonuçlarının kabul
edilebilir hata sınırları içinde olup olmadığının kontrolü amacıyla referans
bir laboratuvara analiz ettirir. Kontrol laboratuvarları her yıl
Genel Müdürlüğün belirleyeceği konularda ulusal veya uluslar arası yeterlik
testlerine katılarak test sonuçlarını Genel Müdürlüğe bildirirler. Yapılan denetimler sırasında
belirlenen eksikliklerin bildirilen süre içerisinde tamamlanmaması durumunda
bu Yönetmeliğin 18 inci maddesine göre işlem yapılır. Kuruluş
ve çalışma izni iptali ile cezai hükümler Madde
18 — Kontrol laboratuvarının, Bakanlıktan kuruluş ve/veya
çalışma izni almadan faaliyette bulunduğunun tespitinde; 5179 sayılı
Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin
Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 29 uncu maddesinin (b) fıkrasında
belirtilen hükme göre laboratuvar faaliyetten men edilir ve on bin YTL idari
para cezası verilir. Kontrol laboratuvarının; a) Çalışma izin belgesinde
belirtilen ve Bakanlıkça onaylanan faaliyet konusu dışında çalışması, b) Bu Yönetmeliğin 16 ncı
maddesinde yer alan konularla ilgili olarak belirlenen süre içerisinde
bildirimlerde bulunmaması, c) Bu Yönetmeliğin 17 nci
maddesine göre yapılan denetim sırasında denetim elemanlarınca tespit edilen
eksikliklerin belirlenen süre içerisinde tamamlanmaması, Hallerinde laboratuvar
faaliyetten men edilir ve on bin YTL idari para cezası verilir. Faaliyetten
men edilen laboratuvarın tekrar faaliyete geçebilmesi için yeniden kuruluş
ve/veya çalışma izni alması zorunludur. Bu madde hükümleri Kamu kontrol
laboratuvarları için uygulanmaz. Belge
ve kayıtlar Madde
19 — Laboratuvarın işleyişiyle ilgili olarak aşağıdaki
doküman ve kayıtlar tutulur: a) Genel numune kayıt defteri
(Ek-1). b) Bölümlere ait numune kayıt defteri
(Ek-2). c) Bölümlere ait analiz ile
ilgili çalışma detaylarını gösteren analiz defteri (Ek-3). d) Muayene ve analiz defteri
(Ek-4). d) Yurtiçi denetim muayene ve
analiz raporu (Ek-5). e) Özel istek muayene ve analiz
raporu (Ek-6). f) İhracat muayene ve analiz
raporu (Ek-7). g) İthalat muayene ve analiz
raporu (Ek-8). h) Yem muayene ve analiz raporu
(Ek-9). ı) Hayvan hastalıkları teşhis
raporu (Ek-10). i) Ulusal ve/veya Uluslar arası
yeterlilik test sonuçlarına ait kayıtlar. j) Alet, ekipman bakım, onarım ve
kalibrasyon çizelgesi (Ek-11). k) Alet ve ekipman listesi
(Ek-12). l) Alet, ekipmanların kullanım
talimatları. m) Enstrümental analizlerde
elektronik yedekleri veya kromotogram çıktıları. n) Analiz metotlarına ve
cihazlara ait validasyon raporları. o) Personel bilgi kayıtları. ö) Eğitim kayıtları. p) Kimyasal madde kayıtları. r) İlk yardım talimatı. s) Aylık faaliyet raporu (Ek-13). ş) Standart çalışma planı
(Ek-14). t) Kimyasal madde kayıt defteri
(Ek-15). u) Kimyasal madde kullanım kayıt
defteri (Ek-16). Yukarıda belirtilen doküman ve
kayıtlar en az beş yıl muhafaza edilir. ALTINCI
BÖLÜM Analiz
Metotları, Analiz Raporları ve Ücretleri Analiz
metotları Madde
20 — Kontrol laboratuvarlarında öncelikle Türk Gıda Kodeksi
Yönetmeliğinde belirtilen analiz metotları kullanılır. Analiz metotları Türk
Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde mevcut değilse, Bakanlık tarafından izin
verilecek, ulusal/uluslararası kabul edilmiş bir analiz metodu kullanılır.
