7 Ocak 2012 CUMARTESÝ

Resmî Gazete

Sayý : 28166

YÖNETMELÝK

Baþbakanlýk (Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý)tan:

DÝN ÝÞLERÝ YÜKSEK KURULU UZMAN VE UZMAN YARDIMCILIÐI

SINAV VE ATAMA YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý, Din Ýþleri Yüksek Kurulu uzman yardýmcýlýðý ve uzmanlýðýna atanacaklarda aranacak nitelikleri, yarýþma ve yeterlik sýnavlarý ile bu unvanlara yapýlacak atamalara dair usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnda istihdam edilecek Din Ýþleri Yüksek Kurulu uzman yardýmcýlarý ve uzmanlarý hakkýnda uygulanýr.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 22/6/1965 tarihli ve 633 sayýlý Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Kuruluþ ve Görevleri Hakkýnda Kanunun 5 inci maddesine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Baþkan: Diyanet Ýþleri Baþkanýný,

b) Baþkanlýk: Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýný,

c) Kurul: Din Ýþleri Yüksek Kurulunu,

ç) Kurul Baþkaný: Din Ýþleri Yüksek Kurulu Baþkanýný,

d) Mesleki Yeterlik Sýnavý: Uzman yardýmcýlarýnýn uzmanlýða geçiþi için yapýlan sýnavý,

e) Tez: Uzman yardýmcýlarýnýn hazýrlayacaklarý uzmanlýk tezini,

f) Tez ve Yeterlik Sýnavý Komisyonu: Tez konularýný ve tez danýþmanlarýný belirleyen, tezleri deðerlendiren, uzmanlýða geçiþte mesleki yeterlik sýnavýný yapan komisyonu,

g) Uzman: Din Ýþleri Yüksek Kurulu uzmanýný,

ð) Uzman Yardýmcýsý: Din Ýþleri Yüksek Kurulu uzman yardýmcýsýný,

h) Yarýþma sýnavý: Uzman yardýmcýlýðý giriþ sýnavýný,

ý) Yarýþma Sýnavý Komisyonu: Uzman yardýmcýlýðý yarýþma sýnavý için oluþturulan komisyonu,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Uzman Yardýmcýlýðýna Giriþ ve Sýnavlar

Yarýþma sýnavý duyurusu

MADDE 5 (1) Yarýþma sýnavý, sýnav tarihinden en az bir ay önce Baþkanlýðýn resmi internet adresinde, Resmî Gazetede ve Türkiye genelinde yayýmlanan tirajý en yüksek günlük ilk beþ gazetenin en az birinde ilân edilir.

(2) Yarýþma sýnavý duyurusunda baþvuru þartlarý, sýnav konularý, baþvuru tarihleri, baþvuru þekli, sýnavýn yapýlacaðý yer, atama yapýlacak boþ kadro sayýsý, baþvuruda istenen belgeler ile gerekli görülen diðer hususlar belirtilir.

Yarýþma sýnavýna baþvuru þartlarý

MADDE 6 (1) Yarýþma sýnavýna baþvuracaklarda aþaðýdaki þartlar aranýr;

a) 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen þartlarý taþýmak,

b) En az lisans düzeyinde dinî yüksek öðrenim görmüþ olmak,

c) Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý Atama ve Yer Deðiþtirme Yönetmeliðinde yer alan ortak nitelik þartýný taþýmak,

ç) Baþkanlýkça açýlan ihtisas kursunu bitirmiþ veya yüksek lisans/doktora yapmýþ olmak,

d) Sýnavýn yapýldýðý yýlýn ilk günü itibarýyla otuz beþ yaþýný doldurmamýþ olmak.

(2) Uzman yardýmcýlýðý yarýþma sýnavýnda iki defa baþarýsýz olanlar bir daha bu sýnava katýlamazlar.

Baþvuruda istenen belgeler

MADDE 7 (1) Yarýþma sýnavýna katýlmak isteyen adaylardan aþaðýdaki belgeler istenir:

a) Ýþ Talep Formu (EK-1)

b) Yüksek öðrenim diplomasýnýn veya çýkýþ belgesinin aslý veya Baþkanlýkça onaylý örneði; öðrenimini yabancý ülkelerde yapmýþ ise denklik belgesiyle birlikte diplomanýn Baþkanlýkça onaylanmýþ sureti,

c) Adayýn kendi el yazýsý ile yazýlmýþ; anne ve babasýnýn adlarý ile meslek ve iþleri, ilk, orta ve yüksek öðrenimini yaptýðý okullar, yüksek öðrenimden sonra ne gibi iþler yaptýðý ve kendisi hakkýnda bilgi verebilecek iki kiþinin isimleri ile T.C. kimlik numarasýnýn, iþ ve ikametgâh adreslerinin de belirtildiði öz geçmiþi,

ç) Ýki adet biometrik fotoðraf,

(2) Ýstenen belgeler aslý ibraz edilmek kaydýyla suretleri Baþkanlýk merkez, taþra ve yurtdýþý birimlerince onaylanýr.

Baþvuru þekli ve yeri

MADDE 8 (1) Yarýþma sýnavýna baþvuru; þahsen, elden veya posta yoluyla ilânda belirtilen adrese veya ilânda belirtildiði takdirde internet eriþimi üzerinden yapýlýr. Postadaki gecikmeler ve ilânda belirtilen süre içinde yapýlmayan baþvurular dikkate alýnmaz.

Baþvurularýn incelenmesi

MADDE 9 (1) Baþkanlýk Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürlüðü, öngörülen süre içinde yapýlan baþvurularý inceleyerek, ilgililerin aranan þartlarý taþýyýp taþýmadýklarýný tespit eder ve sýnava gireceklerin listesini düzenler.

(2) Ýstenen belgelerde eksik veya gerçeðe aykýrý beyanda bulunduðu tespit edilenlerin baþvurularý geçersiz sayýlýr. Bu durumun sýnavdan sonra tespit edilmesi halinde bu kiþilerin sýnavlarý geçersiz sayýlarak atamalarý yapýlmaz; atamalarý yapýlmýþ olsa dahi iptal edilir ve bu kiþiler hiçbir hak talep edemezler.

Yarýþma Sýnavý Komisyonu

MADDE 10 (1) Kurul Baþkaný veya vekili, bir Kurul üyesi, Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürü ve Baþkanlýkça belirlenecek iki üye olmak üzere toplam beþ kiþiden müteþekkil Yarýþma Sýnavý Komisyonu oluþturulur. Komisyon için ayrýca iki de yedek üye belirlenir ve gerektiðinde Komisyona üniversitelerden üye alýnabilir.

(2) Yarýþma Sýnavý Komisyonu, yarýþma sýnavý konularýna dair yazýlý ve sözlü sýnav sorularýný hazýrlamakla/hazýrlatmakla yükümlüdür.

(3) Yazýlý ve sözlü yarýþma sýnavlarý ayný komisyon tarafýndan yapýlýr.

(4) Komisyonun sekretarya hizmetleri Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürlüðü tarafýndan yürütülür.

Yarýþma sýnavýna çaðrý

MADDE 11 (1) Yarýþma sýnavý baþvuru þartlarýný taþýyan adaylara yazýlý sýnav yeri ve tarihinin belirtildiði Sýnav Giriþ Belgesi verilir. Sýnav Giriþ Belgesi olmayan adaylar sýnava katýlamazlar.

(2) Yazýlý sýnav sonuçlarýna göre yetmiþ ve üstü puan alan adaylar, Baþkanlýkça uygun görülecek tarihte yapýlacak sözlü sýnava çaðrýlýr.

Yarýþma sýnavý ve deðerlendirme

MADDE 12 (1) Uzman yardýmcýsý, Baþkanlýkça yapýlan yarýþma sýnavý ile mesleðe alýnýr. Yarýþma sýnavý, kadro ve ihtiyaç durumu dikkate alýnarak uygun görülecek tarihlerde Baþkanlýk personeli arasýnda yapýlýr.

(2) Yarýþma sýnavý, yazýlý ve sözlü olmak üzere iki aþamada yapýlýr. Yazýlý ve sözlü sýnavlar yüz tam puan üzerinden deðerlendirilir ve baþarýlý olabilmek için sýnavlarýn her birinden en az yetmiþ puan almak gerekir. Yazýlý sýnavda baþarýlý olanlar sözlü sýnava çaðrýlýr.

(3) Yazýlý sýnav aþaðýdaki konulardan yapýlýr:

a) Kur'an-ý Kerim,

b) Arapça,

c) Fýkýh,

ç) Tefsir,

d) Hadis,

e) Akaid-Kelam

f) Devlet memurlarý mevzuatý ve Baþkanlýk mevzuatý.

(4) 3’üncü fýkranýn (a), (b) ve (f) bentleri yirmiþer puan, diðer bentler onar puan üzerinden deðerlendirilir.

(5) Sözlü sýnavda aday aþaðýdaki yönlerden deðerlendirilir:

a) Yazýlý yarýþma sýnavýnda belirtilen sýnav konularýyla birlikte Baþkanlýðýn hizmet alanlarýyla ilgili bilgi düzeyi,

b) Kavrama, muhakeme etme ve ifade etme yeteneði,

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranýþ ve tepkilerinin mesleðe uygunluðu,

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandýrýcýlýðý,

d) Genel yetenek ve genel kültürü,

e) Bilimsel ve teknolojik geliþmelere açýklýðý.

(6) 5inci fýkranýn (a) bendi elli puan, diðer bentler onar puan üzerinden deðerlendirilir.

(7) Sözlü sýnavda, komisyon baþkaný ve üyeleri tarafýndan adaya ayrý ayrý puan verilir ve tutanaða geçirilir. Komisyonun baþkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanlarýn aritmetik ortalamasý adayýn sözlü puanýdýr.

(8) Yazýlý ve sözlü sýnavlara katýlacaklarýn temel ve özel yeterliklerinin tespitinde Baþkanlýkça belirlenen Din Ýþleri Yüksek Kurulu Uzman Yardýmcýlarýnýn Temel ve Özel Yeterlikleri esas alýnýr. Bu hususa sýnav ilanýnda yer verilir ve yeterlikler Baþkanlýðýn elektronik sayfasýnda ayrýca yayýnlanýr.

Sýnav sonuçlarý, ilan ve itiraz

MADDE 13 (1) Sýnav Komisyonu, yazýlý ve sözlü sýnav sonucunda alýnan notlarýn aritmetik ortalamasýna göre en yüksek puan alan adaydan baþlamak üzere sýralama yaparak ilan edilen kadro sayýsý kadarýný asýl, diðerlerini yedek olacak þekilde kazananlarýn listesini belirler.

(2) Puanlarýn eþitliði halinde, yazýlý sýnav puaný yüksek olana sýralamada öncelik verilir.

(3) Yarýþma sýnavýný kazananlarýn listesi Baþkanlýðýn resmi internet adresinde ilân edilir.

(4) Sýnav sonuçlarýnýn Baþkanlýkça ilan edilmesinden itibaren yedi gün içinde yazýlý olarak Sýnav Komisyonuna itiraz edilebilir. Ýtirazlar, Sýnav Komisyonunca en fazla onbeþ gün içinde incelenerek karara baðlanýr ve bu karar adaya bildirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Uzman Yardýmcýlýðýna Atanma, Yetiþtirilme ve Uzmanlýk Tezi Çalýþmalarý

Uzman yardýmcýlýðýna atanma

MADDE 14 (1) Yarýþma sýnavýndaki baþarý sýralamasýna göre asýl listede kazanan adaylar Uzman Yardýmcýsý olarak atanýrlar.

(2) Ýlan edilen kadrolarda yeni bir sýnav ilanýna kadar çeþitli sebeplerle boþalma olmasý halinde bu kadrolara yedek listedeki adaylardan atama yapýlabilir.

(3) Atama iþlemlerinin yapýlmasý için belirlenen süre içinde geçerli bir mazereti olmaksýzýn müracaat etmeyenlerin atama iþlemleri yapýlmaz.

Uzman yardýmcýlarýnýn eðitimi ve yetiþtirilmesi

MADDE 15 (1) Uzman yardýmcýlarý, Kurul tarafýndan hazýrlanacak programa göre, temel ve hazýrlayýcý eðitime tâbi tutulurlar.

(2) Bir yýlýný tamamlayan uzman yardýmcýlarý tez çalýþmasýna baþlatýlýr. Tezin hazýrlanmasýnda, konunun baþka bir kurum ve kuruluþta uzmanlýk, yüksek lisans, doktora tezi veya baþka bir ad altýnda içerik ve sonuçlarý açýsýndan ayný þekilde incelenip savunulmamýþ olmasý;  uzman yardýmcýsýnýn görüþ ve deðerlendirmeleri ile önerilerini içermesi, özgün ve bilimsel çalýþma metot, ilke ve etiðine uygun olmasý esastýr.

(3) Baþkanlýk tarafýndan tespit edilecek programlar çerçevesinde, tez konularýyla ilgili araþtýrma yapmak, meslekî bilgi ve görgülerini artýrmak, yabancý dil seviyelerini geliþtirmek ve incelemelerde bulunmak amacýyla uzman yardýmcýlarý iki yýlý geçmemek üzere yurtdýþýna gönderilebilirler.

Tez ve Yeterlik Sýnavý Komisyonu

MADDE 16 (1) Baþkan onayý ile Kurul Baþkanýnýn veya Vekilinin baþkanlýðýnda, Kurul üyeleri ile üniversite öðretim üyeleri arasýndan belirlenecek toplam beþ asýl ve iki yedek üyeden müteþekkil Tez ve Yeterlik Sýnavý Komisyonu oluþturulur.

(2) Baþkanlýðýn hizmet alaný ve ihtiyaçlarý gözetilerek tez çalýþmalarýnda esas alýnacak tez konularý listesi, Tez ve Yeterlik Sýnavý Komisyonunca hazýrlanýr.

(3) Uzman yardýmcýlarý tarafýndan hazýrlanan tezlerin deðerlendirilmesi ile bunlarýn mesleki yeterlik sýnavlarý ayný komisyon tarafýndan yapýlýr.

Tez konusunun belirlenmesi

MADDE 17 (1) Uzman yardýmcýsý, tez konularý listesinde yer alan üç konuyu tercih sýrasýna göre Kurul Baþkanlýðýna bildirir.

(2) Tez ve Yeterlik Sýnavý Komisyonu, Uzman Yardýmcýsýnýn hazýrlayacaðý tez konusunu belirledikten sonra, her uzman yardýmcýsýna Baþkanlýktan veya üniversitelerden bir tez danýþmaný belirler ve tez çalýþmalarý bu danýþman rehberliðinde yürütülür.

Tezin deðerlendirilmesi ve kabulü

MADDE 18 (1) Uzman yardýmcýsý, tez konusunun belirlendiði tarihten itibaren en geç bir yýl içinde hazýrladýðý tezi Tez ve Yeterlik Sýnavý Komisyonuna teslim etmek zorundadýr.

(2) Tez ve Yeterlik Sýnavý Komisyonu, tez danýþmanlarýnýn raporlarýný da dikkate alarak en fazla iki ay içinde deðerlendirmelerini yapar ve tezlerin yeterli veya yetersiz olduðuna karar verir.

(3) Komisyon üye tam sayýsý ile toplanýr, oylarýný yeterli veya yetersiz þeklinde kullanýr ve kararlar oy çokluðu ile alýnýr.

(4) Tez deðerlendirmesi yeterli görülen uzman yardýmcýsý, tez savunmasýna çaðrýlýr. Tez ve Yeterlik Sýnavý Komisyonunca tez savunmasý yeterli görülenlerin tezi kabul edilir ve bunlar mesleki yeterlik sýnavýna girmeye hak kazanýr.

(5) Deðerlendirme ve savunma aþamalarýnda tezle ilgili eksikliklerin giderilmesi için tez sahibine en fazla altý aya kadar ek süre verilebilir. Tezi yetersiz görülen uzman yardýmcýsý, mesleki yeterlik sýnavýna girme hakkýný kaybeder.

(6) Geçici veya sürekli görevle veya eðitim amacýyla yurt dýþýnda bulunan yahut geçerli bir mazereti sebebiyle tezini süresi içinde teslim edemeyen ve süre uzatýmý talebiyle Tez ve Yeterlik Sýnavý Komisyonuna baþvuran uzman yardýmcýlarýna, durumlarý deðerlendirilerek tezlerini teslim etmeleri için en fazla altý aya kadar ek süre verilebilir.

(7) Tez ve Yeterlik Sýnavý Komisyonunun sekretarya hizmetleri Ýnsan Kaynaklarý Genel Müdürlüðü tarafýndan yürütülür.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Mesleki Yeterlik Sýnavý ve Uzmanlýða Atanma

Mesleki yeterlik sýnavýna baþvuru þartlarý

MADDE 19 (1) Mesleki yeterlik sýnavýna girebilmek için aþaðýdaki þartlar aranýr:

a) Adaylýkta geçen süreler de dâhil en az üç yýl uzman yardýmcýsý olarak Baþkanlýkta görev yapmýþ olmak,

b) Tezi kabul edilmiþ olmak,

c) Arapça ile birlikte Ýngilizce, Almanca, Fransýzca, Rusça, Farsça, Balkan ve Kafkas dillerinin herhangi birinden, Kamu Personeli Yabancý Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavýndan (KPDS) en az (C) düzeyinde veya buna denk kabul edilen uluslararasý geçerliliði olan yabancý dil belgesine sahip olmak,

ç) Uyarma ve kýnama cezasý hariç son beþ yýlda disiplin cezasý almamýþ olmak,

d) Uzman yardýmcýsý için belirlenen (EK-2) performans ölçütleri ve deðerlendirme formuna göre baþarýlý olmak.

(2) Aylýksýz izinli geçirilen süreler ile altý ayý geçen hastalýk izni süreleri, birinci fýkranýn (a) bendinde geçen sürenin hesaplanmasýnda dikkate alýnmaz.

Mesleki yeterlik sýnavý ve deðerlendirme

MADDE 20 (1) Din Ýþleri Yüksek Kurulu uzman yardýmcýlarýnýn, uzman kadrolarýna geçiþlerinde Baþkanlýkça uygun görülen tarihlerde mesleki yeterlik sýnavý açýlýr.

(2) Mesleki yeterlik sýnavý yazýlý ve sözlü olmak üzere iki aþamada yapýlýr. Yazýlý ve sözlü sýnavlar yüz tam puan üzerinden deðerlendirilir ve baþarýlý olabilmek için sýnavlarýn her birinden en az yetmiþ puan almak gerekir. Yazýlý sýnavda baþarýlý olanlar sözlü sýnava çaðrýlýr.

(3) Yazýlý sýnav aþaðýdaki konulardan yapýlýr:

a) Kur'an-ý Kerim,

b) Arapça,

c) Fýkýh,

ç) Tefsir,

d) Hadis,

e) Akaid-Kelam,

f) Anayasa, Devlet memurlarý mevzuatý ve Baþkanlýk mevzuatý.

(4) 3’üncü fýkranýn (a), (b) ve (f) bentleri yirmiþer puan, diðer bentler onar puan üzerinden deðerlendirilir.

(5) Sözlü sýnavda aday aþaðýdaki yönlerden deðerlendirilir:

a) Yazýlý sýnavda belirtilen konularla birlikte Baþkanlýðýn hizmet alanlarýyla ilgili bilgi düzeyi,

b) Kavrama, muhakeme etme ve ifade etme yeteneði,

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, davranýþ ve tepkilerinin mesleðe uygunluðu,

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandýrýcýlýðý,

d) Genel yetenek ve genel kültürü,

e) Bilimsel ve teknolojik geliþmelere açýklýðý.

(6) 5inci fýkranýn (a) bendi elli puan; diðer bentler onar puan üzerinden deðerlendirilir.

(7) Sözlü sýnavda her bir komisyon üyesi tarafýndan adaylara ayrý ayrý puan verilir ve tutanaða geçirilir. Komisyon baþkan ve üyelerinin yüz tam puan üzerinden verdikleri puanlarýn aritmetik ortalamasýnýn en az yetmiþ puan olmasý þarttýr.

(8) Yazýlý ve sözlü sýnavlardan alýnan puanlarýn aritmetik ortalamasýna göre baþarý sýralamasý belirlenir. Puanlarýn eþitliði halinde yazýlý sýnav puaný yüksek olana sýralamada öncelik verilir.

(9) Yazýlý ve sözlü sýnavlara katýlacaklarýn temel ve özel yeterliklerinin tespitinde Baþkanlýkça belirlenen Din Ýþleri Yüksek Kurulu Uzmanlarýnýn Temel ve Özel Yeterlikleri esas alýnýr. Bu hususa sýnav ilanýnda yer verilir ve yeterlikler Baþkanlýðýn elektronik sayfasýnda ayrýca yayýnlanýr.

Uzmanlýða atanma

MADDE 21 (1) Mesleki yeterlik sýnavýnda baþarýlý olan uzman yardýmcýlarý, Din Ýþleri Yüksek Kurulu Uzmanlýðýna atanýr.

Baþarýsýzlýk durumu

MADDE 22 (1) Din Ýþleri Yüksek Kurulu uzmanlýðý mesleki yeterlik sýnavýnda iki defa baþarýsýz olanlar ile sýnava girmeye hak kazandýðý halde geçerli mazereti olmaksýzýn sýnava girmeyenler, Din Ýþleri Yüksek Kurulu uzman yardýmcýsý unvanýný kaybederler ve durumlarýna uygun baþka kadrolara atanýrlar.

Müktesep haklar

MADDE 23 (1) Bu Yönetmelik hükümlerine göre Din Ýþleri Yüksek Kurulu Uzmaný unvanýný kazandýktan sonra baþka görevlere atananlar, boþ kadro olmasý ve Kurulun ihtiyacý bulunmasý þartýyla, uzman kadrosuna yeniden atanabilirler.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Son Hükümler

Yürürlük

MADDE 24 (1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 25 (1) Bu Yönetmelik hükümleri Diyanet Ýþleri Baþkanlýðýnýn baðlý olduðu Bakan tarafýndan yürütülür.

 

Yönetmeliðin eklerini görmek için týklayýnýz