30 Aralýk 2012  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 28513 (2. Mükerrer)

TEBLÝÐ

Ekonomi Bakanlýðýndan:

ÇEVRENÝN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN

METAL HURDALARIN ÝTHALAT DENETÝMÝ TEBLÝÐÝ

(Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2013/23)

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Tebliðin amacý, Türkiye gümrük bölgesine girecek Ek-1 sayýlý listede yer alan metal hurdalara iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Teblið, Türkiye gümrük bölgesine girecek Ek-1 sayýlý listede yer alan metal hurdalarý kapsar.

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Teblið, 13/10/2005 tarihli ve 25965 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan 7/9/2005 tarihli ve 2005/9454 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý eki Dýþ Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Rejimi Kararýnýn 4 üncü maddesine dayanýlarak düzenlenmiþtir.

Ýthalatçý

MADDE 4 (1) Ek-1 sayýlý listede yer alan metal hurdalarý, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýndan Metal Hurda Ýthalatçý Belgesi almýþ olmak kaydýyla;

a) Metal hurda ergiterek iþlem yapan sanayiciler,

b) Metal hurdayý parçalamak ve boyutlarýný küçültmek suretiyle kalitesini ve yoðunluðunu arttýrmak üzere ön iþlem uygulayan ve bu amaçla Bakanlýktan Geçici Faaliyet Belgesi, Çevre Ýzin ve Lisans Belgesi veya Çevre Lisansý Belgesine sahip sanayiciler,

ithal edebilirler.

(2) Birinci fýkrada belirtilen ithalatçýlarýn, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafýndan yapýlacak deðerlendirme neticesinde radyasyon ölçüm sistemine (bu iþ için uygun ve kalibre edilmiþ sabit ve portatif radyasyon ölçüm cihazlarýna) ve radyasyon güvenliði konusunda eðitim almýþ personele sahip olduðunun belirlenmesi gerekmektedir. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafýndan, firma tesislerindeki radyasyon ölçüm sistemlerine iliþkin deðerlendirme sonucu görülecek eksiklikler Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna bildirilir.

(3) Bu Tebliðe istinaden Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca düzenlenen Metal Hurda Ýthalatçý Belgesi, verildiði tarihten itibaren 2 yýl geçerlidir. Metal Hurda Ýthalatçý Belgesi alan sanayicilerin listesi Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnýn internet sayfasýnda ilan edilir.

(4) Ekonomik etkili gümrük rejimleri kapsamýnda Türkiye gümrük bölgesine gelen bir eþyanýn herhangi bir iþçilik, iþleme, kullaným veya bekleme sonucu Ek-1 ve Ek-2 sayýlý listelerde yer alan metal hurdaya dönüþmesi ve Serbest Dolaþýma Giriþ Rejimine tabi tutulmasý halinde Metal Hurda Ýthalatçý Belgesi alýnmasý zorunlu deðildir.

(5) Dahilde Ýþleme Rejimi Kararý kapsamýnda ithal edilen ürünlerden elde edilen ikincil iþlem görmüþ ürünlerin Ek-1 ve Ek-2 sayýlý listelerde yer almasý halinde bu ürünlerin ithalatýnda bu Teblið hükümleri uygulanmaz.

Metal hurdalara iliþkin özel hususlar

MADDE 5 (1) Ek-1 sayýlý listede yer alan metal hurdalarýn daðýlmayan katý formda bulunmasý, ithali yasak tehlikeli madde ve atýklarla karýþtýrýlmamasý ve kontamine olmamasý gerekir.

(2) Ek-1 sayýlý listede yer alan metal hurdalarýn içerisinde top, havan, roket mermileri veya diðer patlayýcý askeri mühimmat bulunmasý halinde gerekli tedbirler ithalatçý tarafýndan alýnýr.

(3) Ek-1 sayýlý listede yer alan metal hurdalarýn Türkiye gümrük bölgesine giriþinin yapýlacaðý sýnýr gümrük kapýlarý Gümrük ve Ticaret Bakanlýðý tarafýndan tespit edilir. Tespit edilen deniz sýnýr gümrük kapýlarý dýþýnda kalan, Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýndan izin ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan uygun görüþ alýnan, özel liman veya iskelelerin radyasyon kontrolüne iliþkin gerekli alt yapýyý haiz terminallerinden, Ek-1 sayýlý listede yer alan metal hurdalarýn Türkiye gümrük bölgesine giriþ iþlemleri yapýlabilir.

(4) Ýthalatçý, bu maddede belirtilen hükümlere uygun hareket etmek ve gerekli tedbirleri almaktan sorumludur.

Ýthali yasak metal hurdalar

MADDE 6 (1) Ek-2 sayýlý listede yer alan metal hurdalarýn serbest bölgeler dahil Türkiye gümrük bölgesine giriþi yasaktýr. Ancak Tehlikeli Atýklarýn Sýnýrötesi Taþýnýmýna ve Bertarafýna Ýliþkin Basel Sözleþmesinin ilgili hükümleri gereði, Ek-2de yer alan metal hurdalarýn ülkemiz gümrük bölgesinden transit geçiþinde Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýndan alýnacak Ýzin Yazýsý ilgili sýnýr giriþ gümrük idaresine ibraz edilir.

Serbest bölgede oluþan metal hurdalar

MADDE 7 (1) Serbest bölgelerdeki faaliyetler sonucu ortaya çýkan, Ek-1 ve Ek-2 sayýlý listelerde yer alan metal hurdalarýn ithalatýna, hurdaya ön iþlem uygulanmasý, hurdanýn geri kazanýmý ve/veya bertarafý için serbest bölgede uygun tesis bulunmamasý veya metal hurda üreticisi firmanýn hurdayý bu tesislere vermemesi durumunda, metal hurdayý üreten veya serbest bölgede metal hurdaya ön iþlem uygulayan veya geri kazaným vb. yapan firmanýn talebi üzerine, Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliðine göre oluþturulan Atýk Komisyonu hurdanýn;

a) Metal hurdayý ergiterek iþlem yapan sanayi tesislerine veya,

b) Metal hurdaya ön iþlem uygulama amacýyla Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýndan Geçici Faaliyet Belgesi, Çevre Ýzin ve Lisans Belgesi veya Çevre Lisansý Belgesi alan sanayi tesislerine veya,

c) Metal hurdaya iþlem uyguladýktan sonra metal hurdayý ergiterek iþlem yapan sanayi tesislerine veya Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýndan Geçici Faaliyet Belgesi, Çevre Ýzin ve Lisans Belgesi veya Çevre Lisansý Belgesi almýþ sanayi tesislerine verilmesi þartýyla Tehlikesiz Atýk Toplama-Ayýrma Ýzin Belgesine sahip metal hurda alýmý yapan firmalara,

verilmesi ve bunun Komisyona belgelendirilmesi koþulu ile izin verir. Serbest Bölgelerden metal hurda çýkýþýnda Metal Hurda Ýthalatçý Belgesi alýnmasý zorunlu deðildir.

(2) Atýk Komisyonunun kararý uyarýnca serbest bölgeden çýkartýlan metal hurdalara iliþkin bilgiler 6 aylýk raporlar halinde düzenli olarak, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýna gönderilir. Bu süre içinde herhangi bir iþlem yapýlmamýþsa, buna iliþkin yazý gönderilir.

Ýthalatçýnýn sorumluluðu

MADDE 8 (1) Ýthalatçý, bu Tebliðde belirtilen hükümlere uymak, doðru beyanda bulunmak ve gerekli tedbirleri almaktan sorumludur.

Ýdari yaptýrýmlar

MADDE 9 (1) Bu Tebliðin hükümlerine aykýrý hareket eden ithalatçýlara 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayýlý Çevre Kanunu, 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayýlý Kaçakçýlýkla Mücadele Kanunu, dýþ ticaret ve gümrük mevzuatýnýn ilgili hükümleri uygulanýr.

(2) Metal Hurda Ýthalatçý Belgesine sahip olmayan firmalarca ithalat yapýldýðýnýn Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnca veya Gümrük ve Ticaret Bakanlýðýnca ya da baþka bir þekilde sonradan tespiti durumunda birinci fýkra hükmü uygulanýr.

(3) Ýthalata konu metal hurdanýn ithalinin yasak olduðunun gümrük iþlemleri sýrasýnda tespiti halinde, her tür cezai hüküm saklý kalmak kaydýyla, Türkiyenin uluslararasý sözleþmelerden kaynaklanan haklarý doðrultusunda Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýnýn gözetim ve denetiminde gerekli iþlemler yapýlýr. Bu metal hurdalara gümrük mevzuatýnýn tasfiyeye iliþkin hükümleri uygulanmaz.

Denetim

MADDE 10 (1) Ýthalatçýlarýn bu Teblið kapsamýnda yapacaklarý iþlem ve faaliyetlerin bu Tebliðe ve çevre mevzuatýna uygun olup olmadýðý Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý tarafýndan denetlenir.

Uygulamaya iliþkin önlemler

MADDE 11 (1) Bu Tebliðde yer alan hususlarda uygulamaya yönelik önlem almaya ve düzenleme yapmaya Ekonomi Bakanlýðý Ürün Güvenliði ve Denetimi Genel Müdürlüðü yetkilidir.

Yürürlükten kaldýrýlan teblið

MADDE 12 (1) 30/12/2011 tarihli ve 28158 sayýlý (3. Mükerrer) Resmî Gazetede yayýmlanan Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Metal Hurdalarýn Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2012/23) yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Geçiþ hükümleri

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) Çevrenin Korunmasý Yönünden Kontrol Altýnda Tutulan Metal Hurdalarýn Ýthalat Denetimi Tebliði (Ürün Güvenliði ve Denetimi: 2012/23) kapsamýnda alýnan Metal Hurda Ýthalatçý Belgeleri süreleri dolana kadar geçerlidir.

Yürürlük

MADDE 13 (1) Bu Teblið 1/1/2013 tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 14 (1) Bu Teblið hükümlerini Ekonomi Bakaný yürütür.

 

Tebliðin ekleri için týklayýnýz