Ulusal/uluslararası kabul edilmiş bir analiz metodu kullanıldığında,
laboratuvar tarafından ilgili metodun laboratuvarda uygulanabilirliğinin
verifikasyon çalışması ile teyit edilmesi yeterlidir. Ulusal/uluslararası
kabul edilmiş bir analiz metodu kullanılmadığında, laboratuvar tarafından
ilgili metodun validasyon çalışmaları yapılarak dokümante edilir. Yapılan
validasyon metotta tanımlanmış olan ürün/ürünler için geçerlidir. Metotta
belirtilenin dışında farklı özelliklere sahip bir matriksteki ürün
çalışıldığında metot yeniden valide edilir. Elde edilen validasyon
sonuçlarına göre metodun optimum şartlarda ve en yüksek performansta
kullanılması için gerekli olan uyarıların, dikkat edilecek noktaların, kritik
nokta ve kritik işlemlerin tanımlandığı rutin uygulamalara yönelik metot
talimatları standart operasyon prosedürü olarak hazırlanır. Yem ile ilgili analizlerde 1734
sayılı Yem Kanununda belirtilen yöntemler uygulanır. Tohumlukların tescil ve
sertifikasyonu ile ilgili muayene ve analizler ise 308 sayılı Tohumlukların
Tescil, Kontrol ve Sertifikasyonu Kanunu ile ilgili 1/2/1964 tarihli ve 11622
sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tohumlukların Tescil, Kontrol ve
Sertifikasyonu Hakkındaki Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe göre
yapılır. Özel istek numuneleri müşteri
talep ettiği metoda göre analiz yapılabilir ve analiz raporunda
"Yukarıda belirtilen analizler numune sahibinin talep ettiği analiz
metoduna göre yapılmıştır" ifadesi yer alır. Bu rapor adli-idari
işlemlerde ve reklam amacıyla kullanılamaz. Analiz
raporları Madde
21 — Kontrol
laboratuvarlarında düzenlenen analiz raporları; denetim (Ek-5),
ihracat (Ek-7), ithalat (Ek-8)’e göre en az üç nüsha halinde ve özel istek
numuneleri için ise (Ek-6)’ya göre en az iki nüsha düzenlenir. Laboratuvarların düzenleyecekleri
raporlar reklam amacıyla kullanılamaz. Laboratuvar tarafından analiz
raporlarının gizliliği esastır. Analiz raporlarının
hazırlanmasında aşağıdaki hususlara dikkat edilir: a) Enstrümantal cihazlarla
yapılan analizlerde kullanılan cihaz, metot adı ve miktar olarak verilebilen
en düşük limit ölçüm limiti olarak analiz raporuna yazılır. b) İthalat, ihracat ve denetim
amaçlı numunelerde analiz sonuçları ile ilgili herhangi bir değerlendirme
yapılmaz. c) Numunede yapılan bütün
analizler aynı raporda belirtilir. d) Analiz raporunda raporun
kısmen kullanılamayacağına dair uyarıcı ifade ve "Analiz Sonuçları
Yukarıda Belirtilen Numune İçin Geçerlidir" ifadesi yer almalıdır. e) Bakanlığın yetki verdiği
hususlarda ilgili mevzuata göre analiz raporlarında değerlendirme yapılır. Analiz
ücretleri Madde
22 — Kamu kontrol laboratuvarlarında uygulanacak numune
analiz ücretleri, her yıl Genel Müdürlüğün belirleyeceği esaslara göre
oluşturulacak bir komisyon tarafından, analiz maliyetleri dikkate alınarak analiz
bazında belirlenir. YEDİNCİ
BÖLÜM Çeşitli
ve Son Hükümler Yürürlükten
kaldırılan yönetmelik Madde
23 — 4/9/2000 tarihli ve 24160 Sayılı Resmî Gazete’ de
yayımlanan Özel Gıda Kontrol Laboratuvarlarının Kuruluş ve Faaliyetleri
Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Geçici
Madde 1 – Halen faaliyet gösteren kontrol laboratuvarları bu
Yönetmeliğin yayımından itibaren bir yıl içinde bu Yönetmelik hükümlerine
uymak zorundadır. Yürürlük Madde
24 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme Madde
25 — Bu Yönetmelik hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı
yürütür. Ekleri İçin Tıklayınız